Jump to content

Featured Replies

Ваистину:

У Истри се налази и најмањи град на свету, Хум, који има само 23 становника, тј. три породице.

Ваистину:

У Истри се налази и најмањи град на свету, Хум, који има само 23 становника, тј. три породице.

u srbiji se to obično zove selo :) ne, ozbiljno, po kojim kriterijumima spada u grad, mislim da je jedna od definišućih karakteristika grada veličina populacije?

Pa valjda je u selu osnovna delatnost stanovništva poljoprivreda. Tako dobiješ da su Badovinci selo, a Šavnik - grad.

Mada je ta priča sa najmanjim (pa makar i gradskim) naseljima suviše sumnjiva. Dok ih oni prebroje i stave u novine, u nekim letonskim gradskim pizdincima rikne baba, a njeni sin i snaja se odsele, i eto ih već na 21 ;).

A ionako postoji mnogo gradova sa 0 stanovnika  ;).

Dobro, ovo za Hum je vec odavno urbana legenda. I, Hrvati to lepo koriste u svrhe turizma. Cak spominju da u gradu postoji i posta koja opsluzuje lokalno "gradsko" stanovnistvo.

Btw, neka Marko postavi pitanje umesto mene :ll:

Svrnula sam prosli mesec u Hum :)

i koliko se secam (a stigle su me godine,khmkhm) on ima glavna obelezja odn. simbole grada - vece,vecnicu (tacnije kameni sto),pecat,povelje neke i zaboravih sta jos..zvucalo je zaista legitimno :)

cim mi vrate foto i pregledam fotke koje nisam jos skinula seticu se jer sam cini mi se fotkala sve zivo i nezivo u tom Humu,koji je mnogo simpa :)

evo jedno srednje-teshko pitanje

kako se zove selo i gde se nalazi to selo, koje je poznato po dobrom vinu, odlicnom mestu gde je smeshteno, i u kome je odrzana prva likovna kolonija u Kraljevini Srbiji (osnovala je Nadezda Petrovic) 1905. godine? Pocetno slovo je S.

Sicevacka klisura, odmah pre pumpe levo iz pravca Nisa vodi put za Sicevo  :)

Ваистину:

u srbiji se to obično zove selo :) ne, ozbiljno, po kojim kriterijumima spada u grad, mislim da je jedna od definišućih karakteristika grada veličina populacije?

Критеријум је чисто административни - има статус града. :)

A ima fakat i sve sto je Ivana pobrojala. Bili i mi letos. I mnogo je interesantan za posetiti, zvali ga gradom ili selom... Mislim na Hum, naravno

• Author

Posto Vlade nema da pita, evo neka pita bilo ko drugi pa da nastavimo igru!

Da li se racunaju i setalista pored obala mora ili reka? I to su u neku ruku, pesacke zone, ne?

:mrgreen:

I, sta onda sa ovako necim:

"At the time, Penalosa was a visiting professor at NYU. But he had left behind an impressive legacy of accomplishments in Bogota that included a world-class bus rapid transit system, the world's longest pedestrian street (17 kilometers), 300 kilometers of bike paths and dozens of new parks."

Izvor:

http://www.thegreenguide.com/blog/ecopol/1774  :hihi:

"Enrique Penalosa, a former mayor of Bogota, Colombia, notes that the well-off enjoy the pleasures of big homes, backyards, private clubs and country houses. Poor people have only their street to hang out in - and, if they're lucky, a park or playground nearby. Penalosa made public spaces the centrepiece of his administration, creating or refurbishing 1,200 parks and playgrounds, establishing 186 miles of bike trails, building 13 libraries and inaugurating the world's longest pedestrian street, which runs ten miles through the city."

-na stranu sve, jako bih se prosetao tuda.

:mrgreen:

P.S. da, ja uvek previse pitam  :eat:

Pitanje glasi: Gde se nalazi najduza pesacka ulica u Evropi? :)

I naravno, ako neko nadje neki drugaciji podatak od ovog koji ja imam, slobodno neka objavi.

Da nije ona pesacka zona Stroget u Kopenhagenu? Nemam pojma koliko je dugacka, ali za nju tvrde da je najduza u Evropi... mada, ona je sastavljena iz vise ulica, pa ne znam da li se to racuna  :?