Jump to content

Featured Replies

Neke Poljakinje koje su u Putničkoj kući su nam rekle da konzulat u Trabzonu izdaje vize bez problema, ne treba pozivno pismo. Dobijaju se istog dana. Juče su nekim njihovim drugaricama dali vizu u roku od tri i po sata tamo. Cena je 75 evra.

Neke Poljakinje koje su u Putničkoj kući su nam rekle da konzulat u Trabzonu izdaje vize bez problema, ne treba pozivno pismo. Dobijaju se istog dana. Juče su nekim njihovim drugaricama dali vizu u roku od tri i po sata tamo. Cena je 75 evra.

Svi cikloputnici koje sam srela u Gruziji a koji idu na Istok preko Irana, kazu isto to -- u Trabzonu se viza dobija za par sati i ne treba nista od dodatnih dokumenata. Ja sam aplicirala u Tbilisiju i odbili su me jer nisam imala pozivno pismo.

• 2 weeks later...

Danas je nas cetvorica dobilo iranske vize. Cetvorica zatrazilo i cetvorica ih je dobilo. Kao sto svi znamo iransku vizu je sada tesko dobiti apliciranjem preko ambasade. Mi smo zato aplicirali preko agencije Pars Tourist Agency (na forumima poznatija kao Key 2 Persia). Agencija je iz Siraza i koliko sam procitao na raznim forumima Siraz slovi za grad u kome se najlakse produzavaju iranske vize. Formular sa njihovog sajta smo popunili 29. juna, a novac im je stigao na racun izmedju 5. i 10. jula. Referentne kodove smo dobili 21. jula i danas vizu.

Usluge agencije kostaju 30 evra + 5 evra su bili troskovi transfera novca. Ako budete aplicirali preko ove agencije slobodno kazite da ste iz Srbije i da aplicirate po preporuci nas cetvorice. Verovatno ce o vasoj aplikaciji brinuti Zahra iz te agencije.

Ono sto je BITNO jeste da cete vizu dobiti na onoliko dana koliko zatrazite. Zato ako planirate da budete u Iranu na primer 15 dana, trazite za svaki slucaj vizu na 20 dana. Trazice od vas da posaljete rutu putovanja, sta cete obilaziti u pomenutim gradovima i gde cete odsesti. Nemojte previse komplikovati oko same rute.

Kada dobijete te referentne brojeve odlazite u ambasadu u Beogradu. Sada je potrebno i zdravstveno osiguranje za Iran. Osoblje iz ambasade je bilo ljubazno isto koliko sirijsko ranije i izdali su nam vize istog dana tj. danas. Cekali su nas da uplatimo do 12 h iako je radno vreme do 11 h. Spremite ime jednog hotela u Iranu (cak iako necete ici u taj hotel), njegovu adresu i telefon kako biste ispunili formu.

Za kraj preporucio bih vam da vise ne idete direktno u ambasadu. I ljudi iz same ambasade su svesni da njihov MIP najveci broj zahteva odbija iz nekog nama svima nepoznatog razloga. Preko agencije imate sansu da dobijete vizu, a ako se to i ne desi vas trosak je samo 35 evra koje dajete agenciji. Preporucio bih vam da vizu zatrazite bar dva meseca ranije.

Ukupni troskovi nase vize su bili: 30 e (agencija) + 5 e (transfer) + 50 e (troskovi izdavanja vize) = 85 evra.

Internet adresa agencije je:

http://en.key2persia.com/home/

Поздрав свима, нов сам на форуму, регисторваосам се управо да бих пренео своја искуства са вађењем иранске визе и да бих добио корисне информације о тој земљи од људи који су тамо већ боравили.

Ја сам један од четири особе поменуте у претходном посту које су прекјуче добиле визу. Мислим да је форумаш (и мој пријатељ) bee beep све лепо објаснио, ја ћу се трудити да дам неке додатне информацје, да се бавим ситницама јер свака од њих уме да одузме по пар дана при вађењу визе (у нашем случају тај процес трајао месец дана иако је све ишло глатко).

Прва и основна ствар су трошкови, поменутих 85 евра би био неки најоптимистичкији сценарио, пренећу вам колико је у реалности нас коштала та виза. Што се услуга агенције тиче оне износе 30 евра. Међутим када хоћете да их уплатите на агенцијски рачун, банка наплаћује провизију од 1%, али минимун 1000 динара тако да је то фактор који већ прави разлику у цени визе у зависности колико људи аплицира (ако аплицирају двојица они поделе тих 1000 динара).

За прву ставку, да се наплаћује провизија сам знао али оно што нисам знао је да банка не гарантује да ће новц који сте уплатили и лећи на рачун на који сте уплатили. Разлог је што наше банке у иностранство шаљу предмет некој међународној институцији која после врши пренос страној банци у коју се врши уплата (тако су ми бар нешто објаснили) и никада се не зна да ли ће још неко у том ланцу наплатити провизију. Е сад банка нуди додатну погодност да ви платите осигурање да ће на страни рачун стићи управно толико новца колико желите. То осигурање је за нас четворицу (дакле за укупну уплаћену суму од 120 евра) износило 15 евра. Ми смо били у великој журби због куповине авионских карата и нисмо смели да ризикујемо (јер ако зафали један евро код примаоца на рачуну за уплату тог евра опет мора да се чека два дана и плаћа се још 1000 динара провизије) па смо платили и то осигурање. Пријатељи који су захтев поднели недељу дана после нас (њих двојица дакле 60 евра) су на ту суму морали да дају 10 евра за осигурање.

Даље, иранска виза кошта званично 50 евра, али када одете у амбасаду ће вам дати попуњену уплатницу на којој пише износ од 6325 динара (по особи). Та уплатница може да се однесе искључиво у Комерцијалну банку, а када се тамо појавите вероватно неће знати са том уплатницом шта да раде него ће морати да зову шефа (као што је код нас био случај) да направи посебан налог за њихов рачун који се разликује од свих других налога (мислим чак да тај налог за уплату који добијете од Иранаца има форму профактуре).

Да би сте добили визу морате да уплатите и здравствено осигурање које мора да гласи минимално на временски период за који сте добили визу (дакле ако сте добили визу на 20 дана минимално на толико морате да уплатите осигурање). Ово за временски период нам је рекао човек који ради на издавању виза у самој амбасади, не знам да ли је то званични услов или његово мишљење (али ипак је он тај који ће вам завршавати визу тако да...). Најповољније је Дунав осигурање, које за период на који смо добили визу без попуста и са урачунатим порезом би коштало ко 2800 динара. Ми смо добили неки сезонски попуст па са урачунатим порезом је осигурање изашло тачно 2500 динара по особи. У осталим осигуравајућим кућама за осигурање ћете дати и преко 3000 динара. Знам да трошкови осигурања нису трошкови за визу, али сам хтео да ставим људима до знања колико ће пара морати да издвоје у старту да би доби тај вредан папир од Иранаца.

За визу требају да се приложе и по две слике, а сликање кошта 300-600 динара зависи где одете.

Дакле, када подвучете црту, особа која сама вади визу мораће да плати: 30 евра услугу агнеције за добијање референтног кода (позивног писма), 1000 динара провизију, 7-8 евра осигурање уплате, 6325 динара визу, 2800 динара осигурање и око 450 динара слике. Дакле негде око 37-38 евра и 10575 динара. То је тачно 130 евра укупно по данашњем курсу. За тај новац добиће визу и осигурање (без кога нема визе).

Ако визу вади четири особе што је код нас био случај плати се 120 евра услуга агенције, 1000 динара провизија, 15 евра осигурање уплате, 25300 динара за визе, 11200 здравствено осигурање и око 1500 дин сликање. То је тачно 135 евра и 38 000 динара,  34 евра и  9500 динара по човеку (или коме је драже. 115 евра по човеку).

У следећем посту бавићу се другим питањима везаним за визе.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

beep beep i drugari, jeste li stigli iz Irana? Kakvi su utisci  ;D ?

Вратили смо се са путовања, о утисцима на некој другој теми, одушевљен сам људима, природним лепотама и археолошким лоалитетима. Нека потпуно другачија слика од оне коју можете да видите у медијима.

Поводом виза сам пре пута обећао да ћу написати наставак поста о ситницама које су нам живот загорчавале, али просто ми припреме за пут нису дозвољавале да издвојим време и то урадим. Тада сам имао читав низ ставки о којима сам желео да говорим, али сада ћу рећи коју само о онима којих сада могу да се сетим.

beep beep је детаљно описао коју смо агенцију и на који начин ангажовали, а процедура је следећа: прво попуните образац на сајту и истовремено пошаљете слику пасоша на њихову мејл адресу. Лично мишљење: у образац који попуњавате наводно требају да се наведу сва места која ћете посећивати и хотели у којима ћете одседати. Ви наравно немојте да се замарате тим глупостима, већ напишите два града и на нету нађите имена по једног хотела у сваком од их градова. Нити неко проверава да ли сте ви те хотеле резервисали, нити ви њих уопште можете да резервишете. Ви ту само пишете где имате намеру да одседнете а то немојте много да компликујете.

Они вам у року од дан-два по пријему захтева одговоре и кажу вам да новац уплатите на одређени жиро рачун.

Осим плаћања трошкова агенцији што одузима неко време, пет дана смо изгубили покушавајући да установимо у којој форми требамо новац да уплатимо. Јер из Иранске агенције нам је стигло писмо у коме пишу све информације о рачуну на који новац треба да се уплати. У питању је рачун у Немачкој, јер као што знате Иран је под санкцијама и нема девизног промета са том земљом. Међутим, оно што нам није речено је да ли је тај рачун лични рачун или рачун фирме, јер у зависности од тога банка уплаћује новац на два потпуно различита начина (за фирме се користи профактура).  Додатну конфузију уносило је то што је папир који нам је послат из Ирана и личио као неки документ који би требао да се преда у банци (а ја признајем о тим банкарским трансакцијама не знам ништа). Онда смо морали поново да контактирамо иранску агенцију, сачекамо одговор и на крају да одемо у банку сигурни да уплаћујемо на прави начин.

Одговор је следећи - новац се уплаћује на лични рачун, лицу које се зове Волфганг Порше ( :bang:) и у целости се даје адреса написана на папиру који сте добили (ма колико вам та адреса логично или нелогично изгледала).

Важно - када новац уплатите након два дана пошаљите мејл агенцији и реците да сте новац уплатили и питајте да ли је стигао. Наши пријатељи (који су независно од нас четворице аплицирали) нису то урадили и након 15 дана су контактирали агенцију, ови су рекли да појма немају да је новац уопште уплаћен, када су проверили и видели су да јесте, касније се извињавали али џабе кад је виза каснила две недеље. Дакле кад уплатите, још једном их контактирајте и реците да сте уплатили.

Такође, ни у ком случају не смете у банци као сврху уплате да напишете да новац уплаћујете иранској агенцији за услугу посредовања у вађењу визе. Ставите да уплаћујете наведеном  лицу (Поршеу) за ''услуге посредовања'' или тако нешто.

На сајту агенције пише да одговор да ли сте добили визу добијате у року од 10 дана од датума приспећа новца. Мађутим тај интервал схватите крајње условно. С једне стране он може да буде нешто дужи, али са друге стране може да буде и краћи ако сте спреми да седите на глави радницима поменуте агенције. Ми смо током боравка у Ширазу били у министарству које је надлежно за издавање виза (јер смо тамо визу продужавали) и видели да та процедура продужавања траје два сата, а ни ова процедура добијања позивног кода што вам завршава агенција не траје много дуже од дан-два. Дакле ако се не журите, слободно препустите агенцији да заврши посао, али ако журите (као што смо ми журили због куповине карата преко Пегаза где је свакога дана цена све већа), слободно их мало притисните и визу ћете можда добити у року од шест дана од дана приспећа новца (као што је са нама био случај).

Када вам стигну срећне вести путем мејла да сте позивни код добили, нема потребе да га штампате, јер је тај исти код послат у амбасаду коју сте назначили у захтеву који сте послали преко интернета. Сачекајте два дана (да  писмо стигне у амбасаду) и идите да подигнете вашу визу. Чим уђете они ће проверити да ли је писмо из Ирана стигло и ако јесте можете да очекујете да вам визу залепе у пасош истога дана. Пошто је радно време амбасаде од 9 до 11 јако ћете тешко успети да у том периоду уплатите и накнаду у комерцијалној банци и здравствено осигурање које сада траже, и да попуните формулар у амбасади тако да ако хоћете визу истога дана мој савет вам је да одете тамо у 9 ујтру, са већ уплаћеним путним здравственим одигурањем. У амбасади узмете налог за уплату на жиро рачун и када се вратите са уплатницом одмах ће вам залепити визу.

Дакле, мени је жао ако су моја два поста било кога уплашила јер то није  био циљ, циљ је да вам дам одговор на сва питања и дилеме које могу да се јаве код вас у поступку вађења визе. Користећи наше искуство мислим да визу можете да извадите у врло кратком року и да будете сигурни да ћете је добити што није случај ако идете преко амбасаде. Гаранција смо нас шеторица који смо визу добили (али су се само четворица усудила да на пут и крену). Кораци су следећи:

1) Попуните ''Visa Application Form'' на сајту Pars tourist agency: http://en.key2persia.com/iran-tour-services/iran-visa/ и одмах им на мејл адресу пошаљете слику свог пасоша.

2) Добићете одговор од агенције на који жиро рачун да уплатите новац. Када уплатите новац обавестите агенцију да сте уплатили.

3) Након десетак дана (или мање ако се потрудите) стићи ће вам одговор да сте добили позивни код и да одете кроз у амбасаду да подигнете визу.

4) Два дана након добијања обавештења, идите у амбасаду и подигните визу (а спремите све потребно да би сте је добили истог дана).

Ово је све теоретски могуће одрадити за две недеље, од апликације до визе у пасошу, али нама је требало дупло више времена због проблема на које смо наилазили. О продужењу визе другом приликом.

Au, al su bre iskomplikovali. 2009. godine sam samo otišao u ambasadu, dao im dve slike, popunio neki formular, uplatio 50 eura i za deset dana su me pozvali da dođem po vizu.

• 3 weeks later...

Wow ... kolko je komplikovano sada.

Mi smo februara vadili vizu u Sofiji. Otisli smo u konzulat, na salteru nam je sluzbenica dala vizit karticu neke turisticke agencije koja se nalazi negde u centru Sofije (ne mogu da se setim imena agencije...pishe sve na vizit kartici)  :) . Pitala nas je zasto ne vadimo vize u Beogradu. Rekli smo da smo iz Pirota/Nisha i da nam je Sofija blize nego Beograd.  :) Otisli smo u tu agenciju i uplatili 70 evra. Nismo nosili avio karte niti bilo koju drugu dokumentaciju, samo smo im rekli da putujemo kopnom.

Sutradan smo opet otisli u iransku ambasadu u Sofiji, ostavili 2 fotografije i onaj papir iz turisticke agencije.

Rekli su nam da dodjemo za 2 nedelje.

Onda smo ih zamolili da nam vrate pasose, da mozemo da se vratimo u Srbiju. Oni su nam pasose iskenirali i vratili.

Za 2 nedelje smo dosli, doneli pasose, i zalepili su nam vize.

Konzul je super lik, zove se g.Monzavi i iz Shiraza je ...

Svi su ultra ljubazni. Dok cekate u konzulatu, mozete da se posluzite cajem ili kafom

• 2 months later...

Da li neko ima novih informacija oko dobijanja vize u poslednjih par meseci?

Da li aplicirati u ambasadi ili ici preko ove agencije? Iskreno ne daje mi se 40 e vise uzalud ako moze direktno u ambasadi jer vremena imam...

Navodno ne može više bez pozivnog pisma, (čitaj: agencije).

U Budimpešti je viza 100evra i ne treba pozivno pismo.

Izgleda da ce viza na kraju da kosta vise nego sve ostalo zajedno.. Bas neshvatljivo sa njihove strane, al sto se mora nije tesko...

• 4 weeks later...

A jel može to u Budimpešti i sa srpskim pasošem ?

Pošto se približno isto plati i ovde na kraju.

Vadio sam vizu 2010. i nije mi trebalo pozivno pismo. Skenirao sam melove od hostela, mada mislim da mi ni to nije bilo neophodno, i dao im Balkan fleksipas. Na vizu sam cekao 2 meseca doduse. Ne znam kako je sada.

Vadio sam vizu 2010. i nije mi trebalo pozivno pismo. Skenirao sam melove od hostela, mada mislim da mi ni to nije bilo neophodno, i dao im Balkan fleksipas. Na vizu sam cekao 2 meseca doduse. Ne znam kako je sada.

Javicu ti za 10 dana. Trenutno sam u procesu "agencijske obrade" i molim se da sve bude ok posto smo karte vec kupili :)

Mene su nakon 10 dana iz agencije obavestili da je moja prijava na dodatnim proverama, kao iz celog kontigenta prijava svi su dobili vize, osim mene i jos jednog nesrecnika, jel se to nekome desilo? 

Mene su nakon 10 dana iz agencije obavestili da je moja prijava na dodatnim proverama, kao iz celog kontigenta prijava svi su dobili vize, osim mene i jos jednog nesrecnika, jel se to nekome desilo?   

Kada je bilo to i preko koje si agencije isao?

key2persia, pre četiri dana je isteklo 10 radnih dana od kada su podneli prijavu ministarstvu.

key2persia, pre četiri dana je isteklo 10 radnih dana od kada su podneli prijavu ministarstvu.

Ne mogu da verujem sta se desava - katastrofa. Da li si kupio karte i da li ces probati mozda preko neke druge agencije? Dozivecu nervni slom ako me odbiju...

Nisam srećom ništa pazario još, neću preduzimati ništa dok ne saznam šta će biti sa ovom mojom prijavom. Rekli su mi još i kako zbog Persijske Nove Godine ima jako mnogo prijava i kako je ministarstvo zagušeno, pa zbog toga sve ide usporeno.

Jutros dobio pozivno pismo, posle 17 dana od podnošenja zahteva od strane agencije ministarstvu  :banana: Ovi iz agencije vele da svi srpski državljani prolaze proceduru dodatnih provera i da je zbog toga procedura duža nego obično. Ne znam da li je to opravdanje za kašnjenje ili je zaista tako.