Jump to content

Featured Replies

Ajde da preformulišem pitanje. Iz kog mesta je Cezar poslao senatu ceduljče sa porukom "veni, vidi, vici"?

Iz danasnjeg malog anatolijskog mesta Zile (koji se nalazi u blizini Tokata i Amasije). To je negdasnja Zela, cuveno mesto gde je porazio pontskog kralja Farnaka II, 47. godine p.n.e.

Novo pitanje, hm!

Pa, vi ste me volshebno preskocili, tj. moje postavljeno pitanje jos sa 80. strane "Zanimljive", od 18.07.2008.

Pitah kako se zove mesto u Indiji, u Radzastanu, gde se nalazi cuveni hram pacova, tj. Karni Mata?

Hajde neka onda to bude ponovo aktuelno. Btw, kao odgovor moze da prodje i veliki grad koji se nalazi u blizini, bash kao i malo mesto, u kome se hram konkretno nalazi.

Mislim da je u pitanju Desnoke, Deshnoke ili tako nesto. nedevno je bio spominjan i grad i mesto na nekom od stanih TV stanica. Izuzewtna emisija, ali ne znam da li  sam dobro zapamtila naziv mesta.

Kako se zove gradic na severoistoku Meksika poznat po Huichol-ima koji u  njegovu blizinu dolaze zbog Huicuri-ja?

Koliko se ja "razumem" u Meksiko Sierra Madre su planinski lanac u Meksiku i ima ih dva, Sierra Madre Oriental i Sierra Madre Oscidental.

I naravno odgovor  nije tacan

... i tako ona jedva dodje na red da pita,  a niko da se doseti odgovora. Znaci li to da je vikend bio buran, pa se vise niceg ne secate ili je pitanje pretesko?Skoro dva dana niko ni da pokusa, pa ko velim...

Nije, ali recimo da si blizu, s obzirom na to o kakvoj velikoj zemlji je rec, moglo bi se reci da si blizu.

Majo, Majo, isli smo u istu gimnaziju ali ja nisam bio, kanda, kad se ucio Meksiko. :bang:

On 12/8/2008 at 9:46 PM, pedjalon said:

Majo, Majo, isli smo u istu gimnaziju ali ja nisam bio, kanda, kad se ucio Meksiko. :bang:

Tesko da su ikoga u gimnaziji, pa cak ni onoj u koju sam ja isla, a bila je od liberalnijih za ono vreme, ucili o Huichol-ima, a  posebno ne o huicuri-ju.

izgleda da je pomoc neophpdna, stoga cu dodati da se mesto nalazi na vrhu brda kao izniklog iz nepregledne pustinje, a kada se neverovatnim Wilisom spustite iz... u pustinju od huicuri-ja vas deli jos samo 3 do 4 sata hoda sve do tiera blanca...

San Luis

i da znas necu vise da trazim po Wik i ostalim pedijama. Duzna si za ovo pitanje pricu!

Odgovor je tacan.

Real de Catorce je polunapusteni gradic koji je u LP vodicu s pravom opisan kao Magical mountain ghost town, coming back to life. Do pocetka  20.veka grad je bio izuzetno nastanjen i razvijen, zbog rudnika srebra, ali posto je rudnik zatvoren doslo je do masovnog napustanja grada i u njega se tek poslednjih dvadesetak godina naseljavaju neki novi stanovnici. Pre 7 godina je tek u svakoj 5,6 kuci neko ziveo.

Gradic se nalazi na tesko zamislivom mestu, usoren, jedna uglavljen takoreci na jednoj visoravni sa neverovatnim pogledom, okruzenoj liticama koje se strmoglavljuju u pustinju koja seze dokle vam pogled dopire. Vredno je otici tamo, makar vas ne zanimali ni Huicoli ni huicuri.

No, da skratimo pricu, koliko je to moguce :) Huicoli (Uitjoli) su narod koji zivi oko 400 kilometara daleko od Real de Catorcea na teritoriji gde se granice cetiri meksicke savezne drzave (Durango, Nayarit, Jalisco, Zacatecas) i koji veruje da je pustinja oko Real de Carorcea sveto mesto, mesto od velikog duhovnog znacaja, taj prostor zovu Wiricuta. Jednom godisnje oni krecu na hodocasce na kome prevale oko 400 km do pustinje podno brda na kome je Real de catorce i tamo izvode nekoliko dana rituale koji podrazumevaju uzimanje pejotla, koga inace oni zovu Huicuri (uikuri). Peyotl inace raste u delu pustinje gde pocinje tierra blanca, odnosno bela zemlja, tako da se posle tri sata hoda kroz pustinju odkonstatuje da do jasno vidljivog pojasa bele zemlje ima jos podosta da se pesaci :)

Ima jedna sjajna prica o tome ovde

http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendID=242375943&blogID=312900284

Hvala Majo. Mada sam se nadao da ces opisati svoje licno iskustvo, ako ga imas.