Jump to content

Featured Replies

da,da,u pravu ste verovatno  clap

nego iako je kao obrada podataka za vizu 4 radna dana koliko realno ranije bi bilo ok da se predaju dokumenta,ako npr imash vec datum kada palish?

• 2 weeks later...

a kada se odlazi po pasosh jel se cheka ili to ide brzo?

pretpostavljam da je isto tamo u konzulatu

jel moze neko da mi kaze koliko kostaju dokumenta potrebna za vizu kada se prevode na nemacki kod sudskog tumaca?

jel moze neko da mi kaze koliko kostaju dokumenta potrebna za vizu kada se prevode na nemacki kod sudskog tumaca?

kolko ja znam nista ne treba da se prevede na nemacki!

Za Sengen vizu ne treba nikakav prevod, za nacionalnu vizu (studiranje, brak...) treba. U Nisu je prevod 10€ po stranici.

hvala vam na odgovorima, pa cini mi se da sam cula da austrijanci traze prevod pa sam zato pomislila da i nemci traze.

• 4 weeks later...

Ja sam danas predao svu dokumentaciju za vizu u Nemačkoj ambasadi,tražio sam turističku vizu 10 dana,idem kod brata od tetke,isao sam i 2001 god kod njega, ali nisu hteli ni da pogledaju crveni pasoš i još mi je službenica rekla da naknadno donesem izvode iz matične knjige rođenih,moj,bratov,očev i tetkin da dokažem da smo braća.

Da li ovo znači da sam odbijen?

I kome ja da predam te izvode iz knjige rođenih 03.marta kad su rekli da dođem po pasoš,valjda je tad već sve završeno,ili su je dali ili nisu.

Molim za odgovor ko je imao ovakvog iskustva,

unapred zahvalan.

Ja sam danas predao svu dokumentaciju za vizu u Nemačkoj ambasadi,tražio sam turističku vizu 10 dana,idem kod brata od tetke,isao sam i 2001 god kod njega, ali nisu hteli ni da pogledaju crveni pasoš i još mi je službenica rekla da naknadno donesem izvode iz matične knjige rođenih,moj,bratov,očev i tetkin da dokažem da smo braća.

Da li ovo znači da sam odbijen?

I kome ja da predam te izvode iz knjige rođenih 03.marta kad su rekli da dođem po pasoš,valjda je tad već sve završeno,ili su je dali ili nisu.

Molim za odgovor ko je imao ovakvog iskustva,

unapred zahvalan.

Pa malo sam zbunjen, kazes da nisu hteli ni da pogledaju pasos, a onda u sledecoj recenici da je on kod njih i da dodjes 3. marta? U svakom slucaju, ako ti je pasos uzet i ako u njemu stoji pecat (D) Belgrade Application Received ili nesto tome slicno, i nema vize preko tog pecata, onda si i zvanicno odbijen za vizu - ali to ces znati tek kada podignes pasos. Ako mislis da nisu hteli da ga listaju, to je za Nemce savrseno normalno, oni gledaju tvoju istoriju uglavnom preko SIS, odnosno kompjutera.

Meni ne zvuci kao da su na putu da te odbiju ako su ti trazili dodatnu dokumentaciju prilikom podizanja pasosa, jer da su se odlucili za odbijanje, ne bi vise trazili nista. Naravno, to ne znaci ni da si dobio vizu, ali znaci da ako jesi (sto je po mom iskustvu najverovatnije ovde slucaj) neces moci da dobijes pasos sa vizom dok ne doneses dokumenta koja si duzan. Stos je u tome sto konacnu odluku za svaku vizu donosi jedan od dvojice konzula (bilo ih je dvojica pre dve godine), a to nisu ti ljudi na salteru - oni samo skupljaju dokumenta i po automatizmu odbijaju one koji nemaju sve sto je potrebno. Dokumenta predajes sluzbenici koja ti izdaje pasos, ona ce na predmetu imati notirano da treba jos nesto da dostavis.

Srecno u svakom slucaju!

ne obracaj mnogo paznju na sluzbenice na salteru, one su uglavnom nadrkane, ja se npr. stalno svadjam s njima...

one ne odlucuju nista, tu su samo da pokupe i saberu tvoje papire, one ne mogu da odbiju da uzmu papire cak i da ne podneses celu dokumentaciju, jer o izdavanju vize odlucuje konzul, a ti predas ono sto mislis da ce ti biti dovoljno...

Sta to znaci? Ako ja mislim da mi treba samo pasos za vizu, one moraju da ga uzmu?! Ne bih bas rekao da je tako! Nemam konkretng iskustva sa nemackom ambasadom, ali barem za druge ambasade znam da nisu hteli nista od dokumenata da mi uzmu zbog jednog glupavog papira koji mi je falio!

ne znam kako je u drugim ambasadama, sve zavisi koje ingerencije imaju ti na salterima..u nemackoj nemaju nikakve, i ti mozes da predas samo ono sto je obavezno, a to su slike, popunjen formular, i pasos....mada svaka ambasada ima neku listu obaveznih stvari, koje se razlikuju...

u sv. slucaju, predajes ono sto mislis da ti je dovoljno, i oni moraju da uzmu, a dal ces dobiti, to je vec druga stvar, ali ne zavisi od njih definitivno..

a inace je poznato da se ti salterasi izivljavaju, iako nemaju zakonskog osnova...uvek zovi sefa, ako imas problema..

Ja sam joj hteo pokazadi crveni pasoš koji je istekao i u kome je bila viza kad sam isao 2001 god,njega nije htela ni da pogleda,a ovaj plavi važeći mi je uzela.Znači,vizu mogu da zalepe u pasoš i 03.marta kad odem po njega ako sam dobro razumeo?Ja sam mislio da je 03 marta sve već rešeno,da vizu zalepe DO tog dana a ja dođem,otvorim pasoš i vidim da li je viza u njemu.

Sad mi je jasnije da nije sve završeno ako su tražili dodatna dokumenta.

Mada kad sam prošli put bio,2001god.imao sam isto što i sad,ništa mi dodatno nisu tražili,i dobio sam vizu bez problema.

Tad mi je garantno pismo slala bratova žena koja je čista Nemica,možda je bolje da mi je i ovog puta ona poslala garanciju.Još se sećam da je u toj garanciji iz 2001 godine pisalo 6000dm,valjda je tad dala zalog,koji su joj vratili kad sam izašao iz zemlje,a u ovoj novij garanciji koju mi posla brat nema nikakve cifre da im je ostavio kao zalog.

Da zlo bude veće,službenica me pita zašto idem u Nemačku,ja joj kažem da idem na rođendan kod bratanice koja slavi 16-ti rođendan,ona me pita kad je mala rođena,ja kažem 15-og marta,a pogrešno sam razumeo tetku,rođendan je 16-og marta!

Tako sam se ispetljao,kao da nešto mutim a ne mutim ništa.

Baš me zanima kako ću proći.

Puno hvala na odgovorima,javljaću se još.

Verovatno nema cifre za zalog jer je proveren racun u banci ili tako nesto.

Znaju oni, ne brini.

Ja se oko Nemacke i ne cimam, ionako su mi zabranili ulaz kod njih. :mah:

da li se termin za nemacku ambasadu zakazuje telefonom ili licno? na njihovom sajtu kazu da se samo licno dolazi a cini mi se da mi je neko rekao da je zakazao telefonom..

i da li obrazac treba da bude popunjen na nemackom, engleskom ili srpkom jeziku? hitno je! hvala!

Stanes u red oko 5 sati ujutru ako zelis sto ranije da predas. U 7 sati je upis na spisak, a od 8 prozivanje.

U pitanju je konzulat u Bircaninovoj a ne ambasada!

Obrazac moze da se popuni na srpskom.

• 3 weeks later...

evo, malo neko i da obeshrabri ljude povodom nemačke ambasade i vize.

ove jeseni (2008) sam predavao dokumenta za turistički boravak u nemačkoj, doneo sam potvrde o studiranju,  rezervaciju hotela, uglavnom sve što sam znao da  mora a mogao da nabavim.

Kada sam im ponudio potvrdu o prosečnoj zaradi i radnu knjižicu roditelja (koje sam unapred izvadio), rekli su da to ne treba. Na moje insistiranje da ipak predam ("za svaki slučaj"), službenica je rekla da mi to apsolutno ničemu neće služiti i nije htela da uzme, ali je insistirala da dodam u dokumenta dokaz da u banci posedujem minimalno 45 evra po danu i povratnu kartu. Za ove stvari sam znao da mogu da traže ali sam se nadao da neće, ali nakon velikog cimanja uspeo sam da obe stvari izvadim istog dana i predam u toku radnog vremena ambasade.  Nadao sam se da će sve biti u redu.

Posle nekoliko dana pozvali su me telefonom i pitali "da li ja primam neku stipendiju". wtf?? rekao sam da ne primam (što je i bilo istina), a oni su rekli kako su kao zvali moj fakultet i kako su im oni rekli kako ja primam neku stipendiju :? :?  (i dalje nisam siguran da li je to bio neki blef sa njihove strane, svesna laž ovih sa fakulteta ili čudna greška)

Onda je posle nekoliko dana (kada su nam već propale nepovratne karte za avion, pa i celo putovanje) na kućnu adresu stiglo pismo u kome piše da od dodatnih dokumenata treba da donesem ni više ni manje nego potvrdu o prosečnoj zaradi i radnu knjižicu roditelja koju sam ja na samom početku nudio da dam a oni nisu hteli da uzmu.   :psuje:

sve u svemu, taj put je propao i moja ideja o "nemačkoj vizi kao najlakšem šengenu" je tada potpuno urušena

eto, možda nekom bude korisno  :)

Nisam znao da je nemački šengen najlakši... Vidiš... to bi se moglo proveriti...

• 3 weeks later...

Ne bi bilo lose da mi neko uskoro odgovori na ovo pitanje, posto planiram veceras ili sutra da kupim kartu preko ryanair-a. Putovao bih iz Osijeka do Frankfurta-Hahn aerodroma, a dalje iz Frankfurta-Hahn-a za London koji mi je glavna destinacija. Imacu tada vizu za Veliku Britaniju. Nemam nameru da napustam zonu aerodroma (Frankfurta Hahna), a u njemu moram da provedem par sati izmedju 2 leta, tako da molim nekog da mi napise, da li ce mi biti potrebna Sengen viza (bez obzira da li je tranzitna ili ne)???

@stefantenis

Koliko sam upoznat sve dok si na teritoriji aerodroma ne treba ti viza te zemlje, tj ako cekas sledeci avion.Ako zelis da napustis aerodrom tada ti treba.

poz

Ne bi bilo lose da mi neko uskoro odgovori na ovo pitanje, posto planiram veceras ili sutra da kupim kartu preko ryanair-a. Putovao bih iz Osijeka do Frankfurta-Hahn aerodroma, a dalje iz Frankfurta-Hahn-a za London koji mi je glavna destinacija. Imacu tada vizu za Veliku Britaniju. Nemam nameru da napustam zonu aerodroma (Frankfurta Hahna), a u njemu moram da provedem par sati izmedju 2 leta, tako da molim nekog da mi napise, da li ce mi biti potrebna Sengen viza (bez obzira da li je tranzitna ili ne)???

Da. Trebace ti tranzitni shengen, jer Ryanair ne prodaje vezane letove i moraces da izadjes sa dolaznih letova samim tim i pasosku kontrolu, checkiras se ili izvrsis verifikaciju vize i ponovo predjes pasosku kontrolu. A uostalom nece ti dati na aerodromu u Osjeku da se ukrcas u avion za Frankfurt bez shengen vize.

• 3 weeks later...

Pre neki dan sam iz Nemacke dobio zvanicnu, overenu, Izjavu o preuzimanju obaveza, tzv. Garantno pismo. Pretpostavljam da mi uz to ne trebaju nikakvi dodatni dokazi o finansiranju? Shodno onome sto u Izjavi pise, da li treba u formularu da stavim da finansijske troskove puta i boravka snosi osoba koja me poziva?