Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo ovako interesujeme da li je neko zainteresivan za putovanje Sirija-Damask zatim Alepo pa u Tursku na jezero Van u Kurdistanu pa ulazak u Iran i spustamose uz Iracku granicu dole do Ahvaza i perzijskog zaliva idemo do Bandar a Abasa i gore do Yazda,Isfahana,Siraza zatim u Teheran sedamo u bus za Istanbul cena puta je oko 500 d0 700 dolara i oko mesec dana koje zainteresovan neka se javi.Naravno sve su izmene moguce u skladu sa dogovorom i situacijom na terenu pisite cao.

Ja sam zainteresovan da idem u Iran , ali za sada ne znam tacno kada zbog obaveza. Siriju i deo Turske sam obishao, tako da me samo zanima Iran za sada.Kada bi isao u Iran i koliko bi ostao? sta su ti planovi da obidjes tamo? jel znas nesto o nekom dobrom kupanju u iranu? znam da imaju koralnih sprudova ali za sada nisam nasao gde treba ici. Ja sam mislio da idem krajem avgusta ili pocetkom septembra, ali sam video da njima ramazan pocinje 1. septembra , tako da ne znam kako je putovati za vreme ramazana.Sigurno nisu toliko tolerantni prema turistima po verskim pitanjima kao Jordanci i Egipcani.

Sto se tice tvog plana mislim da je poprilicno optimisticki da ostanes samo 1 mesec na putu za tri velike zemlje. Ja sam bio u Siriji 15 dana i nisam uspeo sve da vidim. Rastojanje su velika. tako da to ne oduzima samo noc za put nego i dobar deo dana.U poredjenju sa Sirijom Turska je dosta skuplja. Ne znam koja ti je racunica ali 500-700 dolara (320 do 450 evra) mislim da nije dovoljno. Putovanje autobusom nije jeftino u turskoj. jedan dugacak pravac od nekih 8-10 sati izadje negde oko 45 turskih lira=21 evra( ako me secanje dobro sluzi). Moj ti je savet da se preracunas. Jer najveci troskovi su bas prevoz.

Pitanje:

jel mozes da mi predlozis kako da nadjem hostele i jeftina prenocista u Iranu? I sta je najinteresantnije da vidi od gradova i predela?

hvala

• 4 months later...

Ako vam je Iran glavna destinacija i ako necete da posecujete usputna mesta, najbolje da uzmete direktan bus Istanbul - Teheran, u jednom pravcu 35 dolara, povratna 80, ili neverovatnih 55 evra. Polasci svakog dana u 14h, stize se valjda sledeceg dana uvece. Karta se kupuje: tramvajska stanica Aksaray, odmah pored nje IRanair kompanija, u njoj se moze kupiti i autobuska karta.

Kako je misljenje o vozu Istanbul-Teheran (odnosno Turska-Iran) i cena ako je poznata?

Slumpy taj autobus koji pominjes odakle polazi i jel sigurno za cenu (ako nisi pogresio)?

Ispada da su dve karte u jednom pravcu (70$) jeftinije od povratne (80$).

Bio sam sa drugom kad je kupio tu kartu za 35$ i ispratio sam ga na bus tako da nije greska. U 13h dolazi kombi do tog Iranair lokala u Aksaraju da pokupi putnike i odvede ih do stanice, verovatno je to ona na azijskoj strani. Nema logike sto se tice povratne mada ona nije ni nuzna jer se iz Teherana sigurno moze naci jeftin bus za nazad. U Iranu je gorivo smeshno jeftino, deset litara za evro (mada potrosnja ogranicena)

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Busom za Teheran,e to je sigurno avantura.Mene interesuje jeftin smestaj u Teheranu,jer su im hoteli preko neta izuzetno skupi.Imaju dvostruke standarde,jedne cene su za Irance a druge za nas strance,mada toga ima i u Srbiji  :)

Busom za Teheran,e to je sigurno avantura.

Pa ti ne bi verovao svojim očima kako izgledaju busevi u Turskoj! Najnoviji, najmoderniji, čisti, klimatizovani...

Snimao sam unutrašnjost busa (Bursa - Istanbul) kamerom da pokažem prijateljima. Ja tako zamišljam spejsšatl.

A tek usluga... Na ulasku te dočekuje stjuart (svetloplava košulja, teget pantalone, izglancane crne cipele), oslovljava te sa "efendi", uzme ti ranac, ON ga stabi u boks, uvede te u autobus do tvog mesta, pokaže ti gde da sedneš... A vozača da sam sreo na ulici, mislio bi da je pilot a ne "šoferdži". Ima zlatne epolete na sakou, ha ha...

Doduše, nije to baš u svim kompanijama na tolikom nivou, ali u ovim boljim jeste (Metro, Kamil koc, Pamukalle). Ne znam koja kompanija vozi do Teherana, ali sigurno očekuj uslugu iznad tvog očekivanja...

I svi putevi su im ekstra, tako da te čeka duga ali prijatna vožnja

Ah, da, zaboravih. Malo, malo pa te služe nečim. Čaj, nes, koka kola, fanta, hladna voda, vlažne maramice ili neka mirišljava dezinfekciona vodica za ruke, a na dužim relacijama daju i neki fabrički upakovan kolačić (nešto kao onaj "tako" kod nas)

Bio sam u Turskoj i znam da su busevi ok,vise sam mislio na duzinu puta 2000 km je definitivno mnogo,ali posto mi se nedaje 600 evra za avion Beograd-Teheran planiram da idem busom,mada jos uvek trazim jeftine varijante avionom,npr za 400 evrica,to bi vec bolje podneo  :)

Pa, ako mozes da se dokopas Istanbula (na forumu je mnogo puta objasnjavano kako najpovoljnije stici do tog grada), odatle ti AirArabia leti ka dve destinacije u Iranu. U pitanju su Shiraz i Tehran. Cena povratne karte je oko 300 EUR, a pozitivna stvar je sto mozes da uzmes kartu u jednom pravcu do Tehrana, a da se zatim vracas iz Shiraza. Ili obrnuto. Plus sto dobijas 14-odnevnu vizu na samom aerodromu i sto mozes presedanje da iskoristis pa da provedes dan u Emiratima.

hvala na informaciji,to bi se vec uklopilo u moj budget,mada evo upravo sam nasao let iz BG-TEHERAN za 530 evrica preko aeroflota,polako dok pretrazim ceo net mozda bude nesto i za 400  :D

Ok, izvini, pogrešno sam zaključio iz onoga "to je sigurno avantura".

Želim ti uspeh u traženju najprihvatljivijeg načina...

Mada ako imaš vremena - ja sam prestopirao od jezera Van do Istanbula za tri dana. Od Vana do granice Irana ima još oko 100 km.

Ma hajde ljudi, jel bolje da istrpimo dan i po u busu (a bus je udoban, pun druzeljubivih Iranaca) nego da platimo 300 evra vise? A koliko takvih 'dana i po' nam treba da zaradimo tolike pare? Prema mom izvoru bus krece iz Stambola u 14h, u Teheranu je sledece veceri. Sta ionako uradimo za svoj zivot tokom dva dana svakodnevice? :) Voznja ce proci neopazeno, i kad stignete - vecna Persija  klanj::

sto jes,jes velika razlika u novcu bus-avion,ma ja to zbog vize neda mi se cimati oko toga ali cu jos jednom dobro razmisliti .

Pominje se autobus Istanbul-Teheran. Da li taj autobus ide direktno do Teherana ili staje u turskim gradovima duz puta? Ne u smislu odmaranja vec stajanje da bi se preuzeli putnici. Konkretno me interesuje da li taj autobus staje u Ankari zbog putnika ili moze da se nadje i u Ankari neki autobus za Teheran.

• Author

Zdravo,ovako stoje stvari sa busom od Istanbula do Teherana.Dakle npr krece se u petak u 14 casova iz Istanbula a stize se u Teheran u nedelju ujutro.Dakle to je to LICNO SAM PUTOVAO TOM RUTOM.Dalje autobus je pun odmah u Istanbulu i ne prima putnike na putu ka Teheranu.Verovali ili ne predrasude koje imamo prema Irancima su ogromne oni su toliko kulturniji i ljubazniji od nas sa Zapada tj iz takozvane kulturne Evrope da je to za neverovati.Ja kada sam se vratio i pricao kakvi su Iranci niko mi nije verovao.A to je ipak kultura Stare PERZIJE.Dalje karte su zaista smesne a u Iranu su jos smesnije npr TEHERAN-SHIRAZ 800 KM karta kosta oko 3 dolara za neverovati dobijete jos maramice i sok.Dalje zasto ici busom zato sto se vidi puno toga na putu npr Kurdistan,Zapadni Azerbejdzan,Gilan i jos mnogo toga ja bih u aprilu da idem mislio samoko n.god ali ne mogu dobiti slobodno ko zeli da ide neka se javi drustvo je uvek dobro doslo.Slobodno pitajte sta zelite [email protected]

Hvala na informacijama o busu. Samo da jos razjasnimo, taj autobus ide samo petkom,

a ne recimo vise puta nedeljno? Takodje da li kartu treba kupiti unapred ili moze i na sam dan putovanja

(petkom ako tada ide)? Koliko si platio kartu u jednom pravcu - ovde je pominjana cena od 35$.

Ako jos moze neka informacija o autobusu iz Teherana prema Istanbulu to bi bilo super.

Cisto iz radoznalosti da pitam ko su bili putnici u autobusu kada si ti isao: Turci koji iz nekog razloga idu u Iran,

ili Iranci?

Mislim da taj autobus ide svaki dan,no to ce vec Aleksa bolje objasniti,ako on bude isao busom u aprilu mozda bi ja svoj put malo pomerio pa zajedno busom kroz Tursku do Persije,stvarno je karta vise nego jeftina,sto je sasvim dovoljan razlog jos kad imas drustvo,no problem

• Author

Odgovor_Ovako posto nemam vremena da cesto otvaram internet izvinite na kasnjenu.Dakle autobus ide svaki dan dakle svaki dan,zatim ima vise kompanija tako da u 14 cas bude ih parkirano oko 5,6,7 kartu nije potrebno rezervisati uvek ima mesta.Dakle uvek ima mesta i ide se svaki dan to je vazno da NAGLASIM.Dalje ko su putnici uglavmom Iranci koji dolaze da kupe jeftinu garderobu i tehniku i turisti.Ja sam putovao ja devijka i grupa od 10 Ceha.Na granici izmedju Turske i Irana ima puno vojske jer se tu u blizini cesti ratni konflikti izmedju Turske vojske i Kurda.Ali to neka vas ne brine jer su putevi bezbedni rekao bih da su bezbedniji nego od Rume do Beograda.Vojska zna da cesto udje u autibus ali kazem to tek oko granice i pregledaju putnike ali samo turske i Iranske drzavljane.Strance uopste ne gledaju  samo smo digli pasose i Turski oficir je uzeo samo Turske i Iranske pasose.Na ulazu u Iran stranci idu desno i samo su nam udarili pecate niti su sta gledali niti sta pitali i cekali smo da zavrse kontrolu Iranaca koliko sam zakljucio njima sve gledaju i ispitivaju ih.toliko idem sad na fudbal cao.