Jump to content

Featured Replies

Posted

Zanima me ?ta je to ?to pokazujete i čime predstavljate Srbiju kada odete u dr dr?avu  :-)

Pored nezaobilaznih pića i hrane, prvenstveno me zanimaju MUZIKA i filmovi kao i sve ostalo karakteristično

Idem na skup na kome će biti samo :-( iz ex-yu pa mi treba ne?to zaista na?e

:?

? ? Pa... neka kompilacija muzike (no ja sam uvek totalno izvan svih zbivanja pa verujem da bi moja kompilacija zvuchala prilichno corny) recimo Sanja & Balkanika je ok, onda stavis neko Vranje, recimo Koštanin čoček i onda neku starogradsku, možda nešto od Balaša, onda Smak, pojma nemam, ja zapravo napravim obično neku EX-YU kompilaciju ali najpozitivnije reakcije i najviše oduševljenja je požnjela definitivno Sanja & Balkanika, to naravno kod onih koji nisu sa Balkana pa im to sve čudno i neobično, posebno kad se odvrne do daske, i sem toga trubači, to je sada veliki hit na zapadu, poludeli svi za trubačima, mož' misliti.

? ? A za one ozbiljnije, imam koješta što sam prevodio na engleski tipa Crnjanski itd, mada i tu je diskutabilno ko je stvarno "naš" jer Danilo Kiš i Vasko Popa imaju egzotična imena koja ipak ostavljaju mesta sumnji, Andrić je diskutabilan a Selimovića da ne pominjemo, i tako na kraju svega ne ostane nam ništa, jedan neobavezujući vakum kulturnog identiteta u koji možemo da strpamo šta želimo, na kraju krajeva što reče Borhes ideja nacionalne književnosti je jedna lažna ideja, a ja bih to proširio i na nacionalnu kulturu u celini :)

? ? Možda je najbolje da poneseš neku cepanicu, raspališ ih po glavi i kažeš "evo ovo smo mi".? E da, tu su i epske narodne pesme koje su zaista kvalitetne, bar po meni, a neki Englezi se onomad 1913. potrudiše da ih pretabaju na njihov jezik pogledaj ovde http://www.sacred-texts.com/neu/hbs/ i verovatno ćeš se začuditi šta sve ima i koliko se naradiše jadni.

? ? To je samo ono that leaps to mind u ovom momentu, a ukoliko se još čega setim, će da napišem ;)

? ? LP

Ja dodajem, definitivno i neizostavno Boris Kovac!!

Uz nejga Ognjen i prijatelji, svakako trubachi a od ovako popularne Jarboli i/ili Darkvudi....

evo npr kristina i ja smo trenutno u sloveniji

i ponele smo rakiju .. domacu (kajsiju.. nije bilo domace shljive)

shtrudle (naravno one fabrichke.. ko ce bre to da mesi)

i ratluk (isto kupovni)..

rado bismo nas dve zavijale sarme ovde ali nemamo uslova za to..

(a ne smemo da pravimo neka vojvodjanska jela jer mesto vrvi od

madjara, pa ce nas provaliti.. szilvas gomboc npr.. )

eto.. (btw, pozdrav iz slo od kris i mene)

Što se muzike tiče, i ja nosim slično što i Lazar i Iva, a od filmova najpre "reklamiram" Underground i Profesionalca (zato što mi se čini da objašnjavaju neke stvari o nama koje je teško prepričati, a delimično i zato što je lakše naći titlovane verzije). Ako ideš na ex-yu skup, ne trebaju ti titlovi, pa možeš poneti i Maratonce, Ko to tamo peva, Balkanskog Špijuna, Tito i ja... :)

A od pića... zna se, domaća rakija ili pelinkovac!

P.S. Štrudle su nemačke, a ratluk je turski...? :-P

pa naravno..

ali postavlja se pitanje da li je ishta "nashe" zaista "nashe"..

hmmm...da...imale smo poteskoca....na kraju se potraga za "sta da ponesemo" (a pri tome mislim na pice i hranu) zavrsila tuzno jer nam je sarma bila turska, cevapi bosanski, burek takodje, o dzafa kejks da ne pisem....ostade plazma, bonzita....i....i....

cokoladne bananice i smoki.. to je srpski i nema zbora.. za sve skupove koji i mirisu na exyu, definitivno cete pobrati ovacije :P

• Author

Super, jos samo da nadjem sve to

evo vec sam se postidela jer nisam gledala Undergroun a ni Profesionalca a sve ostale sam gledala mnogo davno, pa ako neko ima makar dva i zivi u okolini Bg-a, bice mu najverovatnije citava ex-yu zahvalna

e! i trubaci!!! njih bih da nabavim :wink:

obezbediću diskove, i put do vas, samo recite

napravila bi moja mama ?trudlu, domaću, samo da proverim je li to na?e :?

pa ime strudle je nemacko.. tako da nemoj nositi pod tim imenom ako ce tamo biti nemaca.. :)

ili smisli da ga izgovoris nekako po slovenski. strudlicice, npr.

ja mislim da je ko to tamo peva najbolji film za nosenje, jer je nekako dobar film, a ne mislim bas sasvim tako o svim spomenutim :P  (nije problem naci tilove za ko to tamo peva, npr, ja sam nasao iz prve, kad sam ga pustao nekoj kanadjanki :)

eto. i malo znanja o kosarci :) i tako.

Za sarmu svi vicu da je turska, a ja jos nisam cuo da je neko u Turskoj jeo sarmu???  Spominju one njihove kebabe i sta ja znam sta, a sarmu niko....

Ne znam... jel ima neko da je video sarmu u Turskoj? Ili da je cuo da se Turci hvale da je to njihovo?

...mozda mi je samo promaklo, ali ako sam u pravu, onda je sarma nasa!

:-P

Ma, i da su je Japanci gazali, Rimljani koristili za katapultiranje, a Turci punili bademima, nema nama boljeg ni omiljenijeg jela od sarmice :-D

Ponudimo im kilo sljive ljute, cvarke masne i pokoju pesmicu iz naseg(a njega ima :-)) bogatog repertoara ali u sopstvenom izvodjenju, i ko nece pozeleti momentalno da krene na putesestvije do nase zemljice.

Bok! (odgovor, bok ti pomogel!)  :-D

Ja sam si odavna sklopio tzv. random Balkan kolijekciju, koju svudam sobom nosim, a neko pićence, tipa ne?to bistro u neobele?enoj fla?i, sa čime mogu da se dezinfikuju burad, sam uvek rad predstaviti kao piće za dokazivanj mu?kosti u mojoj zemlji, pa kad lepo napijem strance Srbija im je omiljena zemlja  :-D

Bud smo zaboravil rakiju kad smo krenuli za ZG

Ali 2 flashe makedonskog vranca su za trenutak popravile situaciju...

ali samo za trrenutak

:-D

Za sarmu svi vicu da je turska, a ja jos nisam cuo da je neko u Turskoj jeo sarmu???? Spominju one njihove kebabe i sta ja znam sta, a sarmu niko....

Ne znam... jel ima neko da je video sarmu u Turskoj? Ili da je cuo da se Turci hvale da je to njihovo?

...mozda mi je samo promaklo, ali ako sam u pravu, onda je sarma nasa!

E ja sam ovo ozbiljno pitao a vi me iskulirali!

Dakle, ajde ko je bio u Turskoj ili bilo ko... jel znate nesto?

Ti uvek ozbiljno pitash!  :-D

Turske sarmice se prave od lishca vinove loze i naravno ne stavlja se svinjetina u njih! I turci kazu sarma!

Ali sarma od kiselog kupusa to je home made product

mmmmmmmmmm

Znaci , ljudiii! Sarma je nasaaa! Nasaaaaaa!!!!!

slobodno nosite sarmu po celom svetu i hvalite njeno poreklo!

8-)            :-P                :lol:

Kad bi ponela sarmu negde ne znam da li bi stigla do prve granice!

Jedva docekam da je donesem i Ki do NS-a!

Kad bi ponela sarmu negde ne znam da li bi stigla do prve granice!

Jedva docekam da je donesem i Ki do NS-a!

:lol: :lol: :lol:

Elem, ja bi' pon'o sosa, mesa i krompira. I gomboc!  :-D

Nem! Gomboc je madzarsko! Igen?

Ali sosa i krompiraaa

mmmmmmmmmm

odoh da kuvam to danas za rucak!

To ne moze da se nosi... sve bi se ubrljalo od sosa! lepo im to skuvash na licu mesta i onda sve zene tamo vide kako si ti vrsan kuvar i ...

e! i trubaci!!! njih bih da nabavim wink

obezbediću diskove, i put do vas, samo recite

imam ja, mogu ti poslati CD one of these days...

a za sarmu, jedu je u turskoj ko blesavi... al naravno u tu sarmu ne ide tako mnogo mesa, i to meso nije masno, i ne ubacuju se kobasice pa da onako iscuri mast iz njih i oboji sve u crvenkasto... mozemo reci da su Turci izmislili sarmu ali su je Srbi usavrsili. I naravno nema ni govora o kiselom kupusu :)

a za nesto Srpsko... hmm mozda proja? il tako nesto, pojma nemam

Mislim i da su i Teofilovici odlicni za prezentaciju nase narodne muzike.

Obavezno ponesi plazma keks!

a za nesto Srpsko... hmm mozda proja? il tako nesto, pojma nemam

Pade i to u vodu!

Proja se pravi od kukuruznog brasna a kukuruz je dosao, kad ono bese, u 16-om veku... Mada, mozda je originalno srpska  :|

:mrgreen: