Jump to content

Featured Replies

Hvala Hampi na savjetu,,,,s tim sto sam zamislila ako mi se niko ne prikljuci do odlaska otisla bi prvo za Bombaj pa Nasik,jer sam tam nasla jednu skolu za yoga teachera pa bi to zavrsila,traje mjesec dana ,svakako sa nadom da cu tamo naci neke ljude voljne putovanja.s tim sto bi prvo obilazila sjever,pa onda se spiciti na lijepi jug kerala.Zurke u goi,te stvari me ne zanimaju tako da to preskacem,vise sam za neku laganicu.Moje zanimanje je iskljucivo vezano za yogu i ayurvedu.,ali daleko od toga da nisam zainteresovana za neko zezanje,hehe.Jos ima vremena,tako da stvari treba staviti na svoje mjesto.Eto ako te ne mrzi napisi koji su budget hoteli najbolji ,ako se sjecas,i koliko po tebi treba imati novca za jedno mjesec dana putovanja ,sta je najbolje,kes,trevelers cekovi,kartice.....??

• 1 year later...

Pozdrav svima,

da li to što nije bilo postova "više od 120 dana", znači da su ljudi sa ovog prostora malo zapostavili putovanja ka indiji i sličnim destinacijama.. svejedno, moj žmu i ja smo trenutno u planiranju jednog sličnog putovanja (indija na 6 meseci), o kojima je ovde već bilo reči. Svakako su sve vaše prethodne poruke od koristi, ali bih volela da možda Hampi, ukoliko još uvek ima gore spomenut mail poslat Strelici, isti po mogućstvu forwarduje i meni. Naslućujem da u njemu ima dosta korisnih detalja :)

Drugo, nadam se da ćemo posle ove katastrofalne poplave koja je pogodila pakistan i severni deo indije, ipak uspeti da organizujemo turu po himalajima. Izgleda da se ti predeli neće skorije oporaviti. Tako da ako neko ima iskustvo sa puta na himalaje sa nepalske strane i katmandua, bila bih mu neizmerno zahvalna na nekom savetu.

• 1 year later...

Ljudi ja sam nova u celoj ovoj prici i dobro bi mi dosla pomoc=) Idem u Indiju krajem juna/pocetkom jula na strucnu praksu, na univerzitet u Manipal-u, ostajem tamo 4 meseca na tom univerzitetu ali bih i u tom periodu imala vremena za obilaske a otisla bih i malo ranije i ostala malo duze:)

Ako bi neko kretao u tom nekom periodu prijalo bi i drustvo (jedini fiksan datum koji imam je da na univerzitetu moram da se pojavim 9. jula), nikad nisam letela tako da sad moram da se pozabavim pronalazenjem najjeftinije karte... Hvala unapred na savetima=)))

• 1 month later...

Za letove preporucujem da pogledas sta nudi FlyDubai. Za 350-400€, sa njima možeš iz BG-a do Ahmedabada u Indiji, a samo do Dubai-ja je 160-200€. U Dubaiju možeš da presedneš i u avion neke druge kompanije. Ja sam probao JET Airways i prilično sam zadovoljan. Ako presedaš u Dubai-ju javi se na Dnata desk, koji će te uputiti na Maharaja desk za transfer na drugi let. Ako si dovoljno odgovorna, ranije bukiraš let, raspitaš se na sajtu oko prtljaga i on-line se čekiraš, onda nećeš imati nikakve dodatne troškove. Preporučujem ti www.skyscanner.net za pretragu letova, meni je puno pomogao.

Pripremi se za šok koji će da protrese sve u šta si do sada verovala i da preispita sve tvoje principe jer ideš - na drugu planetu!  :maddd:

Da bi ugledala lepotu Indije, moraš da prevaziđeš strahove od sitnih životinja, zapadnjački bonton i nečistoću prostorija. Nije to ništa drastično, ali tamo ljudi jednostavno ne primećuju prljavo. Posle dva-tri dana ćeš se sigurno navići da su oni jednostavno - takvi. Što pre to prevaziđeš to bolje po tebe.

Preporučujem da obiđeš Delhi i Agru, jer se stvarno tamo ima šta videti.

U Delhiju obavezno, osim ostalog što ćeš već planirati sama, idi u Akšardam i planiraj da tamo provedeš bar celo popodne. Preporučujem i staru tvrđavu (Purana Quila), Qutab Minar, Iscon temple, a ima i štošta drugo da se vidi.

Preporučujem putovanje železnicom po Indiji, to im je izgleda jača strana. U Delhiju slobodno koristi metro, ali pazi kad ti naplaćuju žeton da te ne prevare za cenu - to obožavaju. Po gradu slobodno koristi tuk-tuk taksiće, ali insistiraj na taksimetru da te ne bi odrali :-] . Cenkaj se kad god nešto kupuješ. Budi sigurna da početnu cenu možeš da skratiš bar na polovinu (ako ne i više).

Mislim da će ti dobro doći i informacija da nisam video prodavnice ni supermarkete na koje smo ovde navikli, pa kad stigneš obrati pažnju kako ćeš da se snabdevaš za hranu i ostale potrepštine. Ako voliš da piješ kafu - ponesi je  :) - u Indiji nećeš naći poštenu kafu, a možeš i prijateljima koje tamo upoznaš da kuvaš napitak iz Srbije.

Mislim da ćeš imati monsune, pa ponesi neophodne medikamente. Ja mislim da ne treba da se truješ unapred, ali ponesi iz BG-a Bullardi za stomak i nešto za malariju, za ne daj bože. Meni je Bullardi zatrebao i izgleda da je odličan.

Preporučujem ti da odeš na koji dan i u Katmandu. Avionska karta na relaciji Delhi-Katmandu je oko 50€ u jednom pravcu, a tamo je sve jako jeftino tako da ti novčanik neće ni osetiti da si putovala. Tamo tek nema razloga da vodiš računa ni o čemu. Hrana i voda su potpuno zdravi, a ljudi fenomenalni.

• 2 months later...

Imam pitanje oko ovog sto si pomenuo Delhi-Katmandu let...imas neki savet koju avio-kompaniju da gledam?

hvala!

tamo je sve jako jeftino tako da ti novčanik neće ni osetiti da si putovala. Tamo tek nema razloga da vodiš računa ni o čemu. Hrana i voda su potpuno zdravi, a ljudi fenomenalni.

Jesi ti bila u Katmanduu ili dajes ljudima savete tek onako?   nono

Ulaz na svaki gradski trg u Nepalu stranci moraju da plate! I to od 10-25 USD. Ulaznice za svaku znamenitost, takodje imaju 3 kategorije:

1) besplatna ili najjeftinija - za lokalno stanovnistvo

2) umereno jeftina - za Indiju i okolne zemlje

3) skupe - za sve nas ostale

Smestaj jeste jeftin (hosteli su od 5-15USD), ali hrana kao i sve ostalo na Tamelu je totalno dranje turista (osim nekoliko restorancica koje LP preporucuje u tom delu grada ).

U nekim bochnim gradsim sokacima postoje kantine gde lokalci jedu. Jako je jeftino i ukusno, jedina nuspojava je mozda malo  :potty:

U supermarketima na Tamelu konzerva tune npr. koshta oko 6 USD, flasha lokalnog piva 0.6l - oko 3 dolara!

VODA NIJE ZDRAVA! Ko popije vodu  :death:

Ja sam se stalno tripovao da sam pishao i da nisam pustio vodu u WC sholji, medjutim boja vode je TAMNO ZUTA u Katmanduu.