Jump to content

Featured Replies

to su lepe vesti, i kompletno obnavljanje Tasmajdanskog parka... a to zblizavanje sam ja zapoceo u americi pre jedno godinu i po kad sam upoznao prelepu azerbejdzanku ;)) posle toga su me gospodin Predsednik i ostali samo sledili ...

Cene viza i vreme boravka evo sta su mi odgovorili iz MIP-a

Azerbejdzana krajem oktobra:

Transit single entry (up to 3 days) - $20 US dollars

Transit double entry (up to 3 days) - $40 US dollars

Single entry (up to 90 days) - $131 US dollars

Double entry (up to 90 days) - $131 US dollars

Multiple entry (up to 1 year) - $250 US dollars

Ja na MIP sajtu, a ni sajtu ambasade u Londonu, ne mogu da nadjem ovu tranzitnu vizu od $20. Ovde hoce £55 za single entry, sto mi je malo mnogo za jedan dan u Bakuu.

• 4 weeks later...

Popravili su MIP sajt, sad samo da ubedim ambasadu da mi naplate manje :D

Cene viza i vreme boravka evo sta su mi odgovorili iz MIP-a

Azerbejdzana krajem oktobra:

Transit single entry (up to 3 days) - $20 US dollars

Transit double entry (up to 3 days) - $40 US dollars

Single entry (up to 90 days) - $131 US dollars

Double entry (up to 90 days) - $131 US dollars

Multiple entry (up to 1 year) - $250 US dollars

Ja na MIP sajtu, a ni sajtu ambasade u Londonu, ne mogu da nadjem ovu tranzitnu vizu od $20. Ovde hoce £55 za single entry, sto mi je malo mnogo za jedan dan u Bakuu.

• 3 months later...

Isao bih u Azerbejdzan pocetkom maja na neki seminar pa se pitam da li ce mi praviti problem jer imam jermensku vizu u pasosu. Ima li neko slicno iskustvo?

Ovi nasi prave iste probleme strancima koji imaju kosovski pecat. Nekoliko mojih prijatelja su vracali sa administrativne linije zbog ks pecata.

Mislim da neće, ja sam išao u Azerbejdžan posle Jermenije i još je jermenska viza bila pored azerbejdžanske.

I bilo je ok, malo su me ispitivali na granici, priveli u jednu sobicu ali ništa strašno :)

Jedino ako si bio u Nagorno-Karabahu... :death:

• 8 months later...

Po zvanicnom cenovniku okacenom na sajtu MSP Azerbejdzana viza za gradjane Srbije je 40 dolara jednokratna, 80 sa vise ulazaka i 250 sa vise ali vaznost jedna godina. A kakve su cene u Azerbejdzanu ?  :mah:

Kruzila je prica po internetu da ce vlada Azerbejdzana smanjiti cijene i kriterijue za vizu a mozda i potpuno ukinuti povodom Evrovizije koja je u maju. Tako da se moze ocekivati da, barem privremeno, budu ukinute vize za evropljane ( racunajuci i nas, hm)

• 3 months later...

Можда неком се поклопи

Поједностављена процедура за издавање виза Р. Азербејџан поводом одржавања Евровизије 2012. Године

И Н Ф О Р М А Ц И Ј А

Држављани држава учесница Евровизије 2012. Године и лица са одобреним сталним боравком у овим државама, који намеравају путовати у Р. Азербејджан поводом поменутог такмичења могу добити визу у конзуларном одељењу на аеродрому Р. Азербејџан под условом да имају један од следећих докумената.

1. Позивно писмо издато од Организационог комитета за такмичење ”Еуросонг 2012. ”

2. Документ који потврђује акредитацију у складу са релевантним правилима Европске Радиодифузне Уније

3. Карту или документ који потврђује стицање карте за концерт ”Еуросонг 2012”.

Горе наведена лица могу аплицирати за визу у следећем периоду:

1. Лица која путују са позивним писмом издатим од Организационог комитета за такмичење ”Еуросонг 2012”, као и учесници делегација, акредитованих у складу са релевантним правилима Европске Радиодифузне Уније, од 15. Априла до 01. Јуна 2012.

2. Новинари и чланови клубова, акредитованих у складу са релевантним правилима Европске Радиодифузне Уније, као и лица која су добила карте за концерт, од 10. Маја до 01. Јуна 2012. Године

http://mfa.gov.rs/Srpski/konz/azerbejdzan-vize.html

П.С. нисам послао преко форме на сајт, пошто је привремена олакшица

Arsenijević je okej, al voli ponekad malo da kenja, pardon my french :)

• 2 months later...

Kakva je sada situacija, s obzirom na post-evrovizijsku eru Azerbejdžanske istorije? Da li se sve vraća na 40/80 evra itd.?

• 1 year later...

Ambasada Azerbejdzana u Beogradu izdaje vize za gradjane Srbije i BiH, stim da je za nosioce BiH pasosa nesto jeftinija viza. Nije potrebno pozivno pismo vec rezervacija smjestaja i avionska karta a potrebno je dostaviti i fotografije, pasos, ispunjenu aplikaciju. Moguce je da vam neko drugi preda i preuzme pasos i cak nije potrebno da verifikujete ovlascenje vec samo otkucate na listu i potpisete se. Oko 5 radnih dana se ceka na vizu. Ambasada ne odgovara ne emailove ali ljubazna sluzbenica ce vam sve objasniti preko telefona. Dosta korisnih informacija na web stranici ambasade u Beogradu i iako je trenutno ovo aktuelna procedura za dobijanje vize, preporucujem da kontaktirate ambasadu jer Azerbejdzan je u zadnjih nekoliko mjeseci cesto mjenjao viznu politiku. Za sada, u velikoj smo prednosti sto se tice dobijanja vize u odnosu na EU gradjane. Pri dolasku u Azerbejdzan potrebno je registrovati se u policiji ali jos uvijek nisam tamo i ne znam sta to znaci na sopstvenoj kozi.

• 3 weeks later...

@stevancelinac, vidim na drugoj temi da si otišao u Azerbejdzan, ne znam da li si se već i vratio, ali ajde kad se vratiš i kad budeš ima vremena napiši kako si prošao. Najviše me interesuje jel na kraju ispalo kao što si ovde napisao da ne treba više pozivno pismo i šta bi sa ovom registracijom. Kakva je stvar sa smeštajem, na netu, kolko se sećam, jedini jeftin smeštaj je neki hostel Caspian see. Ima li onih privatnih soba, pansiona koji su česti po Gruziji. Kakve su cene prevoza, taksija, klope itd. Da li možda znaš kakve postoje varijante za obilazak Kobustana i onih petroglifa, može li to u sopstvenoj režiji da se izorganizuje, ili mora preko neke agencije.

Pozdrav

Što se tiče registracije, evo skoro objavljeno u sektoru VIZE pa da i ovdje kopiram:

(18. septembar 2013.) Stevan: Svi strani državljani koji borave u Azerbejdžanu duže od 3 dana dužni su se registrovati u tom periodu. U suprotnom bi mogli platiti kaznu od 300 evra na izlazu iz zemlje.Svi službenici su potvrdili da znaju za ovo pravilo ali meni lično nisu zatražili registracijski papirić na aerodromu.

Nekoliko stranaca iz hostela registrovalo se u običnoj pošti. Prema njihovoj tvrdnji, samo odete u poštu sa pasošom, kažete da se želite registrovati, uplatite 1 AZN i stvar je gotova. No, moje lično iskustvo se iskomplikovalo jer nisam mogao da nađem poštu odmah pa sam krenuo u potragu za institucijom. Još jedno mjesto gdje se možete registrovati je u Immigration Office na trgu Ayna Sultanova, Ataturk 53. Vodite računa da ne upadnete u posredničku zamku jer se prije Imigracionog nalazi kancelarija koja vam traži 10 eura za registraciju. Čim prođete tu "garažu" vidjećete Imigraciono i šaltersku salu. Ovdje se možete jedino registrovati ako imate nečiji AZ pasoš i prema riječima službenice nije potrebno da ta osoba bude tu lično, dakle dovoljno je da imate nečiji pasoš u tom trenutku. Registracija košta 2 EUR odn 2 AZN i službenica je ljubazna i sama ispunjava formulare. Imao sam sreću da je jedna od prisutnih žena na moju zamolbu posudila svoj pasoš pa sam se uspio registrovati. Kada sam pitao službenicu da li je moguće registrovati se u pošti, rekla je da nije. Ostali koji su se registrovali u pošti nisu imali problema na granici. Kružila je informacija da se možete registrovati i u prostorijama Turističke organizacije Bakua koju nikad nisam pronašao ali valjda treba naletiti na službenicu koja će izaći u susret i koja dobro govori engleski. Dakle, summa summarum: prvo se probajte registrovati u pošti ili u turističkom birou ( posjetite nekoliko puta biro) a ako ne upali onda idite na Ayna Sultanova sa nečijim AZ pasošom ili kamčite isti, kao i ja:) Registracijski papirić je komad 5 x 5 cm bez pečata koji se i sam može otkucati, samo slutim:)

Što se tiče ostalih pitanja, evo kratkih odgovora a pišem i neku seriju putopisa ali zato će trebati vremena:

- viza: sve kako već opisano, bez ikakvih problema

- prevoz sa aerodroma: opisan u dijelu foruma kako od aerodroma do grada

- prevoz po gradu i okolini: jeftin, 20 EUR centi je po vožnji, za metro je potrebno kupiti elektronsku kartu od 2 evra koja se dopunjuje. Taksi sam koristio samo sa metro stanice Koroglu do aerodroma, rekao da imam samo 5 AZN i odvezli me

-  smještaj: svi idu u Caspian Hostel, cijena nakon rezervacije je oko 17 evra po danu i za to dobijete samo krevet. Ništa posebno, stara kuća na dobroj lokaciji u samom Starom gradu, svi backpackeri idu ovdje, preporučujem da se ipak rezerviše vidio sam da su odbijali neke ljude pogotovo ako dođu na samo jedan dan

- Gobustan: nisam stigao, pokušao sa javnim prevozom , navodno se može al meni se nije dalo cimati. Vlasnik Caspian Hostela je za 60 eura odvezao 4 ljudi tamo. Plaća se ulaz ali prema njihovoj priči, treba izbjegavati vodiča jer bezveze uzmu pare.Ne treba uzimati agencije za Gobustan. Koliko sam skontao, vrijedi otići ali ne očekivati previše. Posjetio sam Yanar Dag, može se javnim prevozom, za mene lično gubljenje vremena: 4 metra zemljane linije koja gori i to je to. Ulaz je jeftin, samo kažete da ste student i košta 1 manat, u suprotnom je 2. Od okoline, posjetio sam grad Sumgait, sa autobuske stanice Baku mnogo buseva za samo 50 centi, meni je bilo jako lijepo na otvorenom moru i nikakvoj plaži, realno nema ništa tamo da se vidi al et meni je bio lijep momenat.

- Hrana: donera, kebaba na sve strane, posebno u predgrađima Bakua, koštaju do 3 manata a npr u Sumgaitu sam uzeo doner i ajran za 1 manat. U centru su malo više cijene ali ništa drastično. Votka u supermarketima jako jeftina, vino ne valja. Nisam se upuštao u noćni život, osim što smo cugali u hostelu. U hostelu ima kuhinja, šporet ne radi , ima kuhalo za vodu i frižider. Kafa se slabo pije ja sam kupio u supermarketu i pravio u hostelu. Čaj na sve strane dostupan, cijena je 1 manat po čajniku, znači ako vas 3 sjedi i pije 1 čajnik to je ukupno 1 manat.

- Troškovi generalno: ja sam low cost putnik i ukupno sam za puna 4 dana u Bakuu potrošio samo 45 evra a nisam pretjerano štedio niti se rasipao. Sveukupni troškovi vize, avionske, karata i boravka 4 dana u Bakuu summa summarum: 280 evra ( Banja Luka  - Baku).

Sljedeći put ću obići ostatak Az, za Baku je 4 dana sasvim dovoljno bilo.

Pa, čekajte i neke putopise:)

Sretan put i VRIJEDI!!!

• 2 months later...
  • 2 years later...

Da li je neko u skorije vreme vadio vizu za Azerbejdzan, u Beogradu, ili negde drugde u blizini? Bilo bi lepo da cujemo malo detalja o tome...

Ne mogu sa sigurnoscu da utvrdim da li su azerbejdzanske vize date specific ili ne. Po onome sto pronadjoh na netu, izgleda da to zavisi od ambasade, da neke ambasade izdaju iskljucivo date specific vize dok druge ne. Zanima me kako je u Beogradu u azerbejdzanskoj ambasadi?

Da li su vize border specific, kao sto je slucaj sa turkmenskim vizama, npr.?

Da li je neophodno pozivno pismo? Zvanicno, na njihovom sajtu pise da jeste, ali na netu nadjoh da u pojedinim ambasadama ipak izdaju vize i bez pozivnog pisma.

• 2 weeks later...
On 4/10/2016 at 1:38 AM, jms_uk said:

Koja je vrsta tvog putovanja?

Sent from my iPad using Tapatalk

Turisticka. Ako se ispostavi da je ona suvise komlikovana, onda i tranzitna dolazi u obzir.

• 4 weeks later...

Evo ga update:

Drugar je podneo zahtev u moje ime [ovlascenje sam ja napisao, bez ikakve overe] u proslu sredu i viza je juce bila gotova - jutros podignuta. Isto je on to uradio.

Viza jeste 'date specific', i vrlo su detaljni u kategorijama/tipu/klasi vize. Moja je Ordinary / Transit / Tourist. Trazio sam dva dana boravka, dali su mi 3. Vazi mesec dana, i imam samo jedan ulaz.

qb0Z3EQ.jpg

Edited by jms_uk

• 1 month later...

Usao i izasao (aerodrom Baku), bez ikakvih problema ili pitanja. Oba pecata idu na vizu.

Sent from my iPad using Tapatalk

• 6 months later...

Maloprije napisah na drugoj temi, ali nije na odmet da se i ovdje stavi:

Od 10.01.2017, Azerbejdzan uvodi elektronske vize po cijeni od 20 USD. Na spisku zemalja koje mogu koristiti elektronsko viziranje su Srbija, BiH, mozda i ostatak regiona. Takodje, registracija u Azerbejdzanu je potrebna samo ako turista ostaje duze od 10 dana, navodno se od skora i to moze besplatno zavrsiti online.

Ovo su svakako dobre vijesti jer nema vise potrebe da se cima do ambasada a i sama elektronska viza je jeftinija od nekadasnje papirne.

Vise informacija: https://evisa.gov.az/en/