Jump to content

Featured Replies

• Author

Jeste, tacno je. U pitanju su Skadarsko, Ohridsko i Prespansko jezero. Rax pitaj dalje!

mislim geometar.

Чича није био геометар већ професионални војник. Вероватно мислиш на Николу Калабића :)

И, Џаму и Кашмир нису држава... а и Холандија има Амстердам и Хаг рецимо... :)

mislim geometar.

Чича није био геометар већ професионални војник. Вероватно мислиш на Николу Калабића :)

И, Џаму и Кашмир нису држава... а и Холандија има Амстердам и Хаг рецимо... :)

Nisu ni Jammu i Kašmir ni Nizozemska nego Butan (jedan glavni grad ljeti a drugi zimi). Ali pošto je ovo pitanje bilo "padobranac"  ;) , neka nastavi Rax Cherrych.

Tužna melodija La Mantovane, pesme komponovane u 16. veku od strane jednog italijanskog kompozitora, kasnije korišćene u škotskim, španskim, poljskim, ukrajinskim i rumunskim narodnim pesmama i u kompozicijama Sen-Sansa i Smetane uz tekst autora rođenog u Galiciji (tada Austro-Ugarska, danas Ukrajina) i muzičku obradu jednog moldavskog muzičara postala je himna koje zemlje?

Izraela

@Relja

tehnicki gledano Jammu i Kashmir jeste drzava isto kao sto je i Kalifornija drzava, sta ja tu mogu sto nas jezik ne pravi razliku izmedju drzave (state) i drzave (country).

Takodje je jedina koja zaista ima zvanicni zimski i letnji glavni grad; sto sa Butanom nazalost nije slucaj, bivsa prestonica Punakha sluzi kao zimska rezidencija vrhovnih budistickih svestenika, ali je Thimphu jedini glavni grad i sediste parlamenta

http://en.wikipedia.org/wiki/Jammu_and_Kashmir

http://en.wikipedia.org/wiki/Bhutan

(videti zvanicne informacije sa desne strane)

http://en.wikipedia.org/wiki/Punakha

Evo da se nastavim na prethodno muzicko pitanje:

Za razliku od ogromne vecine drzavnih himni koje su komponovane u duru, melodija Mantovane/Ha Tikve je molska.

Navesti jos 5 primera nacionalnih himni komponovanih u molu.

хмм.. нисам баш сигуран, али ево моје листе молских химна

Украјина

Финска

Азербејџан

Турска

Пољска

да ли се признаје?

хмм... значи Казахстан (променили су химну, још увек не могу да навикнем на нову)

и вероватно Бугарска

И циганска химна могла би да стани на молску листу, чини ми се,али ипак није химна државе него народа :)

Носкићу, ако  придев "цигански" звучи увредљиво, онда се извињавам, нисам хтео да увредим.

Али... мислим да је читава та расправа око коришћења речи "ром"/ "циган" помало глупа и вештачка. 

Шта реч "циган" значи у српском осим назива народа? Ништа, нема неке увреде и сакривеног смисла. "Цига" или "цигић" је већ нешто друго и помало увредљиво, то признајем.

Стеван Сремац је у "Ивковој слави" и "Зони Замфировој" користио речи "циган", "цигански" да опише живот у Нишу и није имао никакву предрасуду према Ромима, тј ради се о књижевном изразу.

У другим словенским  језицима  "циган"  је званични назив за Роме и сами тако себе зову.  Опет не видим неке увреде или нешто слично...

Носкићу, ако   придев "цигански" звучи увредљиво, онда се извињавам, нисам хтео да увредим.

Али... мислим да је читава та расправа око коришћења речи "ром"/ "циган" помало глупа и вештачка. 

Шта реч "циган" значи у српском осим назива народа? Ништа, нема неке увреде и сакривеног смисла. "Цига" или "цигић" је већ нешто друго и помало увредљиво, то признајем.

Стеван Сремац је у "Ивковој слави" и "Зони Замфировој" користио речи "циган", "цигански" да опише живот у Нишу и није имао никакву предрасуду према Ромима, тј ради се о књижевном изразу.

У другим словенским  језицима  "циган"  је званични назив за Роме и сами тако себе зову.  Опет не видим неке увреде или нешто слично...

A kako zovu Rome u Kazahstanu?

ok, u svakom slucaju, napunio si 5 tacnih sa Kahzahstanom i Bugarskom.. pitaj dalje..

ок, питање је следеће: зашто се турски Грчка зове Јунанистан?

управу си

Јунанистан = земља оних који су из Јоније

Јонија  се прва ослободила од Турске и постала темељ садашње Грчке и зато појам Јунанистан  у турском се проширио и постао назив за читаву Грчку

питај даље :) 

Mislim da i na je na hebrejskom isto sličan naziv, vezan za Joniju.

Ostrvo koje nosi isti naziv kao jedan grad u Bosni i Hercegovini je 2003. bilo predmet spora između koje dve države?