Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima,

Čuo sam da su neki ljudi sa foruma putovali Sibirom, stigli do Mongolije i Kine, a kako sam sa drugom planirao da se upustim i sličnu avanturu odlučih da postavim nekoliko pitanja. Voleo bih da znam sledeće stvari: kakvi su utisci sa puta, koliko je novaca potrebno za prevoz, da li su nam potrebne vize za Ukrajnu, Rusiju, Mongoliju, Kinu i ako jesu koliko ko?taju i koliko bi trebalo da se pomučimo da ih dobijemo, na čega bi posebno trebalo da obratimo pa?nju, itd. Svi saveti su i vi?e nego dobrodo?li.

? ?Nedavno sam pokušao da sastavim nekakav putopis sa tog putovanja, pa ako te ne mrzi probaj da ga pročitaš :)

? ?https://www.klubputnika.org/html/putopisi/posvet/kina/01.htm

? ?Gledao sam da pomenem i dosta praktičnih detalja. Što se viza tiče, za Rusiju i Ukrajinu ti je najbolje da dobiješ poslovnu vizu. To nije prava viza, nego odeš u sup, oni uvuku pasoš u pisaću mašinu i otkucaju ti "poslovno za Rusiju / Ukrajinu".

? ? Ovo je dobro iz više razloga. Prvo, možeš da dobiješ na onoliko meseci na koliko hoćeš. Drugo, imaš no limit ulaske-izlaske, a za takvo putovanje ti trebaju bar dva ulaska u Rusiju / Ukrajinu.  Treće, besplatno je :)

? ? E sad, u sup-u će ti to dati samo ako imaš papir neke organizacije koja te tamo šalje. Ono što bi bilo najbolje i najsigurnije jeste da odeš do dekana i zamoliš ga da ti potpiše jedan papir u kom se moli da ti se izda viza na recimo 3 meseca, jer ideš na razmenu studenata, i da lupi tamo par impozantnih pečata fakulteta. Onda sa tim odeš u sup i vize su gotove za dva-tri dana.

? ? To je ujedno i najkomplikovaniji deo čitave operacije. Mongolska viza je 50 dolara i vadi se u Moskvi (7 dana čekanja) a kineska besplatna i vadi se u Mongoliji (10 dana čekanja).

? ? ?Nego, ajde pročitaj taj putopis pa onda pitaj dalje šta ti nije jasno. Ima 7 stranica al valjda ćeš preživeti :)

? ? ?LP

• 4 months later...

Ovim komentarom gubim nevinost.  Gde je sad andjelak da ga ubacim.. ccc.. valjda je ovo  :ang:

bokonon,

Procitala sam tvoj putopis, mislim da je bio prvi koji sam procitala na ovom sajtu. A, zanimljivo, nekoliko dana pre tog citanja, tj. otkrivanja tvog putopisa, postavila sam na jednom drugom sajtu, tj. forumu, upravo istu ideju o putovanju u Kinu vozom.

Posto sam sad otkrila da si to ti - moj naklon - htela sam ti reci da me je, prilikom citanja, prijatno obradovala tvoja poeticnost. Zaista sam uzivala citajuci. Hvala ti.

Svaka cast na putopisu, stvarno je interesantan.

pitanje za bokonon-a, nisi naveo, koliko je kostala vozna karta

kijev-petrograd , ako se ne varam po karti si prvo isao tamo, a odatle u moskvu?

i sta je bilo potrebno za kinesku vizu u mongoliji, posto se verovatno razlikuje nego ovde kod nas (zar povratna karta nije potrebna) ?

Hvala na komplimentima, svima, hvala, hvala :tt:

Kijev-Petrograd, ne znam, mozda imam zapisano negde, pogledaću kasnije.

Da, za vize i ambasade važi pravilo - different embassies, different policies. Drugim rečima, kineska ambasada u Srbiji i kineska ambasada u Mongoliji nemaju nikakve veze ni sličnosti. Ovde traže povratnu kartu, dok je tamo dovoljno par fotki + formular koji ti daju.

Za mongolsku vizu, u Moskvi, treba isto to + 50 dolara.

Jel i za Ukrainu isto tako-dekan pa sup ko i za rusiju?

Nisam stigla bas da proverim da li negde pise kako od Beograda do Moskve vozom i koliko kosta?

I da li neko zna koja agencija mozda radi vize za Grcku?Hvala!!!

Imam jedno pitanje:

?ta ako ja ne ?elim da uzmem direktno, recimo, Moskva-Ulan Bator već ?elim da posetim sibirske gradove, Novosibirsk ili Irkutsk na primer? Da li moram da kupim odvojene karte, da li je to komplikovano, i koliko često idu vozovi kroz Sibir? Naravno ima onih regionalnih...

Jel i za Ukrainu isto tako-dekan pa sup ko i za rusiju?

? ?Da. Ja sam išao na potpuno istu varijantu, "poslovno za" što dobiješ kod nas u SUPu.

šta ako ja ne želim da uzmem direktno, recimo, Moskva-Ulan Bator već želim da posetim sibirske gradove, Novosibirsk ili Irkutsk na primer?

? ?Moraš da kupiš odvojene karte. Kada jednom izađeš iz voza, karta prestaje da ti važi. Ja sam kupio Moskva - Irkutsk, pa posle Irkutsk - UB. A u povratku odjednom, Vladivostok-Moskva.

? ?Fora je u sledećem: ako uzmeš kartu Moskva-Irkutsk, to je (recimo, ne znam kakve su sada cene) 50 evra, a Moskva-Vladivostok, duplo duže, recimo 70 evra. Dakle, što je duža relacija, cena karte je niža (posmatrano u odnosu na kilometražu).

? ?Ako hoćeš da silaziš u više gradova usput i onda tamo kupuješ karte, to se baš i ne isplati mnogo. Jedan stopover, eventualno dva.

? Za sibirske gradove tipa Jekaterineburg, Omsk, Tobolsk, Novosibirsk, Krasnojarsk itd sam čuo od raznih putnika da u njima i nema ništa posebno da se vidi. Sive kockaste građevine od betona i totalni raspad. Irkutsk je sasvim dovoljan, a i dobra je baza, jer je u blizini Bajkal itd.

? Ove druge gradove bih preporučio samo ako imaš dosta vremena i hoćeš detaljno da obilaziš Rusiju.

? Vozovi na relaciji Moskva-Vladivostok i nazad su, kada sam ja bio, išli svaki drugi dan, ali je kartu trebalo kupiti 3-4 dana unapred, inače budu rasprodate (govorim o trećoj klasi). Procedura je jednostavna, jedini je problem što niko nije znao engleski (ja sam, recimo, par puta pomogao strancima kojima je na "excuse me, can I buy a ticket here" službenica jednostavno rekla "njet" i okrenula leđa. Ljudi su bili potpuno očajni.)

? ?Drugim rečima, jedno mesec dana samostalnog učenja ruskog, pred put, se višestruko isplati. Nemoj da te mrzi :)

Međunarodni vozovi su skuplji, jer plaćaš međunarodnu tarifu. Drugim rečima, onih 4 dana u vozu od Moskve do Irkutska te koštaju isto kao i dan i po od Irkutska do Ulan Batora, jer ovaj drugi voz prelazi granicu.

Mnogo se više isplati transsibirsku koristiti za putovanja unutar Rusije, a granice prelaziti varijantom lokalni voz do pograničnog mesta + minibus/stop + drugi lokalni voz. Ja sam to uradio nekoliko puta i extra se isplatilo.

Sem toga, mnogo je zanimljivije (adventure-wise) jer nije ono da samo sedneš na polazištu i izađeš na odredištu, nego imaš milion peripetija usput :) A vidiš i mala mesta koja inače nikada ne bi video, a u kojima ima neverovatnih stvari i ljudi.

Evo zami?ljene mar?ute koju nameravam da sprovedem sledećeg leta, idući do Vijetnama (na Svetski esperanto kongres) i Laosa preko Kine i Mongolije a koristeći se trans-sibirskom.

Pripreme su već počele: u?parao sam 41 evro? :banana:

trip07yk1.jpg

savrseno! mozda ti se prikljucim do Pitera i eventualno Moskve =] mada ti je za stop bolje neko mlado dugokoso zensko.

Sada ni ta trans-sibirska nije neki bauk. Ima dosta o tome na netu i organizuju čak turističke ture sa vodičem!? :bang: Čini se da dosta ljudi sa HC-a hoće da ''krstari'' Sibirom, i vi?e zainteresovanih travel companion-a se se već javilo, pa i danilokorać sa ovog foruma hoće ić'? :wink: Evo jednog od vi?e topica sa sajta:

http://secure.hospitalityclub.org/hc/forum.php?action=DisplayMessage&StartMessageId=104429

Ukratko rečeno, ajmo do Pitera? :dance:

pa i danilokorać sa ovog foruma hoće ić'

Pa, trebalo bi da tako bude? zvizhd

A nadam se da ako sve bude islo po planu da ce jos dva momka iz ns-a poci tim putem sledece leto, ali do tada ima jos vremena i ispita da se uci smartass

ma ne bih ja trans sibirskom, ja to samo malo do moskve i tako tu, pa pravac za Zakavkazje, ako u medjuvremenu i to ne zabrane strancima, a nisam ni siguran dal' je uopste dozvoljeno =]

Naravno da jeste moguće, Rus koji je bio kod mene je ba? iz Moskve stopom preko Kavkaza, Gruzije, Jermenije i Turske na Balkan.

Mada evo danas na vestima pričaju o nekakvim tenzijama Rusija-Gruzija.

• 4 weeks later...

Elem, gledao sam na Motors TV reporta?u sa iste, i ostao sam bez reči. Em ?to obo?avam vozove, em ?to obo?avam hladnoću i sneg, em ?to imam ?elju da idem kroz Ruskaju pa nadalje. Re?io sam (iako mi niko ne veruje), da prikupim kinticu i palim. Smislio sam da stignem do Bejiinga, i onda da kontaktiram na?u ambasadu i da kukam kako ne znam kako ću kućiiiii, poma?te ljudi... i strpaju me u plejn sa Tadića i pravac Belgrade (charter), a odande ću se već nekako snaći  :3some:

Mislim, to mi je stvarno plan, a ako neko ozbiljno razmi?lja o ovakvoj avanturi (sa obaveznim stopom u Irkutsk)... neka napi?e koji redak..

Ima brdo sajtova... čačkao tamo vamo, i zaključio da treba dosta kinte... al jbg-a, je*e? nova kola  :033:

O Baksuze, vec duze vreme imam ovakav plan, mislim slican, koji se zasnivana Moskva + Petrovgrad + vladivostok, pa kad sam vec tamo do kine, ova ideja sa kukanjem je savrsena, cestitam,

Samo...

Jaaakooo ne volim zimu, pa javi (moze na mail) kade ti mislis tu tvoju zamisao ostvariti. pocinjem ozbiljno da ucim ruski, koji mi i do sad nije predstavljao veliki problem (pitajte M Petrovica) :3some:

Pa tako neki fazon kao ?to i ti imade?... a vreme... kad bih znao okvirno cifru putovanja, znao bih u vreme, a ono mo?e biti vrlo skorije ili pak ne?to dalje...ali biće ga! A za kukanje u na?oj ambasadi.. mislim da bi sigurno iza?li u susret, mo?da bi im bilo i simpatično, a siguran sam da bi me nekako poslali kući... Mislim, ko će ponovo da se vraća prugom... nije frka putovanje, no  zbog finansija... Pa obaveza dr?ave je da brine o njenim građanima, a ne verujem da ih ba? ima puno u Kini sa problemom kako da se vrate kući  :hihi: Već hvatam neke fore... pa mo?emo da razmenimo iskustva!

Iz beijinga moze jeftino da se stigne u Evropu.

Ja sam prosle godine za 650 e dobio povratnu katru sa sve spavanjem u Londonu(vrlo pristojan hotel u centru).

Sto se tice ambasade-ima da vas odyeahbu na keca :ll: