Jump to content

Featured Replies

Iju,pardon, zaboravila da sam pokusala odgovoriti ;)

ako nemate nis protiv da postavim pitanjce,po mom skromnom misljenju vrlo lako :D

koje selo u Vojvodini u svom nazivu na izvestan nacin opisuje jednu od ljudskih mana koja pocinje sa L?

nadam se da je dovoljno ne/precizno?  :-[ 

jes, mana pocinje sa L tako da je Lazar dobio jedan bambi :)

al sta cemo s Kikom??  ::crazy:

Uh, bas je zapelo sa ovom temom u poslednje vreme...

Ovo prepustanje prava prvenstva pitanja bi moglo da potraje u nedogled  :)

Predlazem da ko prvi (Lazar ili Kika) procita post prosto postavi pitanje i da krenemo dalje. Moze?  :spot:

Jedno od prvih predavanja na mom fakultetu i profesor je rekao da ce ovo pitati na ispitu pa smo svi jadni brucoshi do detalja zapisali i nastrebali  :hihi:

Abu Abdulah Muhamed bin Musa al Horezmi (za ovo sam morala da nadjem svesku iz algebre koja mi je, ne pitajte zashto, umesto spaljena, ovde u Bg-u) i ovo je napisano u njegovoj knjizi Al-kitab al-habr val-mukabala (knjiga izracunavanja integrala i jednacina) koja je nazalost izgubljena u originalu. Iz naziva njegove knjige je nastao danasnji naziv Agebra (al-habr)

;D

Jedno od prvih predavanja na mom fakultetu i profesor je rekao da ce ovo pitati na ispitu pa smo svi jadni brucoshi do detalja zapisali i nastrebali  :hihi:

Abu Abdulah Muhamed bin Musa al Horezmi (za ovo sam morala da nadjem svesku iz algebre koja mi je, ne pitajte zashto, umesto spaljena, ovde u Bg-u) i ovo je napisano u njegovoj knjizi Al-kitab al-habr val-mukabala (knjiga izracunavanja integrala i jednacina) koja je nazalost izgubljena u originalu. Iz naziva njegove knjige je nastao danasnji naziv Agebra (al-habr)

;D

Hahahaha dobro se sećam toga...

Ali izgleda ti nisi to dobro zapisala... Ja pamtim! Naziv knjige je Al-kitab al-džabr fi-hisab val-mukhabala

ali bitnija stvar da je iz imena Abu Abdulah Muhamed bin Musa al Hvarizmi nastala reč "algoritam" ;)

• 2 weeks later...

Da nije u pitanju Istocni Timor? Ako jeste, to je zemlja (deo ostrva), koja se nalazi u jugoistocnoj Aziji. Zvanicno je druga najmladja drzava na svetu (posle Crne Gore i ako ne racunamo "novu drzavu" u najblizem komsiluku) i do skoro je bila deo Indonezije.

Ako nije tacan odgovor, neka proba neko drugi  zvizhd

Da nije u pitanju Istocni Timor? Ako jeste, to je zemlja (deo ostrva), koja se nalazi u jugoistocnoj Aziji. Zvanicno je druga najmladja drzava na svetu (posle Crne Gore i ako ne racunamo "novu drzavu" u najblizem komsiluku) i do skoro je bila deo Indonezije.

Ako nije tacan odgovor, neka proba neko drugi  zvizhd

yap yap :D

postavljaj pitanje

Imam cast prvi put da postavim pitanje, pa nisam sigurna da cu ga dobro definisati, ali da probam....  :D  za koju se drzavu kaze da je najbliza samom centru sveta?

Hehe, dobar pokusaj... mozda je i tacno ako se kao reper uzima centar 'zemaljske kugle' ali moje se pitanje odnosi na centar 'sveta'... znaci povrsinski, ne dubinski  ;D 

Hehe, dobar pokusaj... mozda je i tacno ako se kao reper uzima centar 'zemaljske kugle' ali moje se pitanje odnosi na centar 'sveta'... znaci povrsinski, ne dubinski  ;D 

Mozda mislis na zemlju najblizu preseku ekvatora i grinica? Gana? Ili ipak Sao Tome e Principe?

Da nije u pitanju Gana? Znam da su se oni nesto igrali svojim geo polozajem prema meridijanima, pa su se i u nekim prospektima reklamirali kao centralna svetska zemlja.