Jump to content

Featured Replies

Biraj brate ... ili ces das platis osiguranje za 45 dana ... ili ces dva puta da platis vizu! :-) U svakom slucaju viza ce biti multi ako je na duzi rok od 30 dana!

Malo mi je cudno to da svake godine vadis vizu a nikada ti nisu dali vise od jednog ulaska. Meni su vec posle druge vize bez ikakvih problema davali multi vizu. Znaci samo cekiraj multi i ne sekiraj se dobijas sigurno. Sto se osiguranja tice, jedan moj poznanik je imao osiguranje za mesec dana a trazio vizu na dva meseca i dobio je bez problema.

e a sto se tice rezervacije hotela ili hostela, gledao sam nesto na onom sajtu www.booking.com, ali ne mogu da skontam koliko mi oni uzimaju kesa prilikom rezervacije? vidim da mi vracaju pare ako otkazem jedan dan ranije , ali jel moram da im platim pun iznos za rezervaciju ili ono standardno 10% ? jel znas jos neki sajt za rezervaciju ili bas ime tvog hotela koji si rezervisao ?  :)

Rezervisao sam bas preko tog sajta i ne uzimaju ti nista sa kartice za rezervaciju, sve placas na licu mesta. Jedino ako rezervises, a ne planiras da odsednes u tom hotelu, moras da otkazes rezervaciju najkasnije dan ili dva pred dolazak (zavisi od hotela).

samo jos ovo da te pitam i necu vise da te smaram majke mi  :) prvi put se srecem sa svim ovim pa zato ... a jel moram da imam taj iznos na kartici koliko  kosta hotel da bi mi prihvatili rezervaciju ili mogu ono standardno koliko mi treba da bi uopste i imao karticu 20 e ?  :)

U vecini slucajeva ne moras da imas lovu na kartici. To ne zavisi od booking.com nego od samog hotela koji rezervises. Oni imaju pravo da izvrse autorizaciju kartice na iznos rezervacije, ali iz sopstvenog iskustva mogu ti teci da to vrlo retko rade. Na sam koristio booking.com nekih 20-tak puta i samo 2-3 puta mi se desilo da mi rezervisu iznos na kartici.

Malo mi je cudno to da svake godine vadis vizu a nikada ti nisu dali vise od jednog ulaska. Meni su vec posle druge vize bez ikakvih problema davali multi vizu. Znaci samo cekiraj multi i ne sekiraj se dobijas sigurno. Sto se osiguranja tice, jedan moj poznanik je imao osiguranje za mesec dana a trazio vizu na dva meseca i dobio je bez problema.

Pa idem svake godine preko grada sa atletičarima i uvek dobijemo vizu od 5 dana a tamo smo 4...

Al sada idem sam pa ću da probam tako kako rekoste... platim mesec dana a tražim više... jel da upišem 45 dana? A fora je što ja trenutno imam važeću madjarsku vizu od prošle godine (važi još 2 meseca) ali nije šengen...

Mislim, mogu ladno da udjem u Madjarsku i posle nema više granica, ali šta ako bude neka rutinska kontrola...? Onda sam ugasio...

Ja bih radije da imam i nemačku vizu...

A kad budu crveni pasoši, onda ćemo da kupimo šengen na godinu dana :)

U vecini slucajeva ne moras da imas lovu na kartici. To ne zavisi od booking.com nego od samog hotela koji rezervises. Oni imaju pravo da izvrse autorizaciju kartice na iznos rezervacije, ali iz sopstvenog iskustva mogu ti teci da to vrlo retko rade. Na sam koristio booking.com nekih 20-tak puta i samo 2-3 puta mi se desilo da mi rezervisu iznos na kartici.

a prilikom otkazivanja su ti sve bez problema vratili? jel mozes da otkazes rezervaciju mailom ili moras da ih zoves?

Nisu mi nikad skidali pare sa kartice, samo su rezervisali iznos da provere da li imam lovu. Nakon nedelju dana pare su oslobodjene, posto nisu realizovali naplatu. Otkazuje se online, preko booking.com. Pare skidaju samo ako je u pitanju neka specijalna ponuda i onda je jasno naglaseno u opisu sobe da ce rezervacija biti naplacena odmah i da otkazivanje nije moguce.

I još nešto-

šta da pišem pod državljanstvo? Srbin ili sprsko??? Aj to.. al šta pod prvobitno državljanstvo (po rodjenju)??? SFRJ il šta???

To mi nikad nije jasno...

I šta ste pisali pod prethodni boravci u ovoj il drugim državama šeng?

Dal da nabrojim samo zemlje ili da napišem i godinu kad sam bio, ili od kad do kad...?

Ok.. hvala... to mi je bilo logično al otkud znam šta je njima logično...

I dalje razmišljam dal da napišem datum kako mi pišemo ili prvo godina, pa mesec pa dan...

Nadam se da mi je ovo poslednja viza ... da doživim da idem negde normalno...

(eh kakav sam ja zanesenjak)

Ljudi, znam da nema veze sa Nemackom, ali ima veze sa shengenom ... sinoc dobih neku informaciju da kad imas multi shengen da pazim ili da spomenem na granici da mi ni slucajno ne lupe pecat preko vize jer se tad multi sengen ponistava i postaje sa 1 ulaskom, da se pecat lupa na slobodnu ispred stranu .... jel to tacno?????

Ako treba na drugu temu, nek se premesti ... sorry :king:

Da li se nekom desilo da mora da razgovara sa konzulom? Danas sam isla da preuzmem pasos i zena na salteru mi je rekla da ima nekih problema i poslala me na drugi salter. Druga gospodja me je pitala ko je devojka koja mi je poslala garantno pismo i odakle je znam. Receno mi je da dodjem sutra izmedju 8 i 11 na razgovorom sa sefom ( predpostavljam konzulom). U pasosu imam 2 ili 3 nemacke vize i jos dosta sengen viza. Stvar je u tome da ja ne poznajem devojku koja mi je poslala garantno pismo, ona je prijateljica mojih drugarica koje tamo studiriaju i koje ne mogu da mi posalju garantno pismo a ova devojka je pristala da to uradi za njih. Sad ova zena mi je rekla da ovo ne znaci da sam ja odbijena za vizu. Zanima me da li je neko ovo doziveo i da li mislite da konzulu treba da kazem istinu, da ne poznajem devojku ( ili da sam je upoznala jednom) i da u stvari idem da posetim drugarice koje tamo studiraju? I da li uopste postoji mogucnost da dobijem vizu?

Slazem se... u lazi mozesh samo da se zapetljas i da ispadne josh gore.

Jednostavno  kazi da si devojku upoznala jednom (cisto da ne bude da je bash bash ne znas) i da ona studira sa tvojim drugaricama koje ti idesh da posetis i ona je bila toliko ljubazna da ti posalje pismo.

Ne brini nista... mene je marokanski konzul isprepadano pozvao na razgovor a ispalo je da se covek samo brine kako cu ja to sama da putujem tamo.

Mada ne verujem da se nemacki konzul brine za tebe. Samo opusteno.

;D

e ljudi jedno pitanje mozda je glupo ali stvari stoje ovako.. vratio sam se bio iz lux pre par dana tacnije 7 jula i upoznao neku devojku iz nemacke koja ona sada zeli da dodjem kod nje u nemackoj dali ce biti nekih problema u ambasadi ili mozda treba da cekam naravno zeli da mi posalje garanto pismo pa ako moze neka pomoc dali imam prava da ponovo predam za sengej vizu..hvala:)

e hvala kika i samo jos nesto nemogu nikako da nadjem sajt nemacke sta mi je potrebno od dokumentacije....ako imas i znas napisi mi bicu ti zahvalan..hvala e da jos nesto zaposlen sam tek 3 meseca a nesto kao 6 meseci mora da prodje vamo tamo ja sam posle samo 3 dana uzeo potvrdu da sam zaposlen i predao u ambasadi tamo gde sam i bio nije valjda da moram da cekam 6 meseci kod nemaca ako je tako ubitju se:(

• 1 month later...

Pozdrav!

Zanima me jel neko dobio nemacku vizu na osnovu "neformalnog pozivnog pisma", kako su ga nazvali na sajtu? Kolko sam shvatila, u tom pismu moraju da stoje svi relevantni podaci koji bi stajali i u garantnom, samo sto nije overeno nigde, vec samo potpisano od strane domacina? Naravno, posto se u takvom pismu ne garantuje da ce vas domacin izdrzavati, potrebno je da prilozite i dokaze o finansijama. Zanima me da li je neko isao u ambasadu sa ovakvim "neformalnim" pozivnim pismom i sta ono treba da sadrzi?

Puno vam hvala unapred na pomoci  ;D

• 2 weeks later...

Znaci tvoj domacin ne mora da ide tamo u opstinu ili sluzbu za strance, gde se vec pravi garantno pismo, i dokazuje svoj bonitet, placa taksu i sl.

Pismo treba da sadrzi standarno tvoje podatke, njihove podatke (ako nisu Nemci moglo bi se npr. napisati koliko dugo su u Nemackoj, kada im je izdata boravisna dozvola i sl., ako jesu, broj licne karte), period u kom te pozivaju i tvrde da ces imati smestaj kod njih i na kojoj adresi... Moze se napisati i da ce preuzeti sve tvoje troskove ukoliko to bude bilo potrebno i bla bla, ali ne znam da li je obavezno, kod mene nije stajalo. Uz to bi lepo dosla i fotokopija licne karte, pasosa, ili boravisne dozvole. Moje je bilo napisano na nemackom.

Meni je celo to pozivno pismo poslato e-mailom, a uzgred nisam imao ni kopiju boravka; ali mislim da je lepse da ti skeniraju tako neki dokument. 

Uz to, ja sam nabavio zdravstevno osiguranje za celu duzinu boravka, potvrda o parama na racunu (ne mogu da se setim koliko dnevno traze; iako sam negde procitao da treba overen izvod u poslednja 3 meseca, meni su uzeli samo potvrdu o parama na deviznom racunu, izvod mi je vratila bez da ga je pogledala), i povratna karta (jer domacini ne mogu da garantuju za tebe kao da je to pismo overeno negde). I naravno, neki dokaz da imas razlog da se vratis kuci - potvrda da si student / zaposlen i primanja i sl.

Meni je cela prica prosla u junu mesecu ove godine! Srecno :)

e ajde sada sa srecom neka mi je cekam to garanto pismo da stigne i da predam sto se tice papira sakupio sam posto sam zaposlen.....e sada jedno pitanje vizu cu traziti na 10 dana a ostati duze sto znaci vizu cu dobiti na 30 dana ali sta se desava ja ostajem duze sto znaci ta osoba koja me poziva ona ce mi sama produzava ti vizu dali ja tamo mogu da trazim multi vizu ili ne ili ipak ostaje sa jednim ulaskom.