Jump to content

Featured Replies

skoro je bila na travel kanalu emisija o Izraelu, i pricali su takvu neku pricu o Jerihonu, al mozda sam i pomesao nesto. Jel Jerihon?

e super  ;D

aj da pitam ja, kad smo već potkačili Afriku prošle nedelje..

Koja to Afrička država je dobila ime po škampima?

ko prati Travel kanal možda je i gledao tu emisiju preksinoć  kiklop

Pa, ono, povezujem skampe i gambore nekom logikom. A, rec gambor podseca na Gambiju, pa hajde da se malo igram lingvistike.

Inace, cesto gledam Travel channel, ali pomenutu emisiju nisam bio u prilici da vidim.

On 11/20/2008 at 9:36 AM, Old School said:

Bravo, jeste Jerihon. Inace, treci grad koji se jos pominje je Biblos.

Ja sam pronasla i neko selo severno od Alepa, zaboravih mu ime, takodje su pronasli ostatke stare 11 000 godina...

jes bogami Kamerun.

kad su ga Portugalci 'otkrili' nazvali su obalu gde su se iskrcali Rio dos Camarões ili Reka Shkampa, pa odatle i naziv.

inace, ajd da ustanovimo neko pravilo za ubuduce, kad se da odgovor, da ne bude tek rech/imenica, nego i neka kraca pricica, mozda je tako bolje jer tako i objasnimo i bude interesantnije za citanje

On 11/21/2008 at 11:11 AM, pedjalon said:

Koji grad koji "lezi" na 123 termalna izvora?

Rejkjavik?

nije li Petropavlovsk Kamchatski?

na Russia Today ima one animacije izmedju reklama gde stave znak pitanja, postave tako neko interesantno pitanje o Rusiji i onda daj uodgovor, mislim da su spominjali ovaj grad d aje izgradjen na vulkanskom aktivnom tlu pa odatle sve to.. ali nisam siguran

Nije puno termalnih izvora nego tacno 123.

Bravo.

Budimpesta je nastala spajanjem tri varosi Budima, Peste i Obude. Po najnovijim istrazivanjima, koja su provocirana izgradnjom nove linije metroa, su pronadjene ogromne pecine, ispod Budimpeste, u kojima je termalna voda. Na sajtu www.spasbudapest.com mozete videti koliko javnih kupalista ima koje koriste termalne vode. I mnogi budimpestanski hoteli u svojim spa centrima koriste blagodeti termalnih izvora.

Ako ne budem lenj napisacu jedan iskustvenik o tome.

Evo pitanja:

- Mostovi koji povezuju ostrva i obale jednog grada bili su inspiracija za jedan matematicki problem. Problem je bio taj da treba preci sve mostove, jednom i samo jednom. Mogli su se koristiti samo zadati mostovi i nisu se smeli prelaziti do pola, tj. kad zakoracite na most, morate ga i preci... zadatak nije bilo moguce resiti.

Elem, ne pitam koji je matematicar postavio problem, nego kako se taj grad zove?

:mrgreen:

Zanimljivo pitanje  :)

Hmmm... ako su i ostrva u pitanju, moze biti i Stokholm, i on ima brdo mostova uz jos vece brdo ostrva?

Nije ni jedan od tih. Stavise, grad uopste nije poznat po ostrvima sem kad su u kontekstu tog problema  ;)

:mrgreen: