Jump to content

Featured Replies

Tako je. Landschaftspark Duisburg-Nord.

E sto ja nisam imo ovakav park kad sam bio mali nego sam iso na ciglanu da se igram!

• Author

E to je bas dobra ideja! Letos sam prolazio pored fabrike "Celuloza" u Loznici. Ono je ogromno i zapusteno i izgleda zaista tuzno. Kada bi je pretvorili u tako neki prostor, to bi bas bilo dobro.

Meni pala na pamet americka konurbacija Njujork iliti Velika jabuka.

U Evropi ih ima jako puno, pocevsi od Velike Britanije, kako Vikipedija kaze sedam, do Nemacke gde ih ima bezbroj.

Na nasim prostorima je, mozda, primer konurbacije Sarajevo?

Tanzanija, od Tanganjika i Zanzibar.

Dodaću pitanje u editu čim ga smislim.

:mrgreen:

Evo pitanja: U Aziji se trenutno gradi jedan potpuno novi, veliki grad, na mestu gde grada nikad nije bilo. Za nekoliko godina će biti otvaranje tog grada.

Gde se nalazi i kako se zove?

Jeste, ima jedan u Koreji kome ni ja ne mogu da se setim imena. Neko ime pa onda skracenica od international biznis nesto.

Ima jos jedan u Kini, valjda blizu Sangaja.

Oba su kao ekoloski gradovi.

Na koji si ti mislio.

Onaj u Kini nije potpuno nov, vise je kao veza tri postojeca mala grada.

Da, mislio sam na taj u Koreji.

:mrgreen:

New Songdo City.

Neke zemlje zatevaju da posetioci iz gotovo svih drugih zemalja moraju da izvade vizu. Koja je zemlja koja to zahteva sa najmanjim brojem izuzetaka? Da svi ne-drzavljani moraju da izvade vizu da bi mogli da udju u zemlju? Ovo se odnosi na ulazak u tu zemlju bez obzira na svrhu boravka.

Hmm, mislim da nije UAE. Ima nekoliko zemalja koje dozvoljavaju samo drzavljanima 2-3 strane zemlje ulaz bez vize.

Jedna od njih je na primer Butan u koji mogu da udju bez vize samo gradjani Indije i Bangladesa, a pre 60-tih je stranac mogao uci samo na licni poziv kralja!

Ova zemlja na koju ja mislim dozvoljava ulazak samo drzavljanima jedne druge zemlje, svi ostali moraju da izvade vizu za bilo koji tip ulaska na njihovu teritoriju.

Nisam racunao Severnu Koreju jer se tamo moze "uci" na teritoriju u demilitarizovanoj zoni, a postojale su i ture do Kaesonga i nekoliko drugih destinacija iz Juzne Koreje koje nisu zahtevale vizu.

Znaci, zemlja na koju ja mislim - ne postoji niti jedan izuzetak, ako niste gradjanin te zemlje ili jedne druge zemlje treba vam obavezna viza.

Da dodam jos - u toj zemlji ne postoje varijante vadjenje vize na aerodromu kao u UAE, vec se mora predati dokumentacija u ambasadi i sve obaviti pre dolaska tamo.

Nije, nije u pitanju bliski istok uopste. Neke kategorije se mogu  za vizu u toj zemlji prijaviti i online.

• 1 month later...

meni Moldavija pala na pamet, ne znam što;) Ili Turkmenistan? ;)

• 2 weeks later...

U pitanju je Butan. Viza je potrebna za sve osim za drzavljane Bangladesa i Indije, u pitanju su samo 2 zemlje, svima ostalima trebaju vize za ulazak koje se ne mogu dobiti na granici vec se mora prijaviti pre dolaska.

PS Moguce da je DPRK jos restriktivnija, ali to ne znam 100%, a i ne moze da se proveri online, za Butan moze.

Mada za DPRK postoje izuzeci - specijalne zone gde se moze uci bez vize, to jest moglo je pre incidenta sa Juznokorejkom koja je smaknuta jer je slikala nesto pa ispala sumnjiva.