Jump to content

Featured Replies

Posted

Veliki sam ljubitelj čajeva i volela bih još i više da se udubim u spravljanje istih, ..kao i to da bih volela mnogo da znam o biljkama, verujem i mnogi ostali, vi putnici,.naročito i zato što je to zaista poželjno ako često volimo da boravimo u prirodi.   

Ovo bi moglo biti mesto na kome bismo ubacivali svoje poznavanje/upoznavanje biljaka, svoju umešnost spravljanja, savete i preporuke, teoretisanje, upoznavanje biljaka,..

Moglo bi to biti i svojevremeno još jedan putnički "priručnik"/"vodič", ako se potrudimo da dobro obradimo ovu temu.

Manjo bre ... meso ... meso je vazno! Caj je za engleze! :-)

potpuno se slazem... caj je samo komplikovan nacin da pijesh vodu... treba je zagrejati pa onda ubaciti kesicu pa onda treba cekati da se prohladi... komplikovano  :hihi:

a meso... to je vec druga prica

;D

• Author

:x Cccc.c.c.c.ccc c c  c  .  .. . ... = Mesožderi,. bež'te, šiju šiju,  :maddd: ne kvar'te mi temu!,. Meso je MESO, čaj je ČAJ! Pišite vi o mesu kol'ko 'oćete, a jedite ga još i više,.a ja neka uživam i u čajevima.. klanj::

I uopšte nije reč o čajevima onim u kesicama  nono , to je gluuupo  :potty: , već o onim u travi, tu ide još i proceđivanje - računam da bi ste za to bili još gore lenji, pa onda svakako: držite se vi vašeg mesakca  :P

jednom sam ja skupljao biljke za chajeve povishe moje vikendice na frushkoj gori, uchestvovala je cela porodica...

napravili smo meshavinu nane, kantariona, kamilice i na kraju dodali malo melise koja ima isti miris kao limun!

definitivno najbolji chaj koji sam pio u zivotu!! mmmmm

edit: nije melasa (šećerni sirup) nego melisa (matičnjak)

• Author

Znate koja je još dobra kombinacija: BOSILJAK i NANA !

E sad,.ali ne stavite u istom odnosu, već, po želji, više jednog; da li će to biti bosiljak sa (začinjenjem) nanom ili pak, nana sa (začinjenjem) bosiljkom.. Probajte!

meni se definitivno mnog svideo mete koji sam pila u Siriji

a marokanski tradicionalni caj se ustvari sprema od sveze nane (stabljika i listovi) koja se stavi u vrucu vodu i stavi se dosta secera pa se onda caj presipa po nekoliko puta da bi se dobio bolji ukus.

Ej ... a meni se vidjao caj od jabuke ... i u Siriji i u Turskoj ... znam da je on samo za turiste ... da Sirijci i Turci piju onaj obican njihov caj ali ... od jabuke je bas super!

U Nisu postoji jedan kafic u kome postoji bar 30tak vrsta cajeva. Nisu u kesicama! Postoji, ako se dobro secam i mali opis svakog od caja! Serviraju  se u posebnim posudama, mnogo zanimljivim, iz dva dela! Eto ... kad te put nanese u juzne, pasivne krajeve .... vodim te temo pa pij caj koliko oces ... a ja cu coca colu! :-)

Ima isti takav kafic i u novom sadu... zove se "Divan Ducan"... zapravo to je chajdzinica i super je atmosferica

• Author

Mislim da sam bila tamo, ako je to u ulici Laze Telečkog,. ali ja to volim oprobati na raznim mestima,.i da vidim baš koji je od kog bolji,.za neku dobru stvar - išla bih i na kraj sveta,.makar i čaj da popijem..

Imam neko bledo sećanje da sam u Siriji pio čaj od jasmina. Da li tako nešto uopšte postoji... ili sam sanjao?

U Egiptu mi je bio jako dobar sok od hibiskusa, al ne u kesicama nego rinfuz-hibiskus. Tamošnji Arapi tvrde da je egipatski hibiskus dobar, ali je tek sudanski prava stvar. Sok od hibiskusa - to je zapravo jako jak čaj, onako težak i gust, pustiš da odstoji, da se dobro ohladi - najbolje u frižideru, dodaš šećera... neverovatno ukusno, posebno po ubitačnoj vrućini.

• Author

(sa Vikipedije)

Postoje dve velike grupe čajeva. To su:

- čaj (en. Tea) (koji se dobija od biljke čaj (Camelia (Thea) sinensis ) i

- biljni čaj(herbal tea) koji se dobija od raznih lekovitih biljaka.

Namena i karakter ove dve grupe čajeva je različita. Pravi čaj ima u sebi kofeina i obično se koristi kao stimulativno ili umirujuće sredstvo dok se biljni čaj u najvećoj meri koristi kao lekovito sredstvo narodne medicine.

U Srbiji i u ostalim zemljama bivše SFRJ reč čaj je sinonim za biljni čaj.

• Author

(Vikipedija)

[glow=red,2,300]Čaj[/glow]

(en. Tea):

Čaj je napitak koji se dobija isključivo od biljke čaj Camelia(Thea) sinensis koja u sebi sadrži kofein i tanin. U zavisnosti od podneblja, klime i nadmorske visine zavise i karakteristike ove biljke, pa samim tim i kakvoća čaja koji se od nje dobija. Tako između ostalih poznati su Cejlonski, Indijski, Ruski, Gruzijski, Kineski, Japanski i Afrički čajevi.

Postoje tri osnovne grupe pravih čajeva: crni, zeleni i ulong (oolong).

Po pravilu u čajeve se ne dodaje limun, šećer ili med jer se na taj način menja njegova specifična aroma. Mleko se dodaje samo u jake čajeve.

Crni čaj

Crni čaj se sastoji od listića koji su prošli kroz potpuni proces vrenja. Ovi listići su uvek tamne boje, uglavnom crni ili tamno braon.

Način pripreme: listići se preliju ključalom vodom i procede posle pet minuta.

Neki crni čajevi

English breakfast verovatno jedan od najpoznatijih crnih čajeva. To je mešavina više različitih vrsta crnog čaja, uglavnom cejlonskih, indijskih i afričkih. Ovo je jak čaj i obično se pije sa malo mleka.

Earl Gray još jedna izuzetno poznata vrsta čaja. On se može naći i u varijanti zelenog čaja, ali originalni Earl Gray je crni kineski čaj kome je dodato ulje bregamona. Ima iyuyetno prepoznatljivu aromu, miris i ukus i pije se bez ikakvih dodataka (šećera, mleka, limuna itd).

Zeleni čaj

Zeleni čaj se sastoji od suvih listića koji nisu prošli kroz proces vrenja. Ovo listići su zelenkaste ili sivkaste boje. Upravo zbog nedostatka vrenja oni u sebi imaju veću količinu tanina i ako se ne pripreme pravilno mogu biti izuzetno gorki. Gotovo svi zeleni čajevi su iz Kine ili Japana. Zeleni čajevi, ako nisu sa aromom (aromatičan jasminov čaj) mogu biti prilično bezukusni, tako da se njima mogu dodavati med, limun ili šećer

Način pripreme: listići čaja se preliju mlakom vodom (do 60 stepeni) i procede se već posle 2 do 3 minuta. Ako je voda toplija ili ako se kasnije procedi tanin izlazi iz listića i daje gorak ukus čaju.

Neki zeleni čajevi

Gunpowder jak kineski čaj kod koga su listići uvijeni u loptice i liče na barut (odatle potiče i ime Gunpowder - barut).

Čaj od jasmina jedan od najpoznatijih zelenih čajeva. Na plantažama čaja se između stabljika čaja sadi jasmin. Vremenom listići čaja upijaju eterična ulja jasmina i tako poprimaju njegov miris i aromu. Često se u kutije ovog čaja dodaju i suvi cvetovi jasmina, međutim njihovo prisustvo je više estetske prirode, jer glavna aroma jasmina dolazi iz eteričnih ulja koja su upili listići samog čaja, tokom zajedničkog rasta na plantažama. Ovo je čaj izuzetno delikatnog ukusa i pije se bez ikakvih dodataka.

Lapsang souchong može se naći i u varijanti crnog čaja. Njegovi listići su sušeni na dimu zapaljenih borovih iglica. Vrlo je prepoznatljiv upravo zato što je dimljen (kao kačkavalj ili šunka).

Japanski zeleni čajevi su malobrojni ali veoma često korišćeni, smatraju se za najbolje i najzdravije čajeve.

Beli čaj: ovo je jedna podvrsta zelenog čaja. Sastoji se od najmlađih vršnih listića koji su još uvek prekriveni belom ili srebrnastom dlakom. Pa upravo zbog toga u svom nazivu često imaju pridev, beli (White) ili srebrni (Silver).

Ulong (oolong)

Ulong (oolong) listići ove grupe čajeva prošli su samo delimično kroz proces vrenja. Daleko su manje zastupljeni od crnog i zelenog čaja.

Prelivaju se vrućom, ali ne proključalom vodom i neki od njih se natapaju i do 10 minuta.

Najpoznatiji ulong čajevi gaje se na Cejlonu.

• Author

( Vikipedija )

[glow=red,2,300]Biljni čaj[/glow]

engl. Herbal tea

Ovo je druga velika grupa čajeva koja nema mnogo zajedničkih osobina sa pravim čajevima. Ovi čajevi nemaju u sebi kofeina. Prave se od različitih lekovitih biljaka i imaju veliku zastupljenost u narodnoj medicini kao alternativni lekovi. U našem narodu reč čaj podrazumeva lekoviti biljni čaj, i on se neuporedivo više koristi od crnog ili zelenog čaja.

(Od pravih čajeva dobijenih od Camelia sinensis kod nas najviše su se koristili crni Indijski čaj i crni i zeleni Gruzijski i Ruski čaj.)

Pripremanje lekovitog čaja (infuza)

Najčešće se čaj priprema tako što se droga prelije ključalom vodom i tako dobije napitak koji ima lekovite osobine kao i sveža biljka. Čaj se uvek pije svež, zaslađen (najbolje medom, ako osoba nije dijabetičar) ili nezaslađen. Lekovit čaj se pije 2-3 puta dnevno po jedna šolja i to 2-3 nedelje svakodnevno. Treba svakako napomenuti da su ovo opšta uputstva i da za svaki lekoviti napitak treba poštovati konkretna uputstva koja propiše stručno lice.

Recepti za pripremanje lekovitih čajnih mešavina dati su po propisima FM (Formulae Magistralis et reagenta) – zbirka pravila i receptura kojima se proizvodi pripremaju po lekarskom receptu. U njima je dat tačan kvalitativan i kvantitativan sastav biljaka koje ulaze u pojedine čajne mešavine. Veliki broj ovih lekovitih biljaka i njihovih mešavina moguće je kupiti u biljnoj apoteci, što predstavlja najbolji i najsigurniji izvor snabdevanja.

• 1 month later...
  • Author

KOLIKO JE ZELENI ČAJ LEKOVIT?

-pokazalo se da smanjuje nivo lipida, triglicerida i holesterola u krvi, a time i opasnost od bolesti krvnog sistema i arteroskleroze.

-Zeleni listovi čaja bogati su i fluorinom koji sprečava štetno dejstvo bakterija karijesa u usnoj šupljini.

-Čaj sadrži i minerale važne za čovekovo zdravlje poput kalijuma, bakra, gvožđa i mangana. Sadrži malo teo-filina i teobromina.

-Odavno je poznato da deluje i diuretski, pomaže protiv celulita jer ogranicava apsorpciju masnoće i podstiče površinsku cirkulaciju.

-Zaceljuje rane, ekstrakt čaja koristi se za negu kože, usne šupljine, izraslina na koži, protiv peruti u kosi, kod opekotina kao i za lečenje akni.

-može se piti u bilo koje doba dana i večeri jer tein znatno blaže stimulise mozak nego kofein.

Antivirusno delovanje zelenog čaja

-Sprovedeni su eksperimenti na dobrovoljcima, koji su pokazali da se svakodnevnim grgljanjem jakih rastvora zelenog čaja može prevenirati “instaliranje” virusa gripa u grlu u kritično prolećno vreme.

-Na tome se nije stalo pa su sprovedeni ekperimenti i na drugim grupama virusa među kojima je i virus AIDS-a. Utvrđeno je, naravno u laboratorijskim uslovima, da katehin usporava njegovo delovanje i širenje, ali ga ne ubija.

Istraživanja se nastavljaju!!

Osvežavajuće delovanje – nezamenjivo!

-Nesumnjivo da takav napitak otklanja pospanost i prisiljava čoveka na aktivnost te podiže nivo raspoloženja. Pitanje doziranja čaja je isto kao kod kafe; svako ima drugačiji “aršin” ali je isto tako sigurno da ne valja preterivati. Opšte prihvatljiv princip je 2-3 šoljice dnevno, premda ima delova sveta gde se koristi i dvostruka doza. Samo posebno osetljive osobe mogu imati nesanice ako zeleni čaj piju naveče odnosno u jako koncentrisanom obliku.

-Osvežavajuće delovanje zelenog čaja prosečno je duže od onoga na koji smo navikli kod kafe, što se takođe pripisuje kombinovanom delovanju aktivnih supstanci. Iz toga se može naslutiti da je za neke profesije (piloti, vozači) bolje koristiti čaj nego kafu. Ova činjenica se svakako već i komercijalno koristi; umesto da se pije topli čaj za osveženje, uzimaju se tablete zelenog čaja!

(Preuzeto sa sajta http://www.jazas.org.yu/pages/article.php?id=740,..

jos o tome "da narodi koji piju mnogo zelenog čaja imaju najmanju stopu smrtnosti od nekih oblika raka i drugih savremenih oboljenja.)

• Author

A KAKO SE PRIPREMA ZELENI ČAJ >

Prilikom pripreme savršene šoljice zelenog čaja treba imati na umu nekoliko važnih stvari:

Kvalitet vode

Dobar kvalitet vode je od esencijalnog značaja za dobru šolju čaja. Generalno gledano, gradska voda jednostavno nije dovoljno dobra. Iako je u Srbiji voda bakteriološki ispravna, uglavnom je previše tvrda za pravljenje čaja.

S'toga je bolje koristiti flaširanu vodu ili vodu dobijenu iz specijalnih filtera za vodu.

Temperatura vode

Ovo je kritično!

Sa temperaturom vode se najčešće prave greške. Ako je voda previše vruća odnosno provrela, vaš čaj će postati gorak i izgubiće najveći deo svojih lekovitih svojstava!

Zeleni čaj treba pripremati sa temperaturom vode između 75 i 80 stepeni po Celzijusu. Pošto voda vri na 100 stepeni, treba je ili ohladiti dodavanjem malo sveže hladne vode ili prekinuti zagrevanje kada je vrenje blizu (pojavljuju se sitni mehurići koji sa dna posude kreću ka površini)

Provrelu vodu možete hladiti i preručivanjem iz jedne posude u drugu ili jednostavno sačekati minut ili dva..

Najbolje je u početku koristiti termometar i vežbati dok se ne ovlada tehnikom i stekne dobar osećaj kada je postignuta prava temperatura vode.

Pre stavljanja čaja u vodu…

Zagrejte posudu (čajnik) u kojoj ćete pomešati čaj sa vodom. U tako zagrejanu posudu stavite čaj da stoji nekoliko minuta. Ovaj proces priprema čaj za njegovo mešanje sa vodom. Pomirišite aromu koju čaj ispušta u ovim trenucima a zatim ulijte vodu u čajnik

Vreme pripremanja

Još jedan kritičan element u procesu pripremanja zelenog čaja je vreme koje ćete ga držati u vodi!

Dva do tri minuta je sve što je potrebno. Duže držanje čaja u vodi proizvešće prejak i gorak ukus. Takođe je jako važno ne mešati i ne mućkati čaj dok stoji u vodi jer će u suprotnom čaj biti mutan a to će uticati na ukus.

Ostavite čaju prostora da se proširi tj. nabubri

Zeleni čaj je kompaktan i u vodi se širi te mu za to treba prostora. Čaj je zbog toga najbolje spremati u kineskim ili japanskim čajnicima koji su dizajnirani sa ovom činjenicom na umu. Takođe, ovi čajnici su napravljeni od pečene gline što je najbolja okolina za pripremu dobrog čaja.

Kada sipate čaj u šolju videćete sićušne trunke čaja koje plivaju svuda po njemu i koje se na kraju istalože na dnu. To je normalna pojava… to želite. Ispijte i to.

Na kraju, pre prvog gutljaja osmotrite boju čaja, pomirišite karakterističnu aromu. Sa vremenom i iskustvom, naučićete da razlikujete dobar od manje dobrog čaja, samo po njegovom mirisu.

(preuzeto sa http://www.jazas.org.yu/pages/article.php?id=913)

• Author

RECEPT ZA HLADAN ZELENI ČAJ >

U litar negazirane mineralne vode stavite tri kašike čaja i ostavite u frižideru deset do 12 sati. Najzgodnije je, naravno, da to uradite uveče - ujutru ćete imati već pripremljen napitak, na vama je samo da ga u toku dana pijuckate (ovaj napitak može da stoji nekoliko dana, ako je potrebno). Nije loše da mu pre pijenja dodate krišku limuna, tada je još ukusniji.

Ovako pripremljen hladan zeleni čaj nema preterano jak ukus, a dodatna pogodnost je to što se, kada ga ne kuvate, sačuvaju sve njegove aktivne supstance - dobijete zeleni čaj u njegovom najboljem i najzdravijem izdanju. Još nešto: pošto ovaj napitak ne sadrži tein i ne izaziva uznemirenost, možete da ga pijete i uveče. Još će vam i pročistiti organizam i pomoći vam u održavanju željene težine.

manjce....imam jednu kutiju punu uzoraka cajeva i objasnjenje kako se pravi,za sta je dobar[za koje bolesti] i t.d.jedno vreme sam se bacio samo na proucavanje cajeva,pa sam ih kao opsednut proucavao,sakupljao,tako da su mi se,zajedno sa njihovim latinskim nazivima,popeli na....na...glavu.mogao bih i ja,kad skupim antimrzovolju,da dodam ovde nesto iz tih mojih spisa.ne znam ko je ono rekao da je caj samo komplikovano pijenje vode,ali mogu odmah da se usprotivim tom misljenju,jer su cajevi najprirodniji lekovi i mnogo bolji od ovih danasnjih vestackih,samo sto to mnogi ne znaju.znaju za bromazepam,diazepam i sl.,a od cajeva znaju samo za neku fals nanu i kamilicu i to je to,pa nije ni cudo sto misle da je to samo komplikovano pijenje vode...uostalom,i ti vestacki lekovi se prave od biljaka,a pravi poznavaoci biljaka tj, cajeva lece mnogo bolje od danasnjih doktora,samo je problem sto ima malo takvih ljudi...e da,veoma je bitno i to sto od caja nemate neke stetne efekte kao sporedne reakcije,sto kod ovih vestackih lekova ima.da ni ne spominjem kakve probleme prave,narocito kada je u pitanju jetra.a ono sto neko rece da je meso najbolje...pa naravno da je i on bio u pravu,bez mesa nema nista,ali ako se spoje meso i cajevi....eeeee to je druze moj prava kombinacija  :eat:

Stizu uskoro Cejlonci ,pa sa njima i caj ;)castim,pa ko voli mozemo se sresti nekad i negde da degustiramo.Samo ja sam uvek za vodu ,i to najmanje 3 l dnevno ;)

RECEPT ZA HLADAN ZELENI ČAJ >

Ovo je sjajno! Staviću večeras jednu flašu u frižider... jedva čekam da probam. :D

Manja, kad si u Novom Sadu, gde kupuješ čajeve u rinfuzi? Imaš li neko mesto da preporučiš?

• Author

Jes,. u  Novom Sadu sam,.ali opet sutra skitam, pa se vracam, pa skitam,.pa fiiijuuu!!..

No,.pazi,. ovaj recept sam nasla na netu,.ali i ja cu ga veceras probati - pa javljam ovde na videlo kakvo ce biti!!

A kupujem ti ja travuljine u nekoj prodavnici zdrave hrane,.recimo--u Radnickoj ulici (blizu presecaja sa Strazilovskom), tamo znam da imaju gomilu cajeva u dzakchicima, a i usput mi je na putu do faxa/od faxa... Nemam jos za preporuciti posto nisam mnogo mesta probavala,. jes je najbolje ono sto sam uberes,.al ajd sad,.. Treba to probavati,...al treba se iskusiti pijenjem cajeva,..eeee...