Jump to content

Featured Replies

da, mogao bi da se potrudi da smisli recenicu pre nego je napise. no, shvatila sam da covek negde radi i da mu je zato lakse da prikupi dokumenta za vizu. kao i da planira da ostane 30+ dana u nemackoj.  a u cemu je problem?  :?  :102:

Ali zasto bi trazio vizu na 10 dana, ako ce da ostane duze, i kako ce onda, ako je trazi na 10, dobiti na 30 dana ...

• 2 weeks later...

Znaci tvoj domacin ne mora da ide tamo u opstinu ili sluzbu za strance, gde se vec pravi garantno pismo, i dokazuje svoj bonitet, placa taksu i sl.

Pismo treba da sadrzi standarno tvoje podatke, njihove podatke (ako nisu Nemci moglo bi se npr. napisati koliko dugo su u Nemackoj, kada im je izdata boravisna dozvola i sl., ako jesu, broj licne karte), period u kom te pozivaju i tvrde da ces imati smestaj kod njih i na kojoj adresi... Moze se napisati i da ce preuzeti sve tvoje troskove ukoliko to bude bilo potrebno i bla bla, ali ne znam da li je obavezno, kod mene nije stajalo. Uz to bi lepo dosla i fotokopija licne karte, pasosa, ili boravisne dozvole. Moje je bilo napisano na nemackom.

Meni je celo to pozivno pismo poslato e-mailom, a uzgred nisam imao ni kopiju boravka; ali mislim da je lepse da ti skeniraju tako neki dokument. 

Uz to, ja sam nabavio zdravstevno osiguranje za celu duzinu boravka, potvrda o parama na racunu (ne mogu da se setim koliko dnevno traze; iako sam negde procitao da treba overen izvod u poslednja 3 meseca, meni su uzeli samo potvrdu o parama na deviznom racunu, izvod mi je vratila bez da ga je pogledala), i povratna karta (jer domacini ne mogu da garantuju za tebe kao da je to pismo overeno negde). I naravno, neki dokaz da imas razlog da se vratis kuci - potvrda da si student / zaposlen i primanja i sl.

Meni je cela prica prosla u junu mesecu ove godine! Srecno :)

Puno hvala! Bas one informacije koje su mi bile potrebne! :D

pokušao sam da predam juče dokumenta za nemačku vizu, i ispostavilo se da stvari nisu tako vesele kako mi se činilo da će biti kad sam čitao ovde.

Dakle student sam i pre nego što su uopšte hteli da uzmu dokumente tražili su da obavezno donesem:

-dokaz da u banci posedujem minimalno 45 evra po danu.

-povratnu kartu

naravno i ostale stvari, ali za ove dve sam stekao lažnu nadu da mi neće biti potrebne čitajući ovaj forum, pa rekoh da napišem kako bi ljudi znali da ne cvetaju ruže  ;D

nakon što sam nabavio i te dve stvari, danas sam uspeo da predam dokumenta, i u četvrtak ćemo videti šta će biti i da l će još nešto tražiti.

pokušao sam da predam juče dokumenta za nemačku vizu, i ispostavilo se da stvari nisu tako vesele kako mi se činilo da će biti kad sam čitao ovde.

Dakle student sam i pre nego što su uopšte hteli da uzmu dokumente tražili su da obavezno donesem:

-dokaz da u banci posedujem minimalno 45 evra po danu.

-povratnu kartu

naravno i ostale stvari, ali za ove dve sam stekao lažnu nadu da mi neće biti potrebne čitajući ovaj forum, pa rekoh da napišem kako bi ljudi znali da ne cvetaju ruže  ;D

nakon što sam nabavio i te dve stvari, danas sam uspeo da predam dokumenta, i u četvrtak ćemo videti šta će biti i da l će još nešto tražiti.

Ovo verovatno spada pod dodatna dokumenta koja imaju pravo da zatraze. Mozda im se nesto nije svidelo u dokumentima koja si prvobitno predao, pa su resili da te malo cimaju.

A da si malo detaljnije citao forum, nasao bi podatak da nisi prvi kome se to dogodilo. Elem, u diskusiji o madjarskoj vizi, dosta se pricalo i o nemackoj, i tamo sam licno ja napisao sledece:

Nemci ne traze potvrdu o zaposlenju roditelja, ni povratnu kartu, u opstem slucaju.

Ali znam za jedan slucaj, da je momak predao za vizu, i kad je dosao da podigne, nisu hteli da mu izdaju pasos bez da im donese potvrdu o kupljenoj povratnoj karti !! I onda je brze bolje njegov tata dolazio iz NS-a da mu donese kartu, kako bi dobio pasos nazad.

Jer kao sto pise uvek i svuda, spisak dokumentacije nije konacan, na zahtev Ambasade morate doneti dodatnu dokumentaciju.

No, bitno je da si ti to predao, verujem da ce biti sve ok. :)

A da si malo detaljnije citao forum, nasao bi podatak da nisi prvi kome se to dogodilo. Elem, u diskusiji o madjarskoj vizi, dosta se pricalo i o nemackoj, i tamo sam licno ja napisao sledece:

...

No, bitno je da si ti to predao, verujem da ce biti sve ok. :)

ma pročitao sam ja to, i naravno svi znamo da uvek mogu da traže još nešto.. nego računam što više ljudi napiše kakvo je iskustvo imalo to će neko ko čita moći bolje da proceni šta da čini, zato napisah.  :)

(jer recimo meni je nabavljanje potvrde iz banke bio mnogo veći problem nego onih potvda od roditelja, a nekome je situacija suprotna)

Potvrda iz banke moze da bude problem ali i ne mora.

Postoje banke koje ce da ti izdaju potvrdu da imas kod njih racun i na njemu 500-1000 evra (iako ga nemas).

Neke pak banke nece da ti daju potvrdu osim ako kod njih stvarno imas racun i na njemu pare.

Fiktivna potvrda se dobija kod Metals banke, drugar dobio pre neki dan na 1000 evra i to je platio banci mislim 300 din.

• 2 months later...

wooow ima gomila korisnih informacija ovde  ;D

ali imam josh par pitanja poshto planiram da sa dechkom predam za nemachki shengen negde u januaru,shto znachi da cu se cimati oko toga dal cemo dobiti vizu - duplo!  ;D

dakle... zna li neko koji su kriterijumi za osobu koja mozhe da poshalje garantno pismo?verovatno mora da ima nemachko drzhavljanstvo a da li mora da zaradjuje odredjeni iznos mesechno da bi garantovala za nekog i koliki je to iznos ako je tako?da li ista osoba mozhe da garantuje za dvoje ljudi?

ova iskustva shto sam chitala na forumu u vezi nemachke vize su prilichno pozitivna... e sada ako uspemo da dobijemo garantno,znachi prilazhemo samo npr povratnu kartu bez potvrde o smeshtaju,ali ako dobijemo pozivno pismo,dal je onda potvrda o rezervaciji hotela potrebna?i da li mozhe bilo ko da poshalje pozivno pismo (onaj ko nema nemachko drzhavljanstvo ,student,itd...)

da li problem mozhe da predstavlja ako trazhim vizu u februaru ,kada traju predavanja? jedna devojka je napisala da im je to npr bilo chudno kada je predavala za vizu u sred trajanja semestra

i ako ne prilozhimo ni garantno ni pozivno vec samo rezervaciju povratnu i ostalo za studente shto stoji na sajtu koje su shanse za dobijanje vize iz vasheg iskustva?  :D

mozhda je malo previshe pitanja i mozhda se ponavljaju ali moram da budem sigurna?

hvaaala!

mozhda je malo previshe pitanja i mozhda se ponavljaju ali moram da budem sigurna?

Sigurna nikada ne mozes biti, pa cak i da ti garantno pismo posalje sama Angela Merkel. Nemci jesu u principu OK, ali se nekada desi da odbiju nekoga sa citavom hrpom papira.

Inace ovo vazi za sve schengen ambasade. Ne postoje ti papiri sa kojima si 100% sigurna da dobijas vizu. Jedino pravilo je da nema pravila.

ok znam sve to,nisam mislila bukvalno sigurna,prosto mi treba odgovor na ova gore pitanja

ako neko mozhe da odgovori bilo bi lepo  ;)

Da li neko moze da m i pomogne?! Zanima me taj " razgovor" za vizu? Meni garantno pismo salju ljudi koje ja ne poznajem, a cula sam da postavljaju pitanja oko toga ko ti salje gar. pismo, kako ste se  upoznali i sl. Druga stvar, ja  idem kod decka a cula sam da nikako to ne  pominjati? Ima li neko iskustva ?  Da li da kazem istinu ili da je zaobidjem elegantno? :evil:

Inace , zaposlena sam, nemam ni jednu sengen vizu u pasosu, ima  li sanse da dobijem vizu?  I jos nesto , ako mi posalju garantno pismo kojim je kako oni kazu " verodostojno prikazan bonitet mog domacina" da li moram da prilozim dokaze o finansiranju , kreditne kartice koje by the way ne posedujem , putne cekove i sl? :bang:

ako neko mozhe da odgovori bilo bi lepo  ;)

Ja sam do sada vadio 7-8 šengen viza, od toga 2 nemačke. Slažem se sa Old School-om da na većinu tvojih pitanja naprosto ne postoji siguran odgovor (npr. koliko domaćin "mora" da zarađuje, da li je problem ako ideš za vreme semestra, itd...). Ono što znam iz iskustva jeste da jedna osoba može da garantuje za dvoje gostiju.

Inace , zaposlena sam, nemam ni jednu sengen vizu u pasosu, ima  li sanse da dobijem vizu?  I jos nesto , ako mi posalju garantno pismo kojim je kako oni kazu " verodostojno prikazan bonitet mog domacina" da li moram da prilozim dokaze o finansiranju , kreditne kartice koje by the way ne posedujem , putne cekove i sl? :bang:

Odgovor na oba ova pitanja je "da". :):(

Hitno potreban odgovor!

Ako mi je poslato zvanicno garantno pismo gde je potvrdjen bonitet domacina, da li na formularu na pitanje "Ko snosi troskove vaseg puta i boravka?" upisujem "osoba koja me poziva"? Malo je nerealno da ko god me poziva placa bas sve troskove... Da li mogu da stikliram obe kucice, i da li u tom slucaju moram da donosim potvrdu sa racuna iz banke (student sam)? Ili nece praviti problema ako stikliram da ce domacin snositi troskove?

Na sajtu ne pise nista o rezervaciji karte za put, pa pretpostavljam da u opstem slucaju nije potrebna?

Hvala puno unapred!

zvanicno garantno pismo gde je potvrdjen bonitet domacina

shta znachi ovo? dal osoba mora da zaradjuje odredjeni iznos mesechno i zna li neko koji je to iznos? dal mora da bude zaposlena,ili mozhe npr da zhivi od socijalne pomoci?  :-[

Ja imam jedno konkretno pitanje. Posle iscitavanja raznih topica shvatila sam da su Nemci najlaksi za vizu. E sad, ja bih da dobijem shengen na duze vreme da ne bi morala da se cimam za vizu svaki put kad mi se za vikend ide u Peshtu ili Ljubljanu ili negde okolo...

Mogu da dobijem pozivno pismo iz Nemacke, Italije, Francuske, Ceshke i mozda Madjarske i Slovacke. 

Po kom osnovu oni daju vize na duze vreme i ko je tu najlaksi na trep trep?  :ang:

Ostali papiri nisu problem, zaposlena sam.

Daju vizu na duze vreme sama ako ides poslovno, tj. pozove te firma iz inostranstva kao sa njima ces da sastancis vise puta te godine ili ako ides na naucne seminare.

• 2 weeks later...

ok da odgovorim sama sebi tj ako nekome ubuduce bude trebala ista informacija...dakle,postoji siguran iznos koji domacin koji te poziva mora da poseduje,a to je 2500 evra po osobi za koju garantuje...raspitao se drugar nemac tamo kod njih u nekoj opshtinskoj ustanovi... shto nije mnogo za nemce koji zaradjuju ali jeste za studente i sl

e sad zna li neko da li ako nema garantnog mora da se sem onih chekova i gluposti predaje i rezervacija smeshtaja ,s obzirom da se na sajtu to ne pominje  :angel:

shta mislite koja je opcija bolja?

rezervacija hotela i sva ona dokumenta koja su potrebna

ili da nosim neformalno pozivno pismo,i dal u tom sluchaju treba rezervacija hotela ako domacin napishe da ce on da ponudi smeshtaj? ostala dokumenta se opet podrazumevaju

vizu trazhim na 3 nedelje... shta biste vi uradili?  :?:102:

Ja bih isla na rezervaciju hotela, nekako mislim da ce onda manje da te ispituju, ali sad ne znam, neka kaze jos neko svoje misljenje.

Ja bih isla na rezervaciju hotela, nekako mislim da ce onda manje da te ispituju, ali sad ne znam, neka kaze jos neko svoje misljenje.

mislish a? pa da,i ja mislim da je mozhda tako bolje,jer to pozivno pismo mislim da njima malo vredi,chim niko finansijski ne garantuje za tebe,tako da je mozhda bolje na foru sve sam finansiram ,imam kinte i jebiga,kako bude :angel:

hvala