Jump to content

Featured Replies

Posted

Kakva su vam iskustva sa Bugarima, kako ste se provodili po Bugarskoj?! Ja ne nadjoh nikakav smestaj preko HC u Bugarskoj (za divno cudo :kamp:). I ne vezu me lepe uspomene (na zalost) sa putovanja po Bugarskoj, a vezano za gostoljubivost.

U Sofiji smo spavali kod jedne devojke sa HC-a, u Plovdivu kod momka i devojke sa CS-a... u oba slucaja izuzetno fini i gostoljubivi ljudi. Inace, sto se ljudi uopste tice, nisu ni gostoljubivi ni negostoljubivi... na stopu su nas nekoliko puta pokupili Bugari i bili su skroz okej... u Sofiji su probali da nas iskuliraju kad smo ih pitali za ulicu, mozda zato sto smo izgledali kao kloshari... sve u svemu, obichan svet, ko kod nas. Jedino bi carinike trebalo streljati... apsolutno od najgorih. Zeleznice su im u rasulu, kao i nashe, tako da se ni tu covek nece nagledati ljubaznosti... specijalnost im je da vam otkache vagon u kome se vi nalazite, privezu ga za drugu kompoziciju koja onda ode u pitaj boga kom pravcu, a vama niko nista ne pomene o tome.

• 2 months later...

ja i ortak bi ovog leta trebali da zapalimo na crno more. i skorz smo u fazonu low cost putovanja. da li je neko isao na crno more na tu foru ako jeste, iskustvo bi pomoglo ;D

isao sam ja....i to bas low low cost 3 puta.ako ides nocnim vozom iz beograda za sofiju kupi kartu do lapova i pravi se lud,sa tom kartom ces se voziti do nisa kondor nece provaliti jer je uglavnom voz prepun,a kondori se menjaju tek u nisu.u nisu imas 20 minuta pauze (bar je pre bilo dok su vozovi za skoplje i sofiju tu odvajali vagone,sad ne znam kako je) tu izadjes i kupis kartu do pirota i sa njom se vozis do granice.na granici ti ulazi bugarin kod njih ti je standardna tarifa 0d 120 do 150din do sofije,sad je mozda malo vise.

u sofiji ostavi prtljag na stanici i idi vecernjim vozom za burgas/varnu da imas vremena da malo obidjes grad.cugaj u parkovima,jedi zidarski (pola vekne,salama,majonez).

sto se piva tice bugari imaju ok piva,sva su prosek nema ni nekih ekstremno dobrih,a hvala bogu ni ekstremno losih kao kod nas razni zofmani,old goldovi i jagodinska...

najjeftinija ti je plasticna slavena,ali kao veliki protivnik plasticnog piva preporucujem ti da pijes staklo.najjbolja i najskuplja su ti kamenica i zagorka a najgore i najjeftinije je sumensko.u principu pivo im i nije nesto skupo.

mozes da probas onu foru za svercovanje i u bugarskij ali moram da te upozorim da bar kad sam ja isao malo su im se vise menjali kondori nego u srbiji.

mi smo isli u nesebar,to ti je mesto blizu burgasagde srbi uglAvnom i idu a pored ti je suncev breg gde su mahom:svedjani,rusi,nemci,britanci...

u suncevom bregu su cene duplo skuplje,ne samo smestaja vec i u prodavnicama,tako da kad izlazite u suncev breg morate se snabdeti alkoholom u nesebru.

ulasci u klubove kostaju otprilike isto svugde kao i cene pica,ako izlazite u suncev breg najbolje je da se nacrtate ispred kluba las palmas sednete na bedem i tu cugate vasu u radnji kupljenu cugu,dok gomile raspomamljenih svedjanki prolazi pored vas.neke ce vam i prici iz radoznalosti posto cete tamo krajnje odudarati od okruzenja (posto svi oni piju u kaficima).vi naravno recite da tu pijete zato sto ste veliki protivnici globalizacije,zbog mira u svetu....

kad se dobro napijete idite u neki klub,uzmite jednu dve cuge i pijani smarajte ribe celu noc,skacite u bazen....

nikako ne uzimajte suncobrane na plazi to ce vas papreno kostati,da ne govorim o lezaljkama.

mi smo poslednji put kad smo isli bili 10 dana u smestaju i jos 5 spavali u parku,to moze da bude malo zajkebano posto su nam cesto prilazili znatizeljni bugari pa smo se mi tripovali da ce nas pokrasti.stvari smo drzali kod drugara tamo smo se i tusirali svaki dan posle plaze.

posle izlaska zapalimo u park odspavamo malo,pa odemo do njega presvucemo se pa na plazu,sa plaze odemo u radnju,jedemo po zidarski sendvic,pa kod njega se istusiramo i obucemo za izlazak pa onda palimo i tako 5 dana.

jednom je neka comanka htela da nas pokrade al smo je skontali i oterali a par puta su nam prilazili neki lopovi dok smo spavali ali se uvek neko probudio i oni su pobegli.bugari su jaki na recima stalno nesto seru i prete,ali cim vide da ce nesto da se desi uzmicu,osim ako ih je nebrojeno vise.

evo jos par saveta za kraj:

1.ako uzimas povratnu kartu do burgasa/varne nemoj slucajno da je ne overis kad se budes vracao na salteru na stanici,kondor ce te iscimati na pola puta da se vratis i overis kartu.to se nama desilo morali smo da izadjemo iz voza u nekom bugarskom selu,prvo smo krenuli da se svadjamo al je on onda zvao muriju

2.ne pijte bozu ni slucajno,odvratna je ima neki fensi izgled kao cokoladno mleko ali ukus je kao tecni hleb

3.najjeftiniji sok u bugarskij koji sam pio bio je "LIFT",nemojte ga ni slucajno piti,posto ostavlja jarko zute tragove na jeziku i oko usta koje je jako tesko oprati.

srecno!

to je malo komplikovano,islo je nas 7,neki su imali vise neki manje para pa smo se medjusobno ispomagali,uglavnom u proseku svako je potrosio oko 200 eura.bili smo tamo 17 dana ali kao sto rekoh 5 dana spavali u parku (ne svih 7 posto su njih 4-orica bila 10 dana,a nas trojica 17).