Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav iz Sirije, uzivam u Damasku i za dva dana odoh do Palmire da se vozim malo po pustinji. Znao sam da je Sirijski narod divan, aqli ovo je prevazislo sva moja ocekivanja, provodim se fenomenalno i to za male pare :yok: Kad se vratim pisem kompletan putopis voznje motorom od Srbije do Sirije i nazad preko Antalije :dance:::arabia:

PS: vazno pitanje!!!? Sta sve ima zanimljivo da se vidi u Siriji, koje sve atrakcije postoje, znam za Palmiru, Crack de Shavaliers i Damask, kako je po istoku na EUFRATU, CUO SAM DA JE I bOSRA FENOMENALNA, DAJTE UPUTSTVA, PLEASE!??!

Bosra je sjajna, vredi posetiti je. Pomalo bizarno mesto, ljudi su se uselili u ruševine rimskog grada... a tu je i ogroman amfiteatar oko koga je podignuta tvrđava. Al-Furaat (Eufrat) mi nije bio posebno interesantan (grad Deir Es Zur) ali ako imaš mnogo vremena, idi pa pogledaj. Mada, možda je to vreme bolje upotrebiti na detaljnije razgledanje Alepa i Damaska. Obavezno poseti Hamu da vidiš norije, ogromne drvene točkove za podizanje vode... i to će ti već biti dovoljno. Nedaleko od Damaska imaš interesantna stara hrišćanska mesta Suvajda i Sednaja, sa gomilom crkava itd... ako te zanimaju te stvari... kažu da je Mojsijev manastir (Mar Musa) intresantan, ali nikad nisam svraćao do njega. U svakom slučaju, to je pola pravoslavni, pola katolički manastir, pola muški, pola ženski - tako su mi bar rekli oni koji su bili. Smeštaj je besplatan, možeš da ostaneš par noći. Mislim da se dobije i neka hrana, takođe džabe. Ovde možeš videti kako manastir izgleda: http://www.utoronto.ca/nmc/mason/DMM.html

uživaj

Obavezno idi do Malule. Mislim da je Lazar na nju mislio kada je rekao Suvajda, jer je Suvajda ili Suveida u blizini Bosre. Ili ima jos neka u blizini Damaska  :102:. U Maluli ti je grob Svete Tekle, veoma poznate i priznate svetice. Ima i nekoliko fenomenalnih unijatskih manastira i tamo mozes zamoliti svestenika da malo prica ili drzi deo propovedi na aramejskom, jeziku Isusa Hrista. Bosra svakako. Za taj amfiteatar kazu i da je najocuvaniji rimski amfiteatar u celom svetu. U Bosri takodje poseti i Omarovu dzamiju, zaboravih da li je 12. ili 14. vek.

• Author

Zanimaju me manastiri, naravno. Otici cu obavezno do tih mesta i prenociti dan dva, hvala za info.

• Author

Evo me vec u Tartusu, sutra idem u Latakiju. Inace, provodim se fenomenalno, video sam i planine i sneg i pustinje i mora....sta cu vise...... :dance:

• Author

Stigoh kuci sinoc klanj::. U Latakiji se okupah, pa preko Hataja, Adane u Alanju, gde sam se proveo sjajno. Lepo mesto, puno RUSA, NEMACA I OSTALIH BELOSVETSKIH PUTNIKA. Odatle preko Antalije do Istanbula, pa kuci.

• Author

Nekih 3 dana i noci, mada nisam siguran, jer sam isao motorom :blob:

Oh, znaci bilo bi bolje praviti neke pauze u Sofiji, Istanbulu .... Kad budem skontala da li cu ici i kad postavicu gomilu pitanja, mada je ovaj forum stvarno sjajan i vec znam dosta o Siriji :party:

cao ljudi...super info...motor do sirije-sjajna akcija...ja bih krajem avgusta pochetkom septembra ishla u siriju i jordan...3-4 nedelje, da li je dovoljno i koliko kesha je potrebno za takvo puteshestvije, tipa koliko su transferi lokalnim busevima, smeshtaj u hostelima, guest housima, klopa itd

hvala

pozzz

Cao drustvo. Odlicni ste. Cekam putopis SCI jer planiram kolima ako ne do Sirije ali do istoka Turske , sigurno.

Znam da ste svasta pisali o Siriji i ja sam procitala pa ja mislim sve, ali cini mi se da niko nije pisao o letovalistima ... (ako jeste, :comp:naci cu) ...

Nego, koja su najbolja letovalista ili bar neka mala sjajna mesta na moru sa niskim cenama, prijatnim ljudima i tako ... I da, kako se devojke kupaju tamo ... obucene,  svucene, ne kupaju se uopste  :shockkk:....na moru?

Pa, Sirija se bas i ne moze pohvaliti ekskluzivnim letovalistima. Tamo se putnici uglavnom brcnu dan-dva u prolazu i nastave da obilaze ostale fascinantne stvari.

Generalno, njihova glavna morska destinacija je Latakija, tacnije okolina tog grada. Sama Latakija je tipican lucki grad, i ne preterano interesantan. Najlepsa plaza je nekih desetak kilometara od centra i zove se Azrak. Boja mora je fenomenalna. Ali, plaze su uglavnom nesredjene i videces dosta lokalaca. Njihove zene se u najvecem broju slucajeva kupaju obucene (naravno, kada se kupaju :D). Takodje, i u Tartusu mozes pronaci nesto slicno, ali se tamo radi o plazi koja se nalazi u centru grada i prilicno je prljava. Po meni, iskoristi Siriju za ostale stvari, a kupaj se u Jordanu (ako ides na tu stranu). Akaba je sredjenija za tu vrstu "sporta" od Sirije. Mada, temperature u Akabi vec prelaze 40-45, tako da...

Juuuuu, pa mislila sam da provedem na moru 3-4 dana i da budem u Damasku 3 i ... sve ukupno mozda 10 u Siriji, posto vec idem negde u julu pa necu biti pri parama da se  zadrzavam ... znaci, moracu da se kupam u cemu? ( suklji i kosulji ) a kako gledaju na male bikinije (kontam da je pitanje krajnje suvisno, ali mi nesto ne da ... moram da pitam ) :ang:

I da, ne zelim nista ekskluzivno ... vec samo lepu plazu gde mogu da se kupam kao jedna nemuslimanka ....

A njoj ce na celu pisati da je strankinja? Kao sto rece globe traker ... letovalista su uzasna, vlaznost vazduha u njima je takodje u zasno ... a more ... more je nekako bljutavo. Iako je sredozemno lici na crno! I ja toplo preporucujem da kupanje na javnim mestima u Siriji izbegnes da nebi izazvala gnev lokalnog stanovnistva! Ako bas hoces da budes negde na moru ... pa tu ti je Turska! Ima prelepih plaza blizu granice sa Sirijom!

Pa to jeste .... takav ce i nekakav plan biti, ali nisam sigurna da ce biti i ove godine :psuje: nista, ostaje mi da se smaram u CG i eventualno iskoristim moju multi vizu kao Meraklija i pobegnem trajkom Bar-Bari za ... Bari ::crazy:

• 8 months later...

Na koji nacin Balkan flexipass bi mogao da se iskoristi najbolje do Sirije, i posle toga kolika bi bila cena povratnog putovanja (samo na put mislim, trazim od prilike procenu)

Pa ako planiras da ostanes do mesec dana u Siriji mislim da je najbolji onaj od 5 dana.

Beograd - Istanbul

Istanbul - Gazijantep

i isto u  povratku.

praguc i ja ćemo kupiti taj od 5 dana (4800 din), to je sasvim dovoljno do Sirije i nazad.