Jump to content

Featured Replies

:dance: :dance: :dance:

Ovako, Budimirovo rodno mesto? Ha, koji sad Budimir??? Pa, onaj nas simpaticni Sidarta Gautama, kome tepamo Buda. Nalazi se u Nepalu i, hajde bez pocetnog slova. Ako je neophodno, dajem ga sutra, ok?

Kolko ja znam to bi trebalo da bude jezero Bajkal, a ti vici ako nije.

Gornje jezero iliti Superior :)

Jezero Bajkal ima najvise vode al nije najvece... ili si na to mislio?

Ajd, jedno Evropsko jezero koje je nekoliko puta u skorijoj istoriji u potpunosti nestajalo. Da vam pomognem, dele ga dve drzave.

Slovo ne dam...

:mrgreen:

:) Nije.

Pre nesto vise od 100 godina zabelezeno je da se korito (dno) tog jezera moglo prepesaciti bez da se pokvasi noga, a okolna naselja bila su zasipana slankastom prasinom. U trenutku kad je bilo najvece, bilo je duplo vece nego sada  i vece i od Skadarkog jezera  ;)

Onda mozda Chudsko jezero izmedju Estonije i Rusije? I ono ima slican problem, mada je to prilicno veliko jezero i ne znam da li je bas plitko, ali je politicki jako vazno, a smanjuje se i gradovi okolo gube funkciju.

E, nisam znao da Cudsko jezero ima i Estonsko ime :)

Nije Tamaro ni Cudsko jezero. Nisam nasao da se isusilo.

Evo jos jedna pomoc. Ovo jezero ima i ime i na nasem jeziku (uslovno nasem :) )

• Author

Da nije mozda Aralsko jezero izmedju Uzbekistana i Kazahstana?

Jeste da je ogromno pa je malo neverovatno da je moglo da se i prepesaci, ali znam da ima problema sa isusivanjem...

Ajd, jedno Evropsko jezero koje je nekoliko puta u skorijoj istoriji u potpunosti nestajalo. Da vam pomognem, dele ga dve drzave.

Evropsko, znaci nije ni Aralsko :)

Evo jos jedna pomoc  Nalazi se blizu vise od jedne evropske prestonice, od kojih jedna nije u istoj drzavi u kojoj i jezero  ;)

Sad je vec jako lako.

Ok, evo jos jedan pokusaj. Posto me mrzi da citam i surfujem na Interenetu za sve i svasta detaljno kada i ovako to radim za casove i radove non stop, ne znam je li ovo tacno, ali najvece stepsko jezero u Evropi je na granici izmedju Austrije i Madjarske, a blize je Bratislavi nego Budimpesti. Zaista ne znam da li je bilo ikada isusivano, mada moglo se mozda preci preko preci preko njega po logici, jer posto je stepsko onda je plitko. Usput ne znam kako se ime izgovara. To je jedinstveni rezervat ptica u ovom delu Evrope i pise se Neusiedler. Ako ni ovo nije tacno, nemogu vise. Ajde ziveli!

• Author

Tamara, mislim da je tačno - jer Neusidler ima ime i na našem jeziku (što je A napomenuo) - zove se Nežidersko jezero!

Ajde pitaj!

Aha, pa evo:

Imena tri glavna grada u prevodu znace:

1. Polje belog luka - USA?

2. Grad medju oblacima - Evropa?

3. Lavlja Luka - Azija?

Ako je ovo puno onda pogadjate samo pod na primer 3?

Nezidersko jezero je tacan odgovor  al to ste skontali i bez mene....

Lavlja luka je verovatno Singapur, a za ova druga dva bih morao da se potrudim i potrazim...