Jump to content

Featured Replies

Posted

Ako hocete da se vasa losa iskustva sa prvenstveno spanskom ali i drugim ambasadama nadju u citanim dnevnom novinama u tekstu koji pisem, molim vas da ih podelite sa mnom  ;)

Ne znam bas da li cemo mnogo toga promeniti, ali vredi o tome pisati!

Peace,

N

Ja nisam imao losih situacija u sengen ambasadama ... ali jesam u Bugarskom konzulatu u nisu ... tamo vise nikad necu uci! Mislim da su bugari najgori!

brate i belgija mislim na ambasadu..toliko su losi da nemam reci e ovako:) dobio sam bio garanto pismo 1 apralila  pozvao sam ambasadu i pitao kada mogu da dodjem da zakazem oni su rekli kada bi vase putovanje bilo reko sam 2 maja i rekli da dodjem 30 aprila da donesem dokumenta el em sve sam predao i pitao kada mogu da ocekujem odgovor rekli su zvacemo.Cekao sam 2 nedelje odgovor i nisam dobio da bih pozvao i pitao sta se desava sa mojim zahtevom oni su rekli obradjuju se ok. 28 maja zovu me i pitaju jesam li jos zainterosovan za putovanje u lux reko sam da e posto je tako mi vas molimo da nam jos jednom donese te resenje o godisnjem odmoru  i ja to uradim i odnesem odgovora nema zovem u cetvratak i opet bla bla bla kaze pozvace vas naravno poziva nije bilo..dana je ponedeljak 2 jun i pozvao sam ambasadu ne konzulat belgije , i rekao sve znaci sta i kako da bi oni meni rekli pa ovde stoji pitanje zelite li jos da putuje te

na sta sam ja odgovorio naravno da zelim jel me je vasa sluzbenica pozvala i trazila novo resenje o godisnjem odmoru na koje sam ja odneo...rekli su  u redu daj te mi vas kontakt telefon dao sam pritom jos vece ludilo ( sluzbenica me je oslovljavala na gospodjo) dok mi je puko film i rekao izvini te ali sam musko bedak....znaci eto ti jedna tema i jedno lose iskustvo naravno cekam i dalje odgovor... brukaaaaaaaaaa samo konjske zivce sa njima treba pogotovo sa belgijom stavili su nas na zub zbog demonstracija itd...ok

Moje iskustvo je potpuno drukcije od Zekinog. Ja sam predao dokumenta u cetvrtak,a danas me zvali da podignem pasos :blob: znaci:nema boljih lol:: verovatno zato sto sam student...a da za malo da ispustim najbolji deo:viza je 0e clap.gif' alt=':clap:'>

• 6 months later...

Posto vidim da se i drugi zale na istog coveka,reko' da i ja napisem nesto.Iako nisam imao nekih posebnih neprijatnosti sa ovim covekom bez mnogo razmisljanja rekao bih da je to najbezobrazniji,najdrskiji...sve u svemu naj odvratniji  zivi stvor koji radi u adminstraciji.naspram njega srpske salteruse mi izgledaju kao dobre vile.Rec je o radniku obezbedjenja bugarskog konzulata kome pokazujete dokumenta pre nego sto vas puste u salter salu.Covek se prema ljudima koji apliciraju za vizu ophodi kao prema stoci u bukvalnom smislu reci.Ja sam dobro prosao posto je na moje papire jedina zamerka bila to sto sam formular popunio onom fine liner hemijsko olovkom i naravno morao sam opet da popunim obicnom hemijskom olovkom.Drugi ljudi su mnogo gore prosli pa ih gosn.bezbednjak nije pustao u salter salu zbog raznih gluposti pri tom naravno posmatrajuci sve prisutne kao da su mu nesto mnogo gadno skrivili.

• 2 years later...

Evo i mene sveze iznerviranog, pa rekoh da napisem koji red.

Nikada se nisam toliko nervirao koliko pri poseti konzularnom odelenju kineske ambasade.

Fascinantno koliko jedna zemlja, koja ima zaista blag vizni rezim prema Srbiji, moze da zakomplikuje proceduru svojom konzervativnoscu i neroganizovanoscu.

Prvi problem sa kojim se susrecem je sama lokacija konzulata (koja se inace cesto menja), a i (predpostavljam) u zaverenickom su dilu sa GSP-om, tako da jedan jedini autobus ide u tom pravcu i to navodno na svakih 40 min - mada se uvek pogodi da kasni. Ne zelim da vam kvarim dozivljaj kada budete prolazili kroz isto. Sami saznajte broj autobusa.

Kozularno odelenje nema telefon - tj na sajtu pise da imaju, ali on nikada ne zvoni, niti sluzbenici imaju informaciju gde se on u kancelariji nalazi. Sajt je konfuzan i cesto ne updatovan.

Salterski sluzbenici stalno menjaju pravila i listu potrebnih dokumenata. Zvanicne dokumente, cesto ne priznaju. Recimo, lekarski nalaz za dobijanje radne dozvole koji je izradjen u Kini, oni ne prihvataju, nego traze internacionalno uverenenje. I pored pravila i procedura koje su propisane na zvanicnom sajtu ministarstva spoljih poslova Kine, oni izmisljaju pravila koja totalno nemaju veze sa zivotom. Recimo, koleginica da bi dobila poslovnu vizu za svoj prvi odlazak u Kinu, je zapravo morala da ima dokaz da je vec bila u Kini, odakle je trebalo da donese neki poseban papir - ta drama se ponavljala 3 puta, dok nisam dosao JA i njima rekao (na tecnom kineskom - malo sam preterao) da sam istu vizu pre mesec dana dobio na jednostavniji nacin.

Jos jedna fascinantna stvar je da sluzbenici traze kopiju ama bas svakog papira - pa cesto i samih kopija, a naravno, kao sto je karatkeristicno za sve kineze - i oni se gnusaju same pomisli posedovanja kopir masine, a sa obzirom na to da su locirani u srcu sume - pronalazenje iste predstavlja pravi podvig (mislim na kopir masinu, ne na sumu - gde je inace snalazenje zakomplikovano,a sam pristup ambasadi dobro cuvan sa 5-10 dzukela).

Na kraju, kao i mnoge amabasade, imaju crni ugovor sa Raiffaizen bankom tako da - troskovi vize iznose manje nego provizija koju ta prokleta banka uzima. (samu banku cu mozda posebno odraditi na nekoj drugoj temi).

A divna zemlja, i divni ljudi. Prosto ne znam sta se to dogadja.

Kao clan komunisticke partije, predlazem da se napravi poseban kanal za partijske drugove koji ce problem viza da resava efikasnije. Razumem ja da ovde ima obicnih gradjana, al bre neko mora da zastiti nas clanove.

E onda se zapitaj zasto nema mosta Borca-Zemun :)

E onda se zapitaj zasto nema mosta Borca-Zemun :)

Зато што не могу кинези да издају сами себи дозволе, ето зашто.