Jump to content

Featured Replies

Znam ja sta je bifurkacija i znam za reku Nerodimku. Ali ne znam da citam misli  :)

Ziveo vidoviti Rax ;D

Pravo da ti kažem nisam ni pročitao pitanje do kraja, odma' sam se Nerodimke setio.  :)

Koja železnička putnička linija je na svojoj trasi išla preko tri različite širine koloseka?

Dragance, nista licno.

Ovde smo da naucimo nesto novo i da se zabavimo. Bar ja.

A bilo (ima) i onih koji nisu znali da i u Evropi u prirodi zive majmuni.

www.google.pt/search?q=gibraltar+monkeys&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&hl=pt-PT&tab=wi&biw=1024&bih=505

Hvala Nati.

Naravno da nije nista licno  :)

Samo je pitanje bilo krajnje nejasno i na to sam skrenuo paznju. Sve ostalo je zezanje :pivoooo:

Pravo da ti kažem nisam ni pročitao pitanje do kraja, odma' sam se Nerodimke setio.  :)

Koja železnička putnička linija je na svojoj trasi išla preko tri različite širine koloseka?

Verovatno neka pruga Azija-Rusija-Evropa, ne znam, samo lupetam, jer danas ima preko 40 standardnih sirina koloseka po svetu. Nisam bas siguran za Aziju i njene pruge  :o ali znam da je ruska pruga malo sira od evropske tako da se ranije presedalo iz voza u voz na granici, a danas postoje vozovi cije se tracnice (tockovi i osovine) sire ili suzavaju na granici, zavisi u kom pravcu ide voz. Znam da su ruske pruge zadavale silne muke Hitleru u osvajanju Rusije zbog svoje sirine.

Ako je u Evropi :? trebalo bi da spaja svedsku ili norvesku i rusiju preko finske.

Nije, kolosek u Rusiji je 1520, a u Finskoj 1524 mm. Nekada je u Rusiji bio 1524 mm, pa je samo na papiru promenjen u 1520 cm iako se ništa nije menjalo u realnoj širini. A da je u Evropi, jeste, u Aziju nije zalazio.

Da nije u Švajcarskoj. Oni imaju zanimljive železnice.

Njet, ne bi se isplatilo za tako malu zemlju menjaju 2 puta točkove jer ta procudera traje bar sat-dva.

Secam se da je Kraljevina SHS imala tri razlicite pruge, pa recimo... jel linija od Ljubljane do Skoplja?

Spanija do Ukrajine ili Rusije?

Bravo!

SZD_WLABm_Madrid_4.jpg

Išao je između Moskve i Madrida samo u letnjim mesecima, svega tri godine, od 1990. do 1992. Između ruskog (1520mm) u evropskog (1435mm) koloseka su se postolja (točkovi) menjali u Brestu, a izmešu evropskog i iberijskog (1668mm) u stanici Hendaye, na francuskoj strani granice sa Španijom u blizini San Sebastijana.

Izvoli pčelice!

P.S. Kraljevina SHS, pa i FNRJ jedno vreme su imali i više od 3 različite širine koloseka, ali nikada ni jedan voz nije menjao točkove već se presedalo.

Kad smo vec kod zeleznice, moze pitanje na istu temu. Koja pruga Ili pruge u Evropi ima deonice sa vecim usponom od Sarganske osmice?

Jeste Svajcarska - Semerinska pruga pod zastitom je Unesca i nagib dostize i 25 promila sto je jako tesko savladati s obzirom da su poluprecnici krivina  jako mali, pa je bio raspisan i konkurs za gradnju novih lokolmotiva koje mogu da ispune takve uslove vuce. 4 razlicito konstruisane lokomotive su ispunile uslove i pobedila je lokomotiva Bavaria uz nagradu od 20000 zlatnih dukata.

Nakon nje napravljena je i pruga preko Alberga u Austriji koja ima nagib od cak 31,4 promila (ovom prugom isao je i Orient Ekspres).

Cak i pruga Beograd Bar na deonici izmedju Podgorice i Kolasina ima nagib od 25 promila.

Nagib Sarganske osmice je 18 promila.

Pedjalon,  clap, tvoj red.

Inače mašinovođe kažu da pruga kod Bogomile u Makedoniji ima oko 30 promila nagiba, ali se vodi kao 25 jer propisima nije dozvoljeno više.

Da nije po propisima ne bi se ni smelo tako uraditi, i Austrijanci imaju nagib veci od 30 promila.

Mozda su masinovodje oslabili pa im je teze da izvuku ;D