Jump to content

Featured Replies

Posted

Evo najsvezijih informacija - iz prve ruke.

Sto se Gruzije tice, na granici mogu da se dobiju i viza sa jednim ulaskom, kao i tranzitna viza. Sva placanja se vrse u gruzijskim larijima, pa kada se to preracuna u dolare ili evre ispadne malo skuplje od informacija koje su do sada navedene. Elem, viza za boravak od, cini mi se 90 dana, je 60 larija, ili nekih 26 EUR. Za njeno dobijanje nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija - cak vam i formular popuni sam sluzbenik. Tranzitna viza, koja i dalje vazi 3 kalendarska dana, kosta 10 larija, ili 4,3 EUR. Kod tranzitne vize treba voditi racuna da moze da bude malih problema, jer ce vam traziti da vec imate jermensku vizu u pasosu, kao dokaz da nastavljate dalje. Ali, uz kratko ubedjivanje da vam nije potrebna viza za Jermeniju i njihovu proveru te informacije u Tbilisiju, u ministarstvu (koja je trajala nepunih petnaestak minuta), dobija se tranzit. Napominjem da je u pitanju bio granicni prelaz Posof - Vale, onaj "zloglasni" i slikovito opisan iz pera mpetrovica, u njegovom kavkaskom blogu.

A, viza za Jermeniju je definitivno potrebna. Gradjanima sa pasosima Srbije nece biti potrebna (uz neku vrstu poziva iz same Jermenije), ali sam ja na samoj granici cekao 3-4 sata da se izvrsi provera u ministarstvu inostranih poslova u Jerevanu. I posle svih mogucih peripetija (zbog kojih sam izbacen iz autobusa koji vise nije hteo da me ceka) i ukazivanja da je ovo jedini pasos koji gradjani Srbije poseduju, na kraju sam morao da kupim vizu. I ovde je na zalost doslo do povecanja cene. Viza sa boravkom od neverovatnih 120 dana (doduse sa samo jednim ulaskom) kosta citavih 15.000 jermenskih drama (i ovde se placanje vize vrsi iskljucivo u lokalnoj valuti), sto mu u prevodu dodje oko 31 EUR. Posto sam bio prilicno iznerviran celom situacijom, nisam pitao da li postoje jermenske tranzitne vize, da li se mogu dobiti na samoj granici i koliko kostaju. I ovde bih napomenuo da je doticni granicni prelaz, na kome se sve desavalo, Guguti - Gogavan, jedna mala zaravan na kavkaskim brdima.

ej, a ako si slucajno setao nicijom zemljom u Gogavanu dok si cekao papirologiju (tih 100 metara izmedju dva prelaza), ima li je jos ona usamljena limena baraka sa babom sa zlatnim zubima u sred nicije teritorije, koja prima sve valute tj. bilo kakav novac, ako si kupac, i prodaje samo tako dobre napolitanke za 1evro=kilogram (dobro, ovo sam samo ja primetio, volim da jedem..)?

ta baba je apsolutno dovoljan razlog da se putuje tim putem preko Gogavana :)

• Author

Da, naravno da postoji ta limena baraka, jos uvek. Medjutim, izgleda da je bila "dedina" smena. Verovatno joj je muz, barem po kolicini zlata u ustima i ostalim fashion detaljima. Doduse, ja nisam kupovao napolitanke, vec sam se zadovoljio obicnim Bountijem :D

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Ja planiram da idem za mesec dana u Gruziju i Jermeniju autom i detaljno sam se raspitao.

Kontaktirao sam jermensko Ministarstvo inostranih poslova, a kasnije je to ucinio i moj kontakt u Jermeniji i iz oba izvora sam dobio istu informaciju - treba nam viza. Pozivna pisma ne izdaju za nas, jer nam za vizu nisu potrebna. Samo se pojavis na granicnom prelazu, platis i dobijas vizu - 1 ulazak, 21 dan. Multi vize se izdaju samo poslovnim ljudima i kostaju vise nego americke. Ako se ide avionom, moze se uraditi elektronska viza (ne dobijes nalepnicu u pasos), ali na listi zemalja nema ni Srbije, ni Srbije i Crne Gore, ni Jugoslavije...

Za automobil je potrebno platiti i osiguranje (posto nisu u rezimu zelenog kartona) od 20$.

Za odlazak u Nagorno-Karabah je potrebna posebna viza, koja se moze nabaviti u Jerevanu. Jermeni ne lupaju izlazni pecat kad se odlazi u Karabah, tako da ne treba uzimati novu vizu za vracanje na teritoriju Jermenije.

Iako je turska granica nadomak Jerevana, zatvorena je i nema prelaska tuda. Inace, zatvorene su i granice sa oba dela Azerbajdzana...

Sto se tice Gruzije, viza se moze dobiti na granicnim prelazima ili bilo kom konzularnom predstavnistvu (predstavnistva u Turskoj: Istanbul, Ankara, Trabzon) i to bez posebnih formalnosti, uz placanje takse.

Iako nisu u rezimu zelenog kartona, ne treba placati osiguranje za vozilo (sto mi je prilicno neverovatno).

Kada se vratim sa puta, napisacu da li je ovo sto su mi objasnili zaista na snazi na terenu. ;)

kolosus:

sve sto si napisao tacno je, s tim da Jermenska viza od skoro koshta dosta skuplje (15000 drama, ili 30/35 evra, a nekada je bila 30$), ali zato je vreme koje mozes da provedes u toj zemlji produzeno sa 21 dan na 120 dana. Multi vize su nesto nenormalno skupe, ja sam cuo neku cifru od preko 100 eura, ali da ne dajem pogresne informacije jer nisam skroz ni siguran.

dakle, sta je fora, opet da se kaze za tu jermensku vizu.

pojam 'viza' u jermeniji izgleda svodi se na placanje nalepnice na granici.

takva viza nam je defakto potrebna. tacka. dobija se na granici, popuni se formular i plati i to je to.

takva viza nam nije potrebna jedino ako imamo pozivno/garantno pismo od nekoga iz jermenije, overeno i zavedeno u ministarstvu unutrasnjih poslova jermenije (ili kako god oni vec zovu to  ministarstvo). u pismu moze prosto da se navedu licni podaci osobe koja garantuje za vas, vasi podaci, + recenica kako ta osoba garantuje za vas, vase troskove, itd, dok budete bili u poseti. + pecat institucije koja to overava.

kraj price.

i bolje da se ne polemishe nesto puno vishe od ovog, jer je globe trekker prosao kako je prosao, a na sajtu u odeljku sa vizama da se malo posredi onaj tekst, jer svako ko gleda naravno da ce za tacniju informaciju da uzme da ipak moze da se promuva bez vize, pa tamo na licu mesta shvati kako ne moze.

e da, ako ides nekom marshrutkom za Karabah, viza ti uopste nije potrebna. Ajde sad, zvanicno jeste, bla bla, i Jermeni ce kad se budu raspitali u nekoj instituciji opet da ti kazu da jeste, ali cinjenicno stanje na terenu je da ljudi tretiraju Karabah kao deo njihove drzave, i da u vecini slucajeva, u praksi, i nema nikakve kontrole na tzv. granici. Ako uopste i ima kontrole, nece te vratiti sa granice, vec imas zadatak da kada stignes u Stepanekert odes do policije i tamo izvadis vizu za Karabah. U principu, to se opet vise isplati jer u Stepanekertu neces da cekas za NagornoKarabah vizu, dace ti je odmah ili u roku od par sati, platices isto kao i u Jerevanu, gde bi morao da cekas vizu, a i 'ambasada' Nagorno-Karabaha u Jerevanu je teska za pronalazenje i plus ima neko radno vreme, dok u Stepanekertu mozes to da zavrsis brze.

E sad, ako putujes svojim kolima, ovo u principu ne vazi. Ako budes isao marshrutkom, kazem ti, idi bez vize.

Ako budes imao ozbiljnih problema zbog ovih informacija, dodji u Nish pa me zadavi :)

a na sajtu u odeljku sa vizama da se malo posredi onaj tekst, jer svako ko gleda naravno da ce za tacniju informaciju da uzme da ipak moze da se promuva bez vize, pa tamo na licu mesta shvati kako ne moze.

Ispravljeno u skladu sa tvojim komentarima :)

Ako budes imao ozbiljnih problema zbog ovih informacija, dodji u Nish pa me zadavi :)

U povratku (ako prezivim) prolazim kroz Nis, ako budem imao problema, dolazim i davim.  ;)

Thanx!

takva viza nam nije potrebna jedino ako imamo pozivno/garantno pismo od nekoga iz jermenije, overeno i zavedeno u ministarstvu unutrasnjih poslova jermenije (ili kako god oni vec zovu to  ministarstvo). u pismu moze prosto da se navedu licni podaci osobe koja garantuje za vas, vasi podaci, + recenica kako ta osoba garantuje za vas, vase troskove, itd, dok budete bili u poseti. + pecat institucije koja to overava.

kraj price.

Jesi li 100% siguran da mora da bude overeno u ministarstvu? Ja cu probati da se proguram sa pismom poslatim preko neta, s obzirom da su prosle godine tek bacili pogled na pismo, te se nadam da cu imati srece da se provuchem.

pa sad zavisi od tih granicara, i sam si video kakve su smesne te granice. meni i Jovanu je 2006te proslo pismo poslato preko neta koje je imalo samo rucni potpis pozivaoca, a prosle godine nisu takvo pismo hteli ni da pogledaju, trazili su pechat, pa sam se provukao sa drugim pismom iz firme, koje nije bilo pozivno pismo namenjeno za granicu, nego za moj fakultet, ali posto ovi na granici nisu znali sta pise na engleskom, a videli taj veliki crveni pecat, proslo mi je.  mislim, ajde... :)

Dobih danas informaciju u policiji da se moze kod njih dobiti klauzula "poslovno u Jermeniju".

Uzecu odmah i Rusiju za dodatnih 180 dinara, da se nadje...:P

• 1 month later...

Za Jermeniju:

- klauzula "poslovno u Jermeniju" ne vredi

- pozivno pismo firme iz Jermenije overeno pecatom iste ne vredi.

Jedino sto bi moglo vredeti (ali se ja ne bih kladio u to), jeste pozivno pismo overeno u njihovom ministarstvu inostranih poslova, ali obzirom na nacin na koji su se granicari ophodili prema svoj prilozenoj dokumentaciji, sumnjam da bi bilo sta proslo. Posiljalac pozivnog pisma je bio cak i omalovazavan od strane salterasa.

Dakle, viza kosta 50$, ali se mora platiti u jermenskim dramima. Na granicnom prelazu postoji menjacnica, ali morate pogoditi vreme kada lik iz menjacnice nije na pauzi za dorucak, uzinu, rucak, uzinu, veceru, kutiju cigareta ili neodloznom razgovoru (tacnije - zivoj diskusiji) sa kolegom o tome gde ce izaci na pice posle posla.

Dalje - ne ici autom koji nije registrovan u ZND, jer Jermeni za auto naplacuju gomilu taksi (zagadjivanje vazduha, koriscenje puteva, itd), koje na kraju izadju skuplje od vize. Veci deo se placa na ulazu, a nesto i na izlazu iz zemlje. Naravno, za sve to je potrebno imati jermenske drame i cekati u redovima za salter.

Za Gruziju:

Viza se kupuje na bilo kom granicnom prelazu, ali se moze dobiti samo jedan ulazak u zemlju. Za visekratne vize se mora ici u neko od diplomatskih predstavnistava.

Vize se placaju ISKLJUCIVO u gruzijskim larima. Na prelazima nema menjacnica, tako da se pobrinite da nekako dodjete do njihovog novca pre granice. Salterasi nisu ovlasceni da obavljaju menjacke poslove i nece uciniti to ni ako im ponudite da "zadrze kusur" prilikom placanja u devizama, jer imaju strogu kontrolu.

Cene viza objavljene u dolarima na sajtu njihovog MIP-a nisu tacne zbog toga sto je dolar izgubio vrednost u odnosu na gruzijski lari u medjuvremenu.

Gruzini ne naplacuju nista za automobil.

Za obe vize je potrebno popuniti formular. U oba formulara je potrebno navesti adrese gde cete boraviti, tako da nabavite bilo kakvu adresu, za svaki slucaj. Nisu potrebne fotografije. Samo pare.

Srecno!

• 6 months later...

super vam je sajt.

pitanje.

imam hrvartski pasos...

je sa hrvatskim pasosom ista procedura za ulazak u gruziju i jermeniju??

znaci mohu kupi vizu na granici??

hvala

Da li je neko vadio vizu za Azerbejdzan, a da je vec u pasosu imao jermensku vizu? Cuo sam da umeju da zezaju.

Moze da bude problem posto su njihovi odnosi  :death:

Slicno kao izraelska viza u pasosu i odlazak u Siriju i Liban.

Gradjani Azerbejdzana mogu da dobiju jermensku vizu ali u posebnim slucajevima uz neke molbe i obrazlozenja.

Znaci nije moguce da neki Azer tek tako osvane u Jerevanu a verovatno je i obrnuto situacija ista.

Sada kakva je situacija ako neki stranac ima jermensku vizu a hoce u Azerbejdzan, to je interesantno pitanje.

Granica Jermenije i Azerbejdzana je zatvorena i nije moguc prelazak jel tako bese?

Pa sad kako se uzme. Ako Nagorno Karabah smatras Azerbejdzanom, moguce je.:P

Inace, nema sanse. Granica ne samo da je zatvorena, vec su postavljene i antitenkovske barikade. Videh svojim ocima. Vozio sam putem Jerevan - Tbilisi, koji je nekada isao i preko teritorije Azerbejdzana, a sada je preusmeren pre granice. Medjutim, promasio sam skretanje i dosao do barikada...:P

Cesto se desava da se pripuca, tako da je bilo ubistava zitelja pogranicnih sela sa obe strane. Sporta radi. Cak sam cuo da su se neki hvalili na jermenskoj drzavnoj televiziji kako oni svakog dana imaju na nisanu neke zene sa azerbejdzanske strane, ali, eto, jako su humani, pa ih jos nisu pobili.

Sto se tice viznog rezima, ovo sam cuo kad sam bio u Jermeniji: Azeri nekako i mogu dobiti jermensku vizu, ali NI JEDAN Jermenin (po narodnosti) ne moze uci u Azerbejdzan, bez obzira na drzavljanstvo. Cuo sam za slucaj da je Jermenka sa kanadskim drzavljanstvom (rodjena u Kanadi) u svojstvu sefa neke regionalne NVO (u cijem radu ucestvuju i Azeri) htela da udje u Azerbejdzan i to u vozilu UN, pa su je vratili sa granice.

Znam da Jermeni ne prave problem ako imas azerbejdzansku vizu u pasosu. Ako iko zna kako je u obrnutom slucaju, neka pise...

Moja prijateljica iz Ukrajine zivi u Donetsku. Pokojni otac joj se rodio u Donetsku, otac mu je bio Ukrajinac a majka Jermenka iz Jerevana. Kada je zavrsio fakultet sedamdeset i neke drzava ga poslala u Baku da bude profesor u srednjoj skoli tamo. Tu je upoznao koleginicu, Jermenku iz Nagorno Karabaha. Ozenili se i dobili cerku, tu moju prijateljicu. Ziveli su u Bakuu dok se nije zesce pripucalo tamo 1993. a zatim zbrisali u Donetsk. I moja prijateljica i njena majka izgledaju kao prave Jermenke, znas ono crna kose i crne oci. Odlaze u Azerbejdzan bez problema. Doduse obe imaju isto ukrajinsko prezime i ukrajinske pasose ali vidi se iz aviona da su Jermenke. Sad ne znam kako to Azeri proveravaju. Ako licis na Jermena i imas jermensko prezime - ne moze. Ako licis na Jermena ali imas neko drugo prezime - onda moze. Takodje zar nije onaj argentinski milijarder jermenskog porekla Karlos pa jermensko prezime - onaj sto je ulozio velike pare u aerodrom u Jerevanu - takodje ulozio pare u vadjenje nafte u Azerbejdzanu?

• Author

Znaci onda ni Argentinac David Nalbandijan nece igrati na Azer Openu 2009., u Bakuu  :hihi: :hihi: :hihi:

Ne znam kako je za vadjenje Azeri vize ako u pasosu vec postoji jermenska, ali sam sreo ljude u Tbilisiju, koji su posle Jermenije isli u Azerbajdzan, naravno preko Gruzije. Zavrsivsi celo kavkasko putesestvije, ponovo su se vratili u Gruziju odakle su nastavili ka Turskoj. Dakle, granicari u vozu su im detaljnije zagledali pasose i posebno te jermenske vize, ali ih nista nisu pitali i normalno ih pustili dalje. Posle su saznali da su Azeri trazili neki detalj u njihovim pasosima koji bi ukazivao da nisu slucajno iz Jermenije otisli do Nagorno Karabaha. E, tada definitivno ne bi mogli u Azerbajdzan. A, Azer vizu su dobili u Turskoj i to bez cimanja, za neko vrlo kratko vreme. Naravno, tada su bili i bez jermenske vize koju su dobili kasnije na granici. Ni od Jermena im niko nije pravio nikakvo pitanje zbog AZ vize koju su vec imali. 

gledano iz naseg, putnickog ugla, mislim da je teze da se nakon Jermenije ide u Azerbejdzan, nego obratno iz Azerbejdzana u Jermeniju.

Nisam isao u Azerbejdzan, ali sam upoznao dosta ljudi koji su isli iz AM u AZ i nazad, ili obrnuto.

Po tim prichama, ako se ima viza Nagorno Karabaha u pasoshu, sanse za upad u AZ su nikakve ili minimalne. To je i prvo pitanje koje stranca upita AZ granicar, a nakon toga trazi u pasoshu vizu/pecat Karabaha. Ako se ide u Karabah, koliko znam, najbolje je da se viza (ako budete vadili vizu, jer nema neke preke potrebe posto je to manje vise integralni deo republike Jermenije), izvadi na parcetu papira, koje ce da sklonite na Gruzinsko/Azerbejdzanskom prelazu.

Takodje, AZ pogranicni sluzbenici umeju da oduzimaju razglednice iz Jermenije ako im se ne dopadnu, a upoznao sam jedan par kojima su oduzeli i Lonely Planet Caucasus vodich, pod obrazlozenjem da je odeljak o Nagorno Karabahu propagandne prirode. O ovome se pricalo i na forumu Lonely Planeta, te nije to usamljeni slucaj.

Ako je neko prethodno bio u Azerbejdzanu, pa ide u Jermeniju, situacija na prelazu je dosta komfornija (bar tako sam slusao), uglavnom ti daju formular za vizu da popunish, platish, i to je to, ne prave problem oko vize/pecata iz AZ.

Opet, sve ovo zavisi od smene radnika na granicnom prelazu.

Slumpy je proslog leta isao prvo u Jermeniju pa onda u Azerbejdzan, pa ce on da nam kaze svoje iskustvo =]

• 3 months later...
  • Author

Ako ništa drugo, barem je multi viza, tako da ne mora da se vadi pri svakom ulasku tokom tih 365 dana. Ono što je simptomatično, izgleda da i sve evropske zemlje koje su na "belom Šengenu", a nisu članice EU, ulaze bez vize u Gruziju. Dakle, na spisku su i Norveška, Švajcarska, Island i Hrvatska.  

Takođe, na spisku su i zemlje van Evrope, tipa Brazil, Argentina, Čile, Izrael, Južna Koreja, Meksiko... čiji građani takođe bez vize ulaze u šengenski prostor. Dakle, ako od 01.01. i mi budemo u tom društvu, možda nećemo morati da posedujemo vizu za ulazak u Gruziju.