Jump to content

Featured Replies

3 hours ago, loshme10 said:

Pozdrav ljudi, treba mi mala pomoc. Uplatili smo karte za Maleziju, idemo krajem jula prvo KL na 2 dana pa 22 dana Borneo - Sabah. Na sajtu vidim da za vizu traze rezervaciju smestaja u Maleziji. Kazite mi ako znate da li rezervacija mora da bude za sve vreme boravka u Maleziji ili je dovoljno za prvih par i poslednjih par dana? Devojka i ja idemo u nekoliko gradova u Sabahu i mislili smo da trazimo smestaj na licu mesta, pa me zanima da li je razlog za odbijanje vize ako ne prilozimo rezervacije za smestaj za sva 22 dana? Hvala unapred.

A je l' ima razlog da se ne uzmu fully-refundable smeštaj ili smeštaji na booking.com (koji nemaju prepayment) i da se otkažu kada se dobije viza.

To je moja uobičajna praksa za 20+ različitih viza koje sam vadio :smile:

50 minutes ago, loshme10 said:

Hmmm, nisam znao za to za Sabah. Gde to da proverim? Na sajtu ne pise nista o Sabahu konkretno ili da se razlikuje od ostatka Malezije :/

Obavezno ih pitaj u ambasadi oko ulaska pošto je u pravu @bam-bam i ima neka dodatna procedura za ulazak (Sabah i Sarawak), a mi oduvek imamo izuzetno zategnute odnose sa maležanima pa to može vrlo lako da se pretvori u noćnu moru ako se rešava u hodu (posebno sa tako knap vremenom).

Zvao sam ambasadu danas da se raspitam. Devojka je bila jako ljubazna i izmedju ostalog mi je rekla da ne treba nista dodatno osim regularne vize za ulazak u Sabah. E sad ako ona ne zna ne znam ko zna, trebalo bi da je to to...

I jos jedna stvar, znam da je offtopic, ali da li bi neko ko je bio u Sabahu mogao da mi se javi u PP da mi pomogne oko itinerara, tj oko najboljeg rasporeda dana po gradovima. Hvala.

• 6 months later...

Jel vadio neku evisu?

Piše da treba potvrda o smeštaju od samog hotela i dokaz da je plaćeno. Plus ne prihvataju screen shot već mora originalni dokument u pdf-u.

Ja sam išao preko booking-a i imam samo običnu potvrdu mejlom.

Zanima me da li se ovo striktno gleda ako ima neko ovde da je vadio?

• 2 weeks later...
  • 5 years later...

Da li je neko skoro putovao za Maleziju a aplicirao onlajn za vizu? Ne želim da kupim izlaznu/povratnu avionsku jer ne znam kad se vraćam i gde nastavljam. Da li će im biti dovoljno da bukiram autobus za preko granice u bilo kom smeru? I da li im je potreban dokaz da sam zaposlena i imam sredstva na računu? Ukratko, koliko je jednostavno dobiti tu vizu jer kartu tek treba da kupim uskoro za sledeći mesec i vrv će biti skupa pa ne želim da budem u situaciji da sam je kupila a ne odobre mi vizu.... 

Takodje, da li neko pouzdano zna - kada se leti iz Malezije, ima dosta presedanja, konkretno u Bengaluru, Mumbaiju, Rijadu, Muskatu... to su zemlje za koje nam treba viza. Da li nam je potrebna i kada imamo forwarding flight koji ce se desiti za manje od 12 sati i ostajemo unutar tog aerodroma, ili nam trebaju vize za Indiju, Oman i Saudiju?

33 minutes ago, Aki said:

Takodje, da li neko pouzdano zna - kada se leti iz Malezije, ima dosta presedanja, konkretno u Bengaluru, Mumbaiju, Rijadu, Muskatu... to su zemlje za koje nam treba viza. Da li nam je potrebna i kada imamo forwarding flight koji ce se desiti za manje od 12 sati i ostajemo unutar tog aerodroma, ili nam trebaju vize za Indiju, Oman i Saudiju?

Prebaci ove postove u topic- Viza za Maleziju..imas na 6. strani ovog odeljka...Ja znam neke od odgovora, ali necu da punim pogresan topic informacijama koje bi i nekom drugom ko putuje za Maleziju koristile  , a ne bi mogli da nadju

On 1/27/2025 at 7:34 PM, bam-bam said:

Prebaci ove postove u topic- Viza za Maleziju..imas na 6. strani ovog odeljka...Ja znam neke od odgovora, ali necu da punim pogresan topic informacijama koje bi i nekom drugom ko putuje za Maleziju koristile  , a ne bi mogli da nadju

Evo ga, prebačeno. Pretraga foruma nam je katastrofalno loša, jedva sam našao ovu temu :( 

On 1/26/2025 at 10:11 PM, Aki said:

Da li je neko skoro putovao za Maleziju a aplicirao onlajn za vizu? Ne želim da kupim izlaznu/povratnu avionsku jer ne znam kad se vraćam i gde nastavljam. Da li će im biti dovoljno da bukiram autobus za preko granice u bilo kom smeru? I da li im je potreban dokaz da sam zaposlena i imam sredstva na računu? Ukratko, koliko je jednostavno dobiti tu vizu jer kartu tek treba da kupim uskoro za sledeći mesec i vrv će biti skupa pa ne želim da budem u situaciji da sam je kupila a ne odobre mi vizu.... 

Autobus ne moze, traze avio kartu..Ja sam kupio neki low cost kod Air Asia, mislim da nisam ni otputovao njim..U sv. slucaju, ne moze bus, znam da je glupo, ali je tako...isto vazi i za tajlandsku vizu..

Dokaz o zaposlenju i stanju na racunu ne treba, ne treba manje vise nista od papira, i brzo se dobija za dan-dva, ali formular za vizu mora da se popunjava dok si u Srbiji, ne mozes iz inostranstva...i vpn im je problem, hoce da vide da predajes aplikaciju bas iz Srbije 

On 1/27/2025 at 11:58 AM, Aki said:

Preko Omana sam i sam leteo, cak sam bio i u hotelu, posto mi je presedanje trajalo bas dugo, pa mi je aviokompanija platila smestaj i prevoz do i od hotela...Spavao sam celu noc i sledece jutro nastavio put ....bez vize naravno..

Za Saudijsku Arabiju ne znam, pogledaj na temi o vizi za Saudijsku Arabiju, tu se nesto menjalo u zadnje vreme, jer do pre par godina sa srpskim pasosem nismo ni mogli turisticki da udjemo u arabiju..

Za Indiju nemam pojma, ja sam skoro vadio indijsku vizu zbog turisticke posete, ali za presedanje ne znam

@bam-bam, hvala ti na odgovorima! 

Razmišljala sam da za taj izlazni let kupim jedan od onih lažnih letova gde se rezervacija drži neko vreme, pa je uklone. Mada nikad to dosad nisam radila i ne znam postoji li ikakav rizik(?)

Što se tiče aplikacije za vizu iz Srbije striktno, ovde na sajtu Kluba piše da može od bilo kuda da se popuni onlajn viza osim iz par zemalja koje su navedene.

Da li su tebi u ambasadi konkretno naglasili da mora iz Srbije da se vidi srpski VPN ili kako si došao do te info? Takođe, zar u tom slučaju srpski VPN od bilo kuda ne bi odradio posao? 

Bitna napomena i da li neko usput može da proveri s obzirom da je frustrirajuće: kada otvorim sajt za onlajn vizu, i pokušam da se registrujem kao novi korisnik, koju god šifru da ukucam, pa čak bila predložena od strane generatora lozinki, ne prihvata je i stoga je nemoguće registrovati se i aplicirati za vizu. Jel i vi imate isti problem jer onda je do sajta i to je možda čak i veći problem nego da samo ja ne mogu da nikako dođem do upita za vizu... https://malaysiavisa.imi.gov.my/evisa/evisa.jsp

Nazvaću sve ambasade koje mogu sutra pa ću se dodatno raspitati. Valjda imaju neke informacije... Hvala i za info o Omanu i Indiji!

Edited by Aki

Imali smo davno raspravu o vizama i presedanjima. Ne sećam se da li smo išta zaključili, ali ja sam to ovako upamtio - ako grešim, neka me ispravi neko od iskusnih letača:

Ako su karte spojene, dakle dobiješ sve boarding passove na prvom check-inu, ne treba ti viza za presedanje, jer ostaješ u tranzitnoj zoni i odmah ideš na sledeći let, a prtljag ide do krajnje destinacije i ne prolazi kroz carinsku zonu.

Ako kod kupovine karte piše self-transfer, to znači da moraš izaći iz tranzitne zone, proći pasošku kontrolu, uzeti čekirani prtljag, proći carinsku kontrolu, čekirati se za naredni let, predati prtljag, dobiti boarding pass, i ponovo proći kroz pasošku kontrolu. U tom slučaju ti treba viza za tu zemlju u kojoj presedaš. 

Na skyscanneru često ima prilično jeftinih karata za SEA koje zahtevaju self-transfer u Indiji, ali mislim da to nama nije dostupno, jer nam treba viza za Indiju. Presedao sam sa self-transferom u zemljama za koje nam ne treba viza (npr. u Kini, gde sam uradio upravo to - prošao pasošku, uzeo kofer, čekirao se za sledeći let), ali kad vidim self-transfer u zemljama za koje nam treba viza, automatski eliminišem te opcije.

11 hours ago, Aki said:

@bam-bam, hvala ti na odgovorima! 

Razmišljala sam da za taj izlazni let kupim jedan od onih lažnih letova gde se rezervacija drži neko vreme, pa je uklone. Mada nikad to dosad nisam radila i ne znam postoji li ikakav rizik(?)

Što se tiče aplikacije za vizu iz Srbije striktno, ovde na sajtu Kluba piše da može od bilo kuda da se popuni onlajn viza osim iz par zemalja koje su navedene.

Da li su tebi u ambasadi konkretno naglasili da mora iz Srbije da se vidi srpski VPN ili kako si došao do te info? Takođe, zar u tom slučaju srpski VPN od bilo kuda ne bi odradio posao? 

Bitna napomena i da li neko usput može da proveri s obzirom da je frustrirajuće: kada otvorim sajt za onlajn vizu, i pokušam da se registrujem kao novi korisnik, koju god šifru da ukucam, pa čak bila predložena od strane generatora lozinki, ne prihvata je i stoga je nemoguće registrovati se i aplicirati za vizu. Jel i vi imate isti problem jer onda je do sajta i to je možda čak i veći problem nego da samo ja ne mogu da nikako dođem do upita za vizu... https://malaysiavisa.imi.gov.my/evisa/evisa.jsp

Nazvaću sve ambasade koje mogu sutra pa ću se dodatno raspitati. Valjda imaju neke informacije... Hvala i za info o Omanu i Indiji!

Ok, ako si u mogucnosti, ja bih na tvom mestu ipak proverio direktno u Ambasadi Malezije u Bgu, oni su jako fini..Dosta puta su menjali pravila prema nama, tako da stvarno nisam siguran, posto sam vizu zadnji put vadio neposredno pred koronu..Ranije sam njihovu vizu vadio po svim mogucim mestima po svetu, pa su potom to ukinuli i moglo je samo u zemlji porekla, pa su onda ukinuli i vizu, pa su vratili vizu, pa uveli evizu..U ambasadi su mi rekli da za evizu mora da se aplicira iz Srbije, sa IP adrese...Moguce da se to promenilo sad..Inace su uglavnom bili jako bezobrazni prema nosiocima srpskih pasosa po ambasadama po svetu i na carinama ( u fazonu drze ti pasos danima i ne izdaju vizu, na carini te stave sa strane i drze dugo, provere neke itd) ali su npr. u BG ambasadi jako fini i bas hoce da izadju u susret, i odmah zavrse vizu, meni su jednom istog dana izdali, dosao rano ujutru i u 2 popodne mi bila gotova..ali je izlazni avion uvek bio obavezan..Par puta sam vadio vizu u Hat Yai na Tajlandu, pogranicni grad, i jednom u Singapuru, i tu mi naravno nisu trazili da ulaz bude avion, posto je granica odma tu, i isao sam busom, ali izlaz iz Malezije je morao avionski..Ali posto ti apliciras online, tu mora oba da bude avion..

Onaj link ti je za aplikaciju za returning user, zato nece da ti otvori, ako se vec ranije nisi registrovala..pokusaj da nadjes stranicu gde ide registracija otpocetka...

11 hours ago, Lazar said:

Imali smo davno raspravu o vizama i presedanjima. Ne sećam se da li smo išta zaključili, ali ja sam to ovako upamtio - ako grešim, neka me ispravi neko od iskusnih letača:

Ako su karte spojene, dakle dobiješ sve boarding passove na prvom check-inu, ne treba ti viza za presedanje, jer ostaješ u tranzitnoj zoni i odmah ideš na sledeći let, a prtljag ide do krajnje destinacije i ne prolazi kroz carinsku zonu.

Ako kod kupovine karte piše self-transfer, to znači da moraš izaći iz tranzitne zone, proći pasošku kontrolu, uzeti čekirani prtljag, proći carinsku kontrolu, čekirati se za naredni let, predati prtljag, dobiti boarding pass, i ponovo proći kroz pasošku kontrolu. U tom slučaju ti treba viza za tu zemlju u kojoj presedaš. 

Na skyscanneru često ima prilično jeftinih karata za SEA koje zahtevaju self-transfer u Indiji, ali mislim da to nama nije dostupno, jer nam treba viza za Indiju. Presedao sam sa self-transferom u zemljama za koje nam ne treba viza (npr. u Kini, gde sam uradio upravo to - prošao pasošku, uzeo kofer, čekirao se za sledeći let), ali kad vidim self-transfer u zemljama za koje nam treba viza, automatski eliminišem te opcije.

Tacno sve samo bih dodao  da ima zemalja gdje ni aerodromsski transfer sa spojenim kartama nije moguc. Ne mogu sad da se sjetim nijedne sem ovih ociglednih ali do prije par godina je tako bilo sa JAR recimo

Nisam nikad leteo tuda, ali sam čuo da američki međunarodni aerodromi uopšte nemaju tranzitne zone.

Što se Južne Afrike tiče, ako se dobro sećam leteli smo tuda 2010, sa presedanjem u Johanesburgu. Morali smo da se čekiramo za naredni let, ali nismo imali vizu, i nisu nam ni tražili.

12 hours ago, Ginter said:

USA i UK, naravno

U UK moze da se preseda bez vize, ukoliko imate americku ili australijsku, kanadsku  vizu ..ukoliko putujete za ameriku, kanadu australiju onda moze da se preseda i do 48 h i da se izadje napolje, a ukoliko se preseda na putu za neke trece zemlje, a posedujete neku od ove 3 vize u pasosu, onda mora da se ostane u bescarinskoj zoni i napusti UK u toku istog kalendarskog dana kad se uslo ( znaci do ponoci,)

Edited by bam-bam

6 hours ago, Lazar said:

Nisam nikad leteo tuda, ali sam čuo da američki međunarodni aerodromi uopšte nemaju tranzitne zone.

Što se Južne Afrike tiče, ako se dobro sećam leteli smo tuda 2010, sa presedanjem u Johanesburgu. Morali smo da se čekiramo za naredni let, ali nismo imali vizu, i nisu nam ni tražili.

2010. je bilo SP u fudbalu pa je bilo drugacije. Kasnije su uveli tu glupost ali srecom nije potrajalo.

Sve gore navedene zemlje spadaju u ocigledne, tako da nema potrebe previse siriti temu :)

@Lazare, baš sam postavila isto pitanje na temi za vizu za Kuvajt ali kontam da i tu važi ovo što si napisao ako je self-transfer u pitanju i u tom slučaju, I'm screwed jer su najjeftiniji letovi od Istanbula do Indije ili Malezije zapravo ti preko Kuvajta....

@bam-bam, jesam ih pozvala baš malopre i pitala. Kod njih je viza mnogo povoljnija nego onlajn. Pritom su mi rekli da pošto onlajn vize idu preko Britanskog nekog odlučujućeg tela, nekad umeju ljudima da izvoljevaju zahtevima ili odbijenicama. 

700 RSD košta u ambasadi, i dobija se u roku od par dana. Zvuče jako ljubazno. Objasnili su mi da važi 30 dana od trenutka aktivacije-ulaska u zemlju. Ali da to tog trenutka možemo da je imamo kod sebe 3 meseca pre aktivacije. I rekli su da mogu da probam da im dam izlaznu kartu koja ne mora nužno da bude avion već voz ili bus, mada nije mogla da mi kaže da li je to neko do sad uradio tako i da je prošlo. 

A da odgovorim svima, najiskrenije se jako bunim kod tih različitih pojmova - tranzitna zona i međunarodna zona. Ja čak i da imam oba leta povezana i čekirana, kontam da svakako moram da prođem pasošku ako dolazim iz jedne zemlje, ulazim u drugu a putujem u treću. Tako da imigraciono uglavnom prolazimo u tim slučajevima, no?

Prtljag nikad nemam, samo mali ranac ali ako moram da prođem pasošku, to onda ne može da me spasi što ne moram ponovo da check-inujem prtljag jer svakako prolazim pasošku. 

A transit/međunarodna zona mi je nekako, sve to zajedno. I'd have to google :v

Edited by Aki

4 hours ago, Aki said:

@Lazare, baš sam postavila isto pitanje na temi za vizu za Kuvajt ali kontam da i tu važi ovo što si napisao ako je self-transfer u pitanju i u tom slučaju, I'm screwed jer su najjeftiniji letovi od Istanbula do Indije ili Malezije zapravo ti preko Kuvajta....

@bam-bam, jesam ih pozvala baš malopre i pitala. Kod njih je viza mnogo povoljnija nego onlajn. Pritom su mi rekli da pošto onlajn vize idu preko Britanskog nekog odlučujućeg tela, nekad umeju ljudima da izvoljevaju zahtevima ili odbijenicama. 

700 RSD košta u ambasadi, i dobija se u roku od par dana. Zvuče jako ljubazno. Objasnili su mi da važi 30 dana od trenutka aktivacije-ulaska u zemlju. Ali da to tog trenutka možemo da je imamo kod sebe 3 meseca pre aktivacije. I rekli su da mogu da probam da im dam izlaznu kartu koja ne mora nužno da bude avion već voz ili bus, mada nije mogla da mi kaže da li je to neko do sad uradio tako i da je prošlo. 

A da odgovorim svima, najiskrenije se jako bunim kod tih različitih pojmova - tranzitna zona i međunarodna zona. Ja čak i da imam oba leta povezana i čekirana, kontam da svakako moram da prođem pasošku ako dolazim iz jedne zemlje, ulazim u drugu a putujem u treću. Tako da imigraciono uglavnom prolazimo u tim slučajevima, no?

Prtljag nikad nemam, samo mali ranac ali ako moram da prođem pasošku, to onda ne može da me spasi što ne moram ponovo da check-inujem prtljag jer svakako prolazim pasošku. 

A transit/međunarodna zona mi je nekako, sve to zajedno. I'd have to google :v

ako si u tranzitnoj zoni, ne prolazis pasosku kontrolu..kad ima povezane letove, skoro nikad se ne prelazi carinska kontrola, sem ukoliko nije slucaj low cost leta...takodje, na dosta aerodroma postoji opcija da se chekiras i u tranzitnoj zoni, ukoliko imas samo rucni prtljag, tako da , cak iako ti karta nije povezana, mozes da se chekiras a da ne prolazis pasosku/carinsku kontrolu..

ova opcija ne postoji svuda, vec na onim aerodromima koji su maticni aerodromi za nacionalnu aviokompaniju te zemlje ( ili neku veliku kompaniju te zemlje) ..to je bilo slucaj npr. u Dubaiju, da Emirates ima salter i unutra, u tranzitnoj zoni, gde mozes da se chekiras na njihov let..takodje je to bilo i u Istambulu za Turkish, i u Abu Dabiju za Etihad ( sad za novi terminal u Abu Dabiju ne znam kako je)...A sto se tice jeftinih letova, napisao sam ti private poruku , mozes samo na kompu da je otvoris, ne radi na mobu ?

13 hours ago, Aki said:

Ja čak i da imam oba leta povezana i čekirana, kontam da svakako moram da prođem pasošku ako dolazim iz jedne zemlje, ulazim u drugu a putujem u treću. Tako da imigraciono uglavnom prolazimo u tim slučajevima, no?

Ne. Na nekih aerodromima pogledaju pasoš iz bezbednosnih razloga, ali ne traže vizu, ne udaraju pečat i ne ulaziš u zemlju, ostaješ u tranzitnoj (međunarodnoj) zoni.