Jump to content

Featured Replies

Posted

..stici do Dnipropetrovska u Ukrajini za manje od tri dana (preko Rumunije)?

Rute mogu biti sledece..

PRVA MOGUCNOST:

Dan 1 & 2. 15:55 iz Beograda za Bukurest, iz Bukuresta u 6:38 (posto navodno voz iz Beograda dolazi u 10 do 6, ahaha) do Ternopila. U Ternopilu si u 1:34, mozes do Kieva, u 1:57 ili 2:27 ili tek 5:03.

Dan 3. Iz Kijeva vec nekako do Dnipropet.. to je lako, ali to je jos 8, 9 sati voza.

DRUGA MOGUCNOST:

Beograd-Temisvar, Temisvar-Suceava, Suceava-Termopil (ovde je potpuna bolest dobiti pravu infomraciju, jer informacije se menjaju od slova koje ubacis, od dana koji stavis itd), Termopil-Dnipropre..

No, u Temisvar se moze stici jedino vozom za Bukurest, onda mora da se ceka za prevoz do Suceave sledeci dan, pa od Suceave opet ista prica.. Opet tri cela dana..

Ima li neko neku ideju? Kako je najlakse?

I jel moraju da se rezervisu karte po ukrajinskim vozovima, i ako da, gde? Moja ideja je bila da kroz Rumuniju koristim balkan flexipass, a Ukrajinu da isplaćam, jer videh da se cene krecu oko 10 e za 10 sati putovanja, ahahah..

• Author

He.. Hvala, citala sam tu temu, jasno je meni da ne moze brze, posebno jer se rumunske pruge rade do 18. jula, kako dobih informaciju (znaci, do kraja avgusta, haha, ali, svejedno), meni ne gine tri dana putovanja, samo cu to razbiti ili u Ternopilu ili Kijevu, pa cak mozda i Bukurestu, pa nece biti strasno.. Eto, moze neko ovde da mi kaze, ako gleda i vidi, da li je potrebno zaista naculjiti usi i oci, ili da idem na kartu da se umuvam medj mlade ljude ili ljude koji izgledaju bezopasno, pa da i uhvatim neki sat sna u vozu? Jer ako je dzeparenje i slicne gluposti toliko rasireno koliko plase engleske turiste na netu, hehe, kako onda da budem sigurna da mi neko nece maknuti backpack odozgo ako zatvorim oci :)?

Za rumunsku tranzitnu.. Niko mi se ne javlja na telefon, ja to moram podneti do kraja nedelje, prosle godine je za rumunsku klasicnu trebalo:

-potvrda sa faksa

-potvrda o zaradi jednog roditelja/ili o zaposlenju

-garantni list/potvrdni mejl od hostela

-osiguranje (placeno)

-40 e (da, da, tek su u julu, prekasno za mene, skinuli placanje, heh)

Sada se sa liste skida novac, besplatno je, garantni list je vaucer s kojim ulazis u Ukrajinu, osiguranje verovatno moras platiti, i to u trajanju od 10 dana (5+5), sto je oko 1000 dinara, i jedino sto je pod znakom pitanja je da li su ove dve (tj, jedna ako si zaposlena) potvrde jos uvek potrebne. Ako mi se danas neko javi (najzad), postovacu tacne uslove.

edit: Eh, da, ne ceka se vise od 4 dana, a ako ih lepo zamolis, moze i krace :). Jedan moj sugradjanin radi u rumunskom konzulatu (meni predhodno nepoznat), pa je imao puno razumevanja prosle godine. Uopste, cini mi se da su prilicno opusteni, pa, ako ti je frka sa vremenom, ne bi trebalo da bude problem..

Sto se tice ukrajinskih vozova, nisam primetio nista posebno sto se tice kradje, mada nisam putovao sam tako da je neko uvek drzao stvari na oku. Vozovi su im vrlo cisti i vrlo tacni - krecu i stizu na vreme. Ukrajinci vrlo vole da putuju, a kada putuju, koriste uglavnom vozove jer su im putevi blagi uzas. Zbog toga, za vozove koji idu do vecih gradova ili znacajnijih destinacija (Kijev, Odesa...) veoma je pozeljno rezervisati kartu par dana unapred. Rezervacija se moze izvrsiti na bilo kojoj zeleznickoj stanici za bilo koju destinaciju (nadam se samo da znas ukrajinski ili ruski jer je, u suprotnom, to prakticno gotovo nemoguce  :) ). Takodje ce ti prilikom rezervacije traziti pasos i buniti se ako imas neko karakteristicno srpsko ime ili prezime koje sadrzi slovo "dj" ili slicno jer ne znaju kako da unesu podatke, a moraju da ih odstampaju na karti. Resenje je da im pokazes vizu u pasosu. Tamo je tvoje ime napisano na ukrajinskoj cirilici. Takodje nije lose da sa sobom poneses i studentsku karticu (ISIC ili nesto slicno) mada nisam nesto primetio da su cene tada uvek nize. Vozovi im zaista jesu jevtini.

• Author

A mogu li ja da rezervacije izvrsim unapred, jer mi ne pije vodu da to uradim kad dodjem u Ukrajinu, jer to znaci da cu na prvom mestu morati da cecim tih dva, tri dana do polaska voza koji sam rezervisala :).. I idem unazad, tj, doci cu prvo do najdaljeg mesta koje posecujem, pa se onda polako vracam kuci na ekstendirani nacin sa duzim stanicama.. logicnije mi nego da krenem malo po malo pa onda se cetiri dana vracam kuci.. Radije cu odmah to da smaknem sa vrata.. Moldavija je prepreka za drugi put nazad, tako da se, je li, uglavnom vracam istim putem kojim bih isla.. Citava ova digresija zbog prvog pitanja :).

I naaaaaravno da ne znam ruski, a kamoli ukrajinski. Smislenije bih pricala i na esperantu  flowers:: .. Naci cu vec nekog da mi pomogne, to je najmanji problem, ako vec cekam da udjem u zemlju da bih rezervisala.. (od "slova" imam samo ć  ;D)

Nisam bas siguran da sam razumeo ono za rezervacije unapred. Naravno da moze karta da se rezervise unapred, mada na znam koliko dana unapred. Sto se tice jezika, srecno. Trebace ti. U Ukrajini (van Kijeva) mnogo malo ljudi govori engleski. U Kijevu je sasvim drugacije. Mada sam ukapirao da je najbolje da ih zamolis da pricaju na ruskom (sto nece svi rado uciniti jer mnogi ne podnose Ruse). Ruski sam mnogo lakse razumevao ako govore malo sporije - valjda je slicniji srpskom. Inace, nikada nisam ucio ni ruski ni ukrajinski. Ali samo pozitivno gledaj na stvari  :)  Postoji jedna super knjizica u IPS - u (Mamut) koja se zove "Sa ukrajinskim u svet" koja je kostala nesto preko 200 dinara i bukvalno nekada spasava zivot u UA.

• 7 months later...

PRVA MOGUCNOST:

Dan 1 & 2. 15:55 iz Beograda za Bukurest, iz Bukuresta u 6:38 (posto navodno voz iz Beograda dolazi u 10 do 6, ahaha) do Ternopila. U Ternopilu si u 1:34, mozes do Kieva, u 1:57 ili 2:27 ili tek 5:03.

DRUGA MOGUCNOST:

Beograd-Temisvar, Temisvar-Suceava, Suceava-Termopil (ovde je potpuna bolest dobiti pravu infomraciju, jer informacije se menjaju od slova koje ubacis, od dana koji stavis itd)

Sve ovo sam nasao, ali ovo suceava-ternopil nema sanse, gledao sam sve preko bahn.de i sve mi izbacuje kombinacije preko madjarske, uvek ga zove ternopol, bezobzira kucao termopil, ternopil ili ternopol.. gde ste nasli da postoji taj voz?

ili uopste bilo koji za taj region, moze i za chernivtsi ili ivano frankivs'k...

a sto je jos veci trip, medjunarodni iz bukutesta koji je pomenut u opciji br.1 do granice NEMA NI JEDU stanicu, a u ukrajini staje na svakih 20km..

Ne znam koji je taj medjunarodni, ali ako je to "Tisa" voz kojem se prikljucio i moj direktni vagon BG-Kijev, onda nije tacno da ne staje kroz Madjarsku. Sigurno znam da je stajao u Debrecenu...

• Author

PRVA MOGUCNOST:

DRUGA MOGUCNOST:

Beograd-Temisvar, Temisvar-Suceava, Suceava-Termopil (ovde je potpuna bolest dobiti pravu infomraciju, jer informacije se menjaju od slova koje ubacis, od dana koji stavis itd)

Sve ovo sam nasao, ali ovo suceava-ternopil nema sanse, gledao sam sve preko bahn.de i sve mi izbacuje kombinacije preko madjarske, uvek ga zove ternopol, bezobzira kucao termopil, ternopil ili ternopol.. gde ste nasli da postoji taj voz?

ili uopste bilo koji za taj region, moze i za chernivtsi ili ivano frankivs'k...

Dakle, iz Suceave za Chernovce postojao je voz u 11 (ili tako nesto, dobila sam informaciju direktno sa njihove zeleznicke). Dakle, isti onaj mitski od pola 7 iz Bukuresta (donju repliku sam prvo napisala, ahaha). Ali, ako si vec u Suceavi, lakse je i mnooogo brze da uzmes bus. Sa njihove autobuske stanice imas polaske razdrndanim busevima bez prozora (funkcionalnih) svakih sat ipo, dva, cena je 5 evra (20 lei) do Chernovaca i putuje se  recimo sat ipo vremena, dok bi ti put vozom, koji se premesta na sire sine, trajao bar 4 sata. Od Chernovaca imas i buseve i vozove (stanice su na suprotnim krajevima grada, sto je smor :) ), ali odavde je vec bolje da koristis voz, koji je magicno jeftin, i tacan.

Iz Bukuresta imas lokalnih vozova za Suceavu ili bilo sta drugo usput tokom celog dana, na dva, tri sata, veruj mi, cak i ako bahn.de to ne pokazuje, a ako se vec zateknes u samoj Suceavi, idi busem preko granice, jos oni nisu navikli da stranci prelaze busem, pa sam ja usla na lepe oci, haha, niko mi nije ni trazio vaucer (mada, sve zavisi koji se carinik nadje na dezurstvu), a i brze je (a i interesantnije, videces, hehehe).

a sto je jos veci trip, medjunarodni iz bukutesta koji je pomenut u opciji br.1 do granice NEMA NI JEDU stanicu, a u ukrajini staje na svakih 20km..

Pa, nisam bas sigurna. Naravno, ja na taj voz nisam stigla, jer ovaj iz Beograda tradiocionalno dolazi oko 8 am u Bukurest, ali kad trazis, bas preko bahn.de-a, od bilo kog rumunskog veceg grada usput na toj liniji, on pokaze taj voz od 6:38 (tj, sad 6:26).. Dakle, po njima, staje svuda. A sad, posto sam koristila isti u povratku, iz Suceave u Bukurest, mogu ti reci da je redovno stao na svakih sat, dva. Ne znam, ne mogu da garantujem.

P.S. postoje lokalne taksi varijante za prelaz preko granice, ako se nadjes nedeljom negde u blizini, ne d'o borg, nista ne ide ni tamo ni vamo, a na sat vremena su Suceava i Chernovci. Obicno se nasade kod autobuske stanice, i ako ti vec neko ne pridje sam, onda mozes i da pitas. Uzimaju oko 500 kinti za to (50 grivna)..

• Author

Eh, da, ima tu kvaka, jel, jer posle 7 pm nista ne ide preko granice iz Suceave, cisto da ne racunas na tu mogucnost, dakle, ne znam zasto pitas za usputne stanice voza iz Bukuresta (zbog kupovine lokalnih, a ne medjunarodnih karata?), ali nema najsrecnijeg resenja bez prekida putovanja negde usput. Nema sanse da od Beograda do Ternopila stignes za 30 sati (a sto je je*eno iritantno, od Ternopila do Beograda je moguce), ako propustis jutarnji za Lviv, legalnim putem neces istog dana uspeti da stignes do Ukrajine.

• 1 year later...

Sad i ja da se uključim : Da li je nekome od vas poznato koliko košta vozna karta Temišvar - Suceava? Imam neku informaciju da je oko 16 eura (73 leja), ali mi je to nešto jeftino s obzirom da se putuje 15 sati.

Dobro su ti rekli i mislim da to uopšte nije jeftino  :yok:

Prošle godine (oktobar) sam je platio oko 18 EUR

Hvala na brzom infou!

A što se cene tiče, jedva je nešto malo jefinije vozom Bg - Temišvar, a to je 5 sati klackanja. Jesi li išao u Ukrajinu iz Suceave? Meni je to neka ideja, pa sad...

Ne, ušao sam u Rumuniju iz Ukrajine :) Autobusom od Černivcija do Sućeave, jeftin je, mislim da košta oko 5$. Naravno da je skuplji međunarodni voz do Temišvara.

Isti pravac - suprotni smer.

Otkrovenje: Kaže se "SuĆeava".  :blob:

He, he, pa ne tvrdim da se tako izgovara, nisam baš neki stručnjak za rumunski. Iz nekog razloga sam tako naučio pa nastavljam da govorim sa "ć" :)

Karta Temisvar-Suceava kosta 16 eura. Jeftinoca je relativna stvar, uglavnom od Temisvara do Suceave ima oko 650-670 km, a od Novog Sada do Bara ima oko 550-570, a karta od Novog Sada do Bara kosta oko 28-30 eura, iako je kraca razdaljina, sporiji i losiji voz.