Jump to content

Featured Replies

Ja sam, zbog stiske sa vremenom, jedan dan koristio usluge lokalne agencije Nese tour. Sajt im je www.nesetour.com

Sasvim su bili pristojni sa cenama i nadasve profesionalni. Na sajtu imas sve pa samo odaberi. Da, iz Goremea su.

• 5 years later...

Jedan od detaljnijih i zanimljivijih prikaza Kapadokije možete pronaći na Snežaninom blogu "Biciklom oko sveta" na sledećoj adresi:

http://blog.b92.net/text/20020/Bicicklom-oko-sveta----Turska-Kapadokija/

Takođe, jako lepe fotografije se nalaze u njenom albumu na Pikasi..

Ko se bude spremao za neki budući odlazak, neka obavezno čekira i ovu adresu:

http://www.mapofcappadocia.com/

A od mene dobijate sledeći info :)

Popularni turistički paketi obilazaka su upakovani u sledeće nazive:

RED TOUR

Uchisar Castle Panorama

Cavusin

Avanos Tea Break by Red River

Hand made pottery demonstration

Lunch in Avanos

Pasabag

Devrent

Family of Fairy Chimneys

Free Local Vine taste

Goreme open air Musem

GREEN TOUR

Goreme Panorama

Derinkuyu Underground City

Nar Lake

Ihlara Canyon Hike

Lunch in Ihlara

Selime Monastery

Pigeon Valley

Onyx Demonstration

Ove ture koštaju u proseku 100 turskih lira po osobi. Neke počnu sa 120TL, pa spuštaju na 100. Ljudi pristaju, jer im se od samog dolaska u Goreme predstavlja nemogućnost obilaska svih lokaliteta u jednom danu. Što je donekle tačno.

A kako sve to izgleda?

Ućisar, Urgup, Avanos i Čavušin su gradovi oko sela Goreme, u suprotnom smeru kretanja kazaljke na satu.

Između njih se nalaze lokaliteti koji se posećuju.

Agencije započinju ture obično oko 9h ujutru i završavaju oko 17h.

Vožnje su od vidikovca do vidikovca, lokaliteta do lokaliteta. Puste vas tu oko 15-20 minuta, negde oko sat, vi tu kao nešto šetate i onda nazad u autobus i nastavak do sledeće lokacije.

Između Urgupa i Avanosa se nalaze Pašabag, Devrent, i Zemle. Ako želite da uđete u Zemle (koja takođe ima status Open Air muzeja kao i onaj u selu Goreme), ulaz se plaća, ali je u aranžmanu on pokriven.

U hotelima često daju preporuku za taksiste, koji bi vam sve to odradili za 200TL. Znači, voze vas od tačke do tačke, čekaju vas koliko treba, ako znaju engleski, ponešto i kažu i pokažu.

Rentiranje motora, bicikla, kvadova itd. je takođe moguće, ali nisam video koje su cene.

Između Goremea i Ućisara, karta je bila 2,5TL lokalnim busićima. Ne znam koliko je na veće udaljenosti.

Idu otprilike na pola sata.

Na putu za Goreme Open air Museum, sa desne strane nalazi se jedan malo lepši objekat, u kojem radi jedan Bosanac. On završava ljudima gore pomenute obilaske za 100TL.

Ova tura bude upakovana u jedan dan.

Drugi dan bude rezervisan za obilazak podzemnih gradova (što su Kajmakli i Derinkuyu) i odlazak do mesta Selime i doline Ihlara gde se pešači, itd. Ove lokacije su od Goremea udaljene oko 100km. I sama tura je zato neznatno skuplja od prve.

U jednoj od ovih varijatni, možete da upakujete i let balonom, koji košta 120 evra, ali jedan dan pred letenje, na nekim sajtovima je moguće rezervisati i za 100.

Alternativa? Postoji vidikovac na 10 minuta peške od autobuske stanice u Goremeu; zapucajte oko 5h prema njemu i možete videti 50+ balona kako se pripremaju za uzletanje.

Doline golubova, ljubavi, crvena, ruža i sl. je stvarno šteta ne videti "iznutra".

Dolina golubova je najlakše dostupna, na sledeći način - uzmete bus iz Goremea do Ućicara, krenite prema zamku i videćete putokaz na desno prema dolini Golubova. Ona je oko 3km dužine i vodi nazad prema Goremeu.

Vrlo lako možete da izgubite 2+ sata, ali i da se izgubite u kanjonu zbog neobeležnih staza. Ali nije teško vratiti se na pravi put..

eto..

Ja sam 2009 god. individualno bila u Kapadokiji , ali sam u Istanbulu u lokalnoj agenciji organizovala smeštaj u Urgupu , 2 dana ture okolo i let balonom . I iz iskustva sa lokacije mogu samo da savetujem ljude da ne idu sami i da se neupuštaju u individualno lutanje okolo. Ja sam mislila da je to lako čitajući putopis jednog putnika koji je tako lutao sam , a na licu mesta sam uvidela da bi napravila veliku grešku da sam isto kao on sama lutala. Takođe , sam zaključila da je on imao neviđenu sreću da se ne izgubi , zaluta , i da mu se nije ništa desilo- tipa da je ostao bez vode i da niko neprođe da mu pomogne. Zato je moj savet da u Kapadokiju i obilazak idete preko organizovanih lokalnih tura. Dobre su , imaju dobre vodiče , mislim da je i jeftinije . Barem je meni tako bilo . Ne mogu sad da upoređujem svoje cene iz 2009 sa napred navedenim ali se sećam da je bilo povoljno.

Ja sam 2009 god. individualno bila u Kapadokiji , ali sam u Istanbulu u lokalnoj agenciji organizovala smeštaj u Urgupu , 2 dana ture okolo i let balonom . I iz iskustva sa lokacije mogu samo da savetujem ljude da ne idu sami i da se neupuštaju u individualno lutanje okolo. Ja sam mislila da je to lako čitajući putopis jednog putnika koji je tako lutao sam , a na licu mesta sam uvidela da bi napravila veliku grešku da sam isto kao on sama lutala. Takođe , sam zaključila da je on imao neviđenu sreću da se ne izgubi , zaluta , i da mu se nije ništa desilo- tipa da je ostao bez vode i da niko neprođe da mu pomogne. Zato je moj savet da u Kapadokiju i obilazak idete preko organizovanih lokalnih tura. Dobre su , imaju dobre vodiče , mislim da je i jeftinije . Barem je meni tako bilo . Ne mogu sad da upoređujem svoje cene iz 2009 sa napred navedenim ali se sećam da je bilo povoljno.

Apsolutno se ne slažem sa ovim.

Najpre, neozbiljno je krenuti u obilazk bilo čega napolju, peške ili biciklom recimo, a ne poneti dovoljne zalihe vode, računajući na to da, recimo, pola dana nećeš imati gde da je kupiš ili natočiš. MAda, čini mi se nemogućim da na 3-4 sata u Kapadokiji, bilo gde da si, ne naiđeš na neki znak civilizacije. Koliko se sećam, cela Kapadokija ima oko 70 km2, tako da i prosta računica kaže da za dan možeš da prepešačiš (gotovo) pola Kapadokije, a za pola dana četvrtinu - i sigurno ćeš naći neki znak civilizacije u tih ~18 km, a to znači vodu i hranu.

Postoje mape na kojima je vrlo lepo sve ucrtano. Ako imaš loš osećaj za orijentaciju, onda se i ne upuštaš u samostalno istraživanje ili pak pamtiš (slikaš, snimaš, obeležavaš) orijentire putem kojim dolaziš da bi istim mogao i da se vratiš.

Ja sam lutala sama dest dana po Kapadokiji i nijednom se nisam ne zagubila, nego nisam ni zalutala.

Uvek će, naravno, biti onih koji više vole da idu organizovano jer se ne osećaju sigurnima kad su sami, ali ovaj koemntar Oljice, barem  po meni, širi bespotreban strah.

EDIT: elefteros, hvala na preporuci :) Nije sad po onoj 'ti mene serdarom, ja tebe vojvodom', ali odličan ti je ovaj plan, vrlo je precizan i detaljan.

Ja govorim iz ličnog iskustva , I neširim strah već informaciju , zapažanje iz drugog ugla. Ja uglavnom putujem sama bez agencije ali mislim da znam da procenim I dam savet kada je bolje ići organizovano. Naročito u Kapadokiji , kad mogu da pohvalim lokalnu organizaciju. A budući putnici neka sami odluče. Leti u Kapadokiji zna da bude jako jako vruće pa ti jedna flaša vode neće biti dovoljna za par sati. A od lokalnih prodavnica nisam ništa videla na lokaciji osim po nekog starca koji prodaje suvo voće. I svakako ne bi unosila nemir lošim savetima. A malo opreza neće nikome škoditi. Ti si imala svoju kuću na biciklu I da si se negde duže zadržala u nekoj od dolina ne bi bilo problema, a individulanom putniku bi. Stanica busa u Goremi je usamljena I ništa se od nje ne nazire da bi jednostavni savet  od nje poći  bio  jednostavno uputstvo. I ako sam bila krajem avgusta jutarnje temperature su oko 0 a dnevne preko 30 , mogu samo da pretpostavim kako je u nekom hladnijem period. Ovo je jedina moja pretpostavka ostalo je iskustvo . Ja sam svoje iskustvo detaljnjije opisala na drugom forumu , koga interesuje pronaći će ga. A isto mogu da pročitaju I iskustvo Miroslava Golubovića pa svako neka sam zaključi šta mu je činiti. S obzirom da na ovu temu nije mnogo pisano. Poozzz...

Ja govorim iz ličnog iskustva , I neširim strah već informaciju , zapažanje iz drugog ugla. Ja uglavnom putujem sama bez agencije ali mislim da znam da procenim I dam savet kada je bolje ići organizovano. Naročito u Kapadokiji , kad mogu da pohvalim lokalnu organizaciju. A budući putnici neka sami odluče. Leti u Kapadokiji zna da bude jako jako vruće pa ti jedna flaša vode neće biti dovoljna za par sati. A od lokalnih prodavnica nisam ništa videla na lokaciji osim po nekog starca koji prodaje suvo voće. I svakako ne bi unosila nemir lošim savetima. A malo opreza neće nikome škoditi. Ti si imala svoju kuću na biciklu I da si se negde duže zadržala u nekoj od dolina ne bi bilo problema, a individulanom putniku bi. Stanica busa u Goremi je usamljena I ništa se od nje ne nazire da bi jednostavni savet  od nje poći  bio  jednostavno uputstvo. I ako sam bila krajem avgusta jutarnje temperature su oko 0 a dnevne preko 30 , mogu samo da pretpostavim kako je u nekom hladnijem period. Ovo je jedina moja pretpostavka ostalo je iskustvo . Ja sam svoje iskustvo detaljnjije opisala na drugom forumu , koga interesuje pronaći će ga. A isto mogu da pročitaju I iskustvo Miroslava Golubovića pa svako neka sam zaključi šta mu je činiti. S obzirom da na ovu temu nije mnogo pisano. Poozzz...

Moram opet da negiram ovde iznete pretpostavke. :o)

Nigde nisam pomenula jednu flašu vode. Sa jednom flašom vode se ne kreće u celodnevni obilazak . Ja sam išla biciklom bez 'kuće' kako kažeš, noseći samo vodu (najmanje dve boce od po litar i po), hranu i rezrevnu garderobu, što se inače stavlja u ruskak. Znači, ta pretpostavka o mojoj 'kući' ti nije tačna takođe.  Mogla je da mi pukne guma, da mi se pokida lanc, da mi se desi hiljadu i jedna kvar na bajsu kao što je sve navedeno u tvom gornjem postu moglo da se desi tom liku, ali sam bila spremna da guram i hodam do prvog znaka civilizacije, jer sam planirala. Slažem se da iskustvo tu igra veliku ulogu. Ali i strahovi, i to možda još veću. Mera tvog straha meni može da bude smešna nakon svega što sam prošla, kao što moje iskustvo može da bude početničko za nekog dugogodišnjeg nomada. I tu nema 'objektivne' istine koja bi bila primenljiva na svakoga.

Zadržavala sam se po pola dana u svakoj dolini, o čemu sam pisala u blogu i nsam imala nikakvih problema. U nekim mestima sam bila potpuno sama i po dva sata, ali nijednom tokom deset dana - a to je jako dugo vremena - nije se desilo da ne sretnem nikoga za tri-četiri sata (pešačenja i guranja bicikla jer se zbog peska ne može voziti između vilinskih dimnjaka) ili da ne naiđem na neki znak civilizacije. Znači, još jedna tvoja pretpostavka u vezi s mojim načinom a samim tim i mojim procenama je pogrešna. Ako ostaneš bez vode ili ti treba pomoć, a fluktuacija ljudi i u najzabačenijem delu Kapadokije je minimum jedan turista na tri sata, da li postoji oprevdan razlog za bojazan koju si navela u gornjem postu – da će individualni turista ostati bez vode a neće imati niko da mu pomogne? Rekla bih da ne postoji.

Informacija nije kada iznosiš pretpostavku kako je neko mogao da se izgubi i ostane bez vode. To je utisak, a u ovom slučaju deluje uplašeno jer je naglašen više puta sa opet naglašenom sugestijom da se ne ide individualno već obavezno preko agencije. Informacija bi bila da si napisala činjenicu o tome da se neko izgubio i ostao bez vode a da nije imao ko da mu pomogne. Ili činjenicu o površini teritorije na kojoj nema znakova civilizacije. Ili o vremenu potrebnom da se peške stigne od jedne do druge tačke gde postoje punktovi tipa prodavnica i sl. Informacija je u tvom drugom postu da si videla ljude koji prodaju smokve a ne prodavce vode.  

Uzgred, zaista ne znam ko je Miroslav Golubović i zašto bi njegovo iskustvo trebalo da bude relevantnije od bilo čijeg.  :?

I ja samo osvetljavam iz drugog ugla jer do sada, a na putu sam jako dugo, nisam naišla ni na jedno mesto gde bih savetovala organizovanu posetu, a pogotovu ne zbog straha od gubljenja i ostanka bez vode usred doline koja je okružena kućama na nekoliko sati hoda od njenog najudaljenijeg dela. I čini mi se da je iz ovog, mog ugla manje pisano o Kapadokiji, jer većina upravo ide u organizovane posete.

Uzvraćam pozdravima :)  

Snežo, hvala na pohvali :)

Falilo nam je ovakvih informacija na forumu, a eto, našao sam se tamo prethodna dva dana, pa da prenesem info sa terena.

Bilo je toplo preko dana, a već od 16h kada počinje zalazak, počinje i da bude hladno. Znači, novembar nije mnogo zeznut mesec :)

Ne znam šta bih preporučio onima koji dolaze u sopstvenoj režiji ili u režiji neke agencije. Ja sam došao nepripremljen, nisam imao predstavu kolika je Kapadokija i gde se šta nalazi, i nisam znao kako funkcionišu autobusi, gde staju, kada dolaze sledeći, itd. Nisam imao ni komunikativnog lika u hotelu, valjda zato što nisam hteo nijedan hotelski aranžman da uzmem, a oni su bili od 40 do 55e po osobi, u zavisnosti od obilazaka.

Na kraju sam, negde oko 13h, slučajno naleteo na Bosanca, koga sam pomenuo, i dogovorio se sa devojkom da prihvatimo njegovu ponudu. Tih 100 lira bi bilo i da nas je bilo četvoro, što možda i nije veliki trošak za takav komfor.. da nas je bilo četvoro :) Ovako, nije mi nešto bilo pravo, ali nam je ispala najbolja opcija da vidimo što više s obzirom da nismo imali mnogo vremena.

Konačno, celu turu koja odgovara pomenutoj RED TOUR, izuzev posete Avanosu, završili smo oko 17h i tada je već bio mrak.

Bitno je na kraju znati da postoje alternative, pa ko god bude imao neke zanimljive predloge ili nove informacije, neka postavi ovde..

Ma ja sam malo više zapela jer mi se učinilo (i dalje mi se čini) da je taj strah ipak lično Oljičin i da je preporuka koja proističe iz njega vrlo subjektivna i, po meni, preterana.

Naravno da je preporučljivije ići organizovano ako imaš malo vremena ili se ipak pribojavaš ili nisi dobro pripremljen ili, jednostavno, ako želiš da dobiješ sve lepo upakovano, što je sasvim okej i verovatno bih i ja radila da nemam sve vreme ovog sveta za samostalno istraživanje.

Davno se smucah po Kapadokiji i ne znam šta da preporučim oko ove dileme samostalan obilazak ili putem lokalnih agencija. Od mnogo čega zavisi. Da li nameravate u sitna crevca da obilazite ovaj kraj ili da ponešto vidite i steknete utisak o Kapadokiji. Kolko imate vremena i sa koliko para putujete. Bitan je i način na koji putujete, da li koristite CS, spavate u šatorima ili hoteli i hosteli. Da li se hranite po restoranima ili konzerve i radnje. Koliki vam je dnevni trošak. Ako recimo volite pivo, a ne ajran i popijete dnevno pet, šest (skupocenih) Efesa, na kraju se skupi pozamašna cifra  :pivoooo:. Ako ste pušač, a ostanete bez cigareta, pa morate da kupujete turske, opet skupocene,  ako ste gurman pa po restoranima isprobavate svašta nešto, onda je nekad bitno za što kraće vreme videti što više. Tada su dobre te ture, ukoliko nije u pitanju neka jurnjava i ukoliko imate vremena da natenane obiđete sve što je planirano. Kod ovih tura što je naveo elefteros čini mi se da se putemu njih ne obiđu sve najvažnije stvari Kapadokije. Recim ne vidim dolinu Zelve. S druge strane ima onih klasičnih turističkih gluposti tipa obilazak vinarije i grnčarske radnje. Mislim da je dobra varijanta, ukoliko ide par ljudi, modifikovati turu prema vašim interesovanjima. To ne bi trebalo da bude problem sa turskim agencijama. Ukoliko sami putujete onda možda neka kombinacija, malo u solo režiji (do onih lako dostupnih mesta),a malo preko tura. Što se tiče bezbednosti mislim da nije frka lunjati Kapadokijom, uostalom u jednoj od emisija onaj Ber sa Diskaverija pokazivao je kako preživeti po Kapadokiji  ;). Inače moja ptrijateljica oljica je vrlo iskusan putnik koja je samostalno, što sasvim sama, što u društvu, obišla podosta sveta i to od Indonezije i Jugoistočne Azije, preko Centralne Azije, Rusije, pa sve do Afrike itd. itd.

Inače moja ptrijateljica oljica je vrlo iskusan putnik koja je samostalno, što sasvim sama, što u društvu, obišla podosta sveta i to od Indonezije i Jugoistočne Azije, preko Centralne Azije, Rusije, pa sve do Afrike itd. itd.

Znam ko je Oljica, mislim, znam s foruma, dopisvale smo se onoliko u vezi s Nepalom i Anapurnom, i očekujem da vas sretnem na proleće u ovom delu sveta. Baš zbog njenog iskustva mi je i delovao preteran taj savet, mada iskustvo ne znači nužno i da je neko pomerio granice nekih svojih strahova. Ali svako, naravno, ima pravo na svoj utisak i mišljenje, i dobro je što svi ne mislimo isto, jer ne bi valjalo da je obrnuto :)

Naravno da ćemo se videti, ako bog da.  :pivoooo:

Što se tiče Kapadokije, velika je to oblast i fenomenalnih stvari ima da se tamo vidi i mnogo toga ima. U Kapadokiji sam bio na početku jednog putovanja po Bliskom Istoku (Sirija, Jordan) i video sam da kažemo samo najvažnija mesta (Urgup, Ućhisar, Goreme, Derikej, Zelve, Pašabag itd + karavansaraja Sultanhan, Konja itd). Planiram u budućnosti da je obavezno ponovo posetim i da celu tu regiju dobro prošpartam. Ma, cela Turska je po meni jedna od najzanimljivijih zemalja na svetu i nevreovatan je broj interesantnih stvari (i to tako raznovrsnih) u svakom njenom delu. Što je najbolje blizu nam je, relativno je jeftina, tako da nije neki problem obilaziti je. Jedino što to mora da se radi u etapama, malo po malo, regija po regija.

• 3 weeks later...

Ja sam oktobra prosle godine isla solo u Kapadokiju i nikakvih problema nisam imala. Tri dana sam provela u Goreme, vreme je bilo divno letnje, svrckala se okolo svuda. Zaista ima puno da se vidi a prizori na svakom cosku spektakularni!

Poslednji dan sam shvatila da nemam vremena da vidim sve sto zelim, pa sam uzela GREEN turu, cisto radi ustede u vremenu. Cena je bila 90TL. Koliko sam videla sve agencije imaju te iste ture i cene su iste svuda. Ja sam pokusala da se cenjkam, ali nije mi uspelo. Bilo nas je 7 u grupi, sve Amerikanci. Mini bus + vodic. Obidjes dosta toga u jednom danu, sto ne mozes sam nikako ako si bez kola.

Ja inace ne volim ture i vodice, tako da moram priznati ni ovog naseg vodica nisam mnogo slusala  :D Cini mi se da je bio sasvim ok, nije preterano pricao i engleski mu je bio zadovoljavajuci.

Jedna preporuka oko zelene ture: rucak u prelepom Ihlara kanjonu je ukljucen, ali pice se placa extra. Preporucujem pastrmku, to im je specijalitet. Pice ako bas bas ne zelite bolje nemojte uzimati. Vodu cete verovatno vec imati sa sobom. Pice vam naplate kao ceo obrok+pice u normalnom restoranu. Preskupo je!!

• 1 year later...

Cao svima, ja sam novajlija na forumu, mada prativ Putnicku kucu vec duze vreme i njene aktivnosti.

Interesuje me da li je neko zainteresovan za put u Kapadokiju naravno sa obilsakom jednog `drugog` Istanbula i jos po neceg, nekad tamo u julu mesecu?

• 4 weeks later...

Cao svima, ja sam novajlija na forumu, mada prativ Putnicku kucu vec duze vreme i njene aktivnosti.

Interesuje me da li je neko zainteresovan za put u Kapadokiju naravno sa obilsakom jednog `drugog` Istanbula i jos po neceg, nekad tamo u julu mesecu?

Planiram i ja put u tu oblast.

Planiram i ja put u tu oblast.

Hey, pa ja i jos jedna cura sa foruma ovde planiramo za kraj jula. Javi se u pp, ako zelis da idemo zajedno?

• 3 weeks later...

Ako relativno sveze informaciju mogu nekome da pomognu, od proslog leta.......vec bila ranije u kapadokije, ali evo malo smo obnavljali teren...u sopstvenoj reziji, smesteni u goreme......ranije videla ostatak pa uzeli samo zelenu turu, inace sve u svojoj reziji....sva lokalna sel aobisle same lokalnim busom i mini busom ....neka sica od troska........ove ddoline prespartale uzduz i popreko ...imale dovoljno dana na raspolaganju , na putu za nemrut dag i Gobekli tepe....to treba d aposetis ako ikako mozes i spustis se do Urfe.......tamo plovi neki drugi vek i drugi orijent .........

Solo obilazenje okolnih sela je ipak posebno iskustvo...samo hajcas, upoznajes ljude, nadjes se na onim carobnim mestima koje ne moze da ti obezbedi ni jedan organizovani obilazak........bili smo nzv gosti nekom tipu koji zivi negde medju planinama u pecini napravio gajbu, i mali objekat otvroenog tipa ...samo natr

krivene secije i cedi nar ako mu neko zaluta......turski hipik sa dredovima, plete djindjuve i vozi motor, tu gde nema ni staze, gde smo zalutale.....dedicu turcina koji nas je pozvao svojoj kuci jer nigde nije bilo u blizini u nekoj nedodjiji nicega sto bi imalo toalet.......devojku koja drzi diskoteku - da bas to , koja nas je vodila na svoj tavan da nam pokaze muzicku opremu ........

znaci ipak je soliranje nesto drugo ako ikako mozes

ps izvinjavam se na ovim slovima - ne umem d aih iskljucim :((((