Jump to content

Featured Replies

Posted

Odlucih se ja na brzinu da posetim Madrid pocetkom aprila.

Zeleo bih da cujem iskustva ljudi koji su bili tamo. Sta ne treba propustiti od znamenitosti, muzeja, hrane i slicno?

Sta ima interesantnog u neposrednoj okolini grada? Da li ima autenticnih spanskih sela?

Pisite sve sta vam padne na pamet.

Pozdrav

• Author

Napravi izlet do Toleda.

To sam i planirao.

Sutra cu da kupim vodic pa cu da pocnem sa planiranjem.

Hvala na dosadasnjim predlozima.

Madrid je jedan od mojih omiljenih gradova. Moze se relativno lako obici, nije skup, a od stvari koje ne treba propustiti...hm..Palacio Real i Plaza de Oriente, Jardines Sabatini (sve je u blizini). U palatu se ne mora ulaziti- palata kao palata...Teatro Real preko puta od palate, a malo napred La Catedral de Almudena. Zanimljiva je ulica Gran Via, uvek je puna ljudi, kreni od Plaza de Espana idi njome to trga Puerta del Sol. Najstariji deo Madrida je oko ulice Calle Mayor (zanimljive su sve male ulice okolo nje), a zavrsava se na trgu Plaza Mayor sa lepom pijacom u blizini. Od muzeja preporucujem Prado i Centro de Artes Reina Sofia. Od parkova-Parque del Retiro. To se sve moze povezati u jednoj malo duzoj setnji. Ima jos dosta stvari. Od modernih gradjevina npr. Torres Kio (dve kose zgrade) i okolina...Plaza de Torros je takodje zanimljivo mesto...

U okolini je zanimljiv El Escorial, mesto u kojem je nekadasnja kraljevska palata u kojoj su sahranjeni svi spanski kraljevi. Toledo bas i nije mnogo blizu, ali se isplati. Racunaj da ti za njega treba ceo dan.

Od hrane- za dorucak obavezno Churros, a za rucak- ima mnogo jeftinih restorancica sa kompletnim ruckom za nekih 7-8 evra.

Ljudi su sjajni, zato i obozavam Madrid. Kada izadjes u centar grada oko ponoci, nevidjena je guzva..Neverovatno...Sve u svemu, ne moze da ti bude lose!

Vec je pomenuto, ali ja bih da dodam svoj glas  :D.

Od muzeja Prado posetiti obavezno, Santiago Bernabeu sa obilaskom svlacionica, terena, tribina i trofejne sale nikako ne propustiti i naravno Toledo.

Obici vecinu ulicica oko Puerta del Sol gde se moze naci gomila simpaticnih barova.

• 2 weeks later...
  • Author

Danas sam se vratio iz Madrida...

Mogu samo da aminujem na ono sto je vasco-putnik izdeklamovao. Posetio sam vecinu stvari koje je on naveo. Grad je fenomenalan, vikendom je ludnica, nevidjena guzva na ulicama do jutra, bas ima nekog pozitivnog vajba :)

Ono sto bih ja preporucio a gore nije navedeno je Teleférico de Madrid, iliti zicara, koja vozi od  parka koji se nalazi u blizini metro stanice Argüelles do ogromnog parka Casa de Campo preko reke Manzanares, autoputa, stambenih blokova i raznih sumaraka i zbunja. Voznja traje 11 minuta, a posle toga se treba popeti na vidikovac i uzivati u panorami grada. Tu je blizu i zabavni park kao i zoo vrt, a ako krenete pesaka ka centru naicicete na jezerce po kome mozete da veslate u iznajmljenom camcu.

Sledeci "hajlajt" su madridske birtije. Izbegavajte fensi lokale i idite u najmanje i najprljavije birtije ako hocete da osetite pravu atmosferu Madrida. Uz svaku turu piva dobijate "tapas" za dzabe i svaki put je iznenadjenje sta ce da vam se nadje na tanjiru.

Hrana je veoma raznovrsna, a za putnike sa slabim stomakom moze da bude i pogubna. Da li ste spremni da jedete poluzive svinjske usi, krvavice ili na primer bele bubrege (da ne kazem testise)? Tamo je to sasvim normalna hrana.

Kad smo vec kod hrane, obavezno probati chorizo (ljuta kobasica), spansku tortilju, paelju (njam njam) a ja sam probao i rep od bika (njam njam njam)  :eat: . Posle opijanja sledeca stanica Madridjana je Chocolateria San Gines u blizini Puerta del Sol gde se jedu churrosi i porrosi sa toplom cokoladom.

Toledo je veoma blizu!!! Voznja ultra-giga-mega brzim vozom traje samo 25 minuta! Za posetu Toledu poneti obucu pogodnu za penjanje po brdima. Ja sam se za*eb'o pa su mi izasli zuljevi :)

Slobodno pitajte ako vas bilo sta o Madridu interesuje.

Znam i ja ponešto od španskog ali ne previše. Ako si bio u Barsi, reci mi koji ti je grad lepši?

• Author

Znam i ja ponešto od španskog ali ne previše. Ako si bio u Barsi, reci mi koji ti je grad lepši?

Nisam bio u Barseloni jos uvek. A posto vidim da ides i u Rim, Rim je definitivno lepsi i zanimljiviji od Madrida.

U Barseloni slabo govore engleski. Kakva je situacija u Madridu?

U principu ces u Spaniji uglavnom nailaziti na ljude koji lose govore ili uopste ne govore engleski. Barem osnovno znanje spanskog puno znaci i uglavnom je lakse sporazumeti se tako nego na engleskom.
  • 2 weeks later...

Caos...

Mene zanima kako si isao do Madrida? Ja bih trebala da idem pocetkom jula,pa me zanima kojim si prevoznikom isao,i koliko te je izasao put..

Hvala u napred!!!

• Author

Nisam putovao iz Srbije jer vise ne zivim tamo.

Isao sam spanskom nacionalnom aviokompanijom Iberia iz Minhena.

• Author

Madrid ima odlican metro. Pazi samo kad kupujes kartu, da bi izasla i usla na aerodrom moras da uzmes kartu sa "Suplemento Aeropuerto". Karta u jednom smeru je 1€ + dodatak za aerodrom 1€. Moze da se kupi posebno ili ujedno u jednoj kartici na automatu.

http://www.metromadrid.es/

Ja nisam imao nikakvih problema u Madridu.

• Author

Ne znam dal je kogod vec pominjao... al nedeljom je ulaz u Prado fraj...  zvizhd

Sa jednim malim ogranicenjem: samo za gradjane Evropske Unije!

• 3 years later...

Koliko je udaljen aerodrom od centra grada?

Jel i dalje karta samo 1e metroom do centra?

Vec je neko napisao da ti treba suplemento. To znaci 2 evra od/do aerodroma. Metroom je sve blizu u Madridu. Kad sidjes dole mozes da presedas a ima 12 linija.

Vec je neko napisao da ti treba suplemento. To znaci 2 evra od/do aerodroma. Metroom je sve blizu u Madridu. Kad sidjes dole mozes da presedas a ima 12 linija.

Karta za madridski metro je poskupela na 1,50 evra, a dodatak za aerodrom, odnosno suplemento je i dalje 1 evro, što će reći da putovanje metroom do i od aerodroma sada košta 2,50 evra. Ukoliko se koristi abono turistico, odnosno dnevna karta, ne plaća se dodatak.

Moze li mi neko pomoci oko kupovine karte autobuskog prevoznika ALSA na relaciji Msdrid-Toledo povratna je 8,88 evra sto je dosta povoljnije od voza. Voz je definitivno brzi ali nije mi problem da se klackam koji minut duze za 11 evra manje. Meni izlazi da ne mogu da je kupim tj. da ukucam NIF sta god to znacilo.  :? Evo sajta http://www.alsa.es/portal/site/Alsa/