Jump to content

Featured Replies

Viza moze da se dobije na oba teheranska aerodroma MehrAbad i Imam Khomeini.

Takodje viza moze da se dobije na aerodromima u sledecim gradovima: Shiraz, Mashhad, Isfahan i Tabriz.

Za dobijanje vize na aerodrumu treba ti sledece: pasos koji vazi jos najmanje 6 meseci, dve fotografije 5 x 5 cm (izgleda da moraju da budu sa belom pozadinom, znaci kao za ove nase nove dokumente), tamo popunjavas formulare i placas 50$ (moze i u evrima) za vizu. Moras obavezno da imas povratnu avionsku kartu,

bez nje nema vize !

2005. godine je bilo pravilo da svako moze da dobije vizu na 15 dana ali je to kasnije promenjeno. Tako da sada neko moze da dobije vizu na 7 dana a neko na 15 dana, zavisi od drzave. Drzavljani Srbije dobijaju vizu na 15 dana.

Takodje ovu aerodromsku vizu neko moze da dobije a neko ne, zavisi od drzave do drzave. Recimo drzavljani nekih clanica EU mogu da dobiju vizu na aerodromu a neki ne. Najbolje je proveriti najnovije informacije posto Iranci cesto menjaju ova pravila. Takodje aerodromska viza znaci da si dosao avionom i takodje moras napustis Iran avionom.

Sa ovom vizom nema sanse da se ode iz Irana kopnom, bice problema.

Takodje iranski zvanicnici nisu neki veliki ljubitelji ovih aerodromskih viza, iz nekog razloga. Uvek preporucuju da se viza dobije unapred u ambasadi - zavisi ciji pasos se poseduje. To je recimo malo komplikovanije jer mora da se radi preko ovlastene agencije u Iranu, kosta sa svim troskovima (placanje agenciji, placanje banci, placanje vize ambasadi) recimo nekih 100 evra ili tako nesto. Ali je opet mozda bolje jer se viza dobija na onoliko koliko se trazi, recimo 30 dana. Kada se dobije viza u ambasadi ona vazi 2 ili 3 meseca sa boravkom od 30 dana. Slicno kao sirijska viza.

Jako korisne informacije. Mozda bi trebalo da se ubace na odeljak za vize na sajtu, jer tamo nista ne pise o ovoj aerodromskoj vizi.

U Iranu ce vas na ulici 'smarati' kako Iranke i Iranci, tako i citave porodice. U Iranu je biti stranac nesto in, takodje i za one koji ih poznaju pa se svi otimaju za strance (bukvalno). To su prestiz i afrodizijak, interesovanje neobjashnjivih razmera. Mozda zato sto u Iranu nema stranaca. A mozda su takva nacija. I u Turskoj i Siriji uvek mozete da popricate sa Irancima na ulici.

Strankinje Irancima izgledaju chudno zato sto preko dana ne stavljaju shminku. Ma Iran krije puno iznenadjenja..

Po zvanicnoj iranskoj statistici najbrojniji stranci koji tamo dolaze su iz Velike Britanije.

E fora je u tome sto je od svih njih 98% poreklom iz Irana, znaci iranci koji zive u UK.

Znaci samo vrlo mali broj su "pravi" Englezi koji nekako zalutaju u Iran.

Amerikanaca sigurno nema uopste u Iranu. ;)

O ljubaznosti prema strancima mome se reci da je to verovatno deo tog nekog istocnog i arapskog

gostoprimstva koje se vidja i u ostalim zemljama tamo, a mozda Iranci imaju i neki fetis na strance.

U svakom slucaju Iran je destinacija koju treba vise posecivati.

Jasna stvar Iranci nisu Arapi (koji pripadaju grupi semitskih naroda) nego Persijanci (koji pripadaju grupi

indo-evropskih naroda). Tako nesto.

Imao sam na umu narode koji zive tamo na istoku, tu spadaju Iranci (ali takodje i ostali koji nisu Arapi).

Ali opet u Iranu zive i Arapi, na zapadu zemlje narocito u provinciji Luristan. Jedan od izgorova koji je Sadam Husein koristio da opravda rat protiv Irana je bio i spasavanje Arapa (odnosno Iracana) koji zive ugnjeteni u Iranu.

Znaci tamo treba znati kome sta reci. Iranci ce da se ljute ako budu nazvani Arapima a opet ako se u Iranu naidje na nekog Arapina... I on ce da se ljuti ako mu se obrati kao Persijancu a ne Arapinu. :D

He he, sad cu ja da ispadam neko zakeralo (a to mi nije namera, stvarno). Istok Irana je Baluchistan, a zapad Luristan (sigurno si to mislio, pa si u brzini napravio lapsus). Baluchistan ima druge probleme, tipa sverc droge prema Pakistanu i to na kamilama lol::!!!

Globe nisi zakeralo, hvala na ispravci.

Mislio sam to sto ti kazes samo sa se prebacio u brzini. Znaci radi se o provinciji Luristan na zapadu Irana!

Ispravio sam post.

Jeste Baluchistan problematican deo Irana, sverc droge prema Pakistanu. Pored kamila u opticaju su i magarci. ;)

Javna vesanja narko dilera su tamo normalna pojava.

Interesantno da u Baluchistanu ima reka koje se zove Serbos. :D

ljudi al ste vi upuceni o iranu,a ja do juce mislio da sam jedini u Srbiji koji  razmislja o toj zemlji,pisite mene sve interesuje.pozz.

Mislim, ne izmisljam toplu vodu, ali ako mozes da dodjes do Lonely Planet vodica za Iran, vise ti nista nece trebati. Tamo imas mnogo detalja koji, po ovome sto vidim iz tvojih postova, tebe najvise interesuju. Dakle, ako si u prilici da odvojis neke 2 hiljadarke za novo izdanje, imaces interesantnu literaturu i knjiga ce biti tvoja. Btw, ako ne zelis da izdvojis toliko novca, mogu ja da ti pozajmim taj vodic, na kopiranje. Ja skupljam sve te vodice i pravim nekakvu putnicku literaturu. I, naravno, nisam jedini koji to radi na ovom forumu.

Persopolis ne sekiraj se nisi jedini koga interesuje Iran.

Po zvanicnim informacijama iranske vlade koje su navedene u dokumetima koje sam dobio

u toku 2007. godine sa turistickom vizom Iran posetilo 7 ( i slovima sedam) drzavljana Srbije. :D

Malo ili mnogo. :?

Mislim da je dosta ako se vide podaci za neke druge zemlje, tipa Holandija, Svedska, Spanija...

Njihovih turista bilo po 2-3.

Najvise posetilaca u Iranu doslo iz istocne Evrope (Ceska, Poljska, Rusija). U dokumetima lepo pise da su ljudi iz zemalja istocne Evrope (sledi spisak i u spisku je i Srbija) otvoreniji i manje pristrasni prema Iranu, dok se za zemlje zapadne Evrope navodi pristrasan stav i "strah" njihovih ljudi da dodju u Iran.

Ove su navedeni samo oni koji su dosli sa turistickom vizom, sa ostale tipove viza (poslovne, diplomatske, novinarske,

hodocasnicke) nam podataka.

Sve u svemu iranska vlada svake godine izda manje od 10 000 viza. Nisu sve to turisti koji hrle u Iran vec su to vize koje izdaju iranskoj dijaspori, najvise u USA i UK.

Na nekom sajtu iranske vlade sam video izvestaj kako je skoro u Iranu bio neki zamenik ministra spoljnih poslova Srbije i imao susret sa iranskim premijerom. Bilo govora o medjusobnoj saradnji i ublazavanju viznog rezima.

Sumnjam da ce Iran da nam ukine vize ali mozda ce da se ubrza proces izdavanja da se ne ceka jedno dva meseca kao do sada.

Kao ste rece Slumpy u Iranu ima malo (ili nema uopste) stranaca zato ajmo tamo da im dignemo prosek. :)

E pa iranofili, od 20. oktobra pocinju casovi persijskog na Filoloskom, ajmo tamo da im pokazemo da to nije neki 'levi' jezik 'izumrle Persije' :) U Iranu se samo u Esfahanu i Shirazu mogu videti s vremena na vreme po turist ili dva, iako se na netu mogu bukirati i grupne ture. Cak su i u Persepolisu posetioci uglavnom IRanci, tu i tamo neki stranac. Ali i ovo sa dva-tri stranca mi deluje preterano, samo ja sam video bar pet Holandjana tamo. Ponekad se stranci javljaju jedan drugom na ulici, toliko ih je malo da se osecaju kao porodica.

Zapravo njihova ambasada nam izda vizu za jedan dan ako se ima to odobrenje od ministarstva. Ako se ide sa pozivnim pismom ne znam da li je isto tako brzo, i da li i to pismo treba da prodje kroz ministarstvo. U svakom slucaju, kada vec jednom posetite Iran, sledeci put cete imati prijatelje da vas pozovu u goste.  smartass

Gde se vrsi prijava za kurs,na netu sam nasao da je ranije bilo u njihovom kulturnom centru,kurs je besplatan,mada se upis placa  :? 600+600 dobijes knjigu,samo ja nema sanse da naucim njihovo pismo,al ajd da pokusam valjace mi kad odem tamo  :D

Jel je kurs persijskog jezika? Valjda je u Iranu zvanicni jezik farsi i to teheranski dijalekt.

Sto se tice stranaca mozda su namerno smanjili broj iz nekog razloga.

Sve u svemu jasno je da u Iranu nema bas puno stranaca.

Mislim da u Iranu postoji zakon koji ogranicava broj izdatih viza na ukupno 12 000 godisnje?

Za vizu mora da prodje to odobrenje u ministarstvu, nema drugog nacina.

Viza moze da se dobije i bez pozivnog pisma samo zahtev mora da se podnese minimalno 10 nedelja pre putovanja.

Zahtev za vizu ambasada salje ministarstvu za 3-4 dana.

To isto rade i one iranske agencije preko neta samo njima mora da se plati.

Dalje je stvar obrade zahteva u tom ministrastvu, oni to rade dosta dugo, verovatno nekoliko nedelja.

Gde se vrsi prijava za kurs@

U Nake Spasic 3, to je jedna stanica pre VMA. Ja sam isao na kurs prosle godine i veruj mi nije toliko tesko da se nauci, tj da se zapamte njihova slova. Takodje oni su dosta "prihvatili" arapskih slova. I mislim da je upis ove godine 800 din a za knjigu, ako se jos uci iz stare, mogu nekome da dam.

Po zvanicnim informacijama iranske vlade koje su navedene u dokumetima koje sam dobio

u toku 2007. godine sa turistickom vizom Iran posetilo 7 ( i slovima sedam) drzavljana Srbije.

geoplans, kako si dobio te informacije?

Od iranskog konzula u Minsku!

To je neki zvanicni dokument iranske vlade o radu diplomatskih predstavnistava,

izdavanju viza, itd.

Valjda je sve sto je tamo navedeno tacno, ali ko zna.

Sumnjam da daju svakom.

U Minsku sam upoznao iranskog vojnog atasea i preko njega konzula takodje.

A vojnog atasea sam upoznao preko njegove cerke koju sam izvadio iz nekog problema.

Posle sam se raspitivao za vizu i tako to i vojni atase hteo da vrati uslugu pa mi je dao ta dokumenta

da pogledam sta i kako.

E sad dokumenti nisu nikakva tajna ili slicno. Vec jednostavno prevod na ruski jezik u vezi izdavanja

viza i slicno. Jer u iranskim ambasadama u zemljama bivseg SSSR-a kako mi je receno rade i lokalni ljudi pa je to

njima kao ispomoc.

Recimo ni konzul ni vojni atase Irana u Minsku nisu neki poznavaoci ruskog jezika ali znaju engleski.

Interesantno da u tim dokumentima pise da je osoblju iranskih ambasada u svetu data puna sloboda odlucivanja

da li ce neko da dobije vizu ili nece. Tako da dosta zavisi i od samih ljudi u ambasadi da li ce da pomognu nesto ili ne.

Koliko vidim ovi kod nas u ambasadi u Beogradu nisu bas nesto predusteljivi ili od pomoci.

A vojnog atasea sam upoznao preko njegove cerke koju sam izvadio iz nekog problema.

geoplans, ovo je već druga devojka koju si izvadio iz nevolje pa ti se njena porodica zahvaljuje... ti baš imaš staž princa na belom konju...  serenade

nego, izvinjavam se na oftopikovanju, nisi mi odgovorio na privatnu poruku, gde te pitam u kojim si sve zeljama bio. vidim da pišeš po forumu puno, izgleda da si puno putovao, pa me baš zanima. htela sam da ti predložim da okačiš neku fotogaleriju na sajt...

Ha ha bas si me nasmejala sa ovim "princ na belom konju".

Daleko sam ja od princa a konja takodje nemam. ;)

Nije druga devojka koju sam vadio iz problema nego XX, ima takvih dosta i muskih i zenskih.

Od Kanadjanke koju sam odbrani od bezdomovaca na zeleznickoj stanici u Pragu, preko bakice u Ukrajini cije sam tele jurio po sumi, do Nemca ciji sam motocikl vadio iz jarka u Turskoj, itd.

Pitas za privatnu poruku - nemam pojma nista nisam dobio :?

U kojim sam zemljama bio? Pa sad ne znam tacno, ali recimo da sam na svakom kontinentu posetio po nekoliko osim tamo Australije i okoline. Nisam bio u mnogo zemalja ukupno jer nisam onaj tip putnika koji hoce da poseti sto vise zemalja a u svakoj da boravi po 3-4 dana, koliko da ima pecat u pasosu. Obicno se duze zadrzavam tamo gde sam stigao. Ako mi se negde svidja tamo se obicno vracam X puta.

Fotografije bas i nemam puno nisam nesto zagrizen za slikanje a i ono sto sam slikao to je na staru mehanicku tehniku tako da obicno dosta slika ne uspe, a ono sto uspe se tokom vremena osteti ili izgubi, itd.

• 3 months later...

Da li postoji mogucnost da se dobije iranska viza i bez posrednistva tih agencija? Kako da se izvadi njihova viza u inostranstvu, u Siriji npr. kao sto je sad konkretno moj slucaj? Da li neko ima iskustva u tome? Takodje, da li postoji mogucnost za nekog ko bi stvarno zeleo da dublje upozna tu zemlju, da ostane tamo pola godine ili godinu dana? Hvala! :)

Sergey treba pazljivo da procitas celu temu.

Kratko i jasno iranska viza moze da se dobije bez usluga tih agencija (koje obezbedjuju garantno pismo) kao i bez samog garantnog pisma. Podneses zahtev u iranskoj anbasadi, a onda se tvoj zahtev salje u Teheran u ministarstvo na odobrenje. Nije neki problem jer 95% zahteva bude odobreno, samo na to mora da se ceka. Minimalno mesec dana a cesto i duze. Iranski MIP savetuje da se zahtev za vizu podnese jedno 10 nedelja pre pocetka putovanja.

Ti hoces da vadis vizu u inostranstvu, konkretno Siriji. To je  :? :? :? :?

Vecina onih koji putuju u Iran dobija vizu u iranskoj ambasadi u svojoj zemlji, to je najverovatnija opcija.

Posto si u Damasku ostaje ti jedino da proveris u ambasadi Irana tamo.

Evo ti adresa ako je vec nemas (po uslovom da je tacna):

AUTOSTARD, AL-MAZZEH, NEAR RAZI HOSPITAL DAMASCUS-SIRIA

TEL : 6120800- 6117554- 6117675

CONSULAR TEL :2231378

FAX : 6110997

EMAIL :[email protected]

Javi kakva je situacija po tom pitanju: da li iranska viza moze da se dobije u nekoj drugog zemlji osim svoje.

Za duzi boravak situacija ti je ovakva. Turisticka viza se daje na mesec dana i ona moze da se produzi bez vecih problema za dodatnih nekoliko nedelja. Obicno jos za mesec dana i to kosta 1$-5$. Zahtev podnosis Ministarstvu inostranih poslova pre isteka postojece vize. Moras da im objasnis zasto hoces da produzis boravak.

Posto je valjda sada u Iranu izborna godina verovatno se preduzimaju neke mere tim povodom pa treba i na to misliti.

Duzi boravak u Iranu pola godine ili godinu je verovatno teze. To mogu da dobiju studenti koji tamo studiraju i ruski naucnici koji rade na iranskom nuklearnom i svemirskom programu, za ostale je pitanje.

Ja sam dovoljno pazljivo procitao obe teme i nisam nigde video da je izricito napisano da to pozivno pismo NIJE neophodno.

Hvala na adresi, na forumu vam javljam kada saznam kakva je situacija sa vadjenjem iranske vize u inostranstvu.