Jump to content

Featured Replies

Hm, možda sam zaboravio na Bosilegrad?

Довољно близу :) Тачније, Димитровград, Босилеград, нека села у општинама Пирот, Бабушница, Зајечар и Сурдулица :)

Тадашња СХС добила је и Струмицу, која данас није у Србији.

Koja je jedina evropska država koja primila Sefardske Jevreje da žive na teritoriji svoje države, posle Granadskog ukaza 1492. i njihovog izbacivanja iz Španije?

Bez gledanja po netu i previse razmisljanja o drugim prestonicama, ja znam za Bursu, yesil Bursu. Ona cak zbog toga i ima posebno mesto u srcima Turaka (barem po njihovoj prici).

Osim Burse pre Stambola Jedrene je bila prestonica.

Inače ponegde se navodi i da je Didimotika (u današnjoj Grčkoj) jedno kratko vreme bila prestonica za vreme Murata. Da pomenem da se u tom mestu nalazi i veoma interesantna dzamija, navodno prva osmanlijska dzamija u Evropi.

Bursa i Jedrene ili turski Edirne su tačan odgovor. Ovaj podatak o Didimotiki nisam nigde našla. Baki, tvoj red.

Meštani kog sela u Srbiji smatraju da je kod njih podignuta prva dzamija na ovim prostorima i to 100 godina pre Kosovske bitke. Do ovog mišljenja se došlo na osnovu natpisa u kamenu gde se pominje da su dzamiju podigli iseljenici iz Alepa 1289. Cela priča nije naučno dokazana.

Možda je malo teže pitanje, ali može da se nađe na netu, a i interesantna je.

Ух, биће да је нешто у Гори, Драгаш, Брод, такво нешто... читао сам нешто о томе...

Tako je Gora, selo Mlike.

Навести имена бар три насеља која је основала Краљевина СХС/Југославија :)

• 2 months later...

Рељо, је л' може неко друго питање, јер за 2 месеци и 3 седмице нико није одговорио на ово?

Аух, нисам знао да је разлог што је питање толико тешко  ;D

Места за која ја знам су углавном села у Војводини, углавном на местима старих великих имања или за ратне ветеране.

Алекса Шантић, Светозар Милетић, Мишићево између Суботице и Сомбора, Александрово у општини Нова Црња, Степановићево и Ветерник код Новог Сада, Банатски Соколац, Милетићево и Купиник код Пландишта... :)

• 3 weeks later...

Nije Harare, već Harar :D

Harare je glavni grad Zimbabvea, Harar je grad u istočnoj Etiopiji :)

No svejedno, odgovor se priznaje, idemo dalje, upamtite kad sam postavio pitanje na ovoj temi! :)

Huh, ako se odgovor priznaje da postavim novo pitanje? :-[

Ajde slično. U kom gradu je živeo i o njemu pisao Konstantin Kavafi?