Jump to content

Featured Replies

http://www.mfa.gov.ge/index.php?lang_id=ENG&sec_id=96

obaveštenje je sveže, od jutros, i kaže da sada više ne postoje tranzitne vize ili one za jedan ulazak, itd, već samo jedan tip vize koji košta 100 Larija (oko 50 Eura) i važi viza 360 dana (!!).

bezveze vest, sad samo da bi se prošlo preko Gruzije treba 50 eura a moglo je samo sa 5$!

ma cekaj, da li je ovo stvarno moguće?

trebalo bi da deckom da idem za Jermeniju, preko Gruzije, i računali smo na gruzijsku tranzitnu vizu od 5 dolara. Šta je sad ovo :?  :cry22:

Imamo pozivno pismo iz Jermenije ( preko Mladih istraživača ) i ne pada nam na pamet da platimo i na jermenskoj granici još 30 evra!!  :o Zvali smo i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, i pitali HUJ organizaciju u Jermeniji, potvrdili su da za gradjane Srbije nije potrebna viza, pa ako treba da se svadjamo na granici, svadjaćemo se  :P

Jednom da se razume!

Gradjanima Srbije za Jermeniju TREBA viza.

Viza za Jermeniju kosta 15 000 drama i dobija se nagranici. Nikakvo pozivno pismo nece zameniti to placanje.

Evo sta kaze MIP Jermenije:

http://www.armeniaforeignministry.com/consular/visa.html

http://www.armeniaforeignministry.com/consular/visawaiver.html

Lepo pise da za Srbiju nije potrebna viza samo za diplomatske i sluzbene pasose a nosioci obicnih pasosa neka se isprse 33-35 evra za vizu (zavisno od kursa). Multi viza kosta 80 000 drama sto je nekih 180 evra.

na drugom linku, u tabeli, za Crnu Goru stoji:

Montenegro All types of passports (invitation required)

e vidis, to je stajalo do septembra 2007. za drzavu Serbia and Montenegro.

pod tim okolnostima ja sam 2006te i 2007me ulazio tamo BEZ vize, jer sam imao zvanicno pozivno pismo.

medjutim, u medjuvremenu su se pravila promenila, i sada to vazi samo za Crnu Goru, ne za Srbiju vishe, i to je to. Viza nam je sada potrebna.

nego to je bio razlog zabune.

pozd.

Interesantno mi je da na listi zemalja kojima ne treba viza za Gruziju nema nikoga od zemalja ZND-a.

Za Jermeniju ne pali nista osim vize - ni pozivna pisma, ni klauzula poslovno... Mozes se svadjati na granici koliko god hoces. Tako sam i ja radio, pa zamalo nisam dobio zabranu ulaska (razumeli su kad sam krenuo da ih psujem na srpskom :D). Na granicnom prelazu Bagra treniraju strogocu, tako da se naoruzajte zivcima. Ne znam kako je na drugom prelazu sa Gruzijom koji je nesto zapadnije i koji je sigurno mnogo liberalniji, jer preko njega slabo prelaze nejermeni, posto Jermeni zive i sa jedne i sa druge strane granice, a i put koji do njega vodi je najblaze receno groblje. Jermenska multi viza se ne moze dobiti na granicnom prelazu, vec samo u ambasadi i za nju trebaju papiri.

Nase Ministarstvo spoljnih poslova ne treba konsultovati ni oko cega, jer nekada nece da kazu. Kad sam ih ja pitao zasto na njihovom sajtu pise da je za jermenske drzavljane dovoljno pozivno pismo, a u stvarnosti treba viza, dobio sam odgovor - "zasto bismo mi objavljivali detalje o nasem viznom rezimu?!"

Interesantno mi je da na listi zemalja kojima ne treba viza za Gruziju nema nikoga od zemalja ZND-a.

Pod jedan, valjda se podrazumeva da njima ne trebaju vize pa ih nisu naveli.

Pod dva, avgusta prosle godine Gruzija je i zvanicno istupila iz ZND pa to valjda znaci da je ostatak ZND sada pravo inostranstvo i svima trebaju vize. Takodje bi trebalo da znaci da i Gruzijcima trebaju vize za ostatak ZND, za Rusiju definitvo.

Pozdrav drustvo!

Samo da pruzim informaciju iz prve ruke. Juce predjoh granicni prelaz Sarpi, dakle ulazak u Gruziju i nakon 45 minutne provere samo mi lupise pecatic u pasos, rekose kako gradjanima Srbije ne treba viza za gruziju i da uzivam u svom boravku u njihovoj zemlji!. Dakle nije bilo nikakve naplate! :) E sada...da li je ovo neka njihova greska pa sam ja fakticki ilegalno u Gruziji, da li ovo mozda vazi samo za nosioce novog srpskog pasosa...ne znam ali sam istu ovu informaciju dobio i od njihovog konzulata u Ankari kada sam ih zvao jos pre puta za Gruziju.

Veliki pozdrav i srecno putovanje u Gurdzistan! :)

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ne mogu da verujem!!!!!

pozvacu neku njihovu ambasadu koja je nadlezna i za nas (jel to ta u Ankari) da mi licno potvrde!!!! fenomenalna vest, ako nisu napravili gresku!

Pa valjda nisu napravili gresku posle 45 minuta provere?

Ili nisu dobili nikakvu informaciju pa su uradili kako su hteli, ili su im mozda bas tada nestale nalepnice za vize. :)

Uglavnom gruzijska viza koja se sada dobija u njihovoj ambasadi je multi viza, traje godinu dana i omogucava boravak u Gruziji godinu dana odnosno sve dok traje viza.

Ako sada mozemo bez vize koliko moze da se boravi konkretno?

Mada sam ja video negde na netu informaciju da za drzavljane Srbije koji imaju novi crveni pasos za Gruziju nije potrebna viza ako se ostaje do 15 dana.

Ovo je stvarno previse dobrih vesti za ovako kratak period.

Jos samo da Turci otvore granicu prema Ermenistanu, pa da ne moramo donde preko Gurdzistana, vec avionom Beograd-Istanbul-Kars i nazad za malo jace od 300e sa malo dodatnog klackanja busom do Jerevana...

ova viza od 21 dan za 3500 drama (oko 7 evra) jeste opet uvedena, ali i dalje nije krenulo njeno izdavanje na granici. Juce mi je potvrdio vlasnik jednog hostela iz Jerevana koji se licno raspitao u njihovom MUPu. Nije mogao da dobije precizan odgovor kada ce da krene izdavanje.

juce udjosmo u Gruziju ( Hopa - Sarp - Batumi ), tranzit viza (3 dana) kosta 10 larija ( manje od 5 evra ). Muliti viza kosta 100 larija. Na grancnom prelazu Sarp IMA banka, tako da se tu mogu evri promeniti u larije, ali lik zakida  nono ( umesto 2,25 on racuna 2 ). Takodje u Hopi se mogu zameniti evri za larije.

Mi smo poshto idemo za Jermeniju ) uzeli tranzit vizu u jednom smeru, a posle iz Jermenije opet kupujemo za 10 larija.

Javljamo vam shta se deshava sa jermenskom vizom ;)

info je od neprocenljivog znacaja za nas zainteresovane, hvala!!!

zelim vam da uzmete i ovu od 7 evra za Jermeniju :D

i da se super provedete tamo =]

e za Jermeniju stvari stoje ovako : viza se moze uzeti u jermenskoj ambasadi u Tibilisiju za 15 dolara(21 dan) ali procedura traje 4 dana. Na granici ta od 21 dan NE POSTOJI  :? . mozete tranzit, koji je cini mi se 1 dan ( mozda i tri, ne mozemo da se setimo), koji je jeftin ( koliko tacno ne znamo) ili vizu od 120 dana koja kosta 15 000 drama  :psuje:. sto se tice placanja moze u dolarima ili dramima. mi platismo u evrima i izracuna nam 31 evro.

eto toliko.

(relja : :hate:)

Hmm, stvarno interesantno koliko je na ovim granicnim prelazima pravilo da nema pravila...ja juce izadjoh najnormalnije iz Gruzije, namerno sam ostao 16 dana da proverim onu teoriju da li nam je omoguceno da ostanemo bez vize samo 15 dana. Nista me ne pitase, proverise valjda samo u kompjuteru da li nam treba viza, lupise pecat i pustise me...mozda ovaj bezvizni rezim vazi samo za nove pasose? Srecko jel ste vi ulazili u Gruziji sa novim srpskim pasosima? Ja naravno nisam hteo nista da ispitujem na granici da ne bi cackao mecku... :) 

nama se malo ishchudjavashe sa ovim starim pasoshima, ali nije bilo nikakvih problema! :)

• 3 weeks later...

najnoviji i za sada najtachniji update:

vize mogu da se kupe na granicama bez ikakvih problema, i procedura je laka i brza.

Gruzinska viza kosta 50 eura, vazi godinu dana i namenjena je za multi broj ulazaka.

Moguce je da se kupi i tranzitna Gruzinska viza, koja kosta tacno 10 larija, traje tri dana. Ako se novac promeni tu na granici, uzece 8 dolara za 10 larija (dakle, nepovoljniji je kurs nego inace).

Jermenska viza kosta 15000 drama za boravak do 120 dana (multi viza), a postoji i viza od 3000 drama koja je za boravak do 21 dan. Dakle, ta jeftinija viza je DOSTUPNA na granici od pre neki dan. 1 EURO je oko 500 drama na granici, tako da viza od 3000 drama izadje 6 Eura. Inace, moze da se plati dramima, larijima, rubljama, evrom, dolarima. Vracaju kusur, maltene ko na kiosku.

Sve ovo je provereno pre par dana licno =] i informacije su za novi, crveni pasos r. Srbije.

Bravo, za iscrpan Maretov izvestaj o vizama...a crveni pasos si vadio samo onako (nemam nikakav plan o putovanju)...kad ono ispade jermenska svadba, hahahaha:) more  :blob:

To da primaju sve moguce valute i da daju vizu kao na salteru je stvarno novost.

Na kojem si ti prelazu ulazio u Jermeniju? Ja sam ulazio na prelazu Bagra i terali su me da menjam strani novac u drame u menjacnici na granici, pa onda da iznos u dramima placam na neki racun. Naravno, lik iz menjacnice je na stalnoj pauzi (nervozus sikanorum pauza), a uplatni salter je bio katastrofalno zakrcen. Naravno, Jermeni ne gledaju da li ima red, pa ako ti se bas ne bije sa njima, pustis... pa kad dodjes na red, dosao si...

Takodje kad sam ulazio na aerodromu Zvartnots, bila je ista procedura sa menjanjem novca i uplatom, ali bez velikog cekanja.

Ja palim za Jermeniju ovog vikenda, pa javljam da li ima jeftinih viza i na aerodromu Zvartnots.

Na prelazu Sadakhlo, gde ide 95+% marshrutki.

Ima ih i na aerodromu.

i ne primaju sve moguce valute, vec one koje sam naveo - drame, evre, dolare, rublje, larije.

pozd.

• 2 weeks later...

elem, poslednji update od mene na ovoj temi.

ko sto rekoh, vize u trajanju od 21 dan za Jermeniju su najzad postale rutinska stvar. Tu je stvar jasna, i nema sta vise da se doda, 3000 drama (oko 6 evra) i to je to.

Gruzinska viza... posebna tema izgleda. Kada sam ulazio sa novim (crvenim) pasoshem r. Srbije, na Sarpiju, dali su mi tranzitnu vizu koja kosta 10 larija (5 evra, 8 dolara, menjacnica iza kancelarije gde se dobija viza, lako da se snadje tamo.. itd). To je vec receno.

Medjutim, u povratku, na Sadaklu, nisu hteli da mi daju drugu tranzitnu vizu!!!

Posle bas neprijatne rasprave sa njima, morao sam da odustanem i kupim regularnu Gruzinsku vizu koja me je kostala 100 larija (45 ili 50 evra, zavisi gde promenite pare). Mislim da ovo mora da bude bitna napomena, al nadam se da cu ubuduce da budem samo usamljen slucaj. Argument granicne policije bio je da ne posedujem kartu koja bi dokazala da tranzitiram kroz Gruziju! Nije pomoglo ni sto sam pokazao stari pasos sa 4 tranzitne Gruzinske vize, ni novi sa tranzitnom izdatom nedavno. Apsolutno nista. Pricao sam i sa nacelnikom granicnog prelaza, nista ne pomaze. Da li je to bila njihova trenutna losha volja, ili su naprasno reshili da doslovno primenjuju odredbe iz pravilnika, znajuci da nijedna marshrutka ne daje karte nit ima pechat nit nishta, pojma nemam... Sve u svemu, u krajnjem riziku da ce marshrutka da mi ode sa ostalim putnicima, dok su mi granicari cinicno dobacivali da 'me nikad nece pustiti u Gruziju ako tako nastavim da se raspravljam', kako kazu 'sada vec iz inata prema meni' morao sam da popustim i platim tu redovnu vizu.

I nije tacno da viza od 100 larija vazi godinu dana i da je multi. Na njoj pise da vazi 30 dana i da je multi.

Nadam se da se samo meni to desilo zbog nekog malera ili sta znam vec, pa da niko nece da ima ovakve probleme vishe.

I tako.

• 1 year later...

Mene je viza za Gruziju koštala oko 5 eura, ako se dobro sećam, možda je bilo i 10 (više ne sigurno) kada sam ulazio u Gruziju, na graničnom prelazu Sarpi. Doduše, meni je jedan gruzijac malo pomagao oko vize, to jest prevoda i tako. Carinik mi je napomenuo da stvarno moram posle 3 dana da izađem iz Gruzije. Šta ću tamo više, mišljah. :)

Kada sam se vraćao nazad, viza je bila 50 larija (25 eura). Ja sam bio iznenađen, ali su mi rekli da je to normalna tarifa, na 5 dana. Takođe su mi tražili kartu - kako mi možemo da znamo da ti ideš dalje. Bilo koju, avionsku, voznu, autobusku, bilo šta. To nisam imao, pa sam toliko platio, inače bi, izgleda, manje platio. Ovi što su bili samnom mi kažu da je to redovna tarifa, tih 50 larija. Zašto sam ja platio samo 10 na ulazu, možda zbog dobre volje ili šta li već, ne znam. Uglavnom, to je to.

U Jermeniju sam ušao bez bilo kakvih peripetija. Viza je bila valjda 8 dolara na 3 nedelje. Sve ovo je bilo ove godine, to jest, 29 decembra već prošle (kada sam ulazio) i u januaru ove kada sam izlazio.