Jump to content

Featured Replies

Acketa je li to jezero Tal na ostrvo Luzon blizu Manile? U tom jezeru ima ostrvo vulkanskog porekla, a u krateru je opet jezero i to ne bas jako malo, ali ne znam da tamo ima i ostrvce a moglo bi lako biti vulkani su cudo?

Hej Slobo 'svaka cas Acketi', a ne ne 'svaka cast Tamari', hehehe. A tebi Djoro hvala ti na pohvalama.

PITANJE:

U 15. veku Britanska ostrva su imala pet, Spanija osam miliona stanovnika, a jedna drzava je imala 20 miliona stanovnika. Glavni grad ove nekadasnje drzave, danas je jedan od najvisih i najvecih gradova sveta, ali tone. On se nalazi na mestu na kome su nekada bila velika jezera. Ostaci ovih jezera se mogu videti jos po parkovima grada. Koji je to grad?

ne verujem da je Mletachka republika imala 20miliona ljudi, pa verovatno nije Venecija?

Da nije Amsterdam?

Ili mozda St. Peterburg?

lupam.... :)

Aha, bravo , well niste morali tako brzo da pogodite bas! Ali smislila sam jedno uzasno grozno pitanje pa kada dodje opet red na mene, nadam se da cete se malo oznojiti.

• Author

Tamara, naravno tebi se svaka cast podrazumeva ;-)

Hajde Alefe, pitaj, ili cu prepustiti Tamari da bude inventivna :-D

Izvinjavam se na čekanju, falilo mi je inspiracije :)

No evo pitanja:

To je jedna veoma zanimljiva reka čije ime po legendi znači: "milju široka, stopalo plitka", no u stvarnom prevodu znači "blatnjavi tok" :) Dužina reke je 715 km, što je u principu potpuno nebitan podatak, ali eto...

Elem, na jednom od ostva te reke se desila najveća nuklearna katastrofa u zemlji kojoj reka pripada, ali nije bilo ljudskih žrtava.

Još jedan interesantan podatak jeste da je osnivač jedne od "modernih religija" tvrdio da ga je na obali te reke posetio anđeo Jovana Krstitelja, nakon čega su se on i "suosnivač" iste religije međusobno krstili. (U detalje tog međusobnog "kršavanja" neću da ulazim ;) )

Znači pitanja su: Koja je to reka? Koja je to nuklearna katastrofa? I koja je to religija?

Znam znam to su tri pitanja, ali šta mogu kad je sve povezano :)

• Author

- Reka je Susquehanna (djavo ce je znati kako se ovo izgovara?!)

- nuklearna katastrofa je "Three Mile Island accident"

- religija je Crkva Isusa Hrista Svetaca Poslednjih Dana ( :o), poznatija kao Mormoni

Eh sta bi moderna civilizacija bez carobnog Gugla  :comp:

Evo ja necu puno da zakeram - grad u Africi na Z u kojem nije bilo nuklearne katastrofe, a ne nalazi se ni na ostrvu u vulkanskom jezeru?

flowers::

Recimo Zagora, ali ne ona u Bugarskoj, vec u Maroku ;D. BTW, Marina, da li si bila tamo? Sledece pitanje - opet grad na Z, opet u Africi, ali sada neka bude ispod Ekvatora.

• Author

Zomba - bivsa prestonica Malavija

Aj sad grad na Z u Aziji, ali da nije u Kini  zvizhd

Zahedan, grad u Iranu, blizu granice sa Pakistanom i Avganistanom. Poznat je i po tome sto se od njega ponovo nastavlja zeleznicka pruga, ka Pakistanu i Indiji. Zanimljiva je prica da ce, ako se zeleznicki spoje Bam (nekada super interesantan iranski grad, nazalost, zestoko nastradao u zemljotresu od pre par godina) i Zahedan (duzina oko 200 km), prugom biti povezani London i Delhi!!!   

• Author

Kabinda? - mali eksteritorijalni deo Angole do kojeg se stize preko Zaira

Dobro, aj sad grad na K u Juznoj Americi, a da nije u Venecueli?

• Author

Ih, nadao sam se da se Kuritibe nece niko setiti :-D (ipak sam trebao ostati pri slovu Z)

To u Surinamu mora da je neka selendra (izvinjavam se stanovnicima doticnog grada ako se nadju uvredjeni  :happyyy:), cim ga nema ni na mojoj big giant mapi Juzne Amerike  :?

cestitke na dvestoposticnici  pijjj

Imam ja jedno pitanje - koliko puta dnevno proveravate forum? Ovo ide brzinom svetlosti, i ja se tesko tako ukljucujem.  :?

A ona reka se cita Saskehana  :) I ono su kvekeri, a ne mormoni koliko ja znam, Alef je li to tacno?

Pa skoror svakog dana, kad` se može  :102:

Koja je najmanja republika na svetu?

Nije teško, nedam slovo  nono

• Author

San Marino?

@tami -> gde god sam pogledao stajalo je Mormoni...

ako je SM tacno, ajde onda pitanje: najveca Monarhija?