Followers 0

Kako preneti laptop i digitalca preko granice

10 posts in this topic

Odmah da napomenem da ovo nije svercersa tura ili neki uvoz.

Idem za Poljsku na 2 meseca i poneo bih lap i digitalca.

Sto se tice digitalca to necu da prijavljujem na granici. Star je i vidi se na njemu da je koriscen i to je ok.

E sad. Lap je relativno nov, doduse od jeftinijih (450e) i zanima me da li ga prijavljujem na granici? Da li moram ili je preporucljivo ili kako?

Hvala :)

Пријави га за сваки случај. shtrumpf

ne moras. to se odavno smatra za licni prtljag.

nemoj uopste da se cimas oko toga il da mislis na tu temu.

gde ces u Poljskoj da budes?

Ja sam prijavio laptop samo jednom na izlasku iz zemlje i cuvam taj papiric kod sebe. Nikada mi prilikom ulaska nisu trazili taj papiric ali ga nosim za svaki slucaj sa sobom. Dakle, najbolje bi bilo da ga prijavis. Mojoj drugarici su pravili probleme tako sto su joj oduzeli laptop, drzali ga nekoliko meseci i cak je morala da plati kaznu da bi ga dobila nazad.

Ja sam, do pre neku godinu, uvek prijavljivao SONY kameru, kada sam izlazio iz zemlje. Ali, posto se vidi da je vec zrela za penziju, to vise ne radim.

Laptop sam jednom nosio u Bugarsku i hteo da ga prijavim, ali je naseg carinika u vozu je izgleda mrzelo da se bakce sa samom prijavom, pa je samo odmahnuo rukom. U povratku su videli da imam doticni laptop kod sebe, ali me nista nisu pitali.

Moj ti je savet da ga ipak prijavis. Procedura traje 3-4 minuta i glava te sigurno nece boleti. Za svaki slucaj - jer, ko zna u kakvu se Srbiju vracas za dva meseca? Mozda :happyyy:, a mozda i  :cry22:

Pozz

Ok, prijavicu. Vidim da je bezbolnije a lap je u dobrom stanju sto ce reci da nije bas tako ocigledno da je koriscen tj da je polovan i moja :D.

Aj kad vec davim oko svega ovoga da pitam kako je sa win? tj da li da snimim linux ili to pa tek niko ne gleda???

Idem u Lodz mada planiram da svaki vikend iskoristim da se prosetam negde. Period je jul i avgust, prvih dana septembra krecem ka Srbiji. Ostaje mi da vidim kako i sta. Ima varijanta nekog busa iz Grcke koji ide do Poljske za 100e povratna ali je nezgodno sto ide samo jednom nedeljno i to negde u sred nedelje. Avionce mi je skupo, da dam 200-250e. Mada sam nasao za 200 iz Beograda. I ostaja varijanta koju sam vec negde napisao a to je mesavina bus-voz sa cenom od 50e u jednom pravcu.

Ja se vracam iz usa pocetkom oktobra i ne nameravam da prijavim lap top, pa sta bude bude :ll:

Pricao sam sa dosta ljudi i uglavnom su utisci da nije neka stroga kazna za ne prijavljivanje,

u principu ti uzmu od 100-200$ kolika je i inace carina + ti odrze bukvicu..

Vredi probati zvizhd

Izvini, ali mislim da je Spartak pricao suprotno. Odnosno, da prijavi laptop pri izlasku iz zemlje da ne bi dosao u tu situaciju da mu postavljaju dodatna i neprijatna pitanja. Ok je to pokusati, sto si naveo, ako ga zaista unosis a kupio si ga van zemlje. Ali, dolaziti u situaciju da placas bilo koji iznos pri povratku u zemlju, samo zato sto te je mrzelo da gubis 5 minuta na administraciju pri odlasku iz zemlje - pobogu, zasto???

U principu laptop se vec odavno smatra za prtljag ili licni predmet, isto kao i mobilni telefon. Ja sam par puta prenosio laptop i za svaki slucaj sam na ulasku u zemlju pitao da li ih interesuje... za sada ih nije nikad interesovalo... nisu ga ni pogledali. Pitaj, pa ako zapisu, zapisu. A ti eventualno ponesi neki racun ili gar. list ako te u povratku, slucajno, neko bude zezao.

Kad sam kupovala laptop dobila sam i passport za njega. To je obicna knjizica u kojoj pisu svi podaci o lapu i pecat sa datumom kupovine. Tako da ne moram da nosim sa sobom racune i garantni list. Drugara, koji putuje svake dve nedelje za Britaniju su samo jednom zaustavili na nasem aerodrumu radi provere.

Trebalo bi da se prijavi roba skuplja od 1500eura ali mislim da slabo ko to zagleda. Lap je sada normalan prtljag.