Jump to content

Featured Replies

Мој ред... шта представља пет крака беле звезде на застави Сомалије  8-)

Zanimljivo pitanje, zanimljiva prica o samom nastanku zastave, ali kako je posao odradio drug Google nije fer odgovarati. Relja svaka cast na izboru pitanja...

Нису племена, мада је близу :)

Хвала госн Нидекс :)

Нису племена, мада је близу :)

Хвала госн Нидекс :)

Pa da nije mozda 5 pokrajna koje su se ujedinili... npr... somaililand, puntland...itd

Somalija je bila kolonija i podeljena na interesne sfere Britanije, Francuske , Italije, Etipoije i Kenije. Kad se "oslobodila" kolonijalizma i ujedinila tih svojih 5 oblasti, a sve pod kapom UN, izabrala je zastavu plave boje (UN) za nepravinom petokrakom belom oblasti u sredini zastave koja simbolizuje tih 5 oblasti i koja je bele boje zbog zelje naroda za stabilnoscu i mirom u regionu.

Mislim da je Mashoni u pravu i da treba da nastavi.

Somalija je bila kolonija i podeljena na interesne sfere Britanije, Francuske , Italije, Etipoije i Kenije. Kad se "oslobodila" kolonijalizma i ujedinila tih svojih 5 oblasti, a sve pod kapom UN, izabrala je zastavu plave boje (UN) za nepravinom petokrakom belom oblasti u sredini zastave koja simbolizuje tih 5 oblasti i koja je bele boje zbog zelje naroda za stabilnoscu i mirom u regionu.

Mislim da je Mashoni u pravu i da treba da nastavi.

А откад си ти судија?  :maddd:

Не може Кенија да има своју интересну сферу кад је и сама била колонија.

Сумњив ми је твој одговор, као изгуглан, издаје те овај део са заставом УН :)

Pa da nije mozda 5 pokrajna koje su se ujedinili... npr... somaililand, puntland...itd

Твој одговор није тачан, али је по мени довољно близу тачном :)

Не ради се наиме о 5 покрајина које су ујединили, већ о 5 покрајина у којој су живели Сомалијци.

Британска и Италијанска Сомалија, које су уједињене у данашњу Сомалију.

Североисточна Кенија, која је данас провинција у Кенији.

Француска Сомалија, данашњи Џибути, независна држава.

И Огаден, део Етиопије, због ког су Етиопија и Сомалија ратовали :)

Масхони, твој ред :)

Relja, moram ti priznati da sam konsultovala Somalijca, bivseg studenta  kolegu mog kuma. Izvini u pravu si nije moje da sudim.

Aj da probamo ovako nesto...

Jedina drzava na svijetu koja na svom grbu ima srp i čekić je....