Jump to content

Featured Replies

A kupujem ti ja travuljine u nekoj prodavnici zdrave hrane,.recimo--u Radnickoj ulici (blizu presecaja sa Strazilovskom), tamo znam da imaju gomilu cajeva u dzakchicima, a i usput mi je na putu do faxa/od faxa...

Da nije ta "zdrava hrana" u Maksima Gorkog (blizu presecaja sa Stražilovskom)? Tamo sam danas kupio čaj i baš imaju gomilu čajeva u džakčićima.

Uglavnom, sutra ćemo moći da uporedimo rezultate... :)

• Author

Jok bato,.u Radnichkoj,.. A sigurno ima i u drugim mnogim dobro snabdevenim radnjama... imaju oni te dzakchice..(jos samo da im udjemo u trag od koga oni to nabavljaju,.da ne bude neka svinjarija :-PP)

A rezultate..da da.. evo ja sad metam u vlashu!! :-)

• Author

e,. a sto ne moze meso da se kuva u chaju???!!,.. ma moooora da moze neka dobra kombinacija da se iznedri!!,...cim budem raspolozena bacicu se na eksperimentisanje toga...! (ako neko vec zna neke tajne,.nek shushne..)

imas onaj dimljeni chaj, manja, shto mirishe na susheno meso, crni... ostavila sam jednu kutiju kod lazara, pa kad budesh svracala seti se da mu trazis da ti napravi, mnogo je dobar  :blob:

• Author

Nije vaaljda,..na suvo meso.. hahahah!! - jo,.to moram da probam.. - Lazare!!!

• Author

...izjutra...

eeevoo!!, izvestaj:

Upravo pijem napitak ovaj, hladni caj zeleni,.potopljeni...

Kako se sve odvijalo..

..Sve po receptu zapechatim sinoc oko 23h. (1,2,3,4,.pet..10 sati =9h..); No,.pogledim ja flashu ranije i u 7h odlucim da to probam,.rekla bih po boji da je i vise nego spreman i sachinjen.. Procedim malo samo za probu (u slucaju da trebam vratiti na daljnje procesuiranje).. =Khhraagf!!,.gooorko bre,. No ne tako strasno,..malo se usta skupe, ali podnosljivo skroz.. Procedim sada vise, napunom chashu (definitivno je proces gotov-> ili staviti manju kolicinu travulje pa drzati duze ili moglo bi jos krace sa istom kolicinom,.al' ma sve to u zavisnosti od licnog ukusa i volje).. I stavim meda, iako chajeve pijem bez ikakvih zasladjivacha, ovaj put cinim ustupak, ali i zbog jednog drugog razloga - prosto mi odgovara da ujutru u svoj napitak stavim med, da se malo rastalasa moj organizam, trebam zapeti dan!

I evo rezime > Ukus je dopadljiv,.zanimljiv zapravo,.pa ko voli takve..hmm.. Ja volim (upravo takve), svidja mi se ta gorchina, a tu je jos i kiselost koja ostane kada tkivo upije gutljaj - sto zapravo dovodi do takvog efekta da zaista UTOLITE zedj i da onda nemate potrebu za kakvim nalivanjem (sto bi u nekim situacijama bilo jako prakticno).. fino je lagano ga ispijati, bas u gutljajima (da se u svakom dobije potpuni utisak: uvod, razrada i zakljucak..)  

P.S.(i zakljuchak)

Limuna nije bilo u okolini moje kuhinje,.pa cu ga samo pretpostaviti kako bi lichio.. No,.mislim da ovaj napitak ima potencijala i da ga treba razradjivati, sa po jos kojim dodacima..

Napomena: Nije za ljude koji vole glatke i slatke napitke i koji prezaju od nepoznatog (a uvek posve zanimljivog). 

Nemam šta da dodam na ovaj stručan zaključak... ja sam se malo uspavao, pa je čaj ostao u frižideru 13h. Sad je baš gorak, ali i dalje osvežava... manje čaja ili kraće držanje u frižideru... dabome.  :mah:

Juce sam nacula razgovor tehnologa iz moje firme koji tvrde da biljni cajevi kao sto su kamilica, nana, zeleni caj i slicni mogu da budu poprilicno toksicni kad se piju kao ice tea.

U globalu zakljucak je bio da oni cajevi koji menjaju boju kada se ohlade znaju da budu jako toksicni.

• Author

Jes,.i ja, a verovatno i svi mi smo culi, ili mozemo da pretpostavimo, da takvo nesto moze biti,.. Trave trave,..koncentrat,. No,.s druge strane - sta je sa mnogim receptima narodnim koji se spravljaju slicnim tehnikama (drzati u flasi ne znam koliko dugo i bla bla,..), da..ima tu i onih recepata koji su za mazanje :-), ali i onih za oralno gustiranje.. No ipak,.kako god - pootrovali se mi sad ili jok,..ovaj caj ima poprilicno lepu boju, nimalo odurnu i krljavu,.lepu zutu bojicu... Sigurno da bi moglo i mnogo krace da se drzi u vodi ovaj zeleni caj,.ja bih cenila na neka 2 sata da je optimalno..

Svakako da bi bilo najbolje da ima konkretnih istrazivanja, za konkretnu biljku, za konkretan nacin spravljanja da bi se moglo potvrditi,.jer generalizacija ne radi posao - sto je jedno otrov, drugo je lek.

za svaki caj se razlikuje nacin pripremanja,vreme do kada moze da se pije i sl.ako se ne postuju ta pravila vi unosite otrove u organizam....

• 4 weeks later...

Ja sam ljubitelj cajeva i nema boljeg nego kada zimi caj zagrije organizam. Zivim u podneblju gdje raste puno ljekovitih biljaka pa mogu brati i susiti sama sve te trave i travice. :) Medjutim, cesto sam za tu vrstu aktivnosti malo lijena (osim lutanja po prirodi) pa nabavim od onih koji vrijedno sve to rade...posebno pravilno susenje.

Cesto isprobavam razlicite okuse, sve te biljne pripravke pijem bez secera i zaista je osjeti njihov povoljan utjecaj.

Zadnji put mi je prijateljica donijela 7 razlicitih vrecica cajeva iz "Kuce zelenog caja".....mmmmmm, to je vec stvarno posebna prica, posebno ayurvedski cajevi....ma svi nevjerovatno dobro mirisu!!! :) :)