Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima

Nazalost pokradena sam odmah pri dolasku u Tbilisi :(

ukraden mi je pasos i imam policijski izvestaj. Nadaju se da ce ga neki posten gradjanin do tad naci i vratiti. Ujutru planiram da pozovem nadleznu ambasadu koja je u Bakuu, danas smo se culi i rekli su da malo sacekam, a ako pasos ne bude nadjen da im posaljem fotografije i taj policijski izvestaj.

Let mi je u subotu Wizzairom, Kutaisi- Budimpesta, pa me zanima:

Ima li sanse da do tad dobijem putni list?

Da li mogu da letim u Budimpestu s njim, pa onda vozom dodjem u Srbiju?

Hvala svima na informacijama, ovo mi je veliki stres, posle 46 zemalja da me negde u delicu sekunde pokradu :(

Poznanica mi je imala vrlo sličnu dogodovštinu.

Bila je negde u Evropi, zaboravio sam gde, izgubila je pasoš i dobila je putni list od našeg konzulata. Koliko traje izdavanje zaista ne znam. Povratni let joj je bio preko Temišvara. Bilo je i tamo malo ubeđivanja s Rumunskom graničnom policijom, ali su je na kraju pustili da se uputi u Srbiju, sad ne znam detalje da li Gea tursom da li svojim autom.

Dakle, s putnim listom treba da možeš da se vratiš, uz malo natezanja. Na kraju krajeva, ti iz Gruzije ne možeš da se direktno vratiš u Srbiju sve i da hoćeš.

Znam za par slučajeva u Kini da su ljudi izgubili pasoš. Svi su se bez problema vratili sa putnim listom iz konzulata. Nije to ništa neobično, granična policija to viđa prilično često. Koliko traje izdavanje zavisi samo od dotičnog konzulata. 

Imali smo ovde na forumu diskusiju o tome, evo sad gledam, pre ravno sedam godina, kada je napisano ovo:

"Evo ovako - putni list kosta 40 EUR. Od dokumenata je potrebno:

- Izvod iz MKR i uverenje o drzavljanstvu (za stare formulare ne starije od sest meseci, novi formulari vaze neograniceno) - konzulat prihvata skenirane dokumente ili poslate faksom, ali da im se originali dostave postom naknadno;

- Neki licni dokument (licna karta, vozacka dozvola) koji potvrdjuje identitet trazioca putnog lista. Ukoliko nemas nijedan licni dokument, moras povesti sa sobom dva svedoka drzavljanina RS koji ce dati izjavu da si to ti - te izjave kostaju jos 20 EUR po osobi, dakle ukupno 40 EUR;

- Potvrdu/izvestaj od lokalne policije da si izgubio ili ti je ukraden pasos."

Srećno!

• Author

Hvala svima na odgovorima, gledala sam ja na netu neke informacije ali su generalno sve od pre par godina.

Pasos mi je ukraden iz (dubokog) dzepa jakne, iako sam videla da se oko metro stanica mota razni polusvet i dodatno pripazila na dokumenta. Dok sam cekala bus bio mi je u dzepu, jednu stanicu kasnije kad sam izasla nije ga bilo. Verovatno je neko iskoristio sansu prilikom ulaska ili izlaska u bus, jer imala sam prtljag sa sobom i verovatno sam malo spustila gard u tom trenutku. Konkretno je to bilo na autobuskoj stanici ispred ulaza u metro stanicu Liberty Square

Putni list,po pravilu,sluzi samo da se vratis u nasu zemlju,ne i da putujes dalje.Ako nema direktne linije do Srbije,valjda bi trebalo da bude OK da se vratis preko Madjarske.Mozda,sto kaze Duya,bude trebalo malo objasnjavanja na granici,ali ne vidim razloga sto te ne bi pustili.

Sto se tice brzine izdavanja,na licnom primeru (kad sam ja bio izgubio pasos u inostranstvu),bih rekao da to zavisi od tih sto rade u nasoj ambasadi/konzulatu.U sustini,oni trebaju da nazovu telefonom (valjda) nadlezno ministarstvo u Beogradu,da im oni tamo odobre izdavanje putnog lista za tebe.Cim se oni u BG-u sloze (a nema razloga da se ne sloze),ovi u Tbilisiju bi trebali da pocnu proceduru izdavanja putnog lista.Vreme koje je potrebno za taj poziv i da se ovi sloze/daju zeleno svetlo za tvoj putni list mislim da ne bi trebalo da bude duze od 24h (jedino ako je vikend,pa ono,od petka do ponedeljka).Ja sam cekao,po secanju,sat vremena.

A sto se tice dokumenata koji ti trebaju...u Budimpesti su mi trazili izvod iz maticne knjige rodjenih (da se posalje faksom na broj nase ambasade),4 fotografije (one male,"za pasos"),potvrdu iz madjarske policije da sam ostao bez pasosa i,po secanju,neka taksa od 100 evra.Posto nisam imao ni prebijene pare kod sebe tad,rekli su mi da obavezno tih 100 evra uplatim kad se vratim u Srbiju,da mi policija ne bi posle dolazila na vrata.Da li je to samo "trik" da te zaplase,da platis sto pre,ili bi stvarno policija dosla posle nedelju dana da nisam uplatio...ne znam.

A u Pragu (vise puta mi se desavalo da izgubim pasos) su mi trazili isto to,samo jos da uplatim 50 evra,umesto 100.Kad sam rekao da nemam vise ni dinara,plus sto su u konzulatu u to vreme bili jos neki nasi ljudi ("obicni" judi,ne oni zaposleni) i kad su culi moju pricu,su prakticno napali tu zenu za salteru,u smislu "Kako mozete od njega da trazite pare,vidite da decko nema ni jednu krunu vise"...i uz malo natezanja i diskusije,posle 10-ak minuta mi je ta zaposlena rekla da mi je konzul odobrila da mi se izda putni list besplatno.Sreca moja.

P.S. - Ovo je sve bilo pre vise godina (ono u Budimpesti jos pre nego sto je Madjarska usla u EU).Ali kapiram da se nije nesto mnogo izmenilo od tad.

Ako ti je bas hitno,gledaj da tim na salteru naglasis da imas let (kad vec) i da moras da stignes na to inace ces morati da ostanes u Gruziji zavek :)

• Author

Update: situaciju komplikuje to sto sam u zemlji gde nema srpske ambasade, i sto moram da tranzitiram. Ambasada u Kijevu se angazovala i potrudice se da mi sto pre posalju putni list DHL-om kako bih mogla da stignem na let u subotu. Letim Wizzairom, videcemo kako ce sve da ispadne. Obavesticu ovde sta je bilo, da znaju i drugi (zlu ne trebalo) 

Ako nista, ostacu stvarno zauvek u Gruziji :)

2 hours ago, LadyJelena89 said:

Update: situaciju komplikuje to sto sam u zemlji gde nema srpske ambasade, i sto moram da tranzitiram. Ambasada u Kijevu se angazovala i potrudice se da mi sto pre posalju putni list DHL-om kako bih mogla da stignem na let u subotu. Letim Wizzairom, videcemo kako ce sve da ispadne. Obavesticu ovde sta je bilo, da znaju i drugi (zlu ne trebalo) 

Ako nista, ostacu stvarno zauvek u Gruziji :)

ako te ne puste u avion, onda kupi vezanu kartu do bg-a, preko nekog drugog evropskog grada, ali gde samo tranzitiras u bescarinskoj zoni, i ne moras da prolazis preko carine....siguran sam da ima letova do bga....

• Author

E veselo...ima, kostaju kao svetog Petra kajgana ? 

A jel zna neko kakva je procedura za vadjenje novog pasosa u Srbiji, posto je ovaj izgubljen (osim nekih dodatnih taksi sto se placaju)?

8 hours ago, LadyJelena89 said:

Update: situaciju komplikuje to sto sam u zemlji gde nema srpske ambasade, i sto moram da tranzitiram. Ambasada u Kijevu se angazovala.

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/diplomatsko-konzularna-predstavnistva/diplomatske-misije/ostale-zemlje-rs/314-----/314-?lang=lat

"Gruzija - Stalna misija Republike Srbije u Kijevu (Ukrajina) radno pokriva ovu državu."

Ako ima nekog da udeli savete Jeleni kako bi moglo da se izvede da dobije novi pasos po hitnom postupku (kada se vrati u Srbiju),kapiram da bi joj to pomoglo sad :)

• Author

Hvala svima na odgovorima. Ja sam se danas vratila u Srbiju.

Konzul u Ukrajini je bio veoma angazovan, u najhitnijem mogucem roku je izdao putni list. Problem je bilo kako ga dostaviti do mog leta, jer nazalost ne postoji nikakav danas-za-sutra (ili prekosutra itd) servis na relaciji Kijev-Tbilisi. Iako je i sam putni list brzo stigao, propustila sam let (jer nisam planirala mnogo da se zadrzavam u Gruziji) tako da sam morala da kupim novu kartu, Pegasus-om preko Istanbula (bez napustanja tranzitne zone). Nisam imala nikakvih problema sto se tice putovanja sa putnim listom.

Sto se tice MSP-a u Beogradu....ne vredi trositi reci....

• 2 weeks later...
  • Author

UPDATE: Ako nekom ne daj boze bude trebalo, za izdavanje nove LK i pasosa je potrebno sledece:

1. Oglasiti LK nevazecom (1628 dinara) i podneti zahtev za  izdavanje nove (1155 dinara), to moze u isto vreme. Potvrda o podnetom zahtevu za LK se koristi umesto LK prilikom koraka 2 (ponistavanje pasosa). Licna karta se moze izdati po hitnom postupku, i ja sam je dobila za 2 dana, jer sam objasnila u kakvoj sam situaciji.

2. Oglasiti pasos nevazecim - ko je iz BGa to mora u Ljermontovoj da uradi, taksa je 1638 dinara. Na resenje se ceka oko 10 dana, ali ja sam imala dokaz o predstojecem putovanju tako da sam cekala manje. Taj dokaz se obavezno prilaze i ostaje kod njih, zato odmah pripremite dve kopije.

3. Tek sa resenjem o oglasavanju putne isprave nevazecom, podnosi se zahtev za nov pasos (3600 dinara). Kako bi se izdao po hitnom postupku, trebala mi je druga kopija avio karte, jer to ide na drugi salter.

Pasos mi je onda izdat u roku od 48h od podnosenja zahteva. Tako da znate, ne moze se u isto vreme podneti zahtev za ponistavanje ukradenog pasosa, i  zahtev za novi pasos, vec mora da se ceka par dana na donosenje resenja, pa tek onda se podnosi za nov pasos.

Nadam se da ovo nikad nikom nece zatrebati, cela ova 'avantura' me je kostala vise nego putovanje :(

Ne znam koliko je dobar savet nositi novcanik oko struka, ja to uvek koristim na putovanjima, unutra drzim kesh, kartice i pasoshe i do sada nikada nisam imao problema. Uguram ga ispod donjeg vesha iza ledja.

Naravno ko bude u situaciji da ga potpuno opkole nije to vise nikakva tajna, lopovi znaju za te varijante, ali zato treba gledati da nikada ne dovedes sebe u takvu situaciju, to jest ne kretati se sporednim praznim ulicama kasno i slicno. 

1-25553.jpg

Inace je pametno sva ta dokumenta i kartice koje nosite sa sobom na putovanje skenirati i to sve ostaviti u email nalogu, pa ako bude zatrebalo mozete i odstampati. Ja takodje nosim odstampane kopije sa sobom. Jer ako ukradu kartice i pasos dobro je imati podatke o brojevima kartica i pasosa kada budete trazili da se sve to ponisti...