Jump to content

Featured Replies

Sve zavisi, koliko kasni voz iz Istanbula. Istanbul - Beograd i obrnuto ide samo jedan vagon, koji se kači sa voza na voz u Sofiji, pa ukoliko ne stigne na ovaj ujutru, kači se na ovaj uveče što stiže oko 4 ujutru u Beograd. U svakom slučaju češće se desi da stigne na raniji voz.

Po pravilu Za Beograd - Istanbul gubite 2 dana na flexipassu, Istanbul - Kayseri 2 dana, Kayseri - Istanbul 1 dan, Istanbul - Beograd 1 dan.

Ček ček, ovo ne razumem. Doduše, mrzelo me je da pažljivo čitam sve postove, pa sam možda nešto propustio. Kako Beograd - Istanbul 2 dana na flexipassu?

Pa voz za Istanbul krece u 7 ujutru iz Beograda a stize u Istanul sutradan ujutru. Tako da iako voznja traje 24 sata ti putujes 2 kalendarska dana. U povratku voz iz Istanbula krece u 10 uvece a u Beograd stize sutradan uvece. Kada voz krece posle 7 uvece imas pravo da upises naredni datum u flexipassu tako da u ovom slucaju upisujes samo jedan dan. Znaci Beograd-Istanbul-Beograd 3 dana u flexiju. Jasno? :)

Ja sam se sigurno 20ak puta vozio vozom po Turskoj i do sada mi ni jedanput nisu upisali datum u flexipass. Slobodno kupite kartu od 5 dana!

Pravila su UVEK bila kako je napisao Ayvarche, to što kondukteri nisu znali pravila pa su vam računali kao jedan dan to ste imali sreće.

Za Beograd-Istanbul uvek upisujem samo datum prvog ulaska u voz. Mislim da su tako bila definisana pravila kada se flexipass pojavio.

Prvi put sam tako išao, čini mi se, 2002, poslednji put pre mesec dana, a u međuvremenu bezbroj puta. Flexipass od pet dana, Beograd-Istanbul-Beograd, utrošena ukupno dva dana na karti. Nikad mi još niko nije rekao da nešto radim pogrešno.

Nemojte džabe bacati taj dan, stvarno nema potrebe.

E pa eto i tu onda uštediš taj dan.

Pravilo je tako kako je Ayvarche rekao, a to što kondukteri ne znaju pravilo nama super  :pivoooo:

Ok, to je riješeno, hvala clap.gif' alt=':clap:'> Još ostaju dvije stvari, provjeriti da vlak ZG-BG ne kasni (jer smo tu najtanji s vremenom), i što raditi u Istanbulu dva dana (ovo ću postaviti upit u pripadajućoj temi).

Ovde možeš videti koliko je kasnio na teritoriji Hrvatske u zadnjih 10-ak dana: http://vred.hznet.hr/hzinfo/Default.asp?VL=315&D1=111020&D2=111031&Category=hzinfo&Service=Pkvl&SCREEN=2&LANG=HR

Možda ne bi bilo loše da prenoćite tu noć u Beogradu, čisto za svaki slučaj, pošto treba do određenog vremena u Kajseri da stignete, a i da kupite karte ujutru. Možete ovako:

Split 08:50 -  Zagreb 14:54

Zagreb 17:25 - Beograd 23:28

Imate odmah pored železničke stanice par hostela, gde možete prespavati.

Zakon :D

Pa, ako budemo išli ranije da prenoćimo u BG, onda ćemo možda krenuti noćnim vlakom iz ST za ZG još dan ranije, ali, koliko vidim, ne možemo stići ujutro na vlak za BG, već bismo u BG došli oko 17 sati.

• 2 weeks later...

Evo me opet :), poslao sam mail službi Željeznica Srbije, pitao ih:

1. Mi dolazimo u 6:11 u Beograd, a polazak za Istanbul nam je u 7:50. U tom vremenu trebamo kupiti FlexiPasseve i ležajeve, nisu mi znali reći hoće li biti problema s vremenom, da ne zakasnimo

2. Rekli su mi da se FlexiPass i ležaj, koji je 9,4€, može platiti samo u dinarima, ali mi nisu znali reći radi li koja mjenjačnica tako rano ujutro. Kakav je inače tečaj dolar-dinar, euro-dinar, otprilike?

3. Imamo li mi još kakav popust, obzirom da nas je 6?

4. I zadnje, rekli su mi da nema jela na vozu do Istanbula. Je li ovo točno, mislim, ipak put traje >24 sata. Ne kopčam, kako ćemo riješiti hranu, nemamo vremena kupovati u Beogradu

Hvala, vjerujem i nadam se da će sljedeće bit samo link na slike s puta :)

Evo me opet :), poslao sam mail službi Željeznica Srbije, pitao ih:

1. Mi dolazimo u 6:11 u Beograd, a polazak za Istanbul nam je u 7:50. U tom vremenu trebamo kupiti FlexiPasseve i ležajeve, nisu mi znali reći hoće li biti problema s vremenom, da ne zakasnimo

2. Rekli su mi da se FlexiPass i ležaj, koji je 9,4€, može platiti samo u dinarima, ali mi nisu znali reći radi li koja mjenjačnica tako rano ujutro. Kakav je inače tečaj dolar-dinar, euro-dinar, otprilike?

3. Imamo li mi još kakav popust, obzirom da nas je 6?

4. I zadnje, rekli su mi da nema jela na vozu do Istanbula. Je li ovo točno, mislim, ipak put traje >24 sata. Ne kopčam, kako ćemo riješiti hranu, nemamo vremena kupovati u Beogradu

Hvala, vjerujem i nadam se da će sljedeće bit samo link na slike s puta :)

1. Mislim da cete imati dovoljno vremena, mada je neko vec rekao da vam je najsigurnije prespavati u BG, sa vozovima se nikad ne zna. Ima jako jeftinih hostela.

2. Ima mjenjacnica oko autobuske i zeljeznicke, znam da se jedna otvara u 5 a ova na zeljeznickoj u 6 ujutro. Ne znam kurs, ali za pretpostaviti je da je nepovoljan. Mozda mozete kupiti u evrima i pomenutoj agenciji na forumu

3. Mislim da nemate popust, flexi je sam po sebi popust

4. Mislim da je istina,ponesite neke utnicke grickalice i prezivjecete.

Pa biće valjda prodavača koji prolaze kroz voz sa grickalicama, a ako budete imali sreće naći će se i neka baba na stanici kod Jagodine koja prodaje kifle, samo otvorite oči :)

Ma da, ali mi idemo non stop od Zagreba do Istanbula, pa da moramo cijelo vrijeme jesti čips, :banana: i slance, pffff... ;)  :P

Pozdrav narode, ev mene opet  ;D

U utorak napokon putujemo, pa evo da podijelim s vama plan puta.

Idemo iz Sarajeva za Beograd busom. Iz Beograda u 21:15h imamo voz za Sofiju. Provest cemo cijeli dan u Sofiji i navecer u 18:55h cemo krenuti za Istanbul vozom. Tada uzimamo kuset i doplacujemo 5€ kolko sam skontao. U Istanbul dolazimo nekad iza 8h. U povratku krecemo u 22h vozom za Beograd i dolazimo sljedeci dan nekad iza 22h i odmah ujutro u 8h imamo bus za Sarajevo.

Ovo sam vam sve napisao da mi mozete ukazati ako negdje ima pogreska u vremenu polaska nekog voza. Ovo sam vise puta provjerio i trebalo bi da je ok, ali nikad se ne zna, pa zbog toga zelim da vidim s vama.  ;)

Доплата за кушет је 10 евра у једном смеру. Ако пратиоц вагона буде Сами, пунији Турчин са брковима и златним сатом покушајте да будете добри са њим. Можда ће вас замолити да му на граници у фри шопу купите цигарете за паре које ће вам дати, али ће вас зато неколико пута до Истанбула нудити кафом и чајем. Ми кад смо ишли у августу и кад смо се враћали цео пут смо са њим провели.

• 4 weeks later...

U Bugarskoj je štrajk na železnici još od 24. novembra. Nije totalni, već u određeno doba dana (nisam siguran, ali mi se čini od 8 do 16h). Tako da u tom vremenu vozovi stoje na zatečenom mestu.

Ukoliko idete jutranjim vozom iz Beograda za Sofiju/Istanbul vozom u 7:50 onda je ok (danas voz kasni 50 minuta).

Ne idite večernjim vozom za Sofiju nikako, jer taman stiže u Bugarsku ujutru kad počinje štrajk i zakovani ste u mestu negde između granice i Sofije! Danas je taj voz u Sofiju stigao sa 520 minuta kašnjenja (umesto u 08:04, stigao je u 16:44).

U povratku, voz što kreće u 11:55 iz Sofije za Beograd ne ide. Voz iz Istanbula koji kreće u 22:00 za Sofiju/Beograd stigne samo do Plovdiva i tu stoji do 16h, tj. završetka štrajka i onda tek nastavlja do Sofije. Nakon toga se vagon iz Istanbula za Beograd kači na voz koji iz Sofije kreće u 20:15, koji ide redovno i ujutru rano stiže u Beograd.

Do okončanja štrajka režim je kao gore opisan.

• 2 weeks later...

Jel joštraje ovaj štrajk?

Kolike su cijene karata Bg-Ist (povratna) i Bg-Sof (povratna)?

Hvala.

Da li neko moze da mi kaze kakva je situacija sa grejanjem u vozu ove zime?

Cene karata mozete naci na sajtu zeleznice srbije: http://w3.srbrail.rs/zsredvoznje/?lang=sr

Kada unesete stanice i datum putovanja i izadje vam spisak vozova, idite na detaljnije  ;)

Mislim da je povratna s 20% popusta

Koliko vidim na sajtu ŽS više ne stoji obavešetenje o štrajku u Bugarskoj, tako da bi trebalo da je okončan. Što se tiče voza do Istanbula, mnogo je isplativije uzeti Balkanflexipass, nego običnu kartu. Koristi pretragu na forumu. Za povratnu kartu na ovoj relaciji nema popusta.

Da li neko moze da mi kaze kakva je situacija sa grejanjem u vozu ove zime?

Za ovu zimu neznam, ali pretpostavljam da je isto kao i ranije, tj da nema grejanja od Nisa do Dimitrovgrada  nono