Jump to content

Featured Replies

Ma kakvi, ako ti već daju multi ili bilo kakvu običnu vizu, ne mogu ti praviti nikakve probleme. Problem možeš imati jedino ako sa tranzitom ostaneš duže i slično...mada i to tolerišu ako zakasniš jedan dan, kažeš da je zbog voza/autobusa..

Hm, ovo i nije tako loše... ostati dan duže u Bg a imaš izgovor!  ;D

Ali svakako, to mi i dalje neće vratiti vreme, jebga, nisam znao ranije za tu foru...

Kad kupuješ tursku markicu, ne predaješ nikakvu dokumentaciju.  Međutim za bugarski tranzit ti treba osiguranje za 2 dana (cena 80 din po danu) i potvrda o redovnom školovanju/studiranju ili potvrda o zaposlenju (meni su uvek to tražili, bez obzira da li apliciram za redovnu ili za tranzitnu vizu) i čeka se 7 radnih dana.

Ne bih sada da zbunjujem ljude, ali zašto tražiti tranzit (i mučiti se oko turske vize) kad možete uzeti normalnu vizu bez pozivnog pisma, ukinuli su zbog sezone. Moja mama je dobila multi do decembra bez pozivnog pisma u konzulatu u Nišu.

a kolko ta multi kosta?

Ma svaka bugarska viza je BESPLATNA, plaća se samo osiguranje.

E sad, ja imam tu 2 pitanja za Slezenu:

1. Da li postoje neki USLOVI za tu multi vizu, tipa da imaš nekoliko bugarskih viza u pasošu? Ili može bilo ko da dođe, aplicira opušteno i dobije je?

2. Ako tražiš tu multi bugarsku vizu na 6 meseci, koliko plaćaš osiguranje? Pretpostavljam da ne možeš da se provučeš sa 2 dana x 92 dinara???

Kako to da su ti tražili potvrdu o redovnom školovanju Bugari? To nikada nikome ne traže?  :?

ja sam cula da kad platis osiguranje u delta djenerali od 25e dobijas voizu za sve zemlje....tako je bar u Nisu... smartass

"Kada Srbija bude ukinula vize za turske državljane, mi ćemo istog dana ukinuti vize za ljude iz Srbije. Ukidanje viza zavisi od Srbije, ona ih je prva i uvela", rekao je Umar i napomenuo da je Turska "morala da se pridržava reciprociteta, kako je običaj u međunaronim odnosima".

"Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je obećao da će ukinuti vize Turskoj", naglasio je Umar i dodao kako "izgleda da gospodin Dačić još uvek razmišlja o tome".

"Ja mislim da, kada gospodin Dačić bude tu svoju sumnju prevladao, verovatno više neće biti viza", rekao je Umar i izrazio nadu "da će se to dogoditi što pre".

On je pojasnio da je petnaest meseci u Srbiji i da su prva četiri meseca njegovog boravka "odnosi između naše dve zemlje su bili loši. Sada su odnosi između Srbije i Turske na jednom idelnom nivou . Poslednjih deset meseci ja sam se stvarno borio za ukidanje viza. O tome sam razgovarao i sa predsednikom Borisom Tadićem".

Umar je boravio u poseti na jugu Srbije gde je sa predsednicima više opština i gradova razgovarao o mogućoj ekonomskoj saradnji i ulaganju turskih biznismena u ove krajeve.

Upitan o nedavnoj eksploziji u Preševu, Umar je odgovorio da "Turska to najbolje razume, jer godinama živi sa takvim stvarima".

"Mi ne verujemo da neko može da postigne svoj cilj ako postavlja ekploziv ili baca bombe. Želimo dobru saradnju sa ljudima i iz ovog regiona, ali takve grupe i grupacije ne mogu biti prijatelj sa Turskom i ne mogu da sarađuju sa nama", rekao je Umar.

Kad se malo bolje razmisli i pogleda, pretpostavljam da su naši uveli vize za Turke zbog droge i terorista, ilegalaca itd.

Sa tog aspekta je strah (i vize) opravdan.

Ali ponovo, kada pogledamo da je ispred nas Bugarska, koja ima viznu režim za Tursku (valjda?), onda ne bi trebali da strahujemo i trebalo bi ukinuti vize za Turke.

Mada, šta to meni ponovo vredi ako se desi do kraja godine (a do tada sam već X puta bio u Turskoj)...

No, vredeće vama.

PS Jasmina, nemoj da veruješ u te nonsense (da ne kažem TEŠKE GLUPOSTI). Ima da izvadiš kilo papira i džaraš po Beogradu minimum 2 x ako hoćeš neku zapadnu vizu... Bolje se strpi do sledeće godine, tada će tome doći kraj.

• 1 year later...

Na C S jedan Turcin napisao da je danas njihov parlament ili sta vec oni imaju verifikovao ukidanje vize za Srpe! Treba proveriti ovu vest!

Na sajtu njihovog ministarstva i dalje nema promene, pise da nam viza treba. Najbolje je pitati ambasadu, valjda oni znaju da li je to ratifikovao njihov Parlament.

• 2 weeks later...

Da li je ovo krenulo da se sprovodi u praksi? Da li je ko prelazio tursku granicu skoro?

Ja sam danas zvao tursku ambasadu da pitam za informaciju. Kažu da je i dalje sve po starom i ne znaju kada će doći do promene. U svakom slučaju za pet - šest dana prelazim njihovu granicu (zbog odlaska na Balkan mafia meeting), pa ću proslediti najsvežiji info.

Drugar u prosli petak otisao u Istambul i vratio se u ponedeljak. I dalje se kupuju vize na granici za 10 evra.

Neki tvrdili da su vize ukinute a carinik objasnjavao da je samo potpisan sporazum koji treba da se potvrdi u parlamentu.

Izgleda stari sistem potvrda u parlamentu. Kod njih i kod nas?

Ili mozda je sve to proslo a neko se pravi blesav i dalje to naplacuje?

Da ponovim pitanje i ovde, mozda neko zna:

"I sta sad bi ? Jesu li ratifikovali ili ne? Po medijima samo vest da je opozicija kontrirala. I zavrsava se, citiram:

"Skupština Srbije završila je razmatranje sporazuma sa Turskom o uzajamnom ukidanju viza, sa Azerbejdžanom o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i sa Brazilom o ukidanju viza za putovanje građana i nosilaca diplomatskih ili službenih pasoša. "

Iliti da preformulisem...kad ce se moci u Tursku i Brazil bez viza? I ako je neko upucen, koliko ce se vremenski moci ostati ? Da li ostaje mesec dana za Tursku, i da li ce postojati ogranicenja o broju meseci boravka tokom jedne godine ili ce se moci produzavati viza na svakih mesec dana?"

Ako se vize ukinu obostrano, moci ce se sigurno ostati 3 meseca, jedino je moguce da se mora produziti posle mesec dana.

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Da li je neko od naših građana ulazio u Tursku posle tog 3. decembra? Sinoć sam razgovarao sa Turčinom (na CS sedeljci kod našeg druga Marka Ćirovića), koji je u toku jučerašnjeg dana ušao u Srbiju bez vize. Znači, po tome smo valjda i mi konačno oslobođeni tih 10 EUR i nalepnice u pasošu. 

Da li neko možda zna i pri tome može da potvrdi da li bezvizni režim važi i za one sa starim pasošima?

E a i vala i da ne važi, za 10e ne'š da mreš ;)

@praguc, pitam kako bih stavila pouzdane informacije na sajt u sekciju vize. Mozda ima onih kojima ta informacija znači  ;) Dakle, zna li neko kako stoje stvari sa starim pasošima?

Ako imaš stari pasoš, najbolje je da izvadiš novi.  ;D

Ok, šalim se malo. Za stari ti verovatno treba viza, za novi pasoš - izgleda da ne treba, od prošle sedmice, tako mi rekoše ovi iz Bosfor Travel-a. Malo čas sam ih pozvao, mada ni oni nisu najsigurniji...