Jump to content

Featured Replies

Koreja i sve u vezi Koreje je počelo da me intereseje ove godine,sasvim slučajno.Nisam imala predstavu da je Koreja i Seul kao glavni grad zaista tako fascinantan.Evo jedan snimak koji sam ja pronašla

treba pogledati :D

Jednostavno očarana sam i idalje sam pod utiskom.To je zaista neverovatan grad,pun urbanosti,velikog razvića i napredtka po pitanju tehnologije.

Sve sam zamišljala u glavi tvojim opisom tako sam inpresionirana.

Imam veliku želju da dođem u Seul,tačnije da studiram i da živim tamo.Počela sam da učim Korejanski i zaista dosta sam se pohvatala sa svim pisanjem njihovih simbola,čitanjem simbola i izgovorom.Bilo mi je potrebno dosta truda i vremena da se sve to slegne.Ali znam da ću uspeti u tome do kraja:)

Jedino što me interesuje je kako je u Seulu zastupljena Medicina i strani studenti Medicinskog univerziteta?

Da li postoji mogućnost da se dođe do stipendije i da se studira Medicina u oblasti Akupunkture?

Zaista mi je potrebna ova informacija.Hvala u napred :)

• Author

Jedino što me interesuje je kako je u Seulu zastupljena Medicina i strani studenti Medicinskog univerziteta?

Da li postoji mogućnost da se dođe do stipendije i da se studira Medicina u oblasti Akupunkture?

Zaista mi je potrebna ova informacija.Hvala u napred :)

Za medicinu ne znam nista; samo cu ti reci da bilo kakva medicina koja ukljucuje rad na ljudima zahteva dodatnu proceduru i dokumentaciju posto svaka zemlja strogo kontrolise strance koji se bave medicinom kako se ne bi desio neki propust i neko platio svojim zdravljem ili cak zivotom.

Stipendija ima dosta i cenim da nije tesko dobiti stipendiju posto je veoma mali broj ljudi zainteresovan za studiranje tamo. Precesljaj po internetu i idi do ambasade pa se raspitaj.

• Author

Evo kako su juznjaci preuzeli, a zatim i osavremenili sistem `ljudskog ekrana` od svoje brace sa severa:

• 1 month later...

Rada5 - Kada si pocela da ucis Korejski?Preko privatnih casova ili samostalno? Ovim putem bih htela da pitam da nema nekog zainteresovanog ko bi zeleo da pohadja privatne casove Korejskog u Beogardu?Koliko sam se ja raspitala,a bice da je to to,ima Kolarac gde je Korejski ponudjen kao jezik,ali na zalost nema zainteresovanih i jedna privatna skola stranih jezika na Terazijama gde ima mogucnost invidualnih casova ili u grupi,naravno. Za sad ni tu nema zainteresovanih :( Ovo je cisto informacija ako se neko interesuje za casove.A vidim...mislim da cu konacno otici do Filoloskog da vidim za taj Korejski(ne znam zasto nisam do sad). Pozdrav :D

• 3 weeks later...

안녕하세요 Milice :)

Korejski sam počela da učim preko interneta jer sam shvatila da nema privatno gde da se uči.

http://www.talktomeinkorean.com/ ovo je sajt preko koga ja učim,nadam se da će ti poslužiti.

안녕히 계세요 :)

• Author

Dobro je uciti samostalno, ali za jezik kao sto je korejski samostalno ucenje moze voditi do recimo srednjeg pocetnog nivoa nakon kojeg bi jako bilo tesko ostvariti znacajniji napredak.

Sta se moze sam: nauciti napamet izgovor i pisanje simbola (obavezno slusati snimke izgovora na netu posto je malo teze ukaciti glas samo transkripcijom!), nauciti osnovni fond reci od par stotina najkoriscenijih napamet, nauciti svakodnevne izraze napamet, zapamtiti osnovna gramaticka pravila, nauciti napamet kineska i korejska brojenja (razliciti predmeti ili osobe se broje na razlicite nacine u zavisnosti od same reci). Sve to se moze uraditi bez vecih teskoca bez predavanja i ucitelja. Medjutim za dalje, narocito ako se ne moze naci neki Korejac uzivo za razmenu jezika ne znam sta da preporucim osim gledanja filmova, slusanja muzike, anime filmova, video igre i sajtove za ucenje i razmenu jezika.

Hvala puno na savetu,to će pomoći.

Znam samo da uopšte nema davanje privatnih časova Korejskog(od Istočno azijskih jezika samo japanski i kineski,izgleda da naša zemlja nije zainteresovana za sada za Koreju :( )

Ali samo imam jedno pitanje na koje nemam odgovor,da li znaš kako ide kod njih red reči u rečenici?

Kod nas je subjekat,predikat pa objekat.

• Author

Ali samo imam jedno pitanje na koje nemam odgovor,da li znaš kako ide kod njih red reči u rečenici?

Kod nas je subjekat,predikat pa objekat.

Po gramatici korejski je veoma slican japanskom, u oba jezika glagol je na kraju reci. Znaci subjekat-objekat-predikat.

• 7 months later...

Super topic i 'fala Noskich na informacijama iz Seula. Procitala od pocetka do kraja. Da li ti ili neko drugi ima savet sta nikako ne zaobici za 4 dana koliko cemo biti u Seulu? Dovoljno je par stvari da mi nabrojis, pa cu online istrazivati di su i kako da dodjem do toga.

Takodje, da li postoji neki gradic do koga se moze otici na jedan dan? Tipa da odemo tamo ujutru i vratimo se uvece u Seul..

"fala i pozdrav svima  :pivoooo:

• Author

Super topic i 'fala Noskich na informacijama iz Seula. Procitala od pocetka do kraja. Da li ti ili neko drugi ima savet sta nikako ne zaobici za 4 dana koliko cemo biti u Seulu? Dovoljno je par stvari da mi nabrojis, pa cu online istrazivati di su i kako da dodjem do toga.

Takodje, da li postoji neki gradic do koga se moze otici na jedan dan? Tipa da odemo tamo ujutru i vratimo se uvece u Seul..

"fala i pozdrav svima  :pivoooo:

Jako mnogo ima stvari, moje omiljene su Pamunjom - granica sa DPRK (za ovo izdvojiti skoro ceo dan od jutra do veceri), brodic tura po reci Han - hvata se na doku blizu Jamsil stanice (najbolje oko 4-5pm kako bi se video grad sa reke i preko dana i uvece), Insadong tradicionalni deo Seula i Cheonggyecheon recni rukavac koji je obnovljen kao ekoloska oaza u centru grada (ovo ide skupa jer su jedan do drugog) i Namsen toranj - uzeti zicaru do vrha, a zatim se spustiti peske, najbolje oko 6-7 sati kako bi videli panoramu po mraku. Seul je ogroman i mislim da za cetiri dana ne mozete obici grad, a kamoli da idete van njega.

E da, za nocni provod otici obavezno do stanice Sinchon (imaju dve stanice sa istim imenom pa biti oprezan, ova je pre Hongik University stanice, druga je pre Jamsil stanice - tamo ne morate ici).

Noskich hoces, molim te, da nam das uputstva kako da idemo do granice sa DPRK i do tog dela Panmunjom. Na netu nisam nasla puno info, pa mi dobro dosli saveti. Cini mi se da je zanimljivo otici, pozz  :mah:

• 10 months later...

Pozdrav društvo,

Jel išao možda još neko do demilitarizovane zone?

Hvala unapred.

• Author

Ova tema je bila otvorena pre vise od pet godina. Tako da mislim da ima smisla opet dati kratak pregled preporuka sta da se vidi:

Gyeongbokgung i Deoksugung su dve najvece palate korejskih kraljeva u Seulu. Da li obici obe? Ko je nedelju dana u Seulu ili manje bolje da poseti samo Deoksugung koja je pristupacnija jer se nalazi tik do City Hall metro stanice. Za obe se placa ulaznica. Nedelju dana je taman knap da se vidi sve pomenuto u ovom sazetku.

Namsan je toranj na vrhu brda koji se moze videti iz svih delova Seula. Preporucujem da uzmete zicaru do vrha i onda se vratite peske. Ima tu u blizini i vestacko tradicionalno korejsko selo. Meni to nije bilo interesantno.

DMZ - definitivno najuzbudljivije mesto u Koreji. Najzanimljivija je naravno granica sa strazarima na obe strane i baraka koja se nalazi u obe zone. Vrlo su interesantni i tuneli koje su severnjaci kopali ispod granice ne bi li iznenadili juznjake. Ima i jedan most koji se zove most bez povratka na kojem su zatvorenici sa obe strane imali konacan izbor hoce li otici na sever ili jug.

• Author

Insadong, Myeongdong i Cheonggyecheon se mogu obici u jednom cugu jer su i istom kraju. Insadong je tradicionalni kvart poput Skadarlije,  Cheonggyecheon je potok koji je pretvoren u ekolosku zonu u centru grada, a Myeongdong soping zona poput Knez Mihailove. U Insadongu se nalazi budisticki hram Jogyesa koji mislim da vredi obici, a tu je i najcuveniji vegetarijanski restoran u Seulu koji je otvorio bivsi monah i nudi tradicionalnu monasku hranu.

Sinchon - kraj u kome se nalazi dosta univerziteta i najpopularniji za izlazke mladih. Gomila klubova, kafica, restorana. Opet da upozorim da ne pomesate Sinchon i SinchEon jer su sasvim razliciti delovi grada.

COEX je najveci soping centar, ne narocito interesantan. Ima tu u blizini i lep budisticki hram. Protestantske crkve su svuda, uglavnom po stambenim zgradama, a na krovu je svetleci krst tako da koga to interesuje moze svuda da vidi.

Itaewon je kraj u kojem se okupljaju stranci u Seulu, uglavnom Americkanci. Ne narocito interesantno osim ko hoce da jede `zapadnu hranu`. Dobra stvar sa ovim mestom su menjacnice, verovatno najpovoljniji kurs mozete dobiti ovde. 

• Author

Zabavni parkovi Lotte world i Everland - nisam isao to da vidim, ne znam koliko bi bilo interesantno, ciljna grupa su deca, a imaju neke maskote i likove za koje stranci nisu culi.

Namdaemun i Dongdaemun - su kapije grada. Nekada je Seul bio opasan zidovima od kojih su preostale samo ove kapije. Vredi videti em kao istorijski spomenik em pored obe postoje buvljaci na kojima se prodaje sve i svasta.

Gangnam cuven po Psijovoj pesmi ne bih preporucio iz prostog razloga sto se tamo nema nista videti. Skupe prodavnice i kafici i klinike za plasticnu hirurgiju.

Nanta je komicni pozorisni sou koji je veoma popularan kod turista. Tema su kuvar i njegovi pomocnici. Nije mi se dopalo, ali moze biti zanimljivo nekome ko voli Paja Patak/Silja humor.

Olympic park - je pozornica olimpijskih igara 1988 bese, ja nisam isao to da razgledam.

I za kraj sam ostavio nesto sto se ne pojavljuje kao klasicna preporuka posetiocima na netu. Recni brodovi koji prave turu Han rekom - treba otici do Jamsil metro stanice i onda hodati 5-10 minuta do reke odakle polaze.

• Author

Imam problem sa pisanjem dugih postova pa moram da presecem.

Jimjilbang je nesto kao mesto za relaksaciju, javno kupatilo/sauna/frizer/masaza/TV/kreveti... za neku sitnu sumu platis ulaz, daju ti peskir i ako hoces majicu i sorc i onda mozes da ostanes koliko god hoces tamo. Neki stranci cak tamo i spavaju jer je jeftinije nego hostel ili hotel. Ko hoce to da radi treba da nadje jimjilbang koji radi 24 sata. Posebni su delovi po polovima, a u muskom delu vecina su goli.

Mapo-gu je kraj koji je zadrzao smek korejskog komsiluka. Uske ulicice, male prodavnice, ves koji se susi u dvoristu, deca koja se igraju na ulici sa psima, stariji ljudi koji sede na hoklicama i pricaju. Licno mi je ovaj kraj bio najzanimljiviji iako nema bilo kakve atrakcije. Samo se prosetas i posmatras.

O korejskoj kuhinji nisam pisao jer ne jedem meso. Gotovo svako jelo sadrzi mnogo mesa, a uz glavno jelo koje narucite dobijate besplatno nekoliko tanjirica malih jela poput salata, kimcija, krompira, tofua i slicno. To je za restorane, a dosta ima tezgi na ulici koje prodaju hranu, voce i povrce. Tu se placa po komadu, ne dobija se nista dodatno, ali je jeftinije od restorana. Lokalni alkohol i cigarete su jako jeftini koga to interesuje. Sa druge strane kafei poput Starbucksa su dosta skupi. Vecina mladih se prvo okupi u kafeu pa posle ide negde dalje.

• 2 weeks later...

Juče sam doleteo iz Seula.

Još me ubija 11 sati dug let i 7 sati vremenske razlike. ::crazy:

Inače, stvarno hvala puno noskich-u na informacijama. Ako nekome treba bilo koji svež info - stojim na raspolaganju.

Svako dobro.

• Author

Ako nekome treba bilo koji svež info - stojim na raspolaganju.

A ti nemas nista da prokomentarises o utiscima?

Inace za sve koji planiraju putovanje J. Koreja je moja iskrena preporuka. Nekoliko puta sam bio tamo i nosim veoma lepe uspomene. Nalazim da su Korejci dosta srdacan i veseo narod. Citavo drustvo napreduje ogromnim koracima sto se da videti na svakom koraku, pa se tako popravlja i znanje jezika a i sve vise se privikavaju na navike nas turista. Posebno bih istakao njihovu estetiku, koja veoma lepo spaja tradicionalno i moderno, narocito u arhitekturi i odevanju. Osim setnje po Seulu i posete Demilitarizovanoj zoni (DMZ), topla preporuka je i Heyri Art Village, gde mozete da vidite kako moderno azijsko drustvo spaja posao i uzivanje. Hrana je ocaravajuca, iako bih prednost mozda dao drugim kuhinjama Dalekog istoka. Bez obzira, ne propustite sveze kolacice od rize ili solju O'sulloc caja. Raj za cula. I jos nesto, iz Seula se lako stize do recimo Pekinga sto moze biti odlicno "bocno" putovanje i posluzi vam da uporedite dva azijska diva. Uzivajte u svakom slucaju, a izmedju putovanja kao uteha nam ostaje Korejska kuca ;-)

• 2 weeks later...