Jump to content

Featured Replies

Stigao sinoć vozom iz Istanbula. Put je trajao tačno 24 sata, cena je 60 evra u jednom pravcu, spavaća kola. Preporučujem spavaća kola, jer možete lepo da prespavate veći deo puta :)

Trebalo bi da je kušet, tj. 6-krevetna kabina?

Stigao sinoć vozom iz Istanbula. Put je trajao tačno 24 sata, cena je 60 evra u jednom pravcu, spavaća kola. Preporučujem spavaća kola, jer možete lepo da prespavate veći deo puta :)

Ovo je strašno, pa što nisi doplatio još 30 € pa da ideš avionom ko čovek za sat i po!

Pošto imam fobiju od voza na relaciji Beograd - Sofija, otkrio sam dobru kombinaciju za povratak iz Istanbula: autobus Istabul-Sofija (METRO) u 23.00, cena: 20 e; Sofija - Beograd: nova linija, minibus u 9.00 sa male autobuske stanice (odmah pored velike), cena 23 e. U BG sam stigao u 14.15. U Sofiji sam imao pauzu od oko 40 minuta, dovoljno da kupim kartu i jedem. Firma koja vodi za Beograd se zove KARAT'S ili tako nešto. Isti minibus se vraća u Sofiju u 14.30 sa stanice u BG.

• 2 weeks later...

Pozdrav svima,

imam pitanje u vezi balkan flexipassa. Na ovoj stranici http://www.raileurope-world.com/rail-products/rail-passes/article/balkan-flexipass je cijena najjeftinija 108 eura, dok ljudi tu na forumu govore da je osjetno manje. Sad, ne znam da li je razlika u tome da li se uzme preko interneta ili na kolodvoru u Beogradu. Ako netko zna nešto više o tome, bio bi zahvalan.

Novi sam na forumu, tako da još jednom pozdrav svima  ;D

Ma to te agencije deru tamo po Americi i Aziji, prodaju samo prvu klasu i to uzimaju ogroman procenat, a što je najgore, u većini vozova na Balkanu 1. klasa i ne postoji...

53 EUR je cena za 5 dana u okviru mesec dana za mlađe od 26 godina.

• 3 weeks later...

Čuo sam da se od sredine marta voz za Istanbul skraćuje do Kapikula (BG-TR granica), jer turci remontuju prugu do Bugarske granice. To bi trebalo da traje oko godinu dana. Međutim, verovatno će organizovati bus koji će prevoziti putnike od Kapikula do Istanbula. Takođe, ubrzo nakon toga bi trebalo da se zatvori Sirkeci stanica za putnički saobraćaj zbog izgradnje železničkog tunela ispod Bosfora. Kada se sve to završi vozovi iz Evrope bi trebali da stižu na novu stanicu van centra, a ispod Sirkedžija ce biti podzemna stanica na kojoj će stajati vozovi koji idu ispod Bosfora.

Leleee a znaš li šta će biti sa ostalim vozovima do i od Kapikula?

Nikakav putnički voz neće ići između Istanbula i Kapikula. Još neko vreme će ići prigradski do Halkalija.

No, mart nije sto posto siguran, ranije su najavljivali februar, pa su odložili, ali u svakom slučaju u jednom trenutku će biti.

Evo zbog vremenskih neprilika i ranije nego što sam najavio...

Voz Balkan ekspres saobraća samo do Sofije zbog poplava u istočnoj Bugarskoj (pre par dana je upravo ovaj voz iskočio iz šina).

Šta bi preporučili kao najekonomičniju varijantu za grupu studenata, za relaciju Beograd-Istanbul-Beograd, sada kada je ovaj voz ispao iz igre...

Ima li nagoveštaja negde, koliko će da traje ovo odlaganje?

Unapred hvala :)

Sad su i potpuno ukinuli istanbulski voz, više ni do Sofije ne ide, dok ne prođu ove hladnoće. Noćni za Sofiju ide.

Saniranje posledica poplave u istočnoj Bugarskoj trebalo bi da traje do marta, aprila. A od marta:

Čuo sam da se od sredine marta voz za Istanbul skraćuje do Kapikula (BG-TR granica), jer turci remontuju prugu do Bugarske granice. To bi trebalo da traje oko godinu dana. Međutim, verovatno će organizovati bus koji će prevoziti putnike od Kapikula do Istanbula. Takođe, ubrzo nakon toga bi trebalo da se zatvori Sirkeci stanica za putnički saobraćaj zbog izgradnje železničkog tunela ispod Bosfora. Kada se sve to završi vozovi iz Evrope bi trebali da stižu na novu stanicu van centra, a ispod Sirkedžija ce biti podzemna stanica na kojoj će stajati vozovi koji idu ispod Bosfora.

• 2 weeks later...

Naisao sam na neku informaciju da vise ni sa Hajdarpase nema polazaka zbog izvodjenja radova :(

Istanbul Haydarpasa station completely closed to long-distance trains from 1 February 2012 until 2015...

Major railway rebuilding work in connection with the new Bosporus Rail Tunnel project & Istanbul-Ankara high-speed line project will affect all trains between Istanbul Haydarpasa and Asian Turkey in 2012 and for several years.

No trains at all will run to or from Istanbul Haydarpasa.  Some trains will start from Arifiye, including the Bogazici Express to Eskisehir with high-speed connection to Ankara, and a re-timed 'Içanadolou Express' to Konya and Adana. The Istanbul-Konya 'Meram Express' is cancelled.  Trains to/from eastern Turkey will start in Ankara.

- feedback would be appreciated!  This situation will last for several years, until the Bosphorus rail tunnel opens serving a new station in central Istanbul on the European side of the Bosphorus, with high-speed trains linking Istanbul with Ankara and Konya.

• 4 weeks later...

Evo konačno pouzdane informacije:

Do daljneg, voz za Istanbul iz Sofije i Bukurešta (očekuje se uskoro i iz Beograda, kad naši osposobe dizelke za deo Niš - Dimitrovgrad koje su crkle zimus od hladnoće), vozi samo do turske granične stanice Kapikule. Od Kapikula putnici presedaju na autobus u organizaciji Turskih železnica do Istanbula. Lokalni voz Kapikule 7:00 - Istanbul Sirkeci 13:02 i nazad Istanbul Sirkeci 15:20 - Kapikule 21:15 saobraća samo petkom, subotom i nedeljom. Dakle, može još uvek flexijem uz malo veće cimanje.

da li ovo znači da je u junu/julu nemoguće balkan flexipassom ići od istanbula do iranske granice? jer sam planirao da idem možda u iran - onim jednonedjeljnim vozom što se trucka 50ak sati.

Ако сам добро укапирао сви возови ка истоку Турске крећу из Анкаре.

Sve je lepo objašnjeno, voz za Teheran ide iz Ankare. Do Ankare iz Istanbula ili busom ili busom do Arifye ili Eskisehira pa vozom do Ankare. Vrlo je sve zakomplikovano i sa evropske i sa azijske strane zbog gradnje tunela ispod Bosfora. Kad se sve završi, koliko sam shvatio, Sirkeci i Haydarpasa postaju istorija, a bice nova glavna stanica sa evropske strane. Biće i ispod Sirkedžija podzemna stanica, ali nisam siguran da će to biti glavna. No to sve najranije za 2 godine, a verovatno i duže...