Jump to content

Featured Replies

On 5/12/2006 at 8:12 PM, jovan said:

znam da se Azorsko more i jezero Cad povlace nenormalnom brzinom stvarajuci lepe plaze od par stotina kilometara, mrtva trka vlada

Zapravo, Aralsko more se najbrze povlaci, ali samim tim se i obala smanjuje, a ne povecava. Prema mojim skromnim saznanjima, najbrze rastuca , konstantno rasuca obala je obala Meksickog zaliva kod delte Mississippija  :-D Mislim da je to pisalo i u nekom udzbeniku...

A sto se ovih vodopada tiche, to se ne zna, neki kazu da je to Jelovarnik na Kopaoniku, neki da su Niski planinari otkrili neki ogroman vodopad na Staroj planini, neki da je najveci vodopad kod Strmostena...

:mrgreen:

pre koju godinu najvisi vodopad u srbiji bio je onaj na beljanici, 21 ili 23m... :)

a najdublja pecina/jama?

najdublja pecina u Srbiji je nemacki ponor na Mirocu dubine 210 metara i duzine 3422m a najdublja jama u Srbiji je Rakin ponor 285 m na planini Miroc

Tai Pei 101 je ime zgrade, zvanicno je najvisa sa svojih 509 m i nalazi se na Taiwanu, ali najvisa gradjevina na svetu je jos uvek CN toranj sa 553m u Torontu.

Trebalo bi da je po visini poslednjeg korisnog sprata jos uvek najvisi Sears Tower u Chicagu, ali zbog nacina merenja nije najvisa zgrada na svetu  :neznam:

Ajde, kad smo vec poceli, najduzi most u Evropi!

najduzi most.. uh, to je onaj negde na severu? svedska-danska? konsultovala sam net za ime -

?resundsf?rbindelsen :)

a koja je najkraca reka na svetu?

Reka Vrelo je najkraca na svetu, 365m. Izvire u naselju Perućac nedaleko od Bajine Ba?te i uliva se u Drinu.

?ta na turskom znači Čačak

Blato, i to bese skoreno...

Pitanje, specijalno za rayuelu...

Koliki je broj stepeni tople vode u Niskoj Banji? Na slovo D!

:ll:

uh, dobro jutro, covek tek sto otvori oci nakon 15h sna i novootkrivenim bolom u kolenu a vec ga cekaju nekakva pitanja :)

nishka banja, najtoplija u srbiji, 91 ili 93 ili 92? mislim da je 91 :)

smislicu pitanje kasnije kad se malo razbudim :)

1. Semiramidini viseci vrtovi

2. Kolos sa Rodosa

3. Svetionik u Aleksandriji

4. Keopsova priamida

5. Statua boga zevsa... Negde

6. Neshto negde sa Artemidom

7. ...

Ne mogu sad da se setim, moram da progrmiram... Aj' za ovo pitanje ne sme da se koristi nishta sem znanja iz glave!!

Uh, bas mi je krivo sto sam bio sprecen da budem sa vama tokom vikenda. Vidim da je bilo strava. No, sta da se radi.

4. Nije samo Keopsova, vec i Kefrenova i Mikerinova piramida.

5. Zevsova statua je bila u Olimpiji.

6. Artemidin hram je bio u Efesu, i...

... to, sedmo cudo, je bio Mauzolej, by Mauzolej, u Bodrumu, negdasnjem Halikarnasu. Kunem se, koristio sam samo glavu (u kojoj nema bog zna sta).

Sledece pitanje: finski nacionalni ep, na k? 

Daaaa Mauzolej u Halikarnasu!! Bravo globe trekkeru  :banana:

E ne mogu da izvuchem nacionalni park u finskoj iz glave pa da je josh tolika! :)

Kalevala.

nema bas mnogo veze sa bilo cim, ali, jel zna neko da kaze po cemu je izveseni Boecije zanimljiv za to kako muzicke lestvice izgledaju danas? :)

morala sam to da pitam jer je pitanje o kalevali u mom kognitivnom sistemu apsolutno neraskidivo povezano sa ovom info, jos iz perioda 'pripreme' za prijemni iz opste informisanosti :)

hint-> da li ste se nekada zapitali zasto Mojsije ima rogove!?

Možda bi trebalo konsultovati Mojsijevu ženu...

Ako se ne varam, u pitanju je greška u prevodu biblije sa nekog na neki jezik, kao i sa onom kamilom koja prolazi kroz iglene uši :)

No, kad smo već kod toga, kako se zvala uvažena supruga Mojsijeva? :)

Zipora iliti Sefora...

Najvisa kamena gradjevina ikada, i kome je posvecena ?

On 5/15/2006 at 7:04 PM, bokonon said:

Ako se ne varam, u pitanju je gre?ka u prevodu biblije sa nekog na neki jezik, kao i sa onom kamilom koja prolazi kroz iglene u?i :)

jes, sa latinskog na italijanski, mojsije je trebalo da ima nekakvo svetlo koje emanira iz njegove glave ili takvo shto :) a lestvice su bile silazne a ne uzlazne pre nego sto ih boecije (ili boetije) nije deshifrovao :)

u pitanju koje se ticalo mesta na svetu s najvise padavina na ch, na koje sam ja odgovorio sa cherapundzi, doslo je do greske.. naime, kako moja najnovija saznanja ukazuju, mesto s najvise padavina nije cherapundzi, vec njemu obliznji gradic mosunram, koji je ovaj rekord preuzeo pre 4 ili 5 godina (dakako, skolski program za geografiju se ne menja tako cesto :).. eto, osetih da je moja sveta duznost da ovu informaciju podelim s javnoscu :)  (i nekako mi je drago sto sija sunce)

On 5/16/2006 at 12:40 PM, poletarac said:

u pitanju koje se ticalo mesta na svetu s najvise padavina na ch, na koje sam ja odgovorio sa cherapundzi, doslo je do greske..

pa nije doslo do greske, pitanje je glasilo mesto na ch, a taj monsunram ili kako se vec zove je na m :) pitam se koje je mesto sa najvise padavine recimo na B :)

Mesto sa najvise padavina, na B, je Bellenden Ker Range - Kvinslend Australija. To je i 6. najkisovitije mesto na svetu. Naravno, ovo nije odgovor iz glave. Izvor ovog odgovora je Travel magazine. Oni u svakom broju imaju rubriku koja se takodje zove "Zanimljiva geografija", te objavljuju liste od po deset najsuvljih, najkisovitijih mesta na planeti, najmnogoljudnije zemlje, najrasprostranjeniji jezici, religije... 

Za mene je to trenutno bilo na Gladnosu,jer mi se mozak ispekao,ali on ne pocinje na Y :cry22:

Zato se izvinjavam na uznemiravanju.