Jump to content

Featured Replies

Posted

Ćao, narode! Treba mi vaša pomoć  :) Verovatno će vam zvučati glupo ovo što ću vas pitati ali ne znam koga drugog da pitam nego iskusne putnike  ;D Naime, treba da se prijavim na letnji kurs preko jedne studentske organizacije, mogu da se prijavim na najviše 3 kursa ali moja lista je duža od toga  :-\ i ne znam kako da je skratim kad su mi sve teme na kursevima jednako privlačne  ;D Eh, tu nastupate vi  :D Dakle, problem je ništa drugo nego izabrati top 3 destinacije..."Kandidati" su : Krakov, Madrid, Lisabon , Coimbra, Atina, Patras, Ghent, Liege i Sofija (uh, kolika lista, umorih se  :D ) Ako je neko od vas proputovao bar pola moje liste bilo bi lepo da napravi komparaciju i posavetuje me šta to ne smem propustiti ovog leta  :) a šta da zaobiđem i zašto? Jasno mi je da svaki čovek ima drugačiji utisak o nekom mestu (videla sam i pozitivne i negativne komentare na neke gradove sa liste) i da bih ja morala sama da doživim to mesto da bih stekla sopstveni utisak,ali možda ćete mi baš ovako pomoći da presudim da ne odem npr. u Sofiju ( čula sam od mnogih ljudi negativne komentare  ;D ) i da na taj način eliminišem mesto koje bi možda razočaralo moja očekivanja  :roll: Unapred hvaaala  :D

Lijez, gent i Sofiju ne bih preporucio! Lijez je dobar samo zbog toga jer smo tamo postali evropski prvaci u kosarci ... gent ... nije los ali za duzi boravak moze da bude boring a Sofija ... jos su oni prljavi i ... sta bre da radis u sofiji duze od jednog popodneva? To je moj utisak! Ja bih izabrao Madrid, Lisabon i Atinu!

• Author

Puuuno hvala na savetu ;D Sad je samo potvrđeno ono što sam već mislila da ću eliminisati!

• Author

Hm, jedino još ako neko može da iskomentariše Coimbru i Krakov ako je putovao tamo bila bih mu jako zahvalna! ;D

Od nabrojanih gradova bio sam u Madridu, Lisabonu, Krakovu, Gentu, Lijezu i Sofiji. Poslednja tri ti ne bih preporucio, a izmedju Madrida, Lisabona i Krakova je manje-vise mrtva trka, mada su mi Lisabon i Krakov za nijansu privlacniji od Madrida. Ufff ... ako moram da odaberem jedan rekao bih - Lisabon. Ne bih mogao reci da je lepsi od prethodna dva, ali odise nekom atmosferom ... sunce, more, fado, churros i peceno kestenje, belem...plus tu su u okolini Sintra, Evora, malo dalje Sevilja...

Sto se Krakova tice, grad je mali ali ima dosta toga da se vidi i radi. Varsava je administrativna pretonica Poljske, a Krakov je sve ostalo, kulturna, istorijska, turisticka ... Jedan od mojih omiljenih gradova. Grad je veoma ziv, ulice i kafici pune ljudi (barem leti) i po tome podseca na Beograd. Centar grada je Ryndek Glovny (verovatno se ne speluje bas tako), ogroman trg na kome je Marijacka katedrala, jedna od najlepsih koje sam video. Mozda ne spolja ali unutra .... Tu su i Sukenice (trznica) i stari toranj. Od traga se kao kraci razilaze pesacke strafte, jedna od njih ide do brda Wavel gde se nalazi stari dvorac (koji su Austrijski okupatori ruinirali i jos uvek se restaurira) i Wavelska katedrala, najvaznija u Poljskoj gde su sahranjeni svi njihovi kraljevi od 13 veka na ovamo i mnogi istaknuti Poljaci kao Tadeus Koscusko, Adam Mickijevic ... U Krakovu je i jedan od najstarijih univerziteta u Evropi, Jagelonski univerzitet na kome je studirao Ivo Andric. Nedaleko od grada se nalazi i Ausvic i muzej posvecen holokaustu. I pored navale turista, Krakov je relativno jeftin, klopa je dobra, ima odlicnih mesta za shopping ukljucujuci ogroman trazni centar Krakowska Galleria jedan od najvecih i najlepsih u kojima sam bio. Za slike pogledaj http://www.pbase.com/mikez/krakow

Krakov, Madrid, Atina, Lisabon..... samo u poslednjem nisam bio..... mislim da bi ovo bio dobar izbor.....

Krakov, kao što Vukad reče je divan a ima šta da se vidi u okolini.....Madrid je priča za sebe a okolni Toledo i Segovia su za preporuku. Atina je boženstvena, barem meni.....

Bio sam u Atini na zimskom kursu i bilo je ludo nisu smarali sa predavanjima i "drustvene" aktivnosti su bile na nivou topla preporuka...Madrid i kursevi u Portugalu su najpopularniji i teze je biti primljen nego na neke druge ali to nikako ne treba da pokusas jer nisu popularni bez razloga;)

Sofija bih zaobisao pored ostalih gradova...i na preporuku drugih Liege bih isto izbacio mada je meni zanimljiva tema kursa

• Author

Ljudi, hvala puuuno na svim odgovorima, stvarno ste od pomoći! ;Dklanj::

Sad tek vidim da sam progutao deo recenice hteo sam da kazem da treba da pokusas madrid i portugal ali valjda si skapirala sta je pijani pisac hteo reci ;D

Srecno pa ako nas prime u spaniju ili portugal mozda se vidimo ;)

Krakov, super mesto, dobri ljudi. Sto se tice BEST-a gde god da odes u Poljsku pocev od Lodz, Glivica, Krakova, Varsave, svuda je super i svuda su super ljudi. Tako da u Poljsku nikako ne mozes da pogresis.

Madrid, Lisabon, bice ogromna guzva mada vredi pokusati. Obicno se za Spanija, Portugal i Francusku prijavi i do 300 ljudi :) ali kao sto rekoh zaista vredi.

Atina, Patras. Kao i uvek i svuda u BEST-u super ljudi. LBG (Local BEST Group) je sastavljena pretezno od devojaka :) (znam da ti ova informacija nije potrebna ali mozda nekome koristi). Mozes Grcku i sama da posetis kad ides na more tako da preporucujem da zaobidjes.

Liege i Sofija. Bez nekih komentara, pogotovo za Sofiu koja je sto se kaze na pljuvometar, doduse vama iz NS i nije tako blizu ali ipak preskoci.

Rezime, preporucujem prva 3 :)

i naravno jos bitnija preporuka UCLANI SE U BEST :D i vidimo se na nekom od motivacionih vikenda ;)

FR tim LGB BEST NIS :)

Ajd da kazem koju o Patri posto sam bio tamo pre par dana.

Univerzitet se nalazi 10-ak kilometara od grada, u smeru ka mostu izmedju Pelpoponeza i kontinentalne Grcke (most super izgleda, dug 3km, zavrsen pre par godina, a mostarina za kola prava sitnica - 11 evra :psuje:). Ne postoji lokalni bus iz grada ka Uni-u, vec moras da hvatas medjugradske, koji ce te odradi. S vedrije strane, tu gde je univerzitet je i plaza (u gradu nema kupanja).

Za izlaske uvece... meni se digla kosa na glavi, imao sam utisak da se pinkov grand studio preselio tamo na glavnu pesacku zonu. Mislim da se cela Patra skupila u tim kaficima u krugu od 100 metara, obzirom da je buka bila nesnosna - ne od muzike, od ljudi. Sta znam, meni se takvi vasari ne svidjaju :)

U samom gradu nema nista posebno da se vidi, sasvim prosecno grcko primorsko mesto :)

Da sam ja na tvom mestu, moj izbor bi bio sledeci 1. Lisboa

2. Madrid

3. Krakow, a evo i zbog cega  :dance:

Lisabon je grad u kome sam proveo nezaboravnih 6 meseci i grad koji definitivno vredi doziveti malo duze od obicnog turistickog utiska. Grad koji je ziv 24h, ljudi koji su extremno prijatni i ljubazni. Podseca dosta na Bg sto se izlazaka, pogotovo leti tice. Sa druge strane ima dosta muzeja, koji su zanimljivi i pristupacni. Ima divne plaze nedaleko od grada: Costa de caparica, Estoril itd...jednom recju grad ima dusu.

Madrid je jos jedan od gradova u kome sam proveo neko vreme...Iskreno jako je zanimljiv, mada je pitanje koliko mozes da izdrzis letnju vrelinu od 40 i kusur stepeni uz isparavanje betona....Prado i fudbal obavezno pogledati  clap.gif' alt=':clap:'>

U Krakovu nisam bio, ali sam cuo sa dosta strana da je sjajan i dosta pristupacan, da ne kazem jeftin.

U svakom slucaju moj izbor bi bio Lisabon definitivno....

Srecno u izboru  ;D.

Pozz