Jump to content

Featured Replies

hm, sad sam zvala ambasadu libana i kazu da to vise ne vazi - tako da je slobodan ulaz neudatim mladim zenama  :)

• 1 month later...

Samo jedno kratko saopstenje za clanove foruma koji imaju CG pasos.

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore obavještava da je Savjet ministara Libana donio odluku 12. juna 2009. da državljani Crne Gore, bez obzira koju vrstu pasoša posjeduju, mogu dobiti vize za Liban na Međunarodnom aerodromu ,,Rafik Hariri,, u Bejrutu, kao i na svim drugim graničnim prelazima.

Vize za Liban mogu se i dalje dobijati kao i ranije, posredstvom konzularnog odeljenja Ambasade Libana u Beogradu.

http://www.mip.gov.me/index.php/Saopstenja/saopstenje-174815.html

• 2 weeks later...

Hi,

na ovom sajtu je sada pored Yugoslavie navedena i Srbija: http://www.general-security.gov.lb/English/Entrance+Visas/visa4/

Ima li neko informaciju da li to znaci da moze da se udje sada i sa crvenim pasosem bez vize kao sto je vazilo sa plavim?

"A free one month valid visas are granted at the airport and the frontier offices, renewable up to three months, to the citizens of the following countries who are coming for the purpose tourism:

Andorra – Antigua and Barbuda – Argentina – Armenia – Australia – Austria – Azerbaijan – The Bahamas – Barbados – Belarus – Belgium – Belize – Bhutan – Brazil – Bulgaria – Canada – Chile – China Rep – Czech Republic –  Costa Rica –  Croatia – Cyprus –  Denmark – Dominican Republic – Estonia – Finland – France – Great Britain - Georgia – Germany – Greece – Hong Kong – Hungary – Iceland – Ireland – Italy – Japan – Kazakhstan – Kyrgyzstan  – Latvia – Lithuania – Liechtenstein – Luxembourg – Macedonia – Macau (S A R) – Malaysia – Malta – Mexico – Moldova – Monaco – Montenegro – Netherlands – New Zealand – Norway – Palau – Panama – Peru – Poland – Portugal  – Russia – Romania – Saint Kitts & Nevis – Samoa – San Marino – Serbia– Singapore – Slovakia – Slovenia  – South Korea – Spain – Sweden – Switzerland – Tajikistan – Turkey (exclusively at airport) -Trinidad & Tobacco – Turkmenistan – USA – Ukraine – Uzbekistan –Venezuela –Yugoslavia."

• 3 weeks later...

I sa novim crvenim pasosima je moguce uci u Liban bez vize. Provereno uzivo pre par dana :)

Bez ikakvih dodatnih komentara, samo lupi pecat i pokaze da mogu da prodjem. Ja inace uvek stikliram poslovno kao razlog posete i ostajem po 3-4 dana obicno. Do sada nisam imao problema prilikom izlaska (vise puta sa plavim pasosem, jednom sa crvenim pasosem).

• 1 month later...

Ja sam bio 4 i 5 jula. Na granici sam dobio besplatnu vizu u trajanju od 48 sati odnosno dva dana, tj. mora se izaci iz Libana sutrasnjeg dana u odnosu na dan ulaska. To je takozvana "tranzitna viza".

Druga mogucnost je dobijanje vize na granici u trajanju od 14 dana. Kosta 16USD.

U prvom slucaju, ako ne izadjes sutrasnjeg dana, na izlasku (ali do 14 dana), platis na granici 16USD.

Mene su jedino zadrzali sirijski carinici/policija dok vozac, koji nas je vozio, nije otisao i proverio da li sa srpskim pasosima moze da se udje u Liban, bez predhodno izvadjene vize.

Ej ljudi, jedna stvar da znate za ubuduće:

Ja sam imao sirijsku vizu sa 2 ulaza. Išao sam prvo iz Turske u Siriju, zatim iz Jordana u Siriju i na kraju iz Libana u Siriju. Ovde na sajtu sam na nekim mestima našao kako nije problem ići tako, dakle, triput ući u Siriju. Ja sam imao 2x grdnih problema na Sirijskoj granici. Prvo, kada sam izlazio iz Sirije za Liban, drndali su me sat vremena na granici kod Al Masne (prelaz blizu Damaska), rekavši kako moram da izvadim libansku vizu da bih ušao tamo. Ja sam se sa njim natezao sat vremena govoreći mu kako to nije potrebno i da mogu na granici kupiti vizu. Na kraju me je jedva pustio, morao sam da se derem, da psujem, vičem, pretim itd. (to inače prolazi samo na Bliskom Istoku, ako to primenite negde u Evropi, verujem da možete biti uhapšeni i prebijeni od batina u najmanju ruku).

Onda sam na granici libanskoj kupio vizu bez problema. Kao što neko reče, do 48 sati je besplatna, do 15 dana košta 25.000 LL što će reći oko 12 evra, jer je 1500 LL jedan evro.

Kada sam izlazio iz Libana i ulazio u Siriju, po treći put, ponovo kuršlus, rekoše mi kako ne mogu da uđem jer je viza istekla i moram da platim za vizu. Ja sam ponovo pravio haos tamo, pretio, psovao, vikao, govorio im kako su Sirija i Srbija bratske zemlje u odličnim odnosima već 30 godina, još od Tita (što i jeste tačno), i posle 30 min preganjanja su me jedva pustili, i dali mi rok od par dana da napustim Siriju, što sam i uradio. Nisam imao problema kada sam napuštao konačno Siriju.

Tako da - PAZITE TAMO!!!  nono

• Author

Pa, mogli su bez problema da te ne puste da udjes iz Libana u Siriju, i da budu 100% u pravu. Ti si svoju vizu sa dva ulaska ispucao kada si iz Sirije izasao i usao u Liban. Ranije sami Sirijci nisu ponistavali vizu kada se islo u Liban, medjutim, eto, na svom licnom promeru si video da se to sada smatra za pravo inostranstvo.

Nego, jesi li tu libansku vizu, za koju kazes da si je dobio bez problema, dobio u novi crveni pasos?

Talese, moraš imati u vidu da je situacija na viznom planu nešto podložno promenama... Što reče globe trekker, nisu morali da te puste. Verovatno su pomislili da si lud, pa su u jednom trenutku samo poželeli da odeš i da te više nikada ne vide  :fool:

Ma ko bi ga znao šta je u pitanju.

Ja sam ovde na forumu prikupljao gro-informacija u vezi tih viza i prelaza i pouzdao se u to.

Mada eto, zamalo da ispadnem grbav verujući u sve što sam čuo (a dosta ljudi je to potvrdilo).

Na kraju što kaže Lazar, videli da sam lud, i ko zna iz kog razloga me pustili.

I da, Globe trekker, platio sam je na granici. 12 evra za nepuna 4 dana, dan više od one free vize, ali jbg, trebala mi je ta jer sam morao da vidim to što sam hteo u toliko dana.

Iz Sirije plaćate izlaznu taksu, kao i iz Jordana, to su najstupidnije stvari koje sam ikada čuo i video, pljunuo sam skoro 30 evra nizašta, bacio ih Sirijcima, plus oko 5 evra Jordancima...

PS Lazo, što se ne javljaš na PP, poslao sam ti mail pre neki dan???

Globe, da, u crveni pasoš, zaboravih da odgovorim čoveku!  ;)

Bez problema, daš mu kintu opušteno, on ti lupi pečat i to je to.

Ej, ajd' da se malo uozbiljimo, jer tema je ozbiljna.

Na ovom forumu je vrlo precizno napisano da ako se zeli iz Sirije izlaziti vise puta uzima se MULTI sirijska viza. Koja se , ubr, dobija besplatno kod naseg prijatelja Dzeme. I dobija se istog dana (bar za nas iz provincije).

Nekada davno, valjda i kada je bio spomenuti Tito, kada se izlazilo iz Sirije ka Libanu nije se "ponistavala" sirijska viza i nije se placala izlaznica iz Sirije. Sada to nije tako i izlaz iz Sirije prema bilo kojoj zemlji je pod istim uslovima. Opet, ubr, nije isti iznos ako se ide prema Turskoj (550sf), Libanu i Jordanu (500sf) i ako se izlazi preko aerodroma cene su razlicite i skuplje.

Prlikom ulaska u Liban drzavljanima Srbije je potrebna viza, kojih ima nekoliko vrsta. Za nas je interesantna viza za boravak od 48 sati, odnosno DVA KALENDARSKA DANA, i ona je besplatna, dobija se na granici. Viza za duzi boravak, se moza dobiti na granici icena je 16USD, 12Eura ili 25000LL (Ovo zadnje je najtacnije, ostalo zavisi od kursa).

Sirijski carinici, policija NISU sigurni da li imaoci srpskih pasosa mogu uci u LIban bez predhodno izvadjene vize, i iz tog razloga nemogu , dok ne provere, da puste iz Sirije.

Ovo sve predhodno sam LICNO odradio 4 jula 2009 godine.

S obzirom na navedene cinjenice siguran sam da ne treba glumiti ludaka na granici, i eventualno kvariti odnose sa sa stvarno ljubaznim Sirijcima, nego pazljivo iscitati forum i ostalo.

Tako Talesu, dragi, ne terba se paziti na granici, vec paziti pre polaska na put.

Pa da, naročito ako o jednoj vizi pišete na 5 mesta pa više čovek ne zna šta je tačno i kome da veruje. Plus se formalnosti na granici menjaju iz meseca u mesec i od slučaja do slučaja.

Ja nisam lud, a ni blesav, da umišljam kako sam negde na forumu (verujte da ne poznajem totalnu strukturu foruma, šta je gde, jer ima MILION postova i tema, teško je za snalaženje) video to, i zato sam i pošao.

Jedan lik je napisao kako ide u Liban već godinama i kako ne plaća vizu... kako bi mi na granici rekli da je to samo za aero-ulazak.

Složio bih se svim stvarima koje si naveo, samo mi par njih bodu oči.

1. Sirijska policija i carinici nisu sigurni da li ti treba viza za Liban?!?

Ovo neću ni da komentarišem, jer, toliko čudno zvuči (da ne upotrebim neku grublju reč).

2.... siguran sam da ne treba glumiti ludaka...

Nisi morao da me vređaš. Ja nikoga ne vređam sa foruma.

3....Kvariti odnose sa stvarno ljubaznim Sirijcima...

To što je većina vas stekla utisak kako su oni mnogo ljubazni, ma rekorderi u ljubaznosti, nije i moj utisak. Jeste, bolji su od Libanaca i naročito Jordanaca, ljubitelja para, ali nešto se ne bih kladio da bolje ugošćavaju strance nego Srbi npr. Rekao bih da su solidni, bolji od mnogih nacija, ali sad da su nešto extra ljubazni, noooo...

Izvini, molim te, uopste mi nije bila namera da te vredjam, ni bi lo kog drugog.

Meni se desilo na granici da Sirijac, policajac ili sta vec nije hteo da nas pusti iz Sirije zbog toga sto nije znao da li nam treba unapred izvadjena viza za Liban. Vozac taksija je sa nasim pasosima otisao do Libanaca i proverio  da nam ne traba unaprd viza. Tek tada nas je sirijac pustio iz Sirije.

Osoblje u Sirijskoj ambasadi u Beogradu je stvarno ljubazno.

To da su Sirijci u ambasadi u Beogradu ljubazni, to je tačno - bez daljnjeg! I meni su izašli u susret za par sati i dali vizu. Nadam se da im je uručena ona istorijska plaketa?

A to na granici sa Libanom što ne znaju neke osnovne stvari, to je sramota. Prvo, graniče se sa njima, na 3 km su od njih, dalje, od 20-30 službenika na granici samo 1 (ako imaš sreće) zna engleski... to baca senku.

To da su Sirijci u ambasadi u Beogradu ljubazni, to je tačno - bez daljnjeg! I meni su izašli u susret za par sati i dali vizu. Nadam se da im je uručena ona istorijska plaketa?

A to na granici sa Libanom što ne znaju neke osnovne stvari, to je sramota. Prvo, graniče se sa njima, na 3 km su od njih, dalje, od 20-30 službenika na granici samo 1 (ako imaš sreće) zna engleski... to baca senku.

cuvena plaketa jos nije zavrsena  ;)

Libanska viza je prosta stvar.

1. besplatna viza za boravak do 48 sati.

2. viza koja se na granici placa 16USD za boravak do 14 dana.

3. za sve ostalo treba prethodno izdata viza u ambasadi.

Nedavno sam se paspitivao za libansku vizu u njihovoj ambasadi u Moskvi.

Dva puta sam zvao telefonom i prvo tip kaze "Srbija? Nije potrebna nikakva viza". Sledeci put drugi lik kaze "treba viza koja se dobija besplatno za boravak do 30 dana". Naravo ovo nije tacno kao sto znamo. Ovakvu informaciju daju i Rusima pa mnogi se tamo nadju u problemu. Onda sam otisao do libanske ambasade i ljubazna devojka mi je sve lepo objasnila - vidi ovo gore. Viza koja se dobija u ambasadi kosta 35$ za 30 dana i 60$ za 90 dana. Obicno se dobije multi viza ali ponekad to mora da im se naglasi licno iako u formularu ima mesto gde se to oznaci. Sve ovo je isto i u libanskoj ambasadi u BG.

Moja praksa je da za putovanje po Siriji i Libanu uzeti sirijsku multi vizu i libansku multi visu u ambasadi sto je dovoljno za setkanje. Za Liban to kosta 9$ vise u odnosu na granicu ili 35$ ako se uzima ova besplatna. Ali po meni dva dana nije dovoljno za Liban.

A to sto sirijska policija i carinici nisu sigurni da li ti treba viza za Liban je prosto. Da li oni trebaju da znaju kakav je vizni rezim njima susedne zemlje? Da li srpski carinici na granici treba da znaju da li nekome iz neke africke zemlje treba viza za Bugarsku kada se pojavi tamo na granici?

Jedna digresija GEOPLANS, ako uzmeš tu vizu u Beogradu ne plaćaš 9 već 19 dolara više, što nije malo.

Druga stvar, jeste, možda i ne moraju da znaju, ali svakako ne treba da meni iz Srbije (za koga ne bi trebalo da budu sigurni da li mu treba viza?) prave probleme pravdajući to nekim glupim i netačnim podacima.

Za Liban je potrebno minimum 4 dana (toliko sam ja bio), a maksimum... zavisno od pojedinca.

Ups Tales izvini greska u kucanju. Znaci 19 zelembaca a ne 9.

Ja sam u Libanu bio tri nedelje tako da je resenje bilo uzeti vizu unapred.

Osim toga moje iskustvo sa dobijanjem viza na granici je da uvek ima nekog problema tako da najvise volim da vizu imam unapred u pasosu iako to dodatno kosta.

• 2 months later...

Da li ima neka devojka na forumu koja je ušla u Liban? Ili neko ko zna neku devojku koja je ušla u Liban? Ukoliko ima, kako i na koji način? Naravno, da nije udata bila kad je ulazila u Jordan.

Pozdrav

Nina, jellyfish sa ovog foruma je usla u Liban 2006. (il 2007. ne secam se vise kad smo bili) i nije bila udata (i jos uvek nije ... ko ce nju da zeni)! :-) Njoj nisu pravili nikakvih problema ali moram ali je bila u drustvu nas trojice!

• 5 months later...