Jump to content

Featured Replies

Vec napisah, postoje delovi Severne Koreje za koje ne treba viza, to za Butan ne postoji.

http://wikitravel.org/en/North_Korea#Visa-free_entry_from_South_Korea

Visa-free entry from South Korea

There is one place in North Korea that can be visited without needing any kind of North Korean visa:

* Panmunjom (Panmunjeom), the jointly controlled truce village in the Demilitarized Zone (DMZ) dividing the two Koreas, has regular one-day bus tours from Seoul. - Ovde sam bio.

Until 2009, visa-free (or, rather, special group visa) tours were possible to two other places in North Korea — however, at time of writing, these have been suspended until further notice.

* Kaesong (Gaeseong), open to day-long group bus tours from Seoul organized by Hyundai Asan.

* Kumgangsan (Geumgangsan), accessible by group bus tours from South Korea organized by Hyundai Asan. There are daily buses from Seoul to Hwajinpo, the marshaling area for tourists, who then go by special buses through the DMZ to Kumgang. Tours are normally 2 days-1 night, or more appropriately for foreign travelers, 3 days-2 nights.

All three locations are (were) accessible to Americans, South Koreans, and most other nationalities, although a different list of restricted nationalities applies for Panmunjom (see article).

Hyundai Asan was planning to open up tours to Paektusan (Baekdusan), called Changbaishan on the Chinese side of the border, involving a charter flights from Seoul to Samjiyeon near Mt. Paektu, with the rest of the tour by bus and on foot. These never materialized though, so for time being, your options are to visit the Chinese side of the mountain (no special permits required) or add it as an expensive add-on to a standard North Korea tour.

A formalno-pravno nama ne treba viza za DPRK ako je putovanje "poslovno u".

Postoje i ostali delovi koji zvanicno se drugacije tretiraju po pitanju vizne politike - na krajnjem severo-zapadu jedan grad je proglasen slobodnom trgovinskom zonom gde stranci mogu slobodno da ulaze i izlaze a plan je obuhvatao izgradnju zida kako bi se ogradio od ostalih gradjana. Nosilac projekta je bio jedan kineski biznismen, ali je on kasnije uhapsen pa projekat stagnira.

Takodje deo istocne obale je proglasen za turisticku zonu, tik iznad granice sa RK, kao i krajnji severo-istok uz granicu sa Rusijom kao nacionalni park.

Problem sa DPRK je sto postoji veliki raskorak izmedju onoga sto je proklamovano i onoga sto je fakticki. Jednostavno ne postoje izvori koji mogu da ti definitivno potvrde kakva je trenutno situacija jer se stalno menja.

Postojale su te ture pre, pa su ukinute. Nekada su Amerikanci, Japanci i Juznokorejci mogli da udju turisticki, pa nisu, pa opet mogu ali samo u vreme velikih igara.

Vrlo komplikovana situacija.

Juznokorejci i ne mogu da dobiju vizu u pasos posto DPRK ne priznaje postojanje RK kao nezavisne i odvojene drzave.

Na istoj Wikipedia strani pise i:

Citizens of South Korea are normally not permitted to visit North Korea except the special tourism zone in Kumgang and now on tours to Kaesong. In addition, there have been reports of difficulties regarding Israeli, American, British and Japanese nationals. Americans, in particular, are not normally allowed to visit North Korea, with the exception of during the Arirang Mass Games. Contrary to rumor, Israelis and Jewish citizens of other countries do not face any additional restrictions. Citizens of all other countries will need a visa, which will only be issued after your tour has been booked, approved by the North Korean authorities and paid for.

Znaci, posto DPRK ne priznaje RK ne moze im se izdati viza pa ulaze bez vize sa odobrenjem kada se odluci da moze - a ovo se stalno menja.

Ista vizna politika vazi za "neprijateljske" zemlje: USA, UK, Japan i Izrael.

On 1/6/2010 at 5:45 PM, noskich said:

U pitanju je Butan. Viza je potrebna za sve osim za drzavljane Bangladesa i Indije, u pitanju su samo 2 zemlje, svima ostalima trebaju vize za ulazak koje se ne mogu dobiti na granici vec se mora prijaviti pre dolaska.

PS Moguce da je DPRK jos restriktivnija, ali to ne znam 100%, a i ne moze da se proveri online, za Butan moze.

Mada za DPRK postoje izuzeci - specijalne zone gde se moze uci bez vize, to jest moglo je pre incidenta sa Juznokorejkom koja je smaknuta jer je slikala nesto pa ispala sumnjiva.

PS Proverio sam i sajt jedne turisticke agencije tvrdi da je sada bez vize dozvoljeno jedino Indijcima da udju u Butan.

http://www.jachungtravel.com/faqs.html

All visitors traveling to Bhutan are required to obtain a visa, except for Indian nationals holding a valid Indian passport.You cannot obtain your visa prior to your arrival in Bhutan.

U Butan se moze uci samo uplatom paket aranzmana sa jednom od 4-5 od vlade odobrenih turistickih agencija. Fiksna cena, fiksan boravak, fiksan itinerary manje vise.

On 10/31/2009 at 12:38 AM, noskich said:

Da svi ne-drzavljani moraju da izvade vizu da bi mogli da udju u zemlju? Ovo se odnosi na ulazak u tu zemlju bez obzira na svrhu boravka.

Pa onda nisi dobro postavio pitanje. Kad vec komsije mogu bez viza.

On 1/8/2010 at 8:34 AM, Silbasboy said:

Da svi ne-drzavljani moraju da izvade vizu da bi mogli da udju u zemlju? Ovo se odnosi na ulazak u tu zemlju bez obzira na svrhu boravka.

Pa onda nisi dobro postavio pitanje. Kad vec komsije mogu bez viza.

Niko ne moze bez viza osim jednog jedinog izuzetka, a to je Indija.

Pa onda je to malo diskutabilno: Panmunjom je kao što piše demilitarizovana zona između dve Koreje. A u Kaesong i  Kumgangsan više nije dozvoljen ulazak bez vize, po tekstu iz wikipedije.

Ja pod izrazom viza podrazumevam da kada je poseduješ, možes slobodno da se krećeš celom teritorijom zemlje za koju ti je izdata viza ili bar većinom zemlje. A ulaskom Panmunjom bez vize, ne možeš se slobodno kretati ostatkom Severne Koreje. Do duše, i sa vizom je kretanje ograničeno u Severnoj Koreji.

Zato mi kao odgovor na tvoje pitanje DNR Koreja deluje kao najpribližnije tačan odgovor. A odmah za njom Butan.

On 1/8/2010 at 4:26 PM, RaxCherrych said:

Pa onda je to malo diskutabilno: Panmunjom je kao što piše demilitarizovana zona između dve Koreje. A u Kaesong i  Kumgangsan više nije dozvoljen ulazak bez vize, po tekstu iz wikipedije.

Ja pod izrazom viza podrazumevam da kada je poseduješ, možes slobodno da se krećeš celom teritorijom zemlje za koju ti je izdata viza ili bar većinom zemlje. A ulaskom Panmunjom bez vize, ne možeš se slobodno kretati ostatkom Severne Koreje. Do duše, i sa vizom je kretanje ograničeno u Severnoj Koreji.

Zato mi kao odgovor na tvoje pitanje DNR Koreja deluje kao najpribližnije tačan odgovor. A odmah za njom Butan.

Jeste demilitarizovana, ali i u okviru zone postoji jasna granica. To sto pise u Wikipediji datira od leta 2008 kada je jedna Juznokorejka na turi poginula, da li je dozvoljen ulaz danas ne znam, sve zavisi od dnevno-politickih odluka.

U Butan ne mozes nogom da zakoracis bez vize, dok je situacija po pitanju Severne Koreje mnogo komplikovanija. Slobodno ne mozes da se kreces ni u Butanu ni u S. Koreji, a to sto ti podrazumevas slobodno kretanje sa vizom uopste ne vazi za S. Koreju gde po pravilu bez vodica ne mozes nigde da ides van glavnih bulevara Pjongjanga - i to samo iz kombija da vidis, muzeja, kompleksa spomenika i sportskih hala. Po pravilu ne mozes ni da prosetas ulicom bez vodica u pratnji.

Moje pitanje je bilo koja je zemlja najrestriktivnija po pitanju zahteva za vizu za ulazak nedrzavljana na njenu teritoriju.

I moje licno misljenje je da je u pitanju Butan. Verovatno jedan od najjacih argumenata za ovu tvrdnju je da DPRK ima specijalne ekonomske zone u kojima se stranci razlicito tretiraju za razliku od Butana koja to nema. Efektivno Kaesong industrijsku zonu kontrolise Hyndai. Tacno je da Kim Dzong Il moze da ih istera kad god hoce (sto je malo verovatno posto zavisi od njih), ali dok su tu oni efektivno kontrolisu zonu i mogu da vrse transfer roba i  ljudi, drzavljana bilo koje zemlje, preko granice.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kaesong_Industrial_Region

Na ovoj mapi se lepo mogu videti specijalne zone DPRK za koje onima koji se bave biznisom i/ili su turisti (mozda) ne trebaju vize:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:North_Korea_Div.png

U Kaesongu postoji industrijska zona izgradjena u saradnji sa RK u koju zaposleni Hyundaija mogu da ulaze bez igranicenja i bez vize ocigledno. Ona radi sa manjim prekidima kada Dzong Ilu padne na pamet da je malo zatvori na nekoliko dana pa onda opet ispocetka.

Iako se Butan po represivnosti ne moze porediti sa DPRK (mada ima lik vodje - kralja koji se brine o i hrani svoje podanike - zabranio je pusenje svima npr.) po izolovanosti joj ne posustaje.

Diskutabilno jeste, pre svega sto je Severna Koreja tvorevina u kojoj sve zavisi od promenljive volje jednog coveka. Kako tretiraju diplomatske pasose i veliki broj drugih kriterijuma bi trebao biti uzet u razmatranje da bi se odredilo, ali opet kazem, sve je to promenljivo.

• 2 weeks later...

Pa Koreja to radi iz političko-ideoloških razloga ;) Dok sam svojevremeno čitao članak u hrvatskom magazinu Geo, gde je bila reportaža o Butanu, i tamo je napisano, da je primarni razlog za te takse itd da bi očuvali prirodu i neki tradicionalan način života (e sad koliko to nisu politički razlozi to je diskutabilno) ;)

• 2 weeks later...

posto se niko ne javlja da postavi novo pitanje, da postavim ja..

drzava u svetu koja ukupno ima samo jednu zeleznicku stanicu izgradjenu i u funkciji?

jes, vidi stvarno, ima i monako. Sta znam, ja sam mislio na singapur. Izgleda je i monako tacan odgovor. Aj postavi ti pitanje, Orko, ovaj globe trekker previse puta je postavljao pitanja ovde, mnogo toga zna :)

hm...

ima li to uopće smisla u vremenu interneta u kojem živimo? :comp:

:D

• 2 weeks later...

Evo, s obzirom da niko ne postavlja pitanje:

Koje dve zastave se nalaze sa leve i desne strane zastave Srbije ispred UN-a?

#orko, poshtuj pravila ovog thread-a.

#jimmy, el su to Sejsheli i Senegal? tako je ispred zgrade UN u Nju Jorku, a u Bechu bi trebalo da smo pored Albanije i ne znam kog josh beshe :D

jedna evropska drzava ima nezvanicnu himnu vec skoro dva veka, ta ista himna je bila nepriznata ustavom ali ipak zvanicna u jednoj drugoj drzavi skoro pola veka, inace se koristila kao himna i u jednoj medjunarodnoj organizaciji, u jednom politickom pokretu, u josh jednoj drzavi, i u nekoliko organizacija nacionalnih manjina po Evropi.

Tekst te himne je menjan ko zna koliko puta i postoji u mnogo varijanti (ja znam za 15ak), cak je bila i promenjena da joj polovina bude deo jedne druge himne jedne evropske drzave.

odgovor je naziv drzave odakle potiche original, a pozeljan je i originalan naziv himne.

Da nije u pitanju himna Poljske, koje je modifikovala SFRJ? A kako se zove - stvarno ne znam (a ne bih da googlam pošto pravila igre to ne dozvoljavaju ;))

Да није интернационала? А ако јесте ја мислим да је пореклом из Француске. smartass