Jump to content

Featured Replies

Posted

hteo bi na leto u moldaviju, ali nemam apsolutno nikakvi informaciju, tj ne mogu da nadjem info o moldavskoj vizi. nasao sam jednu temu ovde, doduse iz 2005-6 godine, pa ne znam da li se nesto promenilo (na bolje:). ili neka to bude tranzitna eventualno, kao drugi izbor! ne znam cak ni da li imaju mabasadu u bgd?!!

Pre jedno godinu dana mi neka Moldavka rece da je potrebno pozivno pismo + 50 dolara (ili evra, ne secam se) i da nema nikakve sanse da se izgrbavi besplatno... Nisam siguran da Moldavija zasluzuje tol'ke pare za vizu, pored tolikih drugih zemalja  :yok:

• 2 months later...

Jel moguce na samom aerodromu u Kišinjevu izvaditi Moldavsku vizu i sta je potrebno od dokumenata?

Pre neki dan sam bila u rumunskoj ambasadi i rekli su mi da ako vadis moldavsku vizu u Rumuniji moras da platis,cini mi se, 14o dolara..cisto da znas..

To je van svakog razuma,al mene i dalje interesuje moze li se na aerodromu izvaditi?Hvala leptirici ;)

Drugarica mi rece da ako je vadis u Rumuniji moras da platis cak vise od 140dol, mozda i celih 170! i iscimace toliko oko dokumenata da ce ti se smuciti zivot. Ako je vadis u Bugarskoj onda je manje od 40,dolara ii eura, ne znam tacno..

Traze potvrdu da nisam osudjivan,2 slike ,pasos i garanciju,al to u mom slucaju vadi fudbalski klub Borac.Vadi se u Bukurestu a nisu nam trazili pare za vizu,al ovo je jedinstven slucaj.Pedesetak ljudi je moralo da vadi tu potvrdu da nismo sudski kaznjavani iz supa,svi od fudbalera,ekonoma ,rukovodstva i navijaca.Takav slucaj za vizu imao sam samo kad sam vadio Venecuelansku vizu.

Viza za Moldaviju se vadi u Bukurestu i potrebno je overeno garntno pismo ili invitacija, i 45 evra, i dobija se istoga dana, mene interesuje, da li je moguce da ljudi iz Moldavije , za vizu za Srbiju placaju 75 evra i cekaju na nju mesec dana, stim da treba da putuju u Bukurest ili Kijev da je izvade sto znaci da dva puta treba da predju oko 700 kiometara da bi dobili ionaku skupu vizu

Zasto je to toliko cudno? Sigurno postoji neki razlog zashto prema njima imamo tako jak vizni rezim i verujem da nisu jedini.

Moze biti zbog raspada Moldavije ili zbog losih diplomatskih odnosa ili zbog gomile moldavskih kurvi koje su radile u Srbiji.

Ne znam gde si pokupila tu informaciju i ne znam zasto te to toliko zabrinjava. Jedino ako imas moldavski pasos a zivis u Srbiji.

;D

Odbijeni,nisu hteli ni da nam pogledaju pasose,samo fudbaleri i rukovodstvo kluba dobilo vize.

• 1 month later...

procitao sam u lonely planet europe vodicu,a kasnije i proverio na internetu da tokom nekog vinskog festivala koji traje od prvog do petnaestog oktobra, u moldaviju je moguce uci bez vize i ostati do 10 dana.cela stvar je skroz legalna i uvedena je da bi festival imao sto vise gostiju,a samim tim vam omogucava da posetite i transnistriju.

pogledajte na google-u nisam bas siguran za tacan datum festivala.

• 3 weeks later...

Ja trazio moldavsku vizu u njihovoj ambasadi u Minsku polovinom avgusta.

Prvo lik poceo da tupi sto si dosao ovde treba da ides u Bukurest ambasada tamo je zaduzena za gradjane Srbije

ali se nekako resio da me "obradi".

Prva i najvaznija stvar je da imas pozivno pismo i to original (ne kopija ili fax) overeno od strane moldavske policije,

tip kaze "najbolje da ti to posalje rodbina tamo". Ja mu kazem da ja imam rodbinu u Moldaviju kao on u Srbiji he he osim ako mu neka rodjaka ne sljaka u Srbiji kao slobodna umetnica.

Dakle treba to pozivno pismo, potvrda o neosudjivanosti i 45 evrica za vizu. Posto sve to nisam imao (osim 45 evrica) nista od vize.

Viza u Bukurestu cisto sumnjam da kosta toliko mozda kosta 140 rumuskih leja to bi trebalo da bude oko pedesetak evra ili tako nekako?

Bilo kako bilo Moldavija je za nas manje vise nedostizna ali zato ko je u Ukrajini moze da poseti PMR tj. zvanicno Pridnjestrovsku moldavsku republiku ili kod nas poznatije kao Pridnjestovlje. Formalna viza nikad nije ni bila potreba nego samo pozivno pismo od strane lokalnog stanovnika ali od marta 2008. i to je ukinuto znaci ulazi se slobodno. Imati u vidu da ako se planira boravak duzi od 10 sati ( :?) mora da se vrsi registracija.

Pitanje: ako se ide u Ukrajinu preko vaucera pa se malo svrati u PMR da li se vaucer ponistava i po povratku u Ukrajinu se mora koristiti novi vaucer?

ne znas nista oko ovog festivala vina???ja sve vise mislim da je to vezano za period kad su za gradjane EU bile potrebne vize za moldaviju i da je ta oaksica vazila za njih posto gde god da sam video to na netu pisano je najmanje pre 3 godine.za gradjane EU vise nije potrebna viza za moldaviju tako da ne znam da li su te olaksice jos na snazi.

Zna li se tacno odkad-dokad moze da se udje u Moldaviju bez vize zbog tog vinskog festivala?Spominje se prva sedmica u oktobru i to samo na l.p?Nigde vise nisam nasao takav info,jel zna neko vise u vezi ovog vinskog festivala?

Ja sam našao razne informacije na netu, ali se sve tiču prethodnih festivala vina. O ovogodišnjem, predstojećem, još ne piše ništa. Pitao sam neke HC-ovce odande, pa ćemo videti da li će mi i šta odgovoriti... U svakom slučaju, svuda na netu piše da postoji taj period kada se može ući bez vize. I mene živo zanima kada je to.

• 2 months later...

Evo mene sad u Bukurestu, cimam se oko vize, jer sam krenuo bez pravog pozivnog pisma(overenog u Department of Migration), imam pozivno pismo kompanije iz Moldavije, ali neljubazni cikica u ambasadi kaze da to ne vredi nista, da treba da nabavim original pozivnog pisma overenog u gorenavedenom departmentu.

viza za mesec dana sa jednim ulaskom kosta 65 $

mesec dana sa dva ulaska kosta 170$

...

pored pisma i pasosa, trebalo bi da imate i sliku. cikica mi nije pominjao potvrdu da nisam osudjivan.

pokrenuo sam pola moldavije da mi sutra odrade to pismo i posalju direktno u ambasadu, jer bi original putovao 3 dana dhl-om. STRASNO!!!

sutra cu otici u nadi da cu nesto da uradim, ako ne sledeci put cu ovde moci da izvadim potvrdu da sam osudjivan (za ubistvo s predumisljajem diplomatskog lica u stranoj drzavi) :)

• 1 month later...

Evo samo da se javim da sam se vratio iz Moldavije.

Nevidjena avantura :) Cimanje oko vize. Sve u poslednjem trenutku... Zakasnio sam da izadjem iz Rumunije, i gospodin na granici mi je trazio 400 lei(oko 130evra) zato sto sam zakasnio 2 dana(imao sam tranzitnu vizu koja vazi 5 dana, a oni ti racunaju 1 dan cak i ako udjes u 23:59. Vec u 00:01 si tu ceo dan :)) Dao sam u 50$ i prosao.

Odande sam se vratio sa punim koferom vina i slatkisa. Kazu da su vina iz Moldavije medju najboljima! A i slatkisi!

Sve u svemu bilo mi je odlicno i planiram opet da idem negde u februaru. Sad sve znam, tako da se nadam da nece biti problema.

Ako neko planira da poseti Moldaviju, a potrebne su mu neke informacije, slobodno neka me kontaktira!

Da, vizu sam uzeo u Bukurestu u konzularnom odeljenju(ne u ambasadi)

Uzeo sam biznis vizu za Moldaviju na mesec dana sa jednim ulazom.

consulat_map.jpg

Konzularno odeljenje se nalazi u Boulevard Eroilor 8, sector 5..

telefon (+4 021) 410 98 27

prijem dokumenata je od 8:30 - 12:30

a izdavanje viza 15:00 - 16:00

Za vizu Vam je potrebno:

1) Pozivno pismo (osobe ili firme koja Vas poziva)- ORIGINAL - OBAVEZNO IZDATO OD NJIHOVOG MINISTARSTVA ZA STRANE POSLOVE. Ne moze nikakvo drugo pismo na memorandumima, sa pecatima kompanija, klubova, ...

2) Pasos

3) Slika

4) Formular (koji popunjavate u ambasadi)

5) potvrda da ste uplatili za vizu u BCR banci (prvo odete u ambasadu i uzmete instrukcije za uplatu, odete do BCR banke i na body language-u se sporazumevate sa zaposlenima u banci, jer niko ne prica engleski!!!)

To je to!

Ja sam vizu dobio istog momenta, jer sam tog coveka davio 5 dana i hteo je da me se otarasi sto pre!

U Beogradu sam uzeo tranzitnu vizu za Rumuniju sa dva ulaza. Tranzit u Rumuniji traje 5 dana! Budite pazljivi jer se kao prvi dan racuna dan kada ste usli. Tako da ako putujete vozom koji iz Beograda krece u 15:55, na granici je oko 22:00. U 00.01, Vi ste tamo vec jedan dan! Ako udjete u nedelju, u cetvrtak morate da izadjete!

Dodatak:

Od Bukuresta do Chisinau-a sam isao minibusom koji kosta oko 20evra. Busevi idu sa stanice Gara Filaret svakog dana u 9, 11, 17, 18h.

Put traje oko 9 sati, u zavisnosti od cimanja i guzve na granici.

Takodje mozete da idete i vozom koji krece oko 20h(nisam siguran) sa zel. stanice Gara de Nord ili pravim autobusom koji koji krece u 20h sa stanice Gara Filaret.

Ako imate jos pitanja, tu sam.... :)

Zdravo Tomo!

Hvala puno na detaljnim informacijama, mislim da ce mnogima koristiti a nadam se i meni! :) Elem planiram putovanjce za Rumuniju i Moldaviju u februaru, medjutim procedura za dobijanje moldavske vize mi deluje komplikovana i teska...postoji li nacin da mi smrtnici koji nemamo nikoga u Moldaviji ( ni prijatelje ni institucije koje bi eventualno slale pismo za nas ) dobijemo vizu? Dakle, moze li se sa nekakvom rezervacijom hotela doci do iste? Ili znas mozda neki drugi nacin? :)

Hvala unapred i pozdrav!

Stvarno nisam siguran oko varijante sa vaucerima turistickih agencija. Neznam da li postoji neka agencija u kod nas koja je ovlascena da organizuje putoanja u Moldaviju (koliko znam vauceri moraju biti izdati od takve agencije da bi bili dovoljni za aplikaciju za vizu). Ako neko nesto sazna, neka javi...

Pozdrav.

Vaucer tesko da prolazi. Mora originalno pozivno pismo.

Jedina da probas preko CS i HC da kontaktiras nekog u Moldaviji da ti sredi to pozivno pismo.

Imaj na umu da mora da ti se posalje original pozivnog pisma znaci to je dodatni trosak pored troska za

samo pismo.

Ranije su bile i neke agencije koje su sredjivale to pozivno pismo ali kada je Moldavija ukinula vize za odredjeni

broj zemalja to je prestalo. Sada to rade samo za Australiju i Novi Zeland - da i njima treba viza za Moldaviju.

Druga varijata je da se moldavska viza trazi na drugom mestu narocito u nekoj zemlji bivseg SSSR-a, tamo su manje

rigorozni.

Ja sam se raspitivao u moldavskoj ambasadi u Minsku i prvo mi je trebalo nekoliko dana da dodjem do nekoga tamo.

Prosto jer nema nikoga, dobio sam informaciju da im niko i ne dolazi pa i oni ne dolaze na posao. Kada sam pitao sta treba za vizu konzul mi je rekao u stilu "nije bitno sta treba, dogovoricemo se". :)