Jump to content

Featured Replies

Posted

Ima li neko da me malo uputi oko bađenja vize za Nemačku.

Treba mi svaka informacija a cenim da bi trebala i ostalima.

Ceka se 3 radna dana ... bar je tako bilo do prosle godine! Ko sto ti rekosem dodjes ispred konzulata, stanes u red. Kad se konzulat ovori oni naprave spiskove i kazu ti za koliko otprilike da dodjes ... sat, dva, tri ... ti se svrckas po BGu, dodjes malo ranije od vremena koje su ti rekli, prozovu te, udjes u konzulat, das sva potrebana dokumenta, ispricas se sa sluzbenikom/com ... i on/ona ti kaze kada da dodjes po pasos! Pasos moze i neko drugi da podigne, ne moras licno da dolazis po njega.

• Author

Ambasada konzulat... svejedno?!

Kada da stanem u red? u 7 ujutro ili malo ranije npr oko 1 ujutro?

Kad sam ja vadila vizu, bila sam u redu oko 5 (a bilo ih je 15ak pre mene)..

dakle, do 6.. nemoj posle 6

• Author

Pa od svih sam dobio informaciju da idem u ambasadu.

I ovde na sajtu pise da je mesto podnosenja ambasada.

?!?!?!

Vidi,

ja nikada nisam podnosio molbu za dobijanje nemackog Schengena, ali je mesto vadjenja doticnog definitivno konzulat.

Konzulat se nalazi u Bircaninovoj ulici (gde je nekada bila ambasada DDR-a) i tu je uvek guzva jer ljudi predaju za vize, cekaju u redu i sl. stvari.

Sa druge strane, nemacka ambasada je u ulici Kneza Milosa i tamo nikada nikoga nema. Ok, ima, ali samo kada su demonstracije i slicne stvari lol::.

Dakle, za vizu ides u Bircaninovu, a tamo je njihov konzulat.

• Author

ok... sutra idem po pasoš u nemačku ambasadu.

u njoj će biti ili neće biti viza.

kako do vize... svi navedeni podaci o potrebnim papirima koji stoje ovde na sajtu su tacni. samo se držite pravila (za studente, zaposlene...)

podnošenje zahteva za vizu je u birčaninovoj ulici. nije daleko od auto-ž stanice.

možete se pojaviti tokom cele noći ispred ambasade. npr ja sam stigao oko pola dva. ispred mene je bio samo jedan nišlija. super je to što odmah preko puta ima jedan dosta prostran kafić koji radi 24h tako da možete da popijete 20ak kafi i pičnete 100 partija pikada.

lično sam dobro prošao jer je dotični nišlija bio moje godište i stari saborac iz ilegale tokom 2000. godine. i još ako ste zajedno pičili WOW na istom serveru vreme će vam proći jako brzo.

naime, masa se okuplja već oko četiri sata pred ambasadom ali uglavnom napravi se neka interna lista jer svi dolaze u kafić. bilo bi poželjno da pitate portira (pandura u kućici) koji pacijent ste po redu. čisto da vas zapamti.

sedeli bi još dugo u kafiću da se nisu pojavile dve babe oko 5h koje se se zakucale u red. tada će svi skočili iz kafića da stanu u red koji odmah broji oko 15ak ljudi.

super je ako se dogovorite sa sapatnikom iz reda da na smenu od 20-30 minuta odlazite do kafića da malo odmorite. kada izađete iz kafića imaćete utisak da hodate po oblacima.

ispred ambasade se formiraju dva reda. jedan red je za turističke a drugi za poslovne vize.

u 7h izlaze radnici ambasade koji od vas traže pasoš kako bi vas upisali u svoj spisak.

iz reda za "turističke" vize ulazite u red za "poslovne" vize. sačekate par desetina ljudi sa poslovnim kako bi došao red na vas.

pripremite sve papire kada se približite vratima. prozove vas radnik obezbeđenja i na ulasku vas ljubazno pita da li imate hladnog oružja, vatrenog oružja ili eksplozivnih naprava.

na jednom šalteru vam proveravaju papire, lupaju neke pečate pa čak i potpišete nešto što vam uvale na brzaka.

odmah vas upute drugi na šalter (kao u posetu nekom zatvoreniku). pripremite 35 eura u kešu. jedino pitanje koje postavljaju je ko vam šalje pozivno pismo, kako ste upoznali dotičnu osobu i kako se sa njom sporazumevate.

zahvalite im se na ukazanoj pažnji i dobijete potvrdu da ste uplatili novce na kojoj vam zapišu i vreme kada treba da se pojavite da podignete pasoš, što može da uradi i neka osoba umesto vas.

znači, sve ide veoma relativno.

ambasada se otvorila u 7 a ja sam već sedeo u busu za novi sad u 8.45.

srećno

• Author

još jedna veoma važna stvar.

ako idete autobusom npr... polazite 27. aprila za berlin a datum povratka u srbiju je 05. maj. tražite vizu od devet dana. (kao što ćete napisati u zahtevu za vizu i na obaveznom osiguranju)

bez obzira sto u nemačku (berlin) krećete 27. aprila a stižete 28. aprila nemojte dozvoliti da vam u pozivnom pismu stoji 28. april jel će vam izdati vizu na 9 dana od 28. aprila do 05. maja i sje**će vam koncepciju puta pa će te umesto u nedelju 27. aprila hvatati autobus koji polazi 30. aprila.

• 2 weeks later...

Ja sam vadila Nemacku vizu u februaru, lepo ko covek dosla tamo u 6 i 15,u 7 nas popisali, a stigla na red u 11. U medjuvremenu visila u doticnom kaficu. Mislim da je malo jednostavnije tako..

Da li je moguce dobiti vizu ako si nezaposlen?

Gledao sam na sajtu, ali nigde se ne pojavljuje kategorija NEZAPOSLEN :)

Da li je neko pokusao?

Pozivno pismo mi nije problem.

Dule

• 2 weeks later...

e ovako,ja sam prosle godine u novembru dobila vizu za Nemacku na mesec dana,kao student, i tamo je produzila na jos dva meseca,vratila se kuci u februaru.I sad mi je proslo tih 3 meseca sedenja i cekanja da bih ponovo mogla da podnesem zahtev.Trenutno cekam da mi stigne pozivno pismo,ali me brine sledece-indeks mi je prazan,tj.posto sam bila preko nisam isla na predavanja,nemam ocena,ni potpisa...A jako jako mi je vazno da opet otputujem,naime tamo mi zivi decko...I neki mi kazu da je olaksavajuce to sto vec imam vizu u pasosu,ali ja se bas nerviram zbog tog praznog indeksa...ufff i svega ostalog.... Molim one upucenije ili sa slicnim iskustvom za neki savet... Hvala

Ja vec duze vreme nisam stuident ali znam jedno ... nemoj ni slucajno da kazes da ides kod momka vec kazi da ides u posetu prijatelju!

da,naravno,nikako to ne smem da spomenem, i prosli put sam kao isla kod drugarice,tako cu i sad...

Sestra je vadila nedavno vizu za Nemacku i na salteru za informacije su joj rekli da joj pored rezervacije hotela treba i potvrda iz banke da ima 50 eura po danu na deviznom racunu. Onda su joj ljudi iz agencije preko puta ambasade (preko kojih je izvadila osiguranje) rekli da joj ne treba to iz banke i da samo preda rezervaciju, sto je i ucinila i dobila vizu bez problema. E sad, ona je trazila vizu na 6 dana, a ja planiram da trazim na 17. Da li mislite da to ima neke veze, tj. da li ce meni trebati ta potvrda iz banke posto idem na duzi period?

P.S. Oboje smo studenti.

E,za tu potvrdu se radi ovako: odes u banku (bilo koju), das im nesto sitno: 100-200 din i oni ti izdaju potvrdu da imas koliko god hoces na racunu. Bar sam ja  tako za Italijane radila pre 2 godine (milsim da sam isla u Vojvodjansku banku, al to vise ne postoji).

Za Nemce nisam imala potvrdu, al imala sam pozivno, a ne garantno pismo

• 1 month later...

sve sam pazljivo procitao , ali i dalje nisam skontao da li ima neko da je izvadio nemacku vizu bez garantnog i pozivnog pisma, samo sa rezervacijom hotela i povratnom kartom ? i jos jedno pitanje da li neko zna da li  u tom slucaju za studente trebaju one silne potvrde od roditelja o zaposlenju , plati ,duzini radnog staza....ili je dovoljna ona potvrda iz banke o parama na racunu ? unapred hvala  :)

sve sam pazljivo procitao , ali i dalje nisam skontao da li ima neko da je izvadio nemacku vizu bez garantnog i pozivnog pisma, samo sa rezervacijom hotela i povratnom kartom ? i jos jedno pitanje da li neko zna da li  u tom slucaju za studente trebaju one silne potvrde od roditelja o zaposlenju , plati ,duzini radnog staza....ili je dovoljna ona potvrda iz banke o parama na racunu ? unapred hvala  :)

Ja sam izvadio samo sa rezervacijom hotela (ne treba ti povratna karta). Za studente ti treba uverenje sa faxa i fotokopija indexa. Ja sam im dostavio uverenje iz banke, mada mislim da nije neophodno. Nikakve potvrde od roditelja nisu potrebne.

Od svih sengen viza, mislim da se nemacka dobija sa najmanje papirologije i glavobolje.

Ja bih molio za savet ako neko zna možda...

Ja idem za Nemačku u sredu idem da tražim vizu- ne bi trebalo da bude problema jer imam i garant i radim, i svake godine imam bar po jedan nemački šengen u pasošu + druge...

Ali bih sada hteo da tražim vizu na 2 ulaska..  jer bih trebao da idem jednom sada i drugi put u avgustu...

E sad me muši to osiguranje... ako tražim na 45 dana, onda puno mora da se plati... a ne znam da li bi mi dali ako platim osiguranje za 20 dana i kažem im da ću uplatiti ponovo kada budem drugi put išao, ili da odmah uplatim i za taj drugi put- dobio vizu na dva ilaska ili ne... Ne znam dal može da se ponesu dva osiguranja za dva perioda- ako kontate šat hoću da kažem...

Ima li neko neka takva iskustva?