Jump to content

Featured Replies

Najveći morski vrtlog na svetu, prečnika 6 metara, jeste Mejlstrom, nedaleko od obale severne Norveške. kruži brzinom od 6 metara u sekundi, i stvaraju ga dve protivsmerne morske struje. Vrlo je opasan i bilo je i ljudskih žrtava.

Vrtlog koga si ti nazvala Old cow, u prevodu bi bilo stara krava, je verovatno Old Sow (stara svinja) i u Kanadi je.

izgleda je nesto bilo zapelo na sajtu..

1. kineski, 2. spanski, 3. engleski

Ovo je za maternji jezik, a ako se radi o tome koliko ljudi ih uopste govori, onda bi engleski pretekao spanski sigurno a mozda i kineski, posto je tesko tacno odrediti od kog nivoa se moze reci da neko "govori" engleski. (Npr. zvanicni je jezik u Indiji koja ima milijardu stanovnika, ali u realnosti se samo mali broj Indijaca zaista sluzi engleskim)

pejalon u pravu si sa vrtlogom nešto sam pobrkala...

a nghngh dva si pogodio s tim da je jedan na dobrom mestu...

hmm....

evo proverio sam na vikipediji i prilicno je tako kao sto sam rekao, s tim sto bi engleski ipak skocio na prvo mesto ako bi se brojali svi koji ga koriste;

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages_by_number_of_native_speakers

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages_by_total_number_of_speakers

trebali bi da se dogovorimo o kriterijumima za postavljanje pitanja, ako neko ima bolju ideju za referencu od vikipedije neka slobodno predlozi

Na nekim sajtovima je mandarinski,engleski i hindu,mada i tvoj odgovor je tačan pošto je to izgleda teško utvrditi,nastavi sa pitanjem nghngh :)

Da to je problem sa tim odgovorima sto su otvoreni za razlicite interpretacije..

Svejedno, evo nesto sto izgleda jednostavno a mozda i nije posto su dosta blizu:

Navesti najduzu reku svih 6 kontinenata (Evropa, Afrika, Azija, Okeanija, S. i J. Amerika), i poredjati ih po duzini

1.Afrika-Nil 6650

2.J.Amerika-Amazon 6400

3.Azija-Jangcejang 6300

4.S.Amerika-Misisipi-Missuri 6

5.Australija-Mari-Darling-3672

6.Evropa-Dunav-2888

ovo me podseća na slagaricu. mislim da je metodom eliminacije i linearne interpolacije:

1. amazon (juzna amerika)

2. nil ( afrika)

3.yangze ( azija)

4.misisipi (severna amerika)

5.volga (evropa)

6. darling river (australija)

Koliko plaža na svetu nosi oznaku"plava zastava"i koliko ih ima u C.Gori a koliko u Grčkoj u ovom trenutku?

У свету 3849 плажа носи признање "Плава застава", у Грчкој 394, док у Црној Гори чак 16 :D. Од пре неки дан и Београђани имају једну такву плажу, пошто је и Ада Циганлија добила то признање... clap

Е сад једно питање за Веееелике познаваоце географије, пошто нема одговора на нету а треба и мени одговор.

- Колико процената територије Србије лежи северно од Саве и Дунава, а колико јужно?

Srbija 88.361 km²

Vojvodina  21,500 km²    dakle severno od Save i Dunava 24,33%

...........................

66862km2      dakle južno od Save i Dunava 75,67%.

A to si mogao i sam izračunati. :)

Pa, nije bas. Ovo je, po meni, vise posao za nekog ko zna dobro matematiku nego za nekog ko zna geografiju. Jer, Vojvodina nije sve sto je severno od Save i Dunava. Sudeci po mapi, deo teritorije koji pripada gradu Beogradu, nalazi se severno od Save i Dunava. Surcin, Ovca, Borca, Krnjaca, pa sve do Cente. To, valjda, ne pripada Vojvodini. Ili mozda gresim?

A ima i jedan deo, severno od Macve, a juzno od Sremske Mitrovice, koji ukljucuje rezervat prirode "Zasavica", koji pripada Vojvodini, a juzno je od toka reke Save.

Dakle, te cifre koje si naveo su samo priblizno tacne.

Tačan je iznos za Grčku a ukupan iznos plaža je malo manji a broj plaža u C.Gori je malo veći...