Jump to content

Featured Replies

2 hours ago, deleter said:

Bio sam više puta u Madridu i imam malo pomešana osećanja prema njemu tako da možda nisam najbolji da te razuverim za to.

Ali mogu da predložim Toledo koji je lepi srednjevekovni gradić na oko sat vremena od Madrida.

Hvala ti! 
Toledo mi je (gledajuci slike sada) definitivno lepsa destinacija od grada betoncine. Ako se setis jos necega zanimljivog za posetiti molim te napisi.

2 hours ago, ThirstyTraveler said:

Nigdje ne treba ici, samo pogledas slike i doneses sud.

nemoj shvatati licno, stvar je licne preferencije, sta koga impresionira.

Znam da je napisano ironicno, ali u danasnje vreme sa google street view-om covek moze steci nekakav utisak o gradu koji planira da poseti, ako nista drugo makar sto se tice arhitekture i pokrivenosti zelenom povrsinom...

Atmosfera u Madridu je (meni barem) fenomenalna, a to se ne vidi na google street view. 

Bila sam u Madridu 5-6 puta i uvek bih otišla ponovo. Mnogo ga više volim od npr. Barcelone koja na mapi definitivno primamljivije izgleda.

Ne znam da li te zanima umetnost, ali grad ima neke od po meni najboljih muzeja u Evropi. Meni bi vredelo otići u Madrid samo da bih pola sata mogla da stojim ispred Gernike, to ne može nijedna fotka na internetu da mi zameni, ali naravno da zavisi kakva su ti interesovanja.

Madrid je galerija i na otvorenom, ima odlične ulične umetnosti, u slučaju da te to zanima.

Ima mnogo rekvalifikovanih zgrada (starih fabrika, pijaca i sl.) koje danas imaju različite namene i što je opet meni vrlo interesantno za obići. U mnogima od njih stalno ima dešavanja, raznih izložbi, radionica, performansa.

Opušteni stil života, piknik u parku, tinto de verano na nekom malom trgu, ćaskanje sa starim prijateljima ili novostečenim poznanicima i posmatranje ljudi koji tuda prolaze, ja bih tako mogla sate tamo da provedem.

O Chueca Districtu uveče/noću ne vredi ni pisati, samo videti. Uopšte nisam party animal čak izbegavam izlaske ali ovo ne treba propustiti, makar ni ne ušao nigde, samo šetao u sred noći po ulicama.

Edited by golosina

@golosina

Hvala ti :)
Muzej umetnosti mi je "must" u svakom gradu koji posetim.
i Chueca District mi je sada definitivno na spisku za obici.

Arhitektura i lepo uredjeni parkovi su nesto sto me ocarava. Definitivno cu obici Toledo, zbog svoje autenticnosti. 
Madrid nije bio moj prvi izbor, pa ni drugi, ni treci, ali da ne ulazim u detalje, obicicu ga. Znace mi vasi saveti sta da posetim. Volim autenticnost svakog grada/drzave. Npr. bila sam nekoliko puta u Portugaliji u Portu. Tamo gde god covek da se nadje, zna da je u Portugaliji: njihov "keramicki pecat" na gradjevinama, uske krivudave ulice, luka, prelepi mostovi, pristupacni i otvoreni ljudi, predobra kuhinja i vino.... ne mora da me gps obavesti da sam u Portugaliji, osecam i vidim. Takva mesta u Madridu me zanimaju, i zato zalim sto necu obici (ovoga puta) jug Spanije. Znaci u Madridu to moze biti (ako se neko seti necega neka mi predlozi) neki kafic u zabacenoj ulici gde Madridjani idu na pice, slusaju spansku gitaru ili gledaju neki performans. Ili moze biti neki stari delic grada koji ne lici na predgradje Beca (iskreno celi Madrid, osim prostranih trgova, me uzasno podseca na predgradje Beca :( ). Zapravo ocajna sam sto idem u Madrid, i prizeljkujem da mi neko otkrije (posavetuje me) nesto meni lepo da posetim tamo. :( 

Edited by Kej

Kažeš da te zanimaju muzeji - ako je tako nema smisla da budeš "očajna što ideš u Madrid". Sve i da provedeš 3 dana u 3 najveća muzeja, to je već fenomenalno. 

Od konkretnijih primeira, iskopiraću ovde nešto što sam na forumu napisala 2015. a verujem da je i dalje aktuelno:

"Matadero. ako te zanima moderna umetnost u najširem smislu te reči, svrati: mataderomadrid.org

i ako te ne zanima - meni je ovaj prostor bio must see i zbog nečeg drugog - nekada je bio klanica, a sada je to što jeste. volim da obilazim građevine kojima je namena drastično promenjena pa sam prvenstveno zbog toga tamo stigla...

isto se odnosi i na: latabacalera.net koja je od fabrike duvana postala socijalni centar koji funkcioniše po principu građanske samoorganizacije.

zapravo, taj kraj (od lavapies, preko embajadores pa sve do "reke") gde je la tabacalera je ujedno i jedan od mojih najdražih krajeva u madridu. madrid bez šminke, multikulturalan kraj, mnogo neuglednih restorančića vlasnika iz svih krajeva sveta sa super klopom, mnogo street arta, itd. ne znam da li to voliš, ali kad i ako ti dosadi hipsterska malasanja i fensi gran via, eto, to je nešto potpuno drugačije."

veliko hvala, @golosina :) sve sto si navela mi je vredno obici i videti  :) zaista vredni saveti, ima nade da me odusevi :)

47 minutes ago, golosina said:

...

zapravo, taj kraj (od lavapies, preko embajadores pa sve do "reke") gde je la tabacalera je ujedno i jedan od mojih najdražih krajeva u madridu. madrid bez šminke, multikulturalan kraj, mnogo neuglednih restorančića vlasnika iz svih krajeva sveta sa super klopom, mnogo street arta, itd. ne znam da li to voliš, ali kad i ako ti dosadi hipsterska malasanja i fensi gran via, eto, to je nešto potpuno drugačije."

^
to je tacno ono sto trazim!! :))))

PS: Da li mi savetujes da uzmem neku visednevnu kartu za javni prevoz po Madridu?

Edited by Kej

47 minutes ago, Lazar said:

Glavna železnička stanica u Madridu je na mene baš ostavila utisak. Pogledaj na Google kako izgleda, zove se Atocha Renfe, pa ako te zanima eto. Mislim, ako voliš ž. stanice. 

Wow! Konacno neko zelenilo u Madridu ;D Isto ide na listu za "must" posetiti :) Hvala, Lazare. Inace, najlepsa zel. stanica koju sam do sada videla - zel. stanica u Antwerpu (Belgija). Jos i vozovi idu na vreme, u sekund. Mozda ne najveca stanica u Evropi, ali meni najlepsa (bar dok ne vidim i Atocha Renfe) :) 

@Kej Ja kao najveći Madriđanin ikada moram da uskočim. Ovo je moj grad. Pored Aveira i Porta u Portugalu. Madrid je nešto posebno. Sve što je @golosina rekla potpisujem i ja. Tri najpoznatija muzeja Španije pa i među najbolje u Evropi, Prado i svetu, a sva tri na 1km. 

Madrid je druga prestonica na svetu po broju stabala. Koliko god bio sav u asfaltu i betonu on je pun drveća. Negde imaš i po dve kolonade drveća. Retiro je gradski park sa botaničkom baštom, kristalnom palatom i jezerom. Casa de campo spada u najveće "gradske šume" Evrope. Izguglaj. Tu je i Madrid Río, prelep park uz reku. Uz to najviša je prestonica u Evropi - na 650m je.

Energija vrca na sve strane. Ljudi su njegova energija. Ako voliš streetart obavezno idi u četvrt La Latina i sve oko Mercado de Cebada. Madriđani vole da šetaju i piju pivo i kafe po ceo dan i do kasno uveče. Iza svakog ćoška viri po jedno pozorište, ulični svirači, bašte pune ljudi. To je grad i za rokere i pankere i hipstere, fensere ma sve.

Grad slobode u svakom smislu. Grad modernosti i poezije. Grad Almodovara. Tu su živeli Servantes, Lope de Vega, Lorka, Kalderon de la Barka. Jedini grad gde ćeš naći čitav egipatski hran iz mesta Debod, koji je stigao iz Egipta sredinom XX veka. Ali Madrid je i grad fudbala - tu su tri velika kluba. 

Za kraj dodao bih da piće Madriđani piju svuda, vole i Malasaña deo, vole i Chuecu. Što se mene tiče zaobiđi ulicu Gran Vía jer je prepuna ljudi, turista i šopingholičara. Svuda se može peške, a metro je dobar za dalje delove grada (par puta je proglašavan za najčistiji i najbolji metro u EU).

Obavezno idi na Cerro del tío Pío (u delu grada Vallecas) tu je najlepši zalazak sunca sa pogledom na grad. A samo mesto sačinjavaju brdašca, tačnije 7 njih. Zabavno je, nađi na mapi. Možeš do njega metro linijom 1 iz centra ili stanice Atocha koju je Lazar pomenuo.

Kako kaže jedan od najpoznatijih španskih pisaca, Karlos Ruis Safon, Barselona je žena, i to izuzetno sujetna, dok je Madrid muškarac. U Barselonu ćete se zaljubiti, Madrid ćete zavoleti.

6 hours ago, Kej said:

Wow! Konacno neko zelenilo u Madridu ;D Isto ide na listu za "must" posetiti :) Hvala, Lazare. Inace, najlepsa zel. stanica koju sam do sada videla - zel. stanica u Antwerpu (Belgija). Jos i vozovi idu na vreme, u sekund. Mozda ne najveca stanica u Evropi, ali meni najlepsa (bar dok ne vidim i Atocha Renfe) :) 

Meni ta u Antverpenu je i nelepa. Porto-São Bento stanica je nešto posebno. A Atocha je monumentalna i drugačija od one u Antverpu. :)

Za prevoz uzmi MetroBus 10 vožnji za 12€. Ako dolaziš avionom, na aerodromu uzmi odmah to na automatu. Obrati pažnju da  imaš doplatu od 2€ za tu karticu (koja važi 10 godina i dopunjuje se svuda) i 3€ za aerodrom (doplata za prevoz).

Setila sam se još nečega. Idi u la Casqueria na pijaci San Fernando, najbolje subotom ujutru. Prodaju knjige na kg, može se naći dobrih stvari. Ako si u fazonu da vucaraš knjige sa putovanja.
I slažem se da je ona džungla u Atochi štogod, a slažem se i sa K. R. Safonom, hvala @MarkoToro za citat ?

PS - i javi utiske kad se vratiš, nisam bila već skoro 2 godine tamo, možda se nešto u međuvremenu promenilo.

Edited by golosina

Eto sad i ja da dodam, nedeljom od 9 do 15 je čuveni El Rastro u ulici Calle de la Ribera de Curtidores (deo grada Embajadores, širi centar) ulica od početka do kraja se na 8 sati pretvara u pravi buvljak svega i svačega. :)

17 hours ago, MarkoToro said:

@Kej Ja kao najveći Madriđanin ikada moram da uskočim. Ovo je moj grad. Pored Aveira i Porta u Portugalu. Madrid je nešto posebno. Sve što je @golosina rekla potpisujem i ja. Tri najpoznatija muzeja Španije pa i među najbolje u Evropi, Prado i svetu, a sva tri na 1km. 

Madrid je druga prestonica na svetu po broju stabala. Koliko god bio sav u asfaltu i betonu on je pun drveća. Negde imaš i po dve kolonade drveća. Retiro je gradski park sa botaničkom baštom, kristalnom palatom i jezerom. Casa de campo spada u najveće "gradske šume" Evrope. Izguglaj. Tu je i Madrid Río, prelep park uz reku. Uz to najviša je prestonica u Evropi - na 650m je.

Energija vrca na sve strane. Ljudi su njegova energija. Ako voliš streetart obavezno idi u četvrt La Latina i sve oko Mercado de Cebada. Madriđani vole da šetaju i piju pivo i kafe po ceo dan i do kasno uveče. Iza svakog ćoška viri po jedno pozorište, ulični svirači, bašte pune ljudi. To je grad i za rokere i pankere i hipstere, fensere ma sve.

Grad slobode u svakom smislu. Grad modernosti i poezije. Grad Almodovara. Tu su živeli Servantes, Lope de Vega, Lorka, Kalderon de la Barka. Jedini grad gde ćeš naći čitav egipatski hran iz mesta Debod, koji je stigao iz Egipta sredinom XX veka. Ali Madrid je i grad fudbala - tu su tri velika kluba. 

Za kraj dodao bih da piće Madriđani piju svuda, vole i Malasaña deo, vole i Chuecu. Što se mene tiče zaobiđi ulicu Gran Vía jer je prepuna ljudi, turista i šopingholičara. Svuda se može peške, a metro je dobar za dalje delove grada (par puta je proglašavan za najčistiji i najbolji metro u EU).

Obavezno idi na Cerro del tío Pío (u delu grada Vallecas) tu je najlepši zalazak sunca sa pogledom na grad. A samo mesto sačinjavaju brdašca, tačnije 7 njih. Zabavno je, nađi na mapi. Možeš do njega metro linijom 1 iz centra ili stanice Atocha koju je Lazar pomenuo.

Kako kaže jedan od najpoznatijih španskih pisaca, Karlos Ruis Safon, Barselona je žena, i to izuzetno sujetna, dok je Madrid muškarac. U Barselonu ćete se zaljubiti, Madrid ćete zavoleti.

Meni ta u Antverpenu je i nelepa. Porto-São Bento stanica je nešto posebno. A Atocha je monumentalna i drugačija od one u Antverpu. :)

Wow, cini mi se da sam stekla pogresan utisak o Madridu. Dodajem egipatski hram iz Deboda na spisak. Ako bude vremena gledacu i zalazak sunca sa Cerro del tio Pio. 

@MarkoToro gde predlazes uvece na pice? Mozda imas i neki omiljeni kafic/bar za preporuciti?

16 hours ago, MarkoToro said:

Za prevoz uzmi MetroBus 10 vožnji za 12€. Ako dolaziš avionom, na aerodromu uzmi odmah to na automatu. Obrati pažnju da  imaš doplatu od 2€ za tu karticu (koja važi 10 godina i dopunjuje se svuda) i 3€ za aerodrom (doplata za prevoz).

odlicni saveti! hvala :) 

14 hours ago, golosina said:

Setila sam se još nečega. Idi u la Casqueria na pijaci San Fernando, najbolje subotom ujutru. Prodaju knjige na kg, može se naći dobrih stvari. Ako si u fazonu da vucaraš knjige sa putovanja.
I slažem se da je ona džungla u Atochi štogod, a slažem se i sa K. R. Safonom, hvala @MarkoToro za citat ?

PS - i javi utiske kad se vratiš, nisam bila već skoro 2 godine tamo, možda se nešto u međuvremenu promenilo.

hvala :) hocu

Hvala vam na odgovorima, divni ste! 
Sada mi je zao sto se nisam ranije prikljucila ovom forumu, kada sam mnogo vise putovala. Ali potrudicu se da dam i svoj mali doprinos, bas kao sto ste se vi meni nasli sa korisnim savetima :) 

2 hours ago, Kej said:

Wow, cini mi se da sam stekla pogresan utisak o Madridu. Dodajem egipatski hram iz Deboda na spisak. Ako bude vremena gledacu i zalazak sunca sa Cerro del tio Pio. 

@MarkoToro gde predlazes uvece na pice? Mozda imas i neki omiljeni kafic/bar za preporuciti?

Hvala vam na odgovorima, divni ste! 
Sada mi je zao sto se nisam ranije prikljucila ovom forumu, kada sam mnogo vise putovala. Ali potrudicu se da dam i svoj mali doprinos, bas kao sto ste se vi meni nasli sa korisnim savetima :) 

O da. Definitivno pogrešan utisak. :)  Evo ovde sam isto malo pisao o Madridu.  A gde samo Madriđani piju piće i sl. to je svuda. Ali ozbiljno. Mesto gde sigurno nema turista uopšte i gde samo lokalci kuliraju i piju pivo i kafu je La Lonja u naselju Moratalaz. To je niz kafića i restorana između zgrada u ovom kvartu. Stiže se metro linijom 9 (stanica Artilleros ili Vinateros). A i kafići oko Trga Sv. Ane su prepuni lokalaca mada i turista.

@MarkoToro: gracias :) jedino sto linkovi iz prethodnog posta ne rade :( , ne znam da li je do mene (mog browsera) ili do posta.