Jump to content

Featured Replies

Posted

Idem letos, ako dibjem vizu, da putujem interrialom. E sad ja uzimam grcku vizu jer odatle imam pozivno pismo, a hocu da putujem po skandinaviji jedno 20ak dana, pa da putovanje zavrsim u grckoj.

Kako ja da naglasim na molbi za vizu da to nije viza samo za grcku vec da planiram da idem okolo pa u grcku?

Pitanja na formularu koja me muce su:

Broj trazenih ulazaka?

Ja planiram da udjem u sengen zonu preko Madjarske pa da ne izlazim do Grcke kada predjem u Makedoniju. Sta ovde treba da navedem? Znaci ja ulazim samo jedanput i u sengen zonu i u Grcku, ali me brine to sto sam prosle godine dobio putovanje kroz evropu sa vizom koja je bila MULT tipa. Da li je za interrail obavezna viza MULT tipa (multiple entrances).

Datum dolaska / Datum odlaska

Kako ide trajanje vize? Ukljucen je i prvi i poslednji dan ako sam ja dobro shvatio? Ovde treba da upisem celu duzinu puta iako necu svo to vreme biti u grckoj?

Pogranicni prelaz prvog ulaska ili put prolaska (tranzit)

E ovde tek nemam blage veze sta da stavim. Meni je pogranicni prelaz prvog ulaska na putu za grcku prelaz "kelebija" :). Da li ovde treba da pisem sve "Madjarska, Austrija, Nemacka ... Grcka"?

Mozda mi se neka pitanja dupliraju, molim admine da ne zamere...

Mislim da ne moras da im kazes da planiras jos negde da ides sem u Grcku.Ako vec neces izlaziti iz sengenske zone,potreban ti je samo jedan ulazak.....ne racunaju ti se Grcka i ostale sengenske zemlje posebno,to je sve 1 ulazak....Mada,Makedonija ti je vec izlazak iz sengena.....pa ulazak u Grcku bi ti bio drugi ulazak u sengen.Za inter rail ti nije potrebna multi viza,moja je bila samo sa jednim ulaskom i nije bilo nikakvih problema.

Datum dolaska / Datum odlaska    Tu racunas ukupne dane tj.sve vreme puta (u Grckoj i van nje).

Ja bih za prelaz slagala i napisala Kelebija.

• Author

Za Makedoniju nema veze, jer cu ici preko Italije u Grcku.

A kako da slazem i napisem kelebija, pa kelebija je prema madjarskoj, tamo i planiram da izadjem...

• Author

Sto volim kad dobijem konkretan odgovor na pitanje :)

ja njih pitam:

I'm a student from Serbia. I would like to travel this summer through europe (Austria, Germany, Denmark, Sweeden...) and then to finish my holiday in Greece. Since my main destination (longest stay) is in Greece I've applied for schengen visa in Greece consulat. Will I have any trouble in traveling before I get to Greece?

a oni mi odgovaraju:

Dear Sir

Regarding your travel arrangements you should not have any problem getting to Greece. Nevertheless since Greece is your final destination and not the beginning of your journey you should consider contacting the Embassies of the other countries you are interested in visiting so as to make sure you will not have any problem getting there.

For more details you may contact the Greek Embassy in Beograd at

Address: Francuska 33, 11000, Beograd

Τel.: (0038111) 3226523 Fax: 3344746

Email: [email protected] Web Site: www.greekemb.co.yu

Sta da radim da zovem sve ambasade zemalja kroz koje mislim da prodjem? A posle tog saveta mi daju adresu grcke mabasade...

Meni su Portugalci npr.rekli da,kada trazis vizu,treba trazis vizu ili zemlje u koju prvo ulazis ili zemlje u kojoj se najvise zadrzavas....sto ti u sustini i radis.

Ja ti mogu reci samo kako je meni bilo....pogledali su mi pasos samo na ulasku u Madjarsku,cini mi se da su ponovo i na ulasku u Austriju (ali se nesto ne secam tacno za ovo drugo,spavala sam  ;D ) i to je bilo to.Nista do Portugalije i nazad do kuce (sem naravno kada sam izasla iz sengena).

Ali kod njega je druga priča... u svakom slučaju nemoj kontaktrati ostale ambasade jer će ti tražiti garante... probaj sa grcima, mada nikad ne znaš šta će ti madjari reći... moj savet ti je da izvadiš madjarsku vizu i onda više nemaš nikakvih problema...

Ja imam madjarsku (ne šengen) al sam sada podneo i za nemačku jer hoću da budem siguram... ne bih se zezao sa slučajnim kontrolama nekim...

• 3 weeks later...

Jedno pitanje-

treba da putujem od Pešte do Minhena...

Ja sam planirao da odem ujutro do Beča a uveče da sednem na voz za Minhen...

Da li se to može računati kao jedan dan ? Tj. da li moram krenuti iz Beča pre 19 časova, ili mogu i kasnije?

A kanda je moguće da ne smem prvog dana da koristim overnight?

I dajte neki sajt sa redovima vožnje vozova

a još nešto...

Kojim vozovima mogu da putujem?

Da li može sa interrali prop. da se ide i ICE vozovima?

Ja sam 2006. putovao ICE vozovima dok me posle 20 dana puta jedna brkata debela zena nije izbacila napolje u sred noci! :-) Najbolje je da pitas na salteru a doplata je max 10evra po vozu! I jedna sugestija IE i night trains su super i zadovoljice sve tvoje potrebe!