Jump to content

Featured Replies

posto su Franci naseljavali ovu planinu, dobila je naziv od reci Franak...

tako?

daj jos koje planinsko pitanje Micowiny, posto meni nista ne pada napamet 

zvizhd

Na dobrom si putu.

Mislim da je bio kraj 8 i pocetak 9 veka kada je Srem bio u sastavu Franacke drzave Karla Velikog. Sloveni su tadasnje "Francize" zvali "Fruzi".

Može ovo:

Nakon zemljotresa krajem 2004. koji je izazvao cunami desilo se da je Evropa "popela". Za koliko se santimetara podigao naš kontinent?

ih... ne znam za nas kontinent, znam da je izazvao vibriranje cele zemlje za sve ukupno mislim 1cm, sto je uzasavajuce!!!

a nivo voda se podigao za 0.1mm

Ajde ovako...

Ima jedno jezero u Srbiji koje ima svojstvo reverzibilnosti (tj. po potrebi da daje vodu i da je prima iz kanala 5-7 metara u precniku)... Gradili su ga nasi u saradnji sa Japancima, pa zato kazu da gledano iz vazduha ima oblik zmaja.

Koje je jezero u pitanju i na kojoj planini se nalazi?  zvizhd

Micowiny bas me zanima informacija o izdizanju Evrope...koliko cm?

neki kazu da je to bila prva reverzibilna hidroelektrana u Evropi, u shta sumnjam, al ajd =]

Bajina Bashta - Perucac, pa jezero u sklopu te hidroelektrane je Perucac. E sad, da bi se postigla reverzibilnost, treba da se izgradi jos neko jezero odakle ce da se voda vraca. Taj rezervoar (ili jezero, kako se uzme) neki zovu Zaovinsko, neki Rzavsko, a neki ga ne zovu nikako.

i sve ovo je na planini Tari

b'avo b'avo!!!  smartass

i jos jedna zanimljivost... tu bas oko jezera nalazilo se brdo na kom je navodno Pancic pronasao svoju Omoriku, al je brdo stvarno poruseno da bi se dobio kamen za branu  :cry22:

pa sad tamo stoji jako cudna visoravan po kojoj ide asfaltni put i generalno jezero je jako SPUKI u vecernjim satima sa sve tunelom iza resetaka koji ide u brdo...

ja bila letos i nivo vode je bio u opadanju jer je Perucac crpeo odatle.

mpetrovic izvoli, pitanjce...

I ja mislio da su u Futogu... bio sam siguran da su u Futogu...

Sta moze biti... Vrsac ?

:mrgreen:

Koja je to ostrvska država u Evropi koja priznaje britansku krunu ali faktički nezavisni su još od srednjeg veka.

bash sam hteo da napishem ispod pitanja da nije Kula, al reko ajd, garant ce to da bude prva asocijacija =]

dakle, nije Kula =]