Jump to content

Featured Replies

Posted

citao sam u travel magazinu clanak o turskim avio kompanijama,i nisam mogao da ne primetim ekstremno jeftine letove od istanbula i  drugih gradova do lefkosie na turskom delu ostrva kipar.zanima me ako je neko bio tamo ili bar cuo nesto o toj destinaciji.

da li su osim turske vize potrebna jos neka dokumenta?

da li postoje neka poznata letovalista,istorijske znamenitosti,veci gradovi...??

da li je bezbedno ici tamo uopste..??

Zdravo...

Ja sam bio tamo prije dvije godine...

Jedini aerodrom na Turskom dijelu Kipra je Ercan..

Mi smo platili kao low cost iz Istanbula 120eur povratnu, sa taxama.

Let je bio sa Ataturka, a ne sa Sabihe..tako da je pitanje koliko je to bio low cost, ali drugih kompanija tada nije bilo. Cini mi se da se zvala Kibris Turkish Airlines..ili tako nesto.

Kada sam na proljece letio sa Sabihe, vidio sam na spisku Ercan, pa mozes da provjeris na Wikipediji koja je kompanija u pitanju.

Sto se vize tice..na Turski Kipar ulazis sa turskom vizom koja i tu vazi...pecat ti udaraju na poseban papiric koji popunis na salteru, i isti ti pecatiraju kada izlazis iz zemlje... Sve zbog eventualne zabrane za ulazak u ostale zemlje EU, koje iz solidarnosti sa Kiprom ne priznaju T.K.

Ja sam bio 2 sedmice i obisao 3-4 grada...

Njihov najpoznatiji turisticki centar je Kyrenia (Girne)... Grad sa lijepom marinom u centru... odakle imas brodice koji nude usluge cjelodnevnih izleta sa ruckom, i obilaskom tog dijela obale. Ima nekih tvrdjava u samom gradu... Nista spektakularno, ali fino za obici.

Takodje smo bili u Famagusti..gradi blizu granice sa Grckim Kiprom.. Grad k'o grad ne posebno zanimljiv, lijepe pjescane plaze..ali sto bi moglo biti zanimljivo to je blizina

"mrtvog grada" koji se nalazi na granici, pod zastitom UNa, koji je evakuisan u roku od 48 sati kada se citavo sranje oko razdvajanja dogodilo. Lokalci kazu da danas grad podsjeca na Cernobil, i tada nije bilo moguce ici tamo, ali sam na tv cuo da valjda sada postoje ture koje nude obilazak...

Na kraju Turski dio Nikozije...dosta mali dio...zapusten i nerazvijen...Najvisa zgrada je neki hotel od 7(sedam) spratova, iz cijeg restorana na vrhu se jasno vidi linija razgranicenja, ako nista po visini kuca na drugoj strani. Takodje pamtim nesnosnih 45 stepeni...

Cijene su tada bile prosjecne, jer tamo ljetuju iskljucivo britanci, tako da nema govora o nekom bagatelnom turizmu, bez obzira sto se nalaze u izolaciji.

Obala je inace jako lijepa, sa dugim pjescanim plazama..kilometarskim... na kojima moze da se desi da nema zive duse...ili eventualno par turista koji su tu dosli kolima.

Kao i kod svih ostrva, kola su neophodna ako zelis da istrazis ostrvo.

Sto se tice bezbjednosti..mi smo se osjecali veoma bezbjedno..nismo imali nikakve incidente..narod je prijatan i sto me iznenadilo, odlicno stoje sa engleskim.

Eto toliko.

:mah: