Jump to content

Featured Replies

• 3 months later...

Joj ljudi koliko mi zazubica napraviste u ovoj temi, pojma nemate! 

Ne mogu nesto preterano da doprinesem temi buduci da sam po svetu putovala uglavnom kao maloletna pa nisam nesto ni pila mnogo, ali po bivsoj Jugi nema sta nisam probala pa evo mog doprinosa...

Ubedljivo najomiljenije pice mi je crno vino i njega pijem mnogo i cesto pa  sam tako i probala svashta. Iz prodavnice kupljeno najbolje vino mi je Tikveshka "Tga za jug" ali je ovo vino dosta skupo za everyday usage te stoga uglavnom pijem Tikveshki "Vitach" ili Plantaze "Vranac" (litarsko pakovanje - postoji razlika - pakovanje 0,7 je MNOGO bolje). Ova dva vina pijem ako ne nameravam da se zapijem celu noc (ili dan :angel: ) jer su i ona skupa ako racunamo da ce mi trebati najmanje 4 litre za mene i jos jednu osobu... :ang: Najjeftinija ukusom podnosljiva varijanta za opijanje na domacem terenu su Navipov "Royal" ili u malo boljem slucaju Rubinova "Medvedja krv". Sva vina do sad nabrojana su slatkasta sem Vranca - volim slatkasta vina.

U Hrvatskoj i Bosni kao i putovanjima kroz Srbiju uglavnom pronalazim domaca vina i ona su skoro uvek za klasu bolja od bilo kog kupovnog ali moze vam se desiti baksuz i naletite na neko neljudski grozno vino...

U Dalmaciji na pijacama moze da se nadje ok crno vino ali moze da se desi i da bude krsh te stoga preporuchujem da kupite Proshek!

Proshek je JAKO SLATKO belo vino koje je dalmatinski specijalitet. Pije se dobro ohladjeno ili sa ledom-ne smeta razblazivanje i savrsheno je za letnje dane i noci.

Drugi alkohol koji kupujem na pijacama po Hrvatskoj, Bosni i Makedoniji je rakija naravno! :)

Omiljena mi je rakija sa rogachem po Hrvatskom primorju u Makedoniji mastika u Bosni (tachnije u Hercegovini) loza...

Mislim da cu od sledece godine krenuti uchestalije da putujem van granica SFRJ i JEDVA CHEKAM da probam neka od pica koja su ovde pominjana... (mozda mi chak ova tema pomogne u odabiru zemalja za posetiti)  zvizhd

• 2 weeks later...

zao mi je samo sto nikad nisam putovao u zemlje sa nekom velikom tradicijom pijenja piva kao sto su ceska i nemacka recimo...

Bio sam u Minhenu ali ne u oktobru  ::crazy: I niko od domorodaca nije znao da me odvede u neke mikro privatne pivare  :cry22: Inace sam veliki ljubitelj nefiltriranog nepasterizovanog piva.Kasnije sam cuo da se takve pivare mogu naci u mestima malo severnije od Minhena.

Ali zato u Pragu kad sam bio. Ulica preko puta Florens autobuske stanice ima jedan Pivarski klub. Brate mili kakvo pivo. Dok ne probas to nista nisi uradio u zivotu. Ja sam svako vece cepao 4-5 razlicitih vrsta. Iako sam prvo vece probao jedno toceno sa kojim ostali nisu mogli da se porede.  Nase pivo ti se posle cini kao ekoloski otpad  :potty: Ne znam bolje pivo nisam pio u zivotu. Mozda zato sto ga drze na posebnoj temperaturi. Inace cesi imaju obicaj da kazu da je pivo najbolje sa 6 stepenika (cini mi se da mi je tako rekao drug :) i svaki ceh pretezno pije jedno te isto pivo citav zivot u zavisnosti gde se rodi  klanj:: Na repertoaru je bilo jedno 70-ak razlicitih ceskih piva i jos jedno 30-ak stranih. Zaista ceska je zemlja piva...

Cuo sam dosta i o belgiji kao proizvodjacu dobro kvalitetnog piva ali posle ceske ...  :pivoooo:

P.s. Nemo da se zajebes pa u pragu odes u pivovarski dom da probas pivo od NEhmelja :P... bljak... To za turiste pravljeno :)

Inace cesi imaju obicaj da kazu da je pivo najbolje sa 6 stepenika (cini mi se da mi je tako

Kada je jedan moj drugar otvarao kafic trazio je da mu instaliraju aparat za"ono naj poznatije crnogorsko pivo". I kada su bili tu da nameste kazu da je najbolje pivo toceno na 5stepeni i jos pride tocilo se osam minuta. Kako je to bilo dobro pivo. Samo u realnim uslovima je nemoguce tociti 8 minuta kriglu piva, gosti bi se smorili cekajuci...

kad smo vec kod piva moram da pomenem cuveno tajlandsko chang beee pijjj

a takodje nikad necu zaboraviti ni jamajcansko vino od djumbira( ne pivo), koje nam je rasta man ponudio pre spustanja splavom niz Duns river....dve flasice od po 2dcl su bile dovoljne da se jos uvek ne secam kako smo se dovukli do cilja, iako sam iskusan alkopija heheh

• 2 weeks later...

Evo, vratih se iz francuske pre koji dan. Naravno pio sam vino. Problem je u tome sto ja ne pijem vino jer mi je gadno. Sa drugarima sam otisao u prodavnicu vina i iz radoznalosti probao svaku felu koju su nudili. Naslo se neko Muscat De Rivesaltes iz 2002. Prvo vino u mom zivotu koje mi se svidelo, a i nije skupo jedna flasa 10 evra.

Pivo ne pijem tako da ne znam zvizhd... Najvise sto pijem je vodka! Drugarica iz Rusije mi je obecala jednu flasu i nikako da donese.

I rekao sam sebi da od sad kad negde putujem uvek sa sobom nosim rakiju, jer mnogi nisu culi za nju, a zele da je probaju.

Najvise sto pijem je vodka! Drugarica iz Rusije mi je obecala jednu flasu i nikako da donese.

I rekao sam sebi da od sad kad negde putujem uvek sa sobom nosim rakiju, jer mnogi nisu culi za nju, a zele da je probaju.

Vodka iz Rusije? Da ali koja? One poznatije su samo obicna konfekcija. Najbolja vodka u Rusiji za mene je "Novokuznjecanka", "Izhevski oruznik" i "Udmurtskaja Respublika". Problem je sto se malo teze nalaze, mahom okolo fabrika koje ih prave. "Novokuznjecanka" - Novokuznejck naravno, takodje i Novosibirsk. "Izhevski oruznik" i "Udmurtskaja Respublika" se prave u Glazovu, ja sam odatle doneo vodku "Kalasnjikov" prigodno izdanje sa bocom u obliku AK-47 u prirodnoj velicini. :)

Dobra vodka se pravi i u Belorusiji: "Kristal" (za nju fabrika tvrdi da je najbolja od svih koje se proizvode u ex-SSSR :?)

kao i svaka vodka koja se pravi u Brestu. Moj izbor je "Krepost".

Ja sa sobom uvek nosim rakiju gde god mogu da je ubacim. Sada sam u Rusiju ubacio 5 flasa i svi luduju za njom.

Mogli bi pare da mlatimo na rakiji ali braca Rusi znaju za jadac pa izgleda da zestoki alkohol nije na listi slobodne trgovine. Moj prijatelj Rus koji je u stanju da zvekne 3-4 litra vodke bez vecih posledica (licno sam se uverio :)) pada u nesvest kada popije pola litra srpske rakije (opet sam se licno uverio :)).

Uvek nosim samo dve vrste rakije: "Stara manastirka" i "Bardaklija". Ova druga je dobra za "sumadijski caj".

• 2 weeks later...

iako nisam putovao mnogo, barem kroz muziku i razna pića mogu da kažem da sam naučio ponešto o različitim narodima :)

Budući da sam probao različita pića i, za sada, među prvim mestima na 'top listi' ponosno stoji Metaxa, "zaboleo" me je komentar da je Metaxa samo "visok procenat alkohola sa raznim aromama i vodom"... :S Metaxa je brendi, baš kao što su to i konjak, armanjak, naš vinjak, i ostali slični napici - destilat vina (ne grožđa, već baš vina)... s jedinom razlikom - 6 meseci pre nego što će je sipati u flaše, u metaxu se dodaje razno (naravno, po tajnom receptu birano) aromatično bilje, što joj i daje taj poseban šmek... :)

dalje, ouzo, raki, mastika, anisone, anisette, pastis, pernod, absinthe (narocito ovi popularni likeri kojih ima kod nas, a koji su tu samo da uzmu pare na staru slavu pravog absinta), to su sve pića od "iste sorte", da tako kažem - na bazi anisa (ili drugih aromatičnih biljaka sličnog/istog mirisa)... iskreno, ni ja nisam primetio razliku između uza i rakia, iako sam probao po nekoliko različitih brendova od oba pića, ali, kako čitah, alkoholna baza za raki se danas retko gde pravi po tradicionalnom receptu - od suvog grozdja - već i oni destiluju obično grožđe. što mu dodje isto kao kod uza. :)

sa druge strane, ja, lično, primećujem razliku između uza i mastike... mastika ima jači "pozadinski" ukus/miris na domaću rakiju, dok uzo to nema, pitkiji je... :)

neko i italijansku sambucu svrstava u ovu grupaciju pića, ali u sambucu stavljaju i drugo bilje (zovu, između ostalog, čak i u većem procentu nego anis), tako da nije loše razdvojiti je :)

nadam se da nisam smorio mnogo, naročito za prvi post na forumu! :) :) živeli! :)

• 4 years later...

Izvinjenje zbog ozivljavanja ovako zaprasnjavele teme, ali nisam mog'o da odolim.  ;D

Proslog vikenda sam u Jagodini probao po prvi domace  ;) put crveno pivo, konobarica je rekla da je od cilibara, pa ako ima Jagodinaca ili neko upucen neka se oglasi.  ;D

E sad skroman doprinos sa strane. Pre par godina sam u Firenci pio pice jarko crvene boje, ako ne gresim zvao se Volcano, flasica je bila 0.5, sva crna, ''prelivena magmom''. 70% alkohola. Na internetu ni ''V'' od Volcana nisam nasao.  :bang:

E sad skroman doprinos sa strane. Pre par godina sam u Firenci pio pice jarko crvene boje, ako ne gresim zvao se Volcano, flasica je bila 0.5, sva crna, ''prelivena magmom''. 70% alkohola. Na internetu ni ''V'' od Volcana nisam nasao.  :bang:

Uspeo sam da nadjem.  :banana:

http://www.distilleriefichera.it/en_scheda_fuoco.php

http://i12.photobucket.com/albums/a245/darthtony2/5-01-07-nevelieve/5-01-07-neve-lieve.jpg

imam je, donela kao suvenir sa Etne, ali nisam probala, eno flasice u ormanu sa suvenirima :)

Nema ništa bolje na svetu od rakije od maline! I to samo ako je prava, ne mislim na one gluposti gde se dodaje zašećereni sirup od maline u lozu ili šljivu, već na one koje se prave od minimum 20kg malina na litar rakije, bez dodatog šećera. Ima u Zlatnom Bokalu u Skadarliji 190 din čašica. Flaša 0,7 brendirane Zarić, Dukat i dr. košta 3000-5000 din, a domaće sam video i po 1000 din u oglasima, mada kažu da to nikako ne može biti čista malinovača, jer je otkupna cena malina za kilo 170 din, što znači da je 20kg 3400 din. Košta, ali vredi svaki din...

Sve, sve ali kakva se nekad rakija šljiva, u Valjevu, mogla naći..!

A čujem da je ove godine šljiva odlično rodila, pa se nadam da će bi ti i ove godine.

Jeste rodila.....ali isto tako znam da nema ko da kupi sljive....pa propadaju....

Nema ništa bolje na svetu od rakije od maline!

Meni se dopala bas!  :)

Postoji blaga doza skepse medju potencijalnim konzumentima zbog raznih laznjaka i zato sto je relativno kratko prisutna

na trzistu...

Od Z.Srbije je najdobra  ;)

e da, secam se vremena prohibicije u Rusiji (auuu al sam matora) da znate kakva se votka sluzila po kojekakvim budzacima....i kad narucis jednu dobijes jednu i napijes se od tri....jer jedna "casica" je imala zaperminu malog piva 0,33.......a kakav je to spiritus bio....posle toga mogu da pijem sta hoces, sem vinjaka...

Od Z.Srbije je najdobra  ;)

Za šta ti je skraćenica ovo Z?

Mozda zapadna?  ;D